Review: Yamaha TW-E7B en TW-ES5A – high-end oordopjes voor muziek en sport

17 september 2022 + 10 minuten 1 Reacties
Yamaha TW-E7B en TW-ES5A
FWD award

Na onze vorige test van Yamaha-oortjes gaan we nu aan de slag met de high-end modellen van het merk. Zijn draadloze oordopjes van respectievelijk 269 euro en 179 euro echt veel beter dan goedkopere modellen? We gaan het uitzoeken in deze review van de Yamaha TW-E7B en TW-ES5A.

Afgelopen maand zijn we aan de slag gegaan met de Yamaha TW-E3B en TW-E5B draadloze oordopjes. Dit keer zetten we een tandje bij en gaan we aan de slag met twee high-end modellen uit de stal van Yamaha. Zo is daar de high-end Yamaha TW-E7B met een adviesprijs van 269 euro. Dit model is verkrijgbaar in vier verschillende kleuren. We pakken daarnaast ook meteen de speciale draadloze sportoordopjes Yamaha TW-ES5A voor 179 euro mee. Dit model is verkrijgbaar in vijf verschillende kleurencombinaties.

Dit is de Yamaha TW-E7B

De Yamaha TW-E7B is het duurste model draadloze oortjes in het assortiment van Yamaha en heeft dan ook meer te bieden dan de eerder geteste TW-E3B en TW-E5B. Naast Listening Care en Ambient Sound is er dit keer namelijk ook Active Noise Cancelling. Omgevingsgeluid wordt weggefilterd zodat jij in stilte kan genieten van je favoriete muziek. Listening Care biedt op lagere volumes ook een volledige geluidservaring om het gehoor te beschermen en via Ambient Sound kun je het geluid van buiten juist naar binnen halen. Dat is wel zo veilig als je op straat loopt.

De Yamaha TW-E7B beschikt over Yamaha True Sound en maakt gebruik van grote 10mm drivers en Listening Optimizer. Deze laatste analyseert en corrigeert de effecten van de individuele vormen van de oren door middel van interne microfoons. Dit moet zorgen voor een natuurgetrouw geluid. De oordopjes zijn spatwaterdicht en gaan 22 uur mee waarvan zes uur op een enkele lading. Verbinden met je smartphone kan via bluetooth 5.2 en de oortjes ondersteunen de audiocodecs SBC, AAC en Qualcomm aptX. Dit model is uitgerust met fysieke knoppen, maar je kunt ze ook bedienen met de Yamaha Headphone Control-app. Hier vind je ook de EQ-instellingen. Stemassistenten als Siri en Google Assistant worden ook ondersteund.

Dit is de Yamaha TW-ES5A

De Yamaha TW-ES5A zijn speciale sportoordopjes. Ze nemen een aantal eigenschappen over van de Yamaha TW-E7B zoals Listening Care en Ambient Sound, maar zijn echt op sporters gericht. Ze zijn water- en transpiratiebestendig dankzij IPX7 en in totaal heb je 34 uur speeltijd met de bijbehorende oplaadcase waarvan 9 uur op een enkele lading. Dat is indrukwekkend te noemen.

De dynamische 6mm drivers zijn wel weer een stukje kleiner dan de 10mm drivers van het hierboven genoemde model. Ook dit model ondersteunt de audiocodecs SBC, AAC en Qualcomm aptX en kun je gemakkelijk met je smartphone verbinden via bluetooth 5.2. De Yamaha TW-ES5A hebben een speciale vorm dankzij siliconen ‘fins’ die in de bovenkant in je oorschelp zitten. Deze speciale vorm zorgt ervoor dat ze niet uitvallen tijdens het sporten.

Design

De Yamaha TW-E7B zijn wellicht wat grotere oortjes dan je gewend bent. Er moet tenslotte ruimte zijn voor de 10mm drivers. Toch zitten ze behoorlijk comfortabel en eigenlijk direct goed. Ze steken wel wat verder uit je oor dan je misschien zou willen, maar daar zie je zelf toch niets van. Voor wie toch wil wisselen levert Yamaha vijf verschillende maten eartips mee. Ook een oplaadkabel en handleiding vind je in de doos. De Yamaha TW-E7B die we hier als testmodel hebben liggen heeft een beetje een vreemde textuur. De oortjes (en de oplaadcase) zijn zwart, maar zijn wat gevlekt met donkere en lichtere stukken. Ze lijken daardoor nat of juist vettig, maar zijn dat uiteraard niet. Het hoort bij het design. Je ziet het alleen van dichtbij, maar het is een beetje een vreemde keuze. De oordopjes zijn echter wel zeer degelijk gebouwd en voelen lekker stevig aan. De oplaadcase is wat minder hoog dan bij de Yamaha TW-E5B, maar wel iets dikker. De oplaadcase past in de broekzak, maar is daar eigenlijk wel wat te groot voor. Aan de hand van vier ledlampjes kun je zien hoe vol de batterij nog is.

