Bluetooth speaker kopen: waar moet je op letten?

05 mei 2016 7 Minuten 0 Reacties
dure-bluetooth-speakers-1

Ben je op zoek naar een bluetooth-speaker? In dit artikel lees je alles dat je moet weten over het kopen en gebruiken van een bluetooth-speaker.

Met de zomer in aantocht zitten we natuurlijk allemaal graag buiten, genietend van een drankje, de zon en wat muziek. En wat is er nu eenvoudiger dan een bluetooth-speaker buiten zetten en eenvoudig muziek van je smartphone of tablet richting de speaker streamen. Ben je op zoek naar een (of meerdere) bluetooth-speaker dan zetten we in dit artikel onder elkaar waar je op moet letten.

Wat is een bluetooth-speaker?

Een (draadloze) bluetooth-luidspreker is natuurlijk vooral datgene wat de naam al aangeeft; een speaker zonder kabel die draadloos muziek kan afspelen dankzij een bluetooth-verbinding. De speaker beschikt, wanneer deze draadloos is, over een ingebouwde accu of batterijen. Toch wordt er nogal eens met deze term gespeeld. Sommige fabrikanten verbinden de term draadloos ook aan speakers die wel met een draad gekoppeld zijn voor de voeding maar draadloos muziek kunnen weergeven. Dit draadloos afspelen wordt ook wel streamen genoemd en houdt in dat je muziek (of andere audio) van een apparaat naar de luidspreker verstuurt zonder tussenkomst van een kabel. In dit geval wordt bluetooth gebruikt om de muziek te versturen. Het is dus bij het zoeken naar draadloze luidsprekers verstandig om te kijken hoe draadloos een luidspreker daadwerkelijk is.

Bluetooth en je apparaten

Bluetooth is een standaard die inmiddels door nagenoeg alle (mobiele) apparaten ondersteund wordt. De kans is heel groot dat je tablet, je smartphone en je laptop over bluetooth beschikken. Simpel gezegd is het een communicatieprotocol waardoor twee apparaten met elkaar kunnen praten en data kunnen uitwisselen.Voorheen was het leggen van een bluetooth-verbinding een complex proces maar tegenwoordig kun je twee bluetooth-apparaten, een zender en een ontvanger, binnen enkele seconden met elkaar koppelen. Het is een kwestie van bluetooth inschakelen, op de zender (je mobiele apparaat) de ontvanger in de bluetooth-opties selecteren en de verbinding tot stand brengen, Vervolgens kan vrijwel direct muziek richting de ontvanger (speaker) gestreamd worden.

Advertentie

Er is tegenwoordig echter nog een eenvoudigere manier om twee apparaten met bluetooth met elkaar te koppelen. Steeds meer apparaten beschikken namelijk over een nfc-chip, een in de behuizing verwerkte chip. Wanneer deze chip tegen de nfc-chip van de ontvanger gehouden wordt, wordt de verbinding gelijk ingesteld en hoef je alleen nog te accorderen. Kortom, beschikt je mobiele apparaat over nfc dan is een bluetooth-speaker met nfc weer net wat handiger.

Dit moet je weten over bluetooth

Er zijn nog wat zaken die je moet weten over bluetooth. Zo heeft het protocol een beperkt bereik. Meestal kun je tot maximaal 10 meter van je speaker zitten totdat de verbinding verbroken wordt. In de meeste gevallen wordt de verbinding niet automatisch hersteld wanneer je weer binnen die 10 meter komt. Ook is bluetooth niet merkgebonden; heb je bluetooth op je toestel dan kun je communiceren met een bluetooth-ontvanger, ongeacht het merk. Daarbij hoeven de zender en de ontvanger elkaar niet fysiek te zien. Je kunt je smartphone gewoon in je zak houden of je laptop binnen leggen wanneer de verbinding tot stand gebracht is.

Streamingkwaliteit

De kwaliteit van het weergegeven materiaal is grotendeels afhankelijk van de kwaliteit van de verbinding, de stream. Er worden verschillende codecs gebruikt om het materiaal te verzenden van de zender naar de ontvanger, middels bluetooth. We behandelen ze niet allemaal en zeggen je eigenlijk dat je moet zoeken naar een bluetooth-speaker met bluetooth aptX. Dit is momenteel de beste codec om twee apparaten met bluetooth muziek te laten streamen. Gelukkig beschikken tegenwoordig de meeste mobiele apparaten en de meeste speakers over deze codec.

