Bluetooth 5: wat is het en wat heb je eraan?

13 augustus 2016 4 Minuten 0 Reacties
bluetooth 5 header

Bluetooth 5 wordt de nieuwe standaard van Bluetooth. Aangekondigd door de Bluetooth Special Interest Group in juni 2016 is Bluetooth 5 weer een stap vooruit tegenover Bluetooth 4. Maar wat zijn precies de verschillen met voorgaande versies, en wat heb jij er precies aan? In dit artikel zoeken we het uit.

Bluetooth wil overal zijn

Het doel van Bluetooth is om overal aanwezig te zijn. Op alle soorten apparten die op korte afstand met elkaar communiceren wil de SIG Bluetooth als beste draadloos communicatiemiddel naar voren schuiven. Met Bluetooth 5 zijn er daarom enkele eigenschappen aangepast, zodat Bluetooth op nog meer apparaten te gebruiken is. Dit heeft te maken met de opkomst van kleine verbonden apparaten, zoals smartwatches en The Internet of Things. Deze apparaatjes vereisen heel weinig energie.

Reden voor de SIG om twee soorten Bluetooth-versies te onderscheiden: de klassieke Bluetooth, waarmee bijvoorbeeld je toetsenbord of draadloze speaker werken, en Bluetooth Low Energy, ook wel BLE genoemd. BLE wordt onder andere gebruikt in toepassingen voor gezondheidszorg, fitnesstrackers en Bluetooth beacons. In Bluetooth 5 is alleen de BLE-versie onder handen genomen, terwijl de klassieke Bluetooth hetzelfde is gebleven. Oudere apparaten blijven daarom wel gewoon werken in combinatie met Bluetooth 5.

Bluetooth 5 met Bluetooth Low Energy

De veranderingen in BLE zijn behoorlijk groot. Ten eerste is het bereik 4 keer zo groot geworden. Met Bluetooth 4 was het bereik buiten ongeveer 50 tot 100 meter, terwijl dit binnen rond de 10 en 15 meter lag. Met Bluetooth 5 gaat dit bereik omhoog naar maximaal 400 meter buiten, en 45 meter binnen. Met dit grotere bereik binnenshuis zijn er meer mogelijkheden voor onder andere smarthomes met apparaten die via bluetooth kunnen communiceren.

Advertentie

De tweede grote verandering is op het gebied van snelheid. Met Bluetooth 5 LE is de maximale snelheid verhoogt naar 2 Mbps. Met Bluetooth 4 was dit nog 1 Mbps. Daarmee kan je niet alleen sneller bestanden of commando’s doorgeven, maar gaat het synchroniseren van bijvoorbeeld smartwatches met smartphones een stuk sneller.

De laatste grote verandering is op het gebied van energieverbruik. Het lijkt logisch om te denken dat met bovenstaande twee aanpassingen het energieverbruik stijgt, maar dat is niet het geval. Door enkele slimme toepassingen in hoe het signaal wordt verzonden en ontvangen, en door het gebruik van de gebruikte frequenties te verbeteren, gebruikt Bluetooth 5 zelfs minder energie. Deze besparing kan zelfs tot 2.5 keer minder energieverbruik opleveren dan bij Bluetooth 4 het geval was.

Meer data versturen

Om goed al deze veranderingen gebruik te kunnen maken heeft de SIG ook specifiek het Internet of Things in gedachten. Zo zijn er bijvoorbeeld iBeacons: apparaatjes die continu data uitzenden via bluetooth naar bijvoorbeeld jouw smartphone, zonder te hoeven koppelen. Beacons doen meerdere jaren met hun batterij. De data die deze Beacons ongericht konden uitzenden was met Bluetooth 4 gelimiteerd tot 31 bytes. Zo was niet mogelijk om bijvoorbeeld een lange URL te kunnen verzenden. Met Bluetooth 5 is deze capaciteit 8 keer zo groot geworden: nu is het mogelijk om 255 bytes te verzenden.

Dit opent de deuren voor toepassingen als locatietracking in supermarkten waar geen GPS is: bij de vleesafdeling krijg je bijvoorbeeld een aanbieding te zien voor het vlees etc. Of bij een parkeermeter kan je nu doorverwezen worden naar de site waar je online kan betalen, waar in de url al staat verwerkt op welke verdieping je staat, en bij welke parkeermeter. En wat te denken van indoor-navigatie? Dit is makkelijker dan ooit met de hulp van Bluetooth 5 en Beacons. Natuurlijk moet je nog wel eerst de desbetreffende app worden geïnstalleerd voordat je dergelijke meldingen op je smartphone kunt ontvangen.

Wanneer krijg ik Bluetooth 5?

De definitieve specificaties van Bluetooth 5 zijn rond het einde van 2016 beschikbaar. Aangezien fabrikanten dan de nodige hardware moeten produceren, zullen we de eerste hardware met Bluetooth 5 in het voorjaar van 2017 zien. Vervolgens moet deze hardware nog worden verwerkt in apparaten zoals smartphones of smartwatches, dus Bluetooth 5 zal in het midden of het einde van 2017 beschikbaar zijn. Dit duurt nog wel een tijdje, maar dan weet jij alvast wat je te wachten staat met Bluetooth 5.

Meer informatie

Wil je meer informatie over welke toepassingen er allemaal mogelijk zijn met Bluetooth 5, lees dan vooral ons achtergrondartikel over smart homes. Daarnaast kan je nog meer duiken in de toekomst: wat te denken van drukgevoelige schermen, draadloos betalen of je vingerafdrukscanner onder je scherm? Het is er al of het komt eraan, en wij hebben er uitgebreide artikelen over geschreven zodat jij altijd op de hoogte bent van de nieuwste ontwikkelingen. Daarnaast kun je ook terecht in ons uitgebreide archief met tips en adviezen.

Reacties (0)