Review: Wharfedale Evo 4.4 – Fraai luidsprekerdesign en prettige klank

01 augustus 2022 + 10 minuten 0 Reacties
Wharfdale_EVO4.4 Black Lifestyle_5
FWD award

Wharfedale heeft in de tweede helft van 2021 haar nieuwe Evo-lijn geïntroduceerd. Deze Evolution lijn is voorzien van technologie ontwikkeld voor de Elysian luidsprekerlijn, de meest premium luidsprekerlijn van de Britse luidsprekerfabrikant. De door ons ontvangen Evo 4.4 maakt deel uit van een omvangrijke Evo 4 luidsprekerlijn.

De Evo 4.1 2-weg bookshelf speaker is geschikt als compacte (studio)monitor, maar ook te gebruiken in een meerkanaals configuratie. Hierbij levert Wharfedale tevens een 2- en 3-weg centerluidspreker en onder meer surround luidsprekers voor hoekmontage. De Evo 4.2 is een 3-weg standmount luidspreker, de Evo 4.3 een bescheiden 3-weg vloerstaande luidspreker én de door ons ontvangen Evo 4.4 vloerstaander. Het topmodel uit de Evo 4 line-up. Met een prijs van nog geen 1500 euro per set in een tijd dat alles vooral duurder wordt lijkt dit ons helemaal niet verkeerd.

Hoogwaardig

Terwijl we de luidsprekers uit de verpakking nemen verbazen we ons over de zorg waarmee de fabrikant de luidsprekers heeft ingepakt. Er wordt zelfs een set handschoenen meegeleverd zodat er geen vingerafdrukken op de luidsprekerkabinetten achterblijven. Keurig. Nadat de luidsprekers van het verpakkingsmateriaal zijn ontdaan wordt het tijd om ze eens goed te inspecteren. De speakers hebben een redelijk hoog gewicht en zien er in elk geval een stuk duurder uit dan dat deze in werkelijkheid zijn. De door ons ontvangen speakers zijn voorzien van een mat en glad houtfineermotief, maar zijn naar wens ook in het wit of in het zwart verkrijgbaar.

De klankkast heeft naast de afgeronde randen ook prachtige gecurfde flanken en is voorzien van gedistingeerde details waarmee deze luidsprekers er in elk geval al heel hoogwaardig uitzien. De voet van de luidspreker is uitgerust met fraaie ontkoppelende spikes en de fabrikant levert zelfs spike-voetjes met rubberen antislip materiaal mee zodat deze de houten vloer niet bekrassen. In deze voet is bovendien een downwards firing reflexpoort gemonteerd, waarmee deze luidsprekers een prachtige minimalistische uitstraling hebben en een stuk gemakkelijker te plaatsen zijn in de ruimte. Verder straalt alles kwaliteit en klasse uit. Maar, je krijgt niets voor niets vandaag de dag. Hoe is het met de kwaliteit van de drivers gesteld?

Techniek

De drieweg luidsprekers zijn voorzien van een dubbele 6,5-inch laagweergever met een stijve kevlar-dome. De midrange driver is niet voorzien van een conus, maar van een relatief grote dome. Hiermee is Wharfedale een van de weinige fabrikanten die dit type midrange drivers toepast. We weten niet wat de motivatie hierachter is, maar wij zijn vooral van dit type midrange drivers gecharmeerd vanwege de unieke afstraal eigenschappen waarmee een uiterst ruimtelijke muziekweergave wordt neergezet.

Tot slot komen we bij de fraai ogende AMT-tweeter. Deze heeft een andere bouwwijze dan een dome-tweeter of een vlak geconstrueerde planar driver. Deze AMT is ontwikkeld door de wetenschapper Oskar Heil en volgt het principe de lucht met hoge snelheid tussen een gevouwen membraan uitperst. We kunnen heel diep op deze techniek ingaan, maar dan wordt het wel een erg lange review. Dat de techniek werkt, bewijst luidsprekerfabrikant HEDD die de AMT al jaren in haar luidsprekers toepast en bijvoorbeeld driverfabrikanten zoals Dayton en Mundorf die deze Air Motion Transformers al vele jaren met succes fabriceren voor OEM luidsprekerfabrikanten.

