De Yamaha TW-E3B is de goedkoopste set van de twee. Voor 99 euro zijn dit betaalbare true wireless oordoppen en daarmee een stevige concurrent voor de Samsung Galaxy Buds 2, JBL Tune 130/230NC, Nothing Ear (1) of de talloze andere merken die actief zijn in dit prijssegment. Ze zijn bovendien verkrijgbaar in zes verschillende hippe kleuren. De Yamaha TW-E5B vind je een segment hoger en gaat voor 159 euro over de toonbank in vier verschillende kleuren. De draadloze oordoppen hebben enkele overeenkomsten, maar ook zeker verschillen. Je leest er alles over in deze review.
De markt voor draadloze oordopjes lijkt aardig verzadigd. Van telefoonfabrikanten tot winkelketens met goedkope huismerkdoppen. Iedereen brengt draadloze oordoppen op de markt. Wat kan een echt hifi-merk als Yamaha daar nog aan toevoegen? Best veel, zo ontdekten we in een uitvoerige test met de Yamaha TW-E3B en de TW-E5B draadloze oordoppen.
Overeenkomsten
In beide gevallen gaat het uiteraard om draadloze oordoppen die werken middels bluetooth. Beide modellen ondersteunen audiocodecs als SBC, AAC en aptX. Ze zijn voorzien van een microfoon, dus ook bellen is bij beide modellen geen probleem. Stemassistenten worden ondersteund (Siri en Google Assistant) en je kunt de Yamaha Headphone Control-app gebruiken voor personalisatie van instellingen én geluid middels een equalizer. Ze zijn middels IPX5 bestand tegen water. Noise Cancelling ontbreekt overigens op beide setjes.
Uniek is Listening Care, waarbij de oordoppen dankzij een algoritme ook een volledige geluidservaring bieden op lagere volumes om het gehoor te beschermen. Volgens Yamaha blijven deze in-ears gevrijwaard van de uitdaging waar veel andere in-ears mee geconfronteerd worden, namelijk het compenseren van het wegvallen van informatie op bepaalde frequenties. Dit wordt veroorzaakt door het luisteren op lagere volumes. Gebruikers willen dan vaak het volume verhogen wat weer schadelijk is voor het gehoor. Listening Care beschermt dus het gehoor en laat je ook op lagere volumes het volledige geluidsspectrum horen. Beide oortjes komen met Yamaha True Sound. Hiermee wil Yamaha aantonen dat akoestische en elektronische innovaties de geluidstechnische beperkingen van een compacte behuizing kunnen overwinnen.
In de doos vinden we een oplaadkabel (usb-type-a naar c), handleiding en diverse eartips in verschillende maten. Kies uit XS, S, M en L. Er zit dus sowieso een juiste afmeting voor je oren bij.
Verschillen
Uiteraard zijn er ook de nodige verschillen tussen de Yamaha TW-E3B en de TW-E5B. Dat begint al met de doos. Alhoewel de buitenste verpakking in dezelfde stijl vormgegeven is, blijkt de binnenste doos van de TW-E5B vele malen luxer met verschillende vakjes en de oplaadcase in een zakje. Opvallend is direct het verschil in grootte tussen beide oplaadcases. De Yamaha TW-E5B heeft een veel grotere oplaadcase en na het openen blijkt ook waarom, want de Yamaha TW-E5B zijn een behoorlijk stukje groter én luxer.
De Yamaha TW-E3B beschikt over een dynamische 6 mm driver en oogt ook een stuk kleiner. Wij hebben van beide oordopjes de (mat)zwarte variant en wat opvalt is dat er weinig opsmuk op de TW-E3B te vinden is. Je vindt aan beide kanten een fysieke knop met een ledlampje ervoor, maar verder is het één geheel. Het oogt daardoor wellicht ook wat saai.
De Yamaha TW-E5B beschikt over een dynamische 7 mm driver. Alhoewel het gedeelte wat in het oor geschoven wordt vrijwel identiek is, is de rest van de behuizing echt een stuk groter. Dit model beschikt over fysieke knoppen aan de bovenkant en heeft een reliëfpatroon aan de zijkant, dat we ook weer terugvinden aan de bovenkant van de oplaadcase. Het maakt de TW-E5B niet alleen luxer, maar ook zwaarder, namelijk 6,5 gram per oordopje in tegenstelling tot 5 gram per oordopje van de TW-E3B.
