Review: Yamaha MusicCast 200 TSX-N237 – Zeker geen stoffige tafelradio

18 november 2023 + 10 minuten 2 Reacties
Yamaha MusicCast 200
FWD award

Met de MusicCast 200 maakt Yamaha in één ruk de tafelradio weer hip en modern. Hoe? Door de vertrouwde functies, zoals de DAB+radio en cd-speler, aan te vullen met streaming, multiroomfunctionaliteit en… draadloos laden?

Compactere muziekmakers die je op een tafel of een nachtkastje plaatst. Vroeger had je er zo echt veel; het was een typisch cadeau om aan een jonge tiener te geven. Ook in de keuken was zo’n toestel niet weg te denken. De laatste decennia is deze productcategorie weggedeemsterd. Wellicht vinden veel mensen dat hun smartphone wel volstaat als wekker of om ’s morgens te ontdekken dat ze zich verslapen hebben. En om muziek te beluisteren zijn er Bluetooth-speakers of WiFi-modellen bij de vleet. Toch komt Yamaha nu met een apparaat dat net zoals vroeger echt wel bedoeld is voor een keuken of een slaapkamer. Een groot display waarop de tijd toont mag daarbij niet ontbreken, wat dacht je? Dat is niet onbelangrijk, want Yamaha wil duidelijk teruggrijpen naar de oude wekker- en tafelradio. Maar ook iets aanbieden dat veel andere losse apparaten kan vervangen. Vermoedelijk wedt de fabrikant erop dat heel wat mensen de wildgroei van apparaten en kabels wat beu is. Voor dit alles betaal je wel meer dan voor een modale wekkerradio: 719 euro.

Wat Draadloze speaker en tafelradio
Streaming MusicCast-app, AirPlay 2, Bluetooth, Spotify Connect
Ingangen USB (muziekbestanden afspelen), aux
Extra's cd-speler, FM/DAB+-radio, Bluetooth-hoofdtelefoon, draadloos laden
Afmetingen 37 x 11,1 x 26 cm
Gewicht 4,4 kg

Deel van een groter geheel

Er zijn meteen een aantal zaken dat de aandacht trekken: zo is dit een groter apparaat, is er een cd-speler en werd het MusicCast-streamingplatform ingebouwd. Dat laatste betekent dat de MusicCast 200 naadloos kan passen in een muzieksysteem verspreid over heel je huis. Heel interessant daarbij is dat je zo een schijf die afspeelt in de cd-speler ook via andere MusicCast-speakers en -apparaten kan beluisterd worden. Zeker voor cd-minnaars een troef, want dat maakt de MusicCast 200 een van de eenvoudigste manieren om die zilveren schijfjes naar andere MusicCast-speakers en -toestellen te streamen.

Het werkt ook in de andere richting. Heb je in de woonkamer een MusicCast-compatibele AV-receiver of -soundbar, dan is het mogelijk om het tv-geluid op de MusicCast 200 in de keuken af te spelen. Dat ga je misschien niet al te vaak willen doen, maar misschien is het leuk als je even in de keuken bezig bent en toch de commentaar bij de F1-race of voetbalwedstrijd wil volgen.

In de MusicCast-app vind je heel wat streamingdiensten en kun je de MusicCast 200 helemaal bedienen. Een radiozender selecteren of naar het volgende nummer op een cd springen kan. Daarnaast zijn er een aantal alternatieve streamingopties aanwezig. Wil je snel zonder extra’s app muziek afspelen op dit apparaat, dan kan dat met AirPlay 2 of Bluetooth. Als het gaat om Bluetooth heeft de MusicCast 200 nog een paar onverwachte troeven. Naast het streamen van je telefoon naar de speaker kun je ook streamen vanaf de Yamaha naar een hoofdtelefoon of een Bluetooth-speaker.

Neerleggen en laden

De kerst op de taart qua functionaliteit zit aan de bovenkant van het toestel. De glazen oppervlakte die je daar vindt dubbelt als draadloze lader waarmee je smartphones en andere Qi-compatibele toestellen kunt opladen. Gewoon op de MusicCast 200 plaatsen volstaat om stroom bij te tanken. Het lijkt een triviale toevoeging, maar bewijst dat Yamaha goed heeft nagedacht over hoe een tafelradio slash wekker anno 2023 up to date te maken. Want wat doe je nu eenmaal net voor het slapengaan? Inderdaad, je smartphone insteken om te laden.

Toch een opmerking: hoewel er ruimte genoeg is, kun je maar één telefoon per keer opladen. Een dubbele lader was nog beter geweest. Bij een gezin waar het toestel in de keuken staat was dat wel handig geweest. Of om zowel je telefoon als smartwatch of draadloze oortjes tijdens het slapen op te laden.