Ondanks dat deze tweeters een totaal ander karakter hebben dan de conventionele keuzes zijn wij er beslist enthousiast over. We hebben al eens een HEDD headphone met een voor head-fi gemodificeerde AMT beluisterd en dit was met afstand de best klinkende hoofdtelefoon die we ooit hebben gehoord. Hetzelfde karakter beluisteren we deels bij deze Wharfedale Evo 4.4 terug. We zijn vooral enthousiast van de snelheid waarmee deze drivers muziek weergeven waarmee belangrijke transiënts niet verloren gaan tijdens de muziek weergave. Het niveau van detail is opmerkelijk hoog zonder dat dit opdringerig, over-gedetailleerd of scherp wordt.

Eerste indrukken

Wanneer we de eerste noten van onze favoriete testalbums beluisteren moeten we bekennen dat we al snel onder de indruk zijn van de klankeigenschappen van deze luidsprekers. Vergelijk deze speakers niet met opdringerige of populair getunede hifi-luidsprekers. We ervaren namelijk een heerlijk aangename en vooral laagdrempelige muziekweergave waarbij we het idee hebben naar veel duurdere luidsprekers te luisteren. Deze luidsprekers klinken niet goed voor het geld, deze luidsprekers klinken gewoon heel erg goed. Punt.

Omdat deze speakers een redelijk volle laagweergave laten horen, hebben we ze een stukje verder de ruimte in geschoven om het gebied tussen de 35 en 52 Hertz wat te temmen. Dit is opmerkelijk, gezien de fabrikant slechts een bescheiden frequentiebereik opgeeft van 44 Hz tot 22 kHz. We roepen het vaker, maar deze Wharfedales bewijzen het maar weer eens: specificaties zeggen helemaal niets. We hebben de speakers een klein stukje naar de luisterpositie ingedraaid vanwege het afstraalgedrag van de AMT-tweeters en hiermee weten deze luidsprekers een heel aardig geluidsbeeld neer te zetten. Ondanks dat we dit in deze prijsklasse eigenlijk niet mogen verwachten, komt de muziek lekker los van de speakers en bouwen ze een virtueel mooi en intiem podium op in de woonkamer.

Setup

We zijn het inspelen gestart met een exclusieve Esoteric N-05 XD netwerkspeler en twee Bryston 7B3 eindversterkers. Omdat de Esoteric review machine weer retour moet naar AQIPA en de inmiddels al enige tijd in ons bezit zijnde Bryston referentieset voor een preventieve check-up naar de importeur wordt gebracht, maken we voor het reviewen gebruik van een geïntegreerde Leema Acoustic Pulse versterker, een Cambridge Stream Magic 6 netwerkspeler en diverse analoge en digitale bronnen die we in de loop der jaren in ons magazijn hebben verzameld. We hebben gebruik gemaakt van Driade Flow 405 luidsprekerbekabeling en ook de Flow 808 XLR interlinks zijn van Driade. Een reviewset met hificomponenten die goed past bij de prijsklasse van deze fraaie hifi-luidsprekers.

Wanneer we de luidsprekers de tijd geven om op klank te komen valt het ons op dat deze luidsprekers in het midden en hoog wat meer definitie krijgen en het laag wat meer loskomt. Wat blijft is de muzikaliteit. Wat laten deze Wharfedales de muziek met een heerlijk gevoel horen. Stemmen hebben body en dankzij de snelle AMT-tweeters horen we zelfs kleine raspjes in stem en zang terug. Het laag wordt met een flinke geluidsdruk de ruimte in geworpen en loopt door tot ongeveer 34 Hertz. Een knappe prestatie. De midrange heeft een mooie definitie en laat detail en zelfs enige gelaagdheid in de muziek horen. De tweeter heeft een zijdezacht karakter en een mooie roll-off in de top-end. Hiermee zal deze speaker nooit punaises in uw trommelvliezen duwen bij slechte muziekproducties.

