LG webOS 24 brengt niet alleen een aantal cosmetische aanpassingen, maar ook een paar nieuwe features. Belangrijk is ook het feit dat LG nu vijf jaar lang nieuwe versies garandeert. Zo blijft je tv dus mee evolueren met de tijd. We lichten een aantal details van dit smart tv-platform verder toe.
Installatie webOS 24
Selecteer je taal en land, en vervolgens of je de installatie via de LG ThinQ-app op je smartphone wil uitvoeren of met behulp van de afstandsbediening. Ongeacht je keuze, de procedure is kort en eenvoudig. We prefereren de installatie via de smartphone-app, die is iets handiger. Scan de QR-code die op het scherm van de tv verschijnt en de app start de installatie. Het laatste deel van de installatie moet in elk geval met de afstandsbediening gebeuren.
De meeste stappen zijn erg duidelijk, enkel bij het selecteren van de gebruikersovereenkomsten is wat extra aandacht vereist. De ‘Gebruiksvoorwaarden’ moet je accepteren, maar de vier volgende items zijn optioneel. ‘Overeenkomst inzake Gegevens over het kijkgedrag’ dien je enkel te aanvaarden als je je kijkgedrag wil prijsgeven om betere aanbevelingen te krijgen. ‘Spraakgegevens’ is enkel belangrijk als je stemcommando’s en zoekopdrachten wil inspreken. ‘Overeenkomst voor op interesses gebaseerde advertenties’ en ‘Overeenkomst voor marketingcommunicatie’ laat je beter uitstaan.
Na de installatie kan de je de LG ThinQ-app ook gebruiken als afstandsbediening. De app maakt het ook gemakkelijk om apps te starten, het scherm of geluid van je smartphone te delen, audio van de tv naar je smartphone te sturen, media van je smartphone naar de tv te sturen, andere ingangen te selecteren of de Always Ready functie te starten. Bijzonder handig, en erg overzichtelijk.
Software updaten
Deze gids is gebaseerd op de 65QNED91T6A (met softwareversie 23.20.21, oktober 2024), maar is van toepassing op alle 2024 LG tv’s.
Controleer regelmatig of er updates zijn. Dat doe in de Instellingen, via “Ondersteuning”, “Software-update” en klik op “Controleren op updates”. Je vindt op dat scherm ook de huidige versie. Vink ineens ook “Automatische updates” aan, dan checkt de tv zelf regelmatig of er nieuwe software is.
Vanaf dit jaar garandeert LG overigens dat je vijf jaar lang nieuwe versies van de software krijgt, onder het webOS Re:New-programma. Dat is voor het eerst, en een belangrijke stap want je tv blijft zo mee evolueren en krijgt dus vier nieuwe versies van webOS. Ook oudere toestellen krijgen bovendien die garantie, het gaat om de 2022 OLED-modellen en alle 2023-modellen. Concreet krijgt een model uit jaar X ten laatste in jaar X+2 de upgrade naar versie webOS X+1. Of een voorbeeld: een OLED55C2 uit 2022, krijgt ten laatste dit jaar (2024) de upgrade naar webOS 23. Zijn laatste update krijgt het in ten laatste 2027, naar webOS 26.
Het Home-scherm van webOS 24 heeft een paar kleine kosmetische aanpassingen gekregen, maar is nog steeds gemakkelijk te herkennen als een opvolger van webOS23. De iconen die vroeger bovenaan rechts stonden zijn nu verhuisd naar de linkerzijde. Het gaat om de ingelogde gebruiker, meldingen, instellingen, zoeken, en de tv-gids.
De bovenste helft van het scherm wordt ingenomen door content-aanbevelingen of reclame. Daarover verder meer. Centraal in beeld staan de Quick Cards (we lichten ze verder toe), die zijn wat compacter dan vorig jaar. Daaronder vind je een rij met apps. Op de laatste rij vind je links een tegel voor de meest recente invoer met daarnaast vier trending content-aanbevelingen (uit Disney+).
Waar je vorig jaar slechts één pagina naar beneden kon scrollen, is dat dit jaar iets meer. LG kon toch niet aan de verleiding weerstaan om wat meer items toe te voegen. De “Life’s Good Hub” bevat aanbevelingen van LG en lijkt ons echt nutteloos. “Nu aan het streamen” bevat aanbevelingen uit verschillende diensten, te selecteren met de items boven in die balk. De aanbevelingen zijn gesorteerd per dienst, Prime Video, Rakuten TV, Disney+ en YouTube. Verder naar onder vind je “Nieuwe releases” en “Populaire bioscoopfilms”, die bevatten items uit Disney+ en HBO Max. Helemaal onderaan vind je de optie om de volgorde van deze vier items te veranderen. Je kan bijvoorbeeld de “Life’s Good Hub” helemaal onderaan zetten. Helaas kan je niet selectief bepaalde items verwijderen. Er is wel een optie in de instellingen om al deze rijen te verwijderen. Daarvoor ga je naar “Algemeen, Systeem, Aanvullende instellingen, Startpagina-instellingen” en vink de instelling “Inhoudsaanbeveling” uit.