Verschillen zijn er ook te vinden in de specificaties. De Yamaha TW-E3B beschikt over bluetooth 5.0, terwijl de TW-E5B over bluetooth 5.2 beschikt. Deze laatste komt ook met Ambient Sound, waardoor externe geluiden ook doorgegeven kunnen worden. Zo blijf je beter op de hoogte van je omgeving en kun je ook veilig over straat met de oordoppen in. Daarnaast ondersteunt dit model ook de audiocodec Qualcomm aptX Adaptive. De batterij gaat tevens langer mee. Volgens de specificaties kun je maximaal 30 uur luisteren op de Yamaha TW-E5B, namelijk 8,5 uur per lading en nog eens 21,5 uur met de oplaadcase erbij. De Yamaha TW-E3B gaat 6 uur mee op een enkele lading en nog eens 18 uur met de oplaadcase erbij.
Gebruik
Uiteraard kan je ze direct uit de verpakking halen, in de oplaadcase stoppen en middels bluetooth verbinden met je smartphone. Voor de beste ervaring download je echter eerst de Yamaha Headphone Control-app. Verbind de oordopjes met je smartphone en ook in de app worden ze snel gevonden. Hier heb je de keuze voor het inschakelen van Ambient Sound (bij de TW-E5B), Listening Care, een speciale gaming modus en heb je een Equalizer waar je het geluid naar wens kunt aanpassen. Er zijn een aantal presets beschikbaar als Energy, Vocal of Groove, maar je kunt ook zelf presets maken en opslaan. De Yamaha Headphone Control-app geeft ook de mogelijkheid om firmware-updates voor je oordopjes te downloaden. Het is een kleine, maar gebruiksvriendelijke app die van grote waarde is vanwege de aanpasbare geluidsinstellingen.
De eerste keer de Yamaha TW-E5B in je oren stoppen is even wennen. Het zijn behoorlijk grote oordoppen en het is even zoeken hoe ze zo comfortabel mogelijk in de oren gestopt kunnen worden. Uiteindelijk zitten ze redelijk goed, maar toch minder comfortabel dan de goedkopere TW-E3B, met name door de grotere behuizing die ergens in je oorschelp rust. Nu zijn ze exact zo ontworpen om precies in de opening van je oor te vallen, dus wellicht heb ik gewoon rare oren. Ze sluiten echter echter wel heel goed af en de passieve isolatie is daardoor prima. Je krijgt weinig mee van je omgeving, waardoor je optimaal van de muziek kunt genieten. En je kunt altijd Ambient Sound aanzetten op dit model wanneer je toch iets van je omgeving wil horen. De TW-E3B zitten net iets comfortabeler, mede door de compacte behuizing, maar tijdens lange luistersessies merk je toch wel wat druk op de oren, waardoor dit beide toch niet de meest comfortabele oortjes zijn.
Het bedieningsgemak van de TW-E5B is groter dan van de TW-E3B. De ietwat er bovenop liggende fysieke knoppen aan de bovenkant werken fijner dan de knoppen van de Yamaha TW-E3B die meer weggezonken zijn in het design. Bovendien heeft de TW-E5B een knop extra. De volumeknoppen zitten hierdoor aan dezelfde kant en dat werkt gewoon fijner. Bij de TW-E3B zet je het volume omhoog met de rechteroordop en het volume omlaag met de linker. Dat werkt wat minder intuïtief. Fysieke knoppen juichen we echter alleen maar toe. Dat geswipe over de behuizingen van vele andere merken werkt toch niet lekker.
Hoe zit het dan met de batterij? Eigenlijk heel goed. De oortjes zijn hier flink gedragen de afgelopen weken tijdens het schrijven. Exact getimed hebben we het niet, maar de geclaimde batterijduur van respectievelijk 6,5 uur en 8 uur lijkt aardig te kloppen. Daarmee zitten deze modellen aan de bovenkant van de markt qua batterijduur in de bijbehorende marktsegmenten en dat is mooi meegenomen.
Geluidskwaliteit
De looks en specificaties op papier zijn natuurlijk allemaal heel leuk om te weten, maar uiteindelijk gaat het om de geluidskwaliteit. Beide oortjes hebben ons weten te verrassen. Vooropgesteld moet duidelijk zijn dat het geen baswonders zijn. Speel je met de equalizer in de app en schroef je de bas omhoog? Dan klinkt het al snel te wollig. Voor de bassheads onder ons zijn dit dan ook niet de juiste oordoppen. Je kan echter merken dat Yamaha een echt hifi-merk is, want ga je voor een neutraler geluid, dan valt op hoe ruimtelijk deze draadloze oordoppen het geluid weten weer te geven. Het geluid klinkt perfect in evenwicht en laat je ook genieten van kleine details in de nummers die je bij andere draadloze oordopjes nog wel eens mist. Diamonds van The Boxer Rebellion is altijd een graadmeter voor draadloze oordopjes. De intro met de drums, gitaar en de synth is blijkbaar nogal moeilijk om goed weer te geven. Veel draadloze oordopjes maken er namelijk één grote brij van, zo niet de Yamaha TW-E5B die de intro strak weergeeft. Het nummer Broken van de opkomende Belgische band The Haunted Youth laat je genieten van de gitaar die subtiel op de achtergrond beweegt tijdens de zanglijnen. Ook genres als elektronica en zelfs klassiek worden moeiteloos weergegeven. Muziek klinkt groots en open, waardoor het haast lijkt of je een over-ear koptelefoon draagt in plaats van draadloze oordopjes. Zal Yamaha dit bedoelen met Yamaha True Sound? Dan lijkt het inderdaad te werken.