Wordt wakker hoe je wil

Bij een toestel als dit verwacht je uiteraard een uitgebreide alarmfunctie. Via de MusicCast-app ontdek je snel wat er op dit gebied kan. Je moet daarvoor niet diep graven in de interface, de snelkoppeling naar de alarminstellingen is op het hoofdscherm aanwezig. Op deze manier kun je heel snel tot vijf alarmen instellen. De gebruikelijke opties zijn er, zoals het eenmalig of herhalend instellen, het volumeniveau en er of een snooze-optie is. Over dat laatste gesproken: Yamaha voorziet een grote snooze-knop aan de bovenste rand van het toestel. Al mocht het nog groter zijn, want je moet als je wakker schiet toch goed mikken om het te raken. Of misschien worden wij gewoon heel ongecontroleerd plots wakker.

Als je een biepgeluid niet een ontspannende manier vindt om te ontwaken, kun je kiezen uit een enorme lijst van muziekbronnen. Streamingdienst, een cd, internetradio of een FM/DAB+-radiostation, ze behoren allemaal tot de mogelijkheden.

MusicCast: een heel breed platform

Het MusicCast-platform in deze Yamaha-speler is zeker geen onbekende voor muziekliefhebbers. De functie werd voor het eerst in 2015 geïntroduceerd op de IFA-beurs. Het MusicCast-etiket is zelfs nog ouder, want in 2003 verscheen een multiroomsysteem onder die naam. Maar het was een systeem dat naar hedendaagse normen heel oubollig zou zijn. De tweede MusicCast is sinds zijn introductie acht jaar geleden stelselmatig verbeterd. Je zou het kunnen zien als de streaming-en multiroom-ruggegraat van Yamaha.

De Japanse fabrikant bouwt MusicCast inmiddels bij de meeste producten in, waardoor de consument uit heel veel apparaten kan kiezen die met elkaar samenwerken. Een van de pluspunten van MusicCast is dat de bijhorende app zelfs een omgeving met veel MusicCast-toestellen heel overzichtelijk presenteert. In het hoofdscherm heeft elke zone of toestel een paneel met een grote foto die je zelf kiest of maakt. Heb je in je woning pakweg vier of vijf ruimtes met MusicCast-apparaten, dan krijg je een heel mooi controlepaneel te zien. Het is heel eenvoudig om zones te koppelen of audio door te sturen naar elders in huis.

Zoals bij de meeste streaming- en multiroom-apps toont MusicCast het mooist op een groot tabletscherm. Je krijgt dan een goed overzicht van streamingdiensten, ingangen en ingebakken muziekfuncties (zoals de cd-speler op de MusicCast 200). Qua streamingdiensten is het aanbod vergeleken met Sonos beperkter: Amazon Music, Deezer, Napster, Qobuz en Tidal. Spotify afspelen doe je via de Spotify-app, terwijl AirPlay 2 altijd aanwezig is. Via deze streamingoptie kun je vanaf een Apple-toestel elke dienst streamen.

Betere drivers dan de norm

Het enige dat nachtkastgebruik een beetje in de weg staat? De omvang van het apparaat. De MusicCast heeft een forsere voetafdruk. Iets van 37 x 26 cm raak je niet overal kwijt in een slaapkamer. Elders, zoals op een kast of een kookeiland, is het formaat niet echt een probleem. Ter vergelijking: de MusicCast 200 is ongeveer even breed maar minder diep dan een Sonos Five. De Sonos-speaker is daarbij ongeveer dubbel zo hoog. Qua bouwkwaliteit komt de MusicCast 200 goed over. Het is beschikbaar in het zwart of het wit.

Een voordeel aan het iets grotere formaat van de Yamaha is dat er de ruimte is voor een beter akoestisch design. Meestal hebben (kleinere) wekkerradio’s gewoon een enkele full-range-driver van enkele centimeters. Bij een tafelradio kun je misschien op iets meer rekenen qua omvang en aantal speakers, maar over het algemeen moet je niets echt iets hoogstaands verwachten. De nadruk ligt vaak op het weergeven van spraak.

Bij de MusicCast 200 zien we een gesofisticeerder ontwerp. Links en rechts van het scherm is er telkens een coaxiale driver voorzien. Dat is een 2-in-1-ontwerp, waarbij een 1-inch tweeter onafhankelijk wordt opgehangen in een 8-inch woofer. Hierdoor moet een enkel speakertje niet alle frequenties proberen weer te geven, wat lastig is. Je merkt de impact van deze keuze. De MusicCast 200 zet een helder geluid neer, met zowel spraak dat je goed kunt verstaan als veel detail voor een toestel zoals dit. Het duo staan ook voldoende uit elkaar dat je een zeker stereobeeld krijgt, al is dat nu ook niet echt waar er op wordt gemikt.

