Wat is een projector?
Wat een projector of beamer exact is mag voor zich spreken; een lichtbron waarmee het beeld op een scherm of muur geprojecteerd wordt. Op deze bron kan bijvoorbeeld een Blu-ray-speler of gameconsole aangesloten worden. Projectoren maken gebruik van verschillende technieken, daarover kan je meer lezen in dit artikel waarin we onder andere uitleggen wat DLP, LCD, LCOS, laser en LED betekenen.
Voordelen van een projector
Er zijn verschillende argumenten waarom een projector de juiste keuze voor jouw home cinema systeem kan zijn en wellicht het belangrijkste argument is het formaat van het beeld. Met een projector kun je, afhankelijk van het model, een beeld van 1,5 tot 3 meter (of meer) breedte weergeven. Dit zorgt voor een indrukwekkendere ervaring dan een 42-inch of 55-inch tv aan de muur (die respectievelijk maar 0,9m en 1,2m breed zijn). Er zijn ook tv’s met een formaat van 100-inch of meer maar deze zijn onbetaalbaar. Let wel dat hoe groter het beeld dat je projecteert des te duidelijker een lage resolutie wordt. Kies daarom voor home cinema projectoren enkel modellen die minstens een eigen resolutie van 1.920 bij 1.080 pixels bieden. Ook 4K Ultra HD modellen zijn ondertussen beschikbaar.
Een ander voordeel van een projector is dat deze flexibel op te stellen is en/of minder ruimte in beslag neemt. Sommige projectors kun je plaatsen zodra je iets wilt kijken, andere hang je aan het plafond waardoor je er niet meer naar om hoeft te kijken. Een muur waarop je projecteert is, wanneer er geen tv gekeken wordt, gewoon een lege muur en wanneer je kiest voor een scherm kun je deze in veel gevallen inklappen of oprollen. Daarbij heb je geen groot tv-meubel nodig waarop een tv komt te staan.
Nadelen van een projector
Het belangrijkste voordeel van een projector is vanzelfsprekend het indrukwekkend grote beeld dat je kunt weergeven voor de optimale home cinema-ervaring. Maar, er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo is de audio-weergave van een projector vaak minimaal door kleine speakertjes, als ze er al inzitten. Je hebt dus een extern audiosysteem nodig voor een optimale audioweergave.
Daarbij is een projector geen tv en beschikt dus niet over een ingebouwde tuner voor het ontvangen van tv-zenders. Een projector is een hub waarop verschillende bronnen, waaronder een tv-decoder of een Blu-ray-speler, op aangesloten kunnen worden. Let wel dat je beamer vaaak niet voorin de kamer naast je apparatuur staat. Deze hangt aan het plafond of staat achterin de kamer. De kabels moeten dus van je bronnen naar de beamer gelegd worden of de bronnen moeten naar een andere locatie in de ruimte verplaatst worden. Er zijn wel steeds meer ‘ultra short throw’ projectoren die op korte afstand van het scherm een groot beeld kunnen projecteren, ook hier betaal je echter weer meer voor.
Een goede projector is helaas niet goedkoop, maar dat principe gaat ook op voor een tv. Voor een projector die een indrukwekkende beeldkwaliteit biedt betaal je al gauw 2.000 euro, maar dat is niet alles. De meeste projectoren hebben een beperkte levensduur van de lamp. Wanneer je bijvoorbeeld 4 uur per dag tv kijkt middels de projector moet de lamp na zo’n 2 jaar vervangen worden. Fabrikanten maken echter bij elk model duidelijk hoelang de lamp ongeveer meegaat waardoor je kunt inschatten wat de kosten per jaar of twee jaar gaan zijn. Sommige modellen gebruiken een LED- of laserlichtbron met een aanzienlijk langere levensduur (vaak tot meer dan 10.000 uur). Daarnaast is het ook verstandig om te kijken waar de projector komt te staan of te hangen. Is dit in de buurt van de kijker? Kies dan een model dat zo stil mogelijk is.
Sommige mensen kiezen ervoor een muur te schilderen in een optimale kleur voor projectie. Een muur kan er echter voor zorgen dat de textuur zichtbaar is daarom prefereren de meeste mensen een scherm dat speciaal voor projectie ontwikkeld is. Deze schermen variëren, afhankelijk van de grootte en de mogelijkheden, van een paar honderd tot een paar duizend euro. Het is verstandig je van te voren goed te laten informeren over de eigenschappen van verschillende schermen die passen bij de ruimte waarin de projector komt te staan. In dit artikel geven we je alvast een ruim overzicht van alle mogelijke schermen en doeksoorten.
Een ander belangrijk punt is de lichtinval. Wanneer je de projector in een ruimte plaatst met veel lichtinval en zonder mogelijkheden om deze lichtinval te beperken dan zal dat nadelige gevolgen hebben voor de beeldkwaliteit. Een projector is geen tv en dus geen directe lichtbron die licht naar je ogen stuurt. De helderheid van een projector ligt lager en wordt sterker beïnvloed door invallend licht. Het contrast verwatert en kleuren worden fletser. Zorg er daarom best voor dat de ruimte waarin de projector komt te staan verduisterd kan worden wanneer je graag overdag tv kijkt.
Een projector of een tv?
Hoewel een projector een indrukwekkende home cinema-ervaring kan bieden is deze niet voor iedereen weggelegd. Je moet er de ruimte voor hebben, zowel qua afmetingen als qua externe factoren, en wanneer je het goed aanpakt is een projector met scherm ook niet goedkoop. Voor diegenen die een speciale home cinema-ruimte willen inrichten is het echter een ultieme oplossing.
Meer informatie
Zoek je meer adviezen en tips op het gebied van tv’s en projectie? Lees dan onze tips en advies sectie door.
Reacties (10)