2023 LG oled- en lcd-tv’s krijgen ondersteuning voor DTS:X (update)

30 januari 2023 1 Minuut 1 Reacties
LG soundbars 2023

LG en Xperi, het bedrijf achter de DTS-standaard, hebben aangekondigd dat de nieuwste televisies van de Zuid-Koreaanse fabrikant ondersteuning krijgen voor DTS:X.

Update 30/01: LG heeft het volgende statement verspreid: 2023 LG TVs from the QNED85 and up plus all OLED TVs will decode the DTS, DTS:X and Imax Enhanced Audio CODECs for the purposes of sending them to an external Audio device that also support these CODECs. LG is not promising that the TV speakers will play back the audio.

Zowel de premium oled- en als de premium lcd-televisies die LG in 2023 op de markt brengt krijgen ondersteuning voor de DTS:X-audiostandaard. Hoewel dit nog officieel bevestigd dient te worden lijkt het echter alleen te gaan om een zogenaamde passthrough-mogelijkheid. Dit betekent dat de televisie het signaal herkent en in bitstream-formaat kan doorsturen naar een soundbar of een receiver dat het DTS:X-signaal volledig kan decoderen.

DTS:X is net als Dolby Atmos een ‘object-based’ surroundformaat dat audio-objecten uit alle richtingen (ook boven de luisterpositie) kan laten komen om zo een indrukwekkendere surroundervaring te creëren. Het audioformaat moet een 3D-audiobeleving bieden waarbij de luisteraar het gevoel krijgt middenin de actie te zitten.

Vooralsnog wordt alleen gesproken over DTS:X. Het is onwaarschijnlijk dat de LG-televisies ook andere standaarden van DTS, zoals DTS-HD Master Audio en DTS 5.1, gaat ondersteunen op de nieuwe modellen.

Disney+ en DTS

Overigens timmert DTS de laatste tijd hard aan de weg. Eerder deze week werd ook bekendgemaakt dat Disney+ de DTS-standaard gaat ondersteunen bij IMAX Enhanced-content. Deze optie zal echter alleen beschikbaar zijn bij voor Imax Enhanced-gecertificeerde apparaten, zoals televisies van Sony en Hisense, en av-receivers van Denon, Marantz en JBL. Xperi zegt dat er in de nabije toekomst meer fabrikanten van televisies en streamingdiensten aan het lijstje toegevoegd zullen worden.

LG 2023 tv
Lees ook

LG 2023 oled tv line-up – specificaties, modellen en prijzen

Reacties (1)