De Yamaha TW-ES5A heeft een zeer brede oplaadcase en past daardoor eigenlijk niet in de broekzak. Net als bij het high-end model vind je ook hier aan de achterkant op de oplaadcase een usb-c-aansluiting om de oplaadcase en oortjes op te laden. De oplaadcase is bij de TW-Es5A zo breed door de vorm van de siliconen ‘fins’ op de oortjes die behoorlijk wat ruimte innemen. Deze fins zorgen ervoor dat de oordopjes strak in je oor blijven zitten tijdens het sporten en er dus niet zomaar uitvallen. Deze klemmen zich als het ware vast in de natuurlijke draai aan de bovenkant van je oorschelp.

Alhoewel dit prima werkt was het even zoeken naar de perfecte fins en eartips. In tegenstelling tot de Yamaha TW-E7B zat de TW-ES5A namelijk niet direct perfect, ondanks dat de oortjes zelf een stukje kleiner zijn. De oordopjes zaten echter te ver van mijn gehoorgang af. Daardoor kon ik de omgeving zeer goed horen, wat natuurlijk wel veilig is tijdens het hardlopen op straat, maar de muziek viel helemaal weg. In de doos krijg je echter vier verschillende maten fins en vijf verschillende maten eartips. Het was echt even passen en meten, maar uiteindelijk heb ik een combinatie gevonden die goed in mijn oren past. Zo comfortabel als de Yamaha TW-E7B zaten ze echter niet. Tijdens het hardlopen vielen ze echter niet uit en dat is toch een belangrijke reden waarom je speciale sportoordopjes koopt.

Bediening en gebruik

Bediening op de TW-E7B en TW-ES5A is vrijwel identiek en doe je met de fysieke knoppen op beide oortjes. We zijn fan van fysieke knoppen op draadloze oordopjes, want van swipen en vegen worden we meestal niet heel blij. Je zit er altijd naast. Op deze Yamaha-oortjes vind je gewoon fysieke knoppen en je kunt een enkele keer klikken, dubbelklikken of eventjes vasthouden. Pauzeer de muziek of neem je telefoon op met de knop op de linkeroordop en op de rechteroordop selecteer je het volume en vorige/volgende. De TW-E7B ondersteunt ook drie keer klikken voor het activeren van de gamingmodus. Het werkt goed, maar je moet wel even de combinaties uit je hoofd leren.

Je kunt beide oortjes verbinden met de Yamaha Headphone Control-app. Hier vind je een equalizer en kun je het geluid naar wens aanpassen. Je kunt dit zelf doen, maar ook voorgestelde geluidsprofielen (presets) kiezen of zelf een geluidsprofiel maken. Het is een leuke extra waarmee je de muziek nog beter naar wens kunt afstellen. Functies als ANC en Listening Optimizer (voor de TW-E7B), Listening Care en Ambient Sound kun je hier ook in- en uitschakelen. Moeten de oortjes automatisch muziek pauzeren als je ze uit de oren haalt? Ook dat kan je hier instellen, net als het installeren van nieuwe firmware-updates.

De geclaimde batterijduur van respectievelijk 22 uur en 34 uur lijkt aardig te kloppen. De Yamaha TW-E7B scoort al prima, maar de 34 uur van de Yamaha TW-ES5A is helemaal dik in orde. Je hoeft je niet zo snel zorgen te maken over een lege batterij als je net wil gaan sporten.

Geluidskwaliteit

Het belangrijkste van oordopjes is natuurlijk de geluidskwaliteit. De zeer goede Yamaha TW-E5B hebben we nog vers in het geheugen en we waren dan ook razend benieuwd wat het high-end model draadloze oordopjes van Yamaha weet te presteren. En de Yamaha TW-E7B valt zeker niet tegen. Sterker nog, dit zijn absoluut de beste draadloze oordopjes qua geluidskwaliteit die we de laatste jaren getest hebben. Een breed geluidsbeeld, uitstekende helderheid en vooral een goede balans. De 10mm drivers weten behoorlijk wat bas voort te brengen, maar toch is het niet dominant. De Yamaha TW-E7B levert veel detail in je favoriete muziek en kan met ieder genre goed overweg. Ook op lager volume blijft het geluid gedetailleerd dankzij Listening Care, dus je hoeft jezelf geen gehoorbeschadiging te geven om het maximale uit deze oortjes te halen.