De Yamaha TW-E3B zetten een klein stapje terug ten opzichte van de duurdere variant, maar weten alsnog veel te bieden. Het geluid is net even wat minder ruimtelijk, maar details komen ook hier goed naar voren. Texas Sun, het liedje van het trio Khruangbin in samenwerking met Leon Bridges, is typisch zo’n nummer om tijdens de warme dagen bij weg te dromen. Wat ook hier goed opvalt is hoe gelaagd de muziek klinkt, zij het iets minder dan bij de Yamaha TW-E5B. Instrumenten zijn echt individueel te onderscheiden, van sterke gitaren tot bijgeluiden, alsof je zelf aanwezig bent tijdens de opnames. Wat dat betreft bieden de Yamaha TW-E3B meer waar voor het geld dan de duurdere TW-E5B, ook al wint die laatste het nipt qua geluidskwaliteit.
Ik heb bij draadloze oordopjes altijd het idee dat ik op een laag volume ergens door een tunnel ver weg de muziek hoor en dat ze pas bij een luid volume beginnen te presteren. En dat vinden je oren dan weer niet zo fijn. De functie Listening Care is een echte meerwaarde bij beide oordoppen, door op lager volume ook het gehele geluidsspectrum te bieden. Je merkt het niet altijd even goed bij ieder genre muziek (bij Rock was het verschil moeilijk te horen), maar ik had eindelijk het idee dat ik de muziek niet knetterhard hoefde te zetten om ervan te kunnen genieten.
Conclusie
Ik ben aangenaam verrast door de Yamaha TW-E3B en de TW-E5B. De goede geluidskwaliteit, de fijne Yamaha Headphone Control-app en de uitstekende batterijduur maken deze draadloze oordoppen een zeer goede keuze in zowel het goedkopere segment als het middensegment. Het gemis van noise cancelling wordt goedgemaakt door de goede passieve isolatie. Het geluid van de Yamaha TW-E5B is net even wat ruimtelijker en detailrijker dan de Yamaha TW-E3B, maar daar betaal je dan ook voor. Toegegeven, ik ben normaal gesproken niet zo’n fan van in-ears. Geef mij maar een goede over-ear koptelefoon. Deze beide Yamaha’s hebben me daarom ook echt verrast. De Yamaha TW-E3B en TW-E5B bewijzen dat ook draadloze oordoppen goed geluid kunnen voortbrengen. Wil je betaalbaar hifi-geluid en ben je in de markt voor draadloze oordopjes? Kijk dan eens naar deze setjes van Yamaha.
Beoordeling
Yamaha TW-E3B en TW-E5B
- Uitstekend geluid
- Goede batterijduur
- Yamaha Headphone Control-app echt van meerwaarde
- Fysieke knoppen voor bediening
- Andere oordopjes bieden net wat meer draagcomfort
- Geen noise-cancelling
Beoordeling Yamaha TW-E3B en TW-E5B
Ik ben aangenaam verrast door de Yamaha TW-E3B en de TW-E5B. De goede geluidskwaliteit, de fijne Yamaha Headphone Control-app en de uitstekende batterijduur maken deze draadloze oordoppen een zeer goede keuze in zowel het goedkopere segment als het middensegment. Het gemis van noise cancelling wordt goedgemaakt door de goede passieve isolatie. Het geluid van de Yamaha TW-E5B is net even wat ruimtelijker en detailrijker dan de Yamaha TW-E3B, maar daar betaal je dan ook voor. Het draagcomfort kan wel iets beter, ook al scoort het wel een voldoende. Toegegeven, ik ben normaal gesproken niet zo'n fan van in-ears. Geef mij maar een goede over-ear koptelefoon. Deze beide Yamaha's hebben me daarom ook echt verrast. De Yamaha TW-E3B en TW-E5B bewijzen dat ook draadloze oordoppen goed geluid kunnen voortbrengen. Wil je betaalbaar hifi-geluid en ben je in de markt voor draadloze oordopjes? Kijk dan eens naar deze setjes van Yamaha.
Reacties (0)