Hisense L9G short throw-projector krijgt ondersteuning voor Dolby Vision

07 juli 2022 1 Minuut 0 Reacties
Hisense 100L9G-B12-lifestyle2

Na een grote update ondersteunt de Hisense L9G tri-laser projector het dynamische HDR-formaat Dolby Vision. Dit maakt de bundel, bestaande uit een short-throw projector en projectiescherm, nog aantrekkelijker. 

Het dynamische High Dynamic Range-formaat Dolby Vision verspreidt zich verder in het projectorsegment. Ook de Hisense L9G tri-laser-projector krijgt nu een update die de verwerking van Dolby Vision-content mogelijk maakt. En dat is opvallend aangezien Dolby Vision zelden achteraf middels een update toegevoegd wordt of kan worden.

In tegenstelling tot de HDR-formaten HDR10 en HLG, die veelal door projectoren worden ondersteund, biedt Dolby Vision de mogelijkheid om dynamische metadata uit te lezen en te gebruiken voor de HDR-weergave. Daarnaast worden de helderheidsniveaus aangepast aan de minimale en maximale helderheidswaarden van de projector.

De Hisense 100L9G bestaat het uit een short throw-projector met een TriChroma Laster-lichtbron (drie lasers voor rood, groen en blauw), de 4K-resolutie en een geoptimaliseerd scherm met een diameter van 100-inch ( 254cm). Onlangs hebben we deze bundel van Hisense uitgebreid getest, waarvan je de resultaten hieronder ziet.

9.0
Hisense 100L9G-B12-toestel

Beoordeling
Hisense Laser TV 100L9G-B12

Pluspunten
 • Ultra Short Throw, gemakkelijk te plaatsen
 • Bijgeleverd ALR-scherm met beugel
 • Uitstekende beeldkwaliteit
 • Prima HDR-prestaties
 • TV-tuner mét CI+-slot
 • Gebruiksvriendelijk smart tv-platform
 • Laser lichtbron met lange levensduur
 • Prima audiokwaliteit, met Dolby Atmos
Minpunten
 • Matige tonemapping boven 1000 nits
 • Focus is niet perfect
 • Geen HDMI 2.1 of andere gamingfuncties
 • (Voorlopig) geen Disney+ of AppleTV+

Beoordeling Hisense Laser TV 100L9G-B12

De lasers van deze Hisense leveren een enorm kleurbereik en flink wat helderheid, en met zijn prima uitrusting en functies vinden we de naam Laser TV erg toepasselijk. Wat hadden we liever anders gezien? Een HDR-tonemapping die wat accurater is, maar die we bovenal zelf gemakkelijker kunnen bijsturen. Nu is het kiezen tussen alles wegclippen boven 1000 nits of vrij zwaar tonemappen tot 10.000 nits. Voor een projector in deze prijscategorie willen we ook een iets betere lens. De focus is niet perfect, en er is wat chromatische aberratie. En gamers moeten rekening houden met een matige input-lag, en HDMI 2.0-aansluitingen.

Maar geen van die minpunten bederft de pret. We vinden deze combinatie van projector en ALR-scherm erg geslaagd. Je haalt er een 100 inch beeldervaring mee in huis, die zelfs bij redelijk wat omgevingslicht zijn werk doet. De kalibratie in SDR is uitstekend, en zelfs in HDR is het resultaat erg goed, ook al zijn we er zeker van dat een professionele kalibratie de projector nog indrukwekkender zal maken. Het scherm elimineert heel wat van de aandachtspunten omtrent UST-projectoren, én het verbetert de contrastweergave. De 100L9G-B12 levert knappe films, meeslepende tv-series en intense sport, zoveel is zeker. Een ingebouwde tv-tuner, een goed smart tv-systeem en stevige audio maken het pakket af. De prijs is vrij stevig, maar als we vergelijken met bijvoorbeeld de Samsung LSP9T krijg je bij Hisense voor dezelfde prijs het scherm erbij.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Hisense Laser TV 100L9G-B12

Reacties (0)