Batterijduur en opladen

Ga je voor een bluetooth-speaker met ingebouwde accu of die werkt op batterijen, dan is het vanzelfsprekend verstandig om te batterijduur goed te controleren. In de meeste gevallen communiceren fabrikanten duidelijk wat de batterijduur van een bluetooth-speaker is maar trek hier voor de zekerheid 10 procent vanaf en kijk of je hieraan voldoende hebt. Let ook op de manier waarop een bluetooth-speaker met accu opgeladen moet worden. Is dit een normale stekker of moet het via een usb-aansluiting? Dat laatste maakt het ook mogelijk je speaker via je laptop of computer op te laden. Mocht de speaker altijd met het stopcontact verbonden moeten worden, let dan goed op de lengte van de kabel.

Behuizing en design

Eén van de eerste vragen die je jezelf moet stellen is wat je met de speaker wilt gaan doen. Moet deze mobiel zijn, in welke situaties gebruik je hem en wat verwacht je dan van de audiokwaliteit? De eerste twee vragen zeggen ook iets over het design en de behuizing. Moet de speaker namelijk klein zijn zodat deze eenvoudig meegenomen kan worden naar het strand? En als je de speaker bij water gebruikt, dan is het handig om een speaker te zoeken die over een waterbestendige behuizing beschikt.

Bluetooth-speakers zijn vaak volledig met je mobiele apparaat te bedienen maar in de meeste gevallen zijn er ook fysieke knoppen aanwezig. Welke knoppen verwacht je op het apparaat zelf? En beschikt de speaker misschien over een line- of usb-input wanneer de bluetooth-verbinding geen optie is of niet gewenst is? Dit zijn onderdelen van de behuizing die je vooraf goed moet controleren.

Bellen met je bluetooth-speaker

Een functie van bluetooth-speakers waarvan wij niet altijd het nut zien is de belfunctie. Veel bluetooth-speakers kunnen namelijk gebruikt worden om handsfree te bellen. Het geluid komt vanzelfsprekend uit de speaker maar er zit dan ook een microfoon ingebouwd waardoor je tegen je speaker kunt praten. Als het om een kleine speaker gaat die naast je staat, ja, dan kun je het gebruiken. In elk ander geval kun je beter je telefoon opnemen.

Geluidskwaliteit

Wellicht het meest lastige onderdeel van bluetooth-speakers is de geluidskwaliteit. Bluetooth-speakers komen in zoveel soorten en maten, en in zoveel prijsklassen dat er in zijn algemeenheid niks over de kwaliteit te zeggen valt. Wel zijn er een aantal zaken waaraan je kwaliteit kunt herkennen, natuurlijk afhankelijk van wat je met de speaker wilt, waar je hem gebruikt en wat je verwacht van de kwaliteit.

Een hele kleine bluetooth-speaker brengt meestal qua kwaliteit weinig bijzonders. Dit is ook geen verrassing want de behuizing is vaak net groot genoeg voor één driver en de klankkast is gewoon te klein voor een indrukwekkend en breed geluid. Wanneer de speaker over verschillende drivers beschikt, liefst voor hoog, midden en laag, dan gaat de kwaliteit in de meeste gevallen al omhoog.

Vaak is het ook zo dat een duurdere speaker ook beter klinkt. Het is geen regel maar er is wel degelijk een verband tussen de prijs en de audiokwaliteit te vinden. Duurdere speakers komen dan ook meestal met meerdere drivers, een bas-poort voor de woofer en een grotere klankkast.

Advertentie

Je kunt ook naar de specificaties van bluetooth-speakers kijken, zoals we als hifi-liefhebbers naar de specificaties van passieve hifi-speakers kijken. Meer hierover lees je in ons artikel over de specificaties van luidsprekers. Lees vooral ook onze reviews van de nieuwste bluetooth-speakers.

Meer informatie

Wil je meer weten over speakers, het gebruik en de aankoop ervan, dan kun je terecht in onze uitgebreide tips en advies-sectie.

Reacties (0)