IMAX en DTS komen met ‘IMAX Enhanced’ voor homecinema-producten

06 september 2018 2 Minuten 0 Reacties
IMAX-Enhanced

De gemiddelde tv of receiver die in de winkel staat is vandaag de dag al voorzien van tal van labels, certificaten en logo's, maar er is altijd ruimte voor nog een extra logo. IMAX en DTS kondigen deze week namelijk het IMAX Enhanced programma voor tv's, receivers, audiosystemen en zelfs content aan.

IMAX Enhanced

IMAX kennen we natuurlijk allemaal van de bioscoop; een ultragroot scherm met een indrukwekkende video- en audio-ervaring. Die complete ervaring wil IMAX nu naar de huiskamer, of de thuisbioscoop, brengen. Dat doet het bedrijf samen met DTS. Beide partijen hebben een lijst met eisen en standaarden ontwikkeld waaraan apparatuur en content moet voldoen om het zogenaamde IMAX Enhanced certificaat te mogen dragen.

Wat de eisen precies zijn die aan apparatuur gesteld worden is niet bekend, maar er zijn al diverse fabrikanten die zich launchpartner mogen noemen. Onder meer Sony, Sony Pictures, Paramount Pictures en Sound United (o.a. Denon en Marantz) hebben al laten weten IMAX Enhanced te gaan ondersteunen. Dit komt tot uiting in een speciale IMAX-modus die op de producten terug te vinden is. Deze modus is geoptimaliseerd om digitaal geremasterde content weer te geven zoals de filmmaker het bedoeld heeft.

Op het gebied van content werkt DTS samen met een aantal soundmixer uit Hollywood om een speciale versie van de DTS:X-codec te maken die geïntegreerd wordt in audio-apparatuur. Deze variant moet voor een IMAX audiobeleving zorgen. Ook qua beeld wordt content verder geoptimaliseerd; door samen te werken met de filmmaker, ruis te verminderen, de beeldverhouding te optimaliseren en de content beter geschikt te maken voor weergave op premium 4K HDR-televisies. IMAX Enhanced content kan afgespeeld worden op apparatuur die niet gecertificeerd is, maar ziet er volgens het bedrijf dan niet optimaal uit.

Advertentie

Het is echter allemaal nog wat vaag wat dit inhoudt, zeker op het gebied van beeld. Wel is duidelijk dat certificaten alleen uitgedeeld worden aan producten die de nieuwste standaarden optimaal implementeren. Denk aan volledige HDR-ondersteuning met een hoge helderheid en de volledige 4K-resolutie. Er wordt echter geen specifieke HDR-standaard genoemd dus het is niet duidelijk of IMAX nu met een eigen HDR-standaard gaat komen. Op het gebied van audio is er dus de speciale variant van DTS:X die voor een betere audio-ervaring moet zorgen.

Of het pure marketing of echt een toegevoegde waarde is zullen we moeten afwachten. Meer informatie over het nieuwe certificaat vind je op deze website.

Reacties (0)