Dit model heeft daarnaast active noise cancelling (ANC). Op draadloze oordopjes hoef je hier meestal niet teveel van te verwachten en dat is ook hier het geval. Ja, je hoort duidelijk verschil met ANC aan of uit, maar zo goed als op een over-ear koptelefoon gaat het nooit werken. Het weet net een beetje geroezemoes van de achtergrond weg te filteren, dus in de trein of in de kantoortuin zullen ze in ieder geval voor een deel wel voldoen. Ambient Sound werkt echter zeer goed. Hierdoor komt het geluid luid en duidelijk binnen van je omgeving.

Yamaha TW-E7B

De Yamaha TW-ES5A klinken heel anders. Sowieso is er een groot verschil tussen de 6mm drivers in vergelijking met de 10mm drivers van de Yamaha TW-E7B. Het geluid klinkt wat bedrukter met de treble standaard te hoog naar mijn smaak. Het mist de volle klanken van het topmodel, alhoewel dit model toch een punchy bas weet weer te geven. Het mist net dat extra stukje detail van het high-end model. Via de app kun je uiteraard nog wat spelen met de equalizer om het één en ander naar wens aan te passen. Laten we eerlijk zijn. De Yamaha TW-ES5A zijn zeker geen slechte oordopjes en scoren op geluidskwaliteit dan ook een ruime voldoende. Vergeleken met de Yamaha TW-E7B is er echter wel een groot verschil.

De Yamaha TW-ES5A heeft echter andere kwaliteiten. Je kunt ze perfect gebruiken tijdens het sporten en vallen absoluut niet uit. Ze hebben een lange batterijduur en dankzij IPX7 zijn ze water- en zweetbestendig. Wil je lekker muziek luisteren tijdens het sporten met oordopjes die in je oren blijven zitten? Dan zit je met de Yamaha TW-ES5A helemaal goed.

Conclusie

De Yamaha TW-E7B is met een adviesprijs van 269 euro zeer prijzig voor draadloze oordopjes. Na deze test snappen we echter wel waarom, want dit model behoort tot de top van de markt met heerlijk vol geluid en scoort dan ook terecht een Excellent Award. Het cijfer 9.0 bij deze review is dan ook voor de TW-E7B.

De geluidskwaliteit van de TW-ES5A is niet te vergelijken met de TW-E7B. Het zijn goede oordopjes, ook qua geluid, maar leggen het wel af tegen het high-end model. Gelukkig heeft de TW-ES5A van Yamaha andere kwaliteiten op het gebied van sport met een lange batterijduur en water- en zweetbestendigheid. Ze blijven onder alle omstandigheden goed in je oren zitten en zijn daarom zeker het overwegen waard voor de sporters. We geven de TW-ES5A het cijfer 8.0.

9.0
Yamaha TW-E7B
FWD award

Beoordeling
Yamaha TW-E7B en TW-ES5A

Pluspunten
  • Fantastische geluidskwaliteit (TW-E7B)
  • Active noise cancelling (TW-E7B)
  • Goede batterijduur (TW-ES5A)
  • Vallen niet uit tijdens het sporten (TW-ES5A)
  • Makkelijke bediening met fysieke knoppen
  • Yamaha Headphone Control-app
Minpunten
  • Beide oplaadcases te groot voor je broekzak
  • Passen en meten voor comfort (TW-ES5A)
  • Kwaliteit komt wel met een prijskaartje

Beoordeling Yamaha TW-E7B en TW-ES5A

De Yamaha TW-E7B is met een adviesprijs van 269 euro zeer prijzig voor draadloze oordopjes. Na deze test snappen we echter wel waarom, want dit model behoort tot de top van de markt met heerlijk vol geluid en scoort dan ook terecht een Excellent Award. Het cijfer 9.0 bij deze review is dan ook voor de TW-E7B.

De geluidskwaliteit van de TW-ES5A is niet te vergelijken met de TW-E7B. Het zijn goede oordopjes, ook qua geluid, maar leggen het wel af tegen het high-end model. Gelukkig heeft de TW-ES5A van Yamaha andere kwaliteiten op het gebied van sport met een lange batterijduur en water- en zweetbestendigheid. Ze blijven onder alle omstandigheden goed in je oren zitten en zijn daarom zeker het overwegen waard voor de sporters. We geven de TW-ES5A het cijfer 8.0.

Reacties (1)