Veel beter dan een Bluetooth-speakertje

Met zijn twee speakers die het schermpje vooraan flankeren en de baspoort achteraan weet de MusicCast 200 goed een kamer te vullen met muziek. Het is geen hardspeler, maar dat is ook niet de bedoeling van een apparaat als dit. Je kunt zeker in de keuken het verslag van een F1-race of een etappe van de Tour luid laten weerklinken zodat je het nog op je terras kunt horen. En als er elders in het huis een feestje is, kun je op dit toestel wel dezelfde playlist afspelen zodat iemand die een biertje uit de koelkast komt halen in de sfeer blijft hangen. Dat koppelen van zones gaat vlot via de MusicCast-app.

De MusicCast 200 presenteert het mooiste detail als de voorkant naar je wijst, wat niet onlogisch is. Het pretendeert niet een speaker te zijn die geluid 360° rondom verspreidt. Toch zal een toestel als dit wel vaak worden gebruikt in situaties waarbij er niet altijd vanuit één plaats wordt geluisterd. Gelukkig zijn de coaxiale drivers op dit toestel in staat om breed geluid uit te stralen. Als je hem vooral wil gebruiken om het nieuws en muziek aan de ontbijttafel te verorberen, dan plaats je de MusicCast 200 best op een kookeiland of lage keukenkast. Maar als je daarna even rondloopt in de keuken, krijg je nog altijd wel een frisse klank opgediend.

Aan gewone luisterniveaus klinkt de MusicCast 200 aanzienlijk beter dan kleine Bluetooth-speakers of WiFi-speakers. Dat heeft ook weer te maken met het iets complexere akoestisch design en de stereospeakers. Het zorgt er onder meer dat het toestel een vol en betrekkelijk helder geluid kan produceren. Streamend via MusicCast werden de bekende en minder bekende Texas-hits op ‘The Very Best of 1989-2023’ in hoge kwaliteit afgespeeld, met ook verrassend veel omvang en body. Je krijgt zeker niet het typische dunne geluid opgediend dat je misschien associeert met de klokradio van weleer. Ook als we een podcastaflevering of twee via Spotify Connect streamen, zijn we heel tevreden over de spraakkwaliteit – verstaanbaarheid is prima. Dat merken we eveneens als we het radionieuws via DAB+ ’s morgens beluisteren: zelfs zonder die uitschuifbare antenne in positie te brengen is het ontvangst binnen prima.

Conclusie

De MusicCast 200 biedt een vollere en gedetailleerder weergave dan je van een toestel uit deze categorie zou verwachten. Het presteert goed qua geluid en qua functionaliteit mag je de Yamaha gerust heel veelzijdig noemen. Hierdoor overstijgt de MusicCast 200 de stoffige labels ‘tafelradio’ of ‘wekkerradio’ en kun je spreken van een draadloze speaker die wel heel veelzijdig is. De aanwezigheid van een cd-speler en FM/DAB+-radio is handig, maar vooral de aanwezigheid van MusicCast tilt dit product naar een hoger niveau. En de draadloze lader is gewoonweg een heel slimme toevoeging.

8.5
Yamaha – zwart front
FWD award

Beoordeling
Yamaha MusicCast 200 TSX-N237

Pluspunten
  • Handige bediening via app en toestel zelf
  • Cd-speler en DAB-radio
  • Past in MusicCast-ecosysteem
  • Klinkt gedetailleerd en groots
Minpunten
  • Forse voor op een nachtkast
  • Had een dubbele draadloze lader mogen zijn

Beoordeling Yamaha MusicCast 200 TSX-N237

De MusicCast 200 biedt een vollere en gedetailleerder weergave dan je van een toestel uit deze categorie zou verwachten. Het presteert goed qua geluid en qua functionaliteit mag je de Yamaha gerust heel veelzijdig noemen. Hierdoor overstijgt de MusicCast 200 de stoffige labels ‘tafelradio’ of ‘wekkerradio’ en kun je spreken van een draadloze speaker die wel heel veelzijdig is. De aanwezigheid van een cd-speler en FM/DAB+-radio is handig, maar vooral de aanwezigheid van MusicCast tilt dit product naar een hoger niveau. En de draadloze lader is gewoonweg een heel slimme toevoeging.

Prijsvergelijker Yamaha MusicCast 200 TSX-N237

Reacties (2)