Videoreeks: alles wat je moet weten over televisies

18 maart 2018 5 Minuten 0 Reacties
Videoreeks-tv

Afgelopen jaar hebben we diverse video's gepubliceerd waarin we de belangrijkste aspecten van een tv bespreken. Zo hebben we gekeken naar het design van een tv, de smart tv-mogelijkheden en de beeldkwaliteit van een televisie. In dit artikel zetten we deze video's nogmaals op een rij.

Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van TP Vision.

Wat kan je met een smart tv?

Smart tv, wat betekent dat eigenlijk en wat kan je er mee? In feite is het een leuke benaming voor het feit dat je televisie met het internet verbonden is en daardoor allerlei toepassingen kan uitvoeren. Afhankelijk van wat je zoal doet, is het perfect mogelijk dat een smart tv sommige randapparaten overbodig maakt. De meest gekende toepassingen zijn videostreaming en muziekstreaming, maar wist je dat je ook internetradio op tv terug vindt? En dat je zelfs heel wat gaming opties hebt?

Je kunt de televisie zelfs omtoveren in een uitgebreide mediabibliotheek met behulp van specifieke apps. De meeste van deze diensten zijn op alle smart tv-platformen aanwezig, zoals Samsungs Smart Hub, LG WebOS, Panasonic My Home Screen of Philips en Sony Android tv. Maar sommige diensten zijn exclusief voor bepaalde platformen. Zoals Google Chromecast bijvoorbeeld, dat je enkel op Android tv aantreft. Tot slot, op heel wat smart tv’s kan je zoekopdrachten zelfs eenvoudig inspreken. Zeker iets om uit te proberen.

Wat bepaalt de beeldkwaliteit van je tv?

Een mooie televisie met de best mogelijke beeldkwaliteit uitzoeken is geen gemakkelijk karwei. Want wat bepaalt nou eigenlijk de beeldkwaliteit? Wat bedoelen we eigenlijk als we over contrast spreken, wat betekent een goed contrast voor het beeld, en hoe verhouden OLED en lcd zich ten opzichte van elkaar? Of is het kleurweergave? Moet je een televisie kiezen met het grootste kleurbereik, of maakt dat weinig uit?  Rec.709 en Rec.202, wat betekenen deze normen voor een tv-kijker? En bewegingsscherpte, wat bedoelen we daar juist mee?

Volstaat het om een 100 Hz tv te kiezen of zijn er wel meer details waar je op moet letten? Beeldkwaliteit wordt ook bepaald door ingebouwde software van je televisie. Zonder dat je het weet voeren televisies heel wat bewerkingen uit op je bronmateriaal, om het zo knap mogelijk te presenteren op het scherm. Moet je al die bewerkingen uitschakelen, of leveren ze echt een meerwaarde? Op al die vragen geven we je een antwoord in de onderstaande video. Zo weet je precies waar je op moet letten als je de beste beeldkwaliteit zoekt.

Welke televisie moet je kopen?

Koop je gewoon de duurste, of kies je voor de grootste? En met welke logo’s moet je echt rekening houden? In deze video geven we je een tiental tips waarmee je concreet aan de slag kunt. We leren je welke marketingtermen belangrijk zijn, en waarom je een budget moet bepalen. Wat is de ideale schermgrootte en hoe ver moet je van de televisie zitten. En Full HD of Ultra HD, dat hoeft geen verscheurende keuze te zijn, ook daar volstaat een eenvoudige richtlijn. Uiteraard hebben we het ook over beeldkwaliteit en smart tv.

We leggen je kort uit wat HDR (High Dynamic Range) betekent, waarom we er enthousiast over zijn en wat het voor de doorsnee kijker betekent. Zo weet je meteen of het belangrijk voor je is. Bronnen aansluiten op je televisie is sinds enkele jaren veel eenvoudiger dankzij de alomtegenwoordige HDMI-aansluiting. Toch kunnen we ook voor de aansluitingen nog een aantal belangrijke tips meegeven. En tot slot, een televisie blijft een opvallend voorwerp in de woonkamer, dat betekent dat design ook een rol mag spelen in je keuze.

Hoe design je een tv?

Heb je je ooit afgevraagd hoe een televisie ontworpen wordt? Wat bepaalt het uiterlijk, de materiaalkeuze, de logo’s? Niemand beter om je dat te vertellen dan Rod White, de Chief Designer van TP Vision. Hij studeerde meubelontwerp en bracht vier jaar in Japan door voor Toshiba. In 1996 begon hij bij Philips voor de tv-afdeling, maar hij werkte door de jaren heen ook voor andere departementen bij Philips. Hij is dan ook de ideale persoon om je inzage te geven in het design-proces.

En dat proces gaat dieper dan je denkt. Zo kijken designers 24 maanden vooruit naar hoe mensen evolueren in hun denken over wonen en leven. Die trends worden gebruikt in een jaarlijks proces van productvernieuwing. Van de allereerste schetsen gaat het naar 3D-modelling. Ontwerpen worden in 3D geprint om ze te beoordelen. De beste worden uiteindelijk in de gewenste materialen gemaakt zodat ze rigoureuze testen kunnen ondergaan. Van scherm, tot voeten en remote, alles wordt onder handen genomen om tot een harmonieus geheel te komen.

Meer informatie

Meer tips en adviezen over hoe je een televisie instelt, waar je op moet letten bij de aanschaf en hoe je een tv aansluit vind je in onze home cinema informatiegids en dan met name de gids voor het kopen en instellen van televisies. Ook kun je verder lezen via onderstaande links.

Reacties (0)