De EVO luistersessies

Wij beginnen de luistersessie met het nummer I Love You van Billie Eilish. Een van de tracks waarbij de atmosfeer van het album met de juiste set direct naar de luisterruimte wordt overgebracht. De Leema/Wharfedale combinatie slaagt hier eerlijk gezegd heel aardig in. Wanneer we het nummer The Curtain Falls van het live album Reality Dream uit 2008 van de Poolse band Riverside beluisteren wordt er een mooi podium in de ruimte neergezet en rolt de muziek heerlijk de ruimte in. Om de stemmen wat scherper in focus te krijgen draaien we de speakers een stukje verder in richting de luisterpositie. Wat ons gelijk opvalt is de mooie ronde koperklank van het slagwerk in dit nummer. Waar sommige metal domes in midrange luidsprekers nog wel eens een wat harde, scherpe en soms zelfs blikkerige weergave in het hoog laten horen, klinkt alles met deze Evo 4.4 luidsprekers heel muzikaal en mooi glad getrokken. We zijn ervan onder de indruk.

Een van de artiesten waarmee een slechte speaker of speaker-match direct door de mand valt is met de albums van Miss Montreal. De zang van Sanne wil overduidelijk richting de trommelvliezen van de luisteraar vloeien, maar bij sommige sets gaat dit wat te direct en ongenuanceerd. Wanneer wij het greatest hits album uit 2015 opzetten valt het ons op dat we bij het nummer Addicted To Crying de herkenbare raspjes bij de uithalen in zang wel opmerken, maar dat dit veel vriendelijker is dan met sommige luidsprekers die we in het verleden hebben beluisterd. Dankzij de AMT driver ervaren we een hoge mate van realisme. Wanneer we kijken naar het geluidsbeeld dan valt het ons op dat akoestische gitaar wat lager dan de stem wordt neergezet en de viool op dezelfde hoogte links van de zang. Deze presentatie komt best realistisch naar ons over.

Ons oordeel

Wanneer we de muzikale prestaties van deze Wharfedale Evo 4.4 vloerstaande hifi-luidsprekers in twee alinea’s mogen samenvatten, dan kunnen we wel stellen dat deze speaker eigenlijk niet zo heel veel fout doet. De imagingeigenschappen zijn opmerkelijk goed te noemen. De soundstage is breed, gaat zelfs een stukje de hoogte in en de ruimtelijkheid is hoog. De positionering van zang en instrumenten is veel beter dan we in eerste instantie zouden verwachten in deze prijsklasse. Natuurlijk heeft de hifibekabeling ook een groot effect op de uiteindelijke prestaties. Dankzij de Driade Flow Reference 808 RCA interlinks en de Driade Flow 405 luidsprekerbekabeling luisteren we naar een combinatie die een flinke sprong boven zijn prijsklasse speelt.

Het prettige karakter van deze Wharfedales is voor een groot deel te danken aan de warmere klankbalans waarbij de verschillende muziekalbums die we de revue hebben laten passeren zo veel muzikaler klinken dan we gewend zijn. Vooral in het laag levert deze Evo 4.4 een lekkere, maar niet overdreven push waarmee de muzikaliteit bij het overgrote deel van de muziekalbums net even een fractie muzikaler wordt. We luisteren met onze oude Leema en deze splinternieuwe Wharfedale Evo 4.4 naar een heel fijn presterende combinatie. Audiofiele perfectie? Gelukkig niet zeg.

Conclusie

Wanneer u op zoek bent naar een set goed presterende hifi-luidsprekers met een fraai luidsprekerdesign en een prettige klank, dan is de Wharfedale Evo 4.4 een luidspreker die wij u van harte kunnen aanbevelen om eens op uw gemak te gaan beluisteren. Music Emotion geeft geen waardering in sterren. Maar hadden we dit wel gedaan dan hadden deze luidsprekers beslist een maximale score in ontvangst mogen nemen. Niet verder vertellen, maar wanneer Wharfedale deze speakerset voor een hogere prijs zou hebben aangeboden, waren we er waarschijnlijk net zo enthousiast over geweest. Een absolute aanrader dus!

Prijzen:

Wharfedale Evo 4.4 € 1.499,- per paar
Beschikbare kleuren: zwart, wit en walnoot

www.wharfedale.eu

Reacties (0)