Wat is het verschil tussen een versterker en een receiver?

22 februari 2022 3 Minuten 4 Reacties
rotel-3

We hebben het op Homecinema Magazine vaak over receivers maar zo nu en dan komt ook de term versterker voorbij. Dit kan soms voor wat verwarring zorgen en daarom leggen we in dit artikel uit wat precies het verschil tussen een versterker en een receiver is, en welke soorten er zijn.

Wat is een receiver?

De definitie van een receiver hebben we al eens uitgebreid behandeld, maar kort gezegd is een receiver het middelpunt van je homecinema- of av-systeem waar alle inkomende signalen verwerkt worden en vervolgens doorgestuurd worden naar de speakers en het display (de tv of projector). Een receiver beschikt over een geïntegreerde versterker waarmee de speakers aangestuurd worden en daarnaast beschikken receivers over verschillende extra functies en features, waaronder een tuner, videobewerkingsfuncties, streamingopties en digitale connecties.

Denon-AVR-S760
Lees ook

Wat is een av-receiver en waar moet je op letten als je er een koopt?

Wat is een versterker?

Een versterker kan op twee manieren omschreven worden. Zo beschikt een receiver zoals hierboven aangegeven over een geïntegreerde versterker, een onderdeel van de receiver dus. Daarnaast is het mogelijk een losse (geïntegreerde) versterker aan te schaffen. Dit is een apparaat dat zich in de meeste gevallen puur focust op audio en dus inkomende audiosignalen verwerkt en doorstuurt naar aangesloten speakers. Een versterker versterkt het signaal zodat dit weergegeven kan worden via de luidsprekers, en beschikt over diverse basisopties om de geluidsweergave naar eigen wens af te stellen. Qua video-opties en andere features en functies hoef je van deze apparaten weinig te verwachten.

NAD hifi
Lees ook

Wat is een versterker als onderdeel van een receiver?

Voorversterker en eindversterker

Een versterker zoals hierboven omschreven kan ook nog gesplitst worden in een voorversterker en een eindversterker. De voorversterker ontvangt alle inkomende signalen van verschillende bronnen en zorgt ervoor dat deze signalen ‘klaargezet’ worden voor de eindversterker. Daarbij kun je als gebruiker de voorversterker gebruiken om bronweergave, volumeregeling, toonregeling en kanaalbalansregeling af te stellen. De eindversterker is puur gericht op het optimaal versterken van het signaal zodat dit perfect via de speakers weergegeven wordt. Het vermogen wordt dus door dit apparaat geleverd.

Versterker vs Receiver: Wat is het beste?

De logische vraag die op bovenstaande informatie volgt is natuurlijk; moet je nu een receiver of een versterker kopen en als je voor een versterker kiest moet dit dan een losse voorversterker en eind versterker zijn? Het antwoord hierop is niet zo eenvoudig en onder meer afhankelijk van de kwaliteit die je verwacht, het budget dat je hebt en de ervaring die je al met betreffende apparatuur hebt.

Een receiver met geïntegreerde versterker is voor de meeste mensen al een grote stap voorwaarts ten opzichte van een alles-in-één homecinema systeem of soundbar en kan een zeer goede kwaliteit bieden, zelfs voor de echte audiofanatiekelingen. Alles zit in één pakket, inclusief brede ondersteuning voor streamingdiensten, draadloze protocollen (multiroom) en audioformaten (Dolby Atmos, DTS:X, etc.) Toch kan een goede versterker, waar je overigens ook voor betaalt, net dat beetje extra audiokwaliteit bieden doordat het apparaat puur op audio gericht is en de vele toeters en bellen die wel op receivers te vinden zijn geen invloed op de audiokwaliteit hebben. Wil je het helemaal perfect doen zoals sommige audiofanaten dan is een losse voorversterker met losse eindversterker de ultieme oplossing, natuurlijk ook weer afhankelijk van de kwaliteit van de apparaten waar je voor kiest. Hiermee heb je als gebruiker meer invloed op de verschillende signalen en ook zorgt het scheiden van signaalverwerking en versterking weer voor net dat beetje extra kwaliteit.

AV-receiver portal 2
Lees ook

Receiver kopen en instellen: advies en tips

Meer informatie

Voor meer informatie over het inrichten van je homecinema- of av-systeem en aankoopadviezen kun je terecht in onze tips en advies-sectie.

Reacties (4)