Voor- en nadelen projector
Ben je er toch nog niet helemaal uit of het een projector of een tv moet worden? Lees dan dit artikel er nog eens op na, we belichten er alle voordelen en nadelen van een projector.
Waar op letten?
Kamer verduisteren
Het is van belang dat je de kamer waarin geprojecteerd wordt goed kunt verduisteren. De projector stuurt namelijk het licht richting een scherm of muur, het licht komt niet direct vanuit de bron. De helderheid ligt flink lager dan bij een tv en invallend licht zal de beeldkwaliteit beïnvloeden (het contrast en kleur verwateren). Sommige projectoren, met een hoge helderheid, kunnen redelijk tegen wat sfeerverlichting opboksen, maar probeer je kamer zo duister mogelijk te maken voor een optimale beeldkwaliteit.
Levensduur lamp
Een ander belangrijk punt is de levensduur van de lamp van de projector. Een lamp gaat niet eeuwig mee. Gemiddeld ligt de levensduur tussen de 2000 en 5000 uur. En een nieuwe lamp is in de meeste gevallen niet goedkoop; deze kan je snel een paar honderd euro kosten. Kijk dus goed naar het beoogde gebruik van de projector. Is deze alleen voor een of twee filmavondjes in de week of gebruik je hem een paar uur per dag voor het normale tv kijken? Op deze manier kun je inschatten wat de kosten op de lange termijn gaan zijn. LED-projectoren maken gebruik van felle LED’s als lichtbron. Die gaan langer mee (10.000 uur), maar de helderheid ligt wel een stuk lager. Laser projectoren – jawel, ook dat bestaat ondertussen – gaan ook langer mee (ook 10.000 uur of meer), maar zijn voorlopig nog vrij prijzig.
Resolutie
Net als tv’s hebben projectoren een eigen resolutie. Zo kun je gaan voor een HD-resolutie van 1.280 bij 720 pixels, een Full HD-resolutie van 1.920 bij 1.080 pixels of een 4K Ultra HD-resolutie van 3.840 bij 2.160 pixels. Voor je thuisbioscoop raden we echter sterk aan om weg te blijven van HD (1.280 x 720) en minstens voor Full HD (1.920 x 1.080) te kiezen. Je haalt de projector immers in huis voor een groot beeld, en daarop zie je veel te gemakkelijk de individuele pixels van een HD-projector. Hou er rekening mee dat Ultra HD-projectoren wel nog relatief duur zijn.
Aansluitopties
Een projector is wat minder uitgebreid dan een tv als we kijken naar de aansluitmogelijkheden. Maar, natuurlijk is het net zo belangrijk om te controleren welke aansluitingen je nodig hebt om al je bronnen kwijt te kunnen. Houd ook rekening met de plaats van de projector want als deze midden in de kamer hangt of staat dan is het koppelen van verschillende componenten een uitdaging. Dan is een receiver, waar vanuit één kabel richting de projector gaat een betere optie. Ook bieden verschillende fabrikanten van projectoren draadloze HDMI-zenders en -ontvangers aan waarmee het beeld- en audiosignaal draadloos richting de projector verstuurd kan worden.
Vermits heel wat projectoren niet over luidsprekers beschikken, of maar zeer minimale audioprestaties leveren moet je ook nagaan hoe je voor geluid gaat zorgen. Heb je een receiver, dan is dat al opgelost. Maar wil je werken met een soundbar of andere externe luidsprekers, kijk dan na of de projector een optische digitale uitgang heeft, of een HDMI-ARC aansluiting.
Projectie
Het beeld van een projector wordt vanzelfsprekend geprojecteerd op een scherm of een muur, maar de plaatsing van de projector kan hierdoor lastig zijn. Daarom zijn sommige projectoren voorzien van verschillende functies waarmee het beeld aangepast kan worden. Zo kun je het beeld met lens shift verschuiven naar boven, onder, links of rechts, kun je met zoom de grootte veranderen en kun je met focus de scherpte afstellen. Zorg ervoor dat je de mogelijkheden voor deze aanpassingen voor aankoop goed begrijpt zodat je tijdens de plaatsing en instellingen zo min mogelijk problemen ondervindt en ook flexibel kunt zijn. In dit artikel lichten we alles over focus, zoom, lensshift en plaatsing uitgebreid toe.
Ultra Short Throw-projector
Sinds twee jaar zien we een nieuw soort projector verschijnen waarmee je van korte afstand een groot beeld kunt projecteren. Deze modellen gaan door het leven als Ultra Short Throw-projectoren. Zet je een dergelijke projector vlak voor de muur dan kan alsnog een beeld met een diagonaal van zo’n twee meter weergeven worden. Net zoals bij alle nieuwe technieken zie je dit natuurlijk wel terug op het prijskaartje.
Budget
Het is misschien logisch maar bij dit alles speelt natuurlijk het budget ook een belangrijke rol. Net als bij tv’s zijn er projectoren in nagenoeg elke prijsklasse, al zijn projectoren vaak iets duurder en moet je bovendien rekening houden met het scherm dat nog gekocht moet worden. Voor zo’n 500 euro kun je al een projector kopen maar dit gaat dan in de meeste gevallen om een instapmodel. De premium projectoren variëren in prijs van enkele duizenden euro’s tot tienduizenden euro’s.
Soorten projectoren
Er zijn verschillende technieken die gebruikt worden voor het projecteren van een beeld. Zonder teveel in te gaan op de werking van de projectoren behandelen we vooral de voordelen en nadelen. Wie meer wil weten leest ons uitgebreid overzicht van DLP, LCD en LCoS techniek.
DLP-projectoren werken middels kleine spiegels en kleurchips voor de primaire kleuren. Ze hebben een prima contrast en zijn vaak iets goedkoper dan de andere technologieën. Het beeld is haarscherp. Ze kunnen erg compact zijn, maar dan zijn ze nogal luidruchtig. Sommige mensen hebben bij een DLP-projector last van het ‘regenboog-effect’.
LCD-projectoren sturen het licht door LCD-panelen die elk een beeld in één primaire kleur weergeven om dit vervolgens op het scherm te combineren. Als die niet perfect gealigneerd zijn verlies je wat scherpte. LCD-projectoren bieden over het algemeen een flexibelere installatie met meer installatie-opties. Ze hebben een relatief hoge helderheid, prima contrast en natuurgetrouwe kleurweergave.
LCoS-projectoren combineren eigenlijk technieken van DLP en LCD. Deze projectoren zijn duidelijk duurder maar bieden het beste contrast, met een hoge helderheid en diepe zwartwaarden.
Meer informatie
Meer informatie over het kopen van een tv of projector en het optimaal instellen van je apparatuur vind je in onze tips en advies sectie.
Reacties (3)