Weg met die reclame
Wat ons opviel bij webOS 24 was het feit dat LG nu ook niet conten-gerelateerde reclame op het Home-scherm toont. Dat vonden we bijzonder hinderlijk. Content-aanbevelingen lijken ons nuttig, maar ook hier geplaagd worden door reclame vinden we ongepast. Zo zagen we reclame voor een automerk en sportwinkel voorbijkomen. Je kan dat gelukkig uitschakelen. Ga naar “Algemeen, Systeem, Aanvullende instellingen, Startpagina-instellingen” en vink de instelling “Home-promotie” uit. In het vorige item (Startpagina-instellingen) vink je in een keer ook “Schermbeveiliging promotie” uit, zo blijft de screensaver ook gespaard van reclame.
Quick Cards
Met Quick Cards biedt LG een manier om bepaalde functies gemakkelijk te vinden. Ze staan dan ook prominent op het Home-scherm. Je denkt er best aan als mappen waarin een aantal apps of functies bij elkaar staan. Scrol helemaal naar rechts in de rij om de lijst te bewerken. Je kan de volgorde aanpassen, of quick cards verwijderen (zelfs allemaal als je dat wenst). Binnen in een Quick Card behoudt LG wel meer controle. Onderaan in elke Quick Card verschijnen een aantal apps, die kan je van volgorde veranderen of verbergen. Maar een andere app toevoegen is niet mogelijk. De “Recente Invoer” kaart is verdwenen, die staat nu links onderaan naast de trending content. Er is een nieuwe kaart “Leren”, de andere kaarten van vorig jaar zijn gebleven: Sport, Games, Muziek, Thuis-hub, Thuiskantoor Toegankelijkheid.
Leren: Deze app is er voor de allerkleinsten, het gaat om educatieve games.
Thuiskantoor: Een groot tv-scherm kan handig zijn voor het werk. Sluit een Bluetooth toetsenbord en muis aan, en je kan aan de slag met de volgende opties: Windows 365, Chrome remote desktop, remote connection naar een pc, alle Google tools en Facebook Messenger.
Games: Gamingapps staan hier centraal: Geforce Now, Utomik, Blacknut, Boosteroid, en hele reeks kleinere game-apps, net als YouTube en Twitch. Wie een console of gamepc aansluit, vindt die hier terug. Centraal zie je aanbevelingen uit Geforce Now en Utomik. Voor de beste ervaring sluit je best een gamepad aan.
Thuis-Hub: Deze bevat het Thuisdashboard dat LG al enkele jaren aanbiedt. Je vindt er alle aangesloten apparaten terug, maar als je enkel een andere bron wil selecteren dan is het veel eenvoudiger om de input-toets op de afstandsbediening te gebruiken. De Thuis-Hub toont ook IoT-toestellen en slimme toestellen die je in huis hebt. Je kan de tv instellen als Matter hub zodat je Matter compatibele apparaten centraal kunt monitoren en gebruiken.
Muziek: Voor muziek en sfeer kan je terecht in deze Quick Card. Naast een hele reeks apps zoals Spotify, YouTube, Apple Music, Deezer en Tidal, Stingray Karaoke en Tracks, vind je hier ook tegels voor Bluetooth en USB-apparaten. De aanbevelingen komen uit Spotify, YouTube of LG Stemming.
Sport: Deze bevat enkel Sports Alert dat ook al enkele jaren beschikbaar is. Je kan er uit allerlei internationale competities kiezen en je favoriete ploegen volgen.
Apps
De rij apps onderaan het Home-scherm van webOS 24 zijn je belangrijkste weg naar andere content. De rij bevat net geen veertien tegels. Voor optimaal gebruiksgemak pas je die best zo veel mogelijk naar jouw voorkeuren. Helaas legt LG je daar wel wat beperkingen bij op. Zo staat de Appstore steeds helemaal vooraan en kan je eigenlijk enkel de volgorde van de apps aanpassen. Een app verbergen kan niet. Verwijder je een app uit deze rij, dan deinstalleer je hem. En ingebouwde functies van LG zoals
Sport Alerts, Thuis-hub, Kunstgalerij, Webbrowser, Alexa en de mediaspeler kan je niet verwijderen uit de lijst, al kan je ze wel van plaats verwisselen (of helemaal achteraan laten staan).
App-aanbod
Het app-aanbod van LG is zo goed als volledig. Bij de internationale diensten vinden we alles terug: YouTube, Netflix, Disney+, Prime Video, Apple TV, HBO Max, Sky Showtime en Viaplay (Formule 1). Lokale diensten zijn ook goed vertegenwoordigd: NOS Live, NPO Start, Pathé Thuis, Videoland, KIJK, NLziet, KPN Smart TV, VRT Max, Streamz, VTM Go, TV Vlaanderen/Canal Digitaal. De enige ontbrekende diensten zijn Go Play, Telenet TV en Proximus Pickx.
LG heeft net als heel wat andere fabrikanten ook een app voor FAST-kanalen (Free Ad-supported Streaming TV). LG Channels is gratis beschikbaar, en je vindt er een hele reeks internet tv-kanalen. LG Channels werkt als een aparte app en in tegenstelling tot andere fabrikanten die de FAST-kanalen integreren in de gids voor live tv, heeft LG Channels een eigen elektronische programmagids.
Bij de initiële installatie van de tv worden een aantal apps al geïnstalleerd (al krijgen die bijna vaak een update als je ze voor het eerst start). De selectie is ook landafhankelijk, zeker voor de lokale apps. Zit een van je favoriete apps er niet bij, dan kan je die installeren via de app-store. Erg overzichtelijk is die echter niet, ook al zijn er wat categorieën. De zoekfunctie zal de gemakkelijkste manier zijn om je apps te vinden. Denk eraan dat je moet inloggen met een LG-account als je apps wilt installeren. Heb je de installatie van je tv gedaan via de LG ThinQ-app, dan is dat vermoedelijk al gebeurd.
Casting
LG tv’s ondersteunen Airplay 2 en sinds dit jaar ook Google Cast (een volledige Chromecast-functie met andere woorden). Je kan het volledige smartphonescherm delen via de LG ThinQ-app.
Always Ready
Kijk je geen tv, maar wil je het scherm gebruiken als fotokader of decoratieve kunst, dan kan je Always Ready activeren. LG biedt je verschillende opties: Informatie (een klok), Artwork (met een beperkte selectie kunst), Bewegingen (met animaties en sfeergeluid), of Momenten (je eigen foto’s die je aanlevert via de ThinQ-app). Een laatste optie is de tv gebruiken als als luidspreker voor je smartphone (eenvoudig koppelen via de LG ThinQ-app), waarbij je een eenvoudige muziekgestuurde animatie op het scherm ziet.
Quick Access
Fabrikanten worstelen soms wat met de vraag hoeveel app-toetsen (zoals voor Netflix of YouTube) ze op de afstandsbediening zetten. We pleiten daar al jaren voor eenvoud. Maar LG heeft een handige oplossing. De numerieke toetsen van de afstandsbediening kan je koppelen aan bepaalde apps, live tv, ingangen, of zelfs quick cards. Houd “0” lang ingedrukt om het Quick Access menu op te roepen. Eens een toets toegewezen is, kan je de toegewezen app of tv-kanaal starten door die toets lang in te drukken.
Menu webOS 24
Via het tandwiel-icoon op het Home-scherm of via de tandwiel-toets op de afstandsbediening roep je het Quick Menu op. Dat bevat bovenaan pictogrammen voor de volledige instellingen, chatbot, toegankelijkheid, ouderlijk toezicht, en bewerken. Met die laatste optie kan je de tegels die in het Quick Menu verschijnen aanpassen uit een vooraf bepaalde set mogelijkheden. Onder die pictogrammen verschijnt de laatste instelling die je aangeklikt hebt, in ons geval was dat de beeldmodus. Sommige pictogrammen zoals Beeldmodus en Geluidsmodus tonen wanneer je ze selecteert ook een optie om rechtstreeks naar de geavanceerde instellingen te gaan.
Neen, er zit geen chatGPT verborgen in je LG tv met webOS 24. De chatbot is eerder een veredelde help functie of FAQ. Wanneer je hem opent, kan je kiezen uit een van de zes categorieën waarin je hulp nodig hebt. Zodra je er een aanklikt, toont de chatbot je een nieuwe set opties. Zo probeert hij je via gerichte vragen naar de oplossing te leiden.
Via het “Multi View” pictogram in het Quick Menu kan je een Picture-in-Picture mode activeren of twee schermen naast elkaar tonen. Welke combinaties mogelijk zijn, hangt af van je model. Live tv, HDMI-bronnen, YouTube, een smartphonescherm, de camera van je smartphone of de internetbrowser zijn typische opties. LG toont duidelijk welke opties mogelijk zijn.
Moet je toch in alle instellingen zijn, dan klik je in het Quick Menu op het tandwiel-pictogram links bovenaan. Of je houdt de tandwiel-toets op de afstandsbediening lang ingedrukt, dan ga je rechtstreeks naar het volledige instellingenmenu. Dat is een van de weinige zaken in webOS die wat trager gaan.
Conclusie webOS 24
We hebben webOS altijd een gebruiksvriendelijke omgeving gevonden, maar met de keuze voor reclame slaat LG de bal mis. Gelukkig kan je de reclameboodschappen stoppen via de instellingen. Maar er is ook goed nieuws, met webOS Re:New krijg je nu de garantie dat je smart tv-systeem zeker vier updates krijgt in de volgende jaren. Dat is een uitstekende evolutie die garandeert dat je tv mee evolueert. Afgezien van die twee opmerkingen zijn er geen grote veranderingen aan webOS. Deze nieuwste versie biedt nog steeds Quick Cards, een handige manier om bepaalde functies en apps snel terug te vinden. En het moet gezegd dat LG webOS ondertussen ook een bijzonder uitgebreid app-aanbod heeft, en dat nog eens aanvult met Google Cast én Airplay 2. Kortom, alles is aanwezig om je maximaal entertainment te bieden.
Reacties (0)