Als het gaat om vinyl mag je Thorens gerust een iconisch merk noemen met veel historische modellen die nog altijd hun fans hebben. Maar ook voor nieuwe platenspelers kun je bij het Duitse merk terecht. De betaalbare TD 204 mikt daarbij op de vinylliefhebber die later wil doorgroeien naar nog beter.
De TD 204 is bij Thorens het hoogste model in een van hun instapreeksen. Het Duitse merk uit Bergisch Gladbach bij Keulen heeft immers twee families gericht op budgetbewuste muziekliefhebbers. De TD 204 hoort bij de TD 200-lijn, die bestaat uit manuele modellen waarbij je zelf de toonarm op de plaat moet plaatsen. De TD 101 A en TD 102 A zijn dan weer volledig automatisch modellen. De nadruk ligt bij die platenspelers op gebruiksgemak, terwijl de TD 204 veelzijdiger is en audiofielere kwaliteiten bezit. Onder meer vanwege de keuze tussen een versterkte of reguliere phono-uitgang is dit een draaitafel die zich kan aanpassen aan de situatie.
Recent ontving de TD 204 een EISA Award als beste platenspeler van het jaar. Daarbij moet je rekening houden met het prijskaartje, want uiteraard zijn er nog technisch volmaaktere toestellen. Die kosten dan weer een stuk meer. Thorens positioneert de TD 204 in de eerste plaats als een volledig pakket met een kant-en-klare riemaangedreven platenspeler met MM-cartridge die uit de doos goed presteert. In tegenstelling tot heel goedkope draaitafels kun je dit toestel van 799 euro desgewenst upgraden.
Wat
Platenspeler met riemaandrijving
Cartridge
Audio-Technica AT95E
Toonarm
Thorens TP 120 9-inch aluminium J-toonarm
Extra's
Schakelbare phono-versterker
Afmetingen
42 x 35,5 x 12,1 cm
Gewicht
4,8 kg
Walnoot of zwart
Vergeleken met pakweg grote rivaal Pro-Ject biedt Thorens wat minder kleuropties. Bij de TD 204 krijg je twee klassiekere opties: zwart of walnoot. In beide gevallen is er een glanslak voorzien, wat de platenspeler een meer opvallend profiel geeft. Omdat de basis niet heel hoog is, oogt de zwarte TD 204 die wij op bezoek kregen best wel gestroomlijnd. De grotere voeten die de plint dragen dempen niet enkel vibraties van de omgeving, maar versterken bovendien die strakke uitstraling. Zwarte glanslak betekent helaas ook wel dat je regelmatig het stofdoekje moet bovenhalen. Maar sowieso is stof verwijderen een must als je van vinyl houdt. De TD 204 komt gelukkig wel met een transparante stofkap. En ja, als de TD 204 vertrouwd overkomt, dan is dat geen toeval. Er zijn verschillende designelementen die doen denken aan de duurdere spelers van de fabrikant.
Qua bediening houdt Thorens het helder en simpel. Bovenaan de speler zijn er twee grote draaiknoppen in retrostijl. De ene is een eenvoudige aan/uit-schakelaar, met de andere schakel je van 33 naar 45 toeren per minuut. In tegenstelling tot sommige andere draaitafels in dit segment moet je dus niet onder de basis tasten naar een powerknop of gekke dingen doen met riemen om eens een 45-tpm plaat af te spelen. Ondersteuning voor old-school 78-tpm vinyl is er niet bij, maar dat is enkel relevant voor verzamelaars.
J-arm
De TD 204 uitpakken en opstellen gaat zeer vlot. Al kan je niet meteen je vinylcollectie bovenhalen. Zoals gebruikelijk bij betere draaitafels wordt het toestel niet helemaal geassembleerd geleverd. Dat zou de kans op beschadigingen vergroten. Maar veel hoef je niet te doen.
De aluminium draaischijf aanbrengen en de riem verbinden met de motor is heel eenvoudig, terwijl de cartridge aanbrengen niet veel moeilijker is. De TD 204 is immers voorzien van een nieuw ontwikkelde 9-inch J-vormige toonarm uit aluminium die eindigt in een SME-connecter. Deze TP 120-arm voelt heel licht en beweeglijk aan – en dat is het ook. Thorens zegt nieuwe lagers te hebben toegepast met heel lage wrijvingscoëfficiënten, waardoor het heel nauwgezet de groeven kan volgen.
Op de toonarm plaats je de headshell met een Audio-Technica AT95e-cartridge erop gemonteerd die je in de doos vindt. Dat is gewoon een kwestie van de headshell insteken en een schroefkraag aan te draaien. Kan niet fout gaan, lijkt ons.
De AT95e is een redelijke keuze voor een platenspeler uit dit segment. Bij Audio-Technica kun je doorgaans rekenen op een fraaie detailweergave, en dat is ook hier het geval. Maar als je een upgrade zoekt, dan is deze vervangen door een duurdere cartridge een voor de hand liggende optie. De rubberen mat zou je ook eventueel kunnen vervangen door een beter uit kurk.
Om de TD 204 helemaal speelklaar te maken, moet je nog een contragewicht achteraan de lichte toonarm aanbrengen en afregelen. Dat kan zonder weegschaaltje, maar mét is het toch net iets eenvoudiger. Het antiskating-gewicht instellen is zeer eenvoudig. Gewoon een kleine draaiknop naast de toonarm instellen op het juiste gewicht om zo een veer op de juiste spanning te brengen. Een voordeel van deze methode ten opzichte van bengelende gewichtjes is dat je de toonarm makkelijker kunt instellen voor cartridges die heel wat lichter of zwaarder zijn.
Flexibel ingesteld
Achteraan de TD 204 vind je iets meer opties dan bij een doorsnee draaitafel. Dat komt omdat er een phono-voorversterker is ingebouwd. Hierdoor kun je de Thorens-spelers in een aantal scenario’s gebruiken waar onversterkte platenspelers ongeschikt voor zijn. Tenzij je er weer een bijkomende phono-voorversterker bij betrekt, wat een extra toestel introduceert in je muzieksysteem (maar potentieel wel betere kwaliteit biedt). Naast aansluiten op een versterker die niet beschikt over een speciale phono-ingang, kun je de TD 204 koppelen met andere apparaten met een aux-ingang. Een Sonos-speaker of een andere draadloze luidspreker bijvoorbeeld, of een soundbar of actieve speakerset. Dat stukje extra flexibiliteit is wel een troef.
Het is echter mogelijk om de ingebouwde phonoversterker te omzeilen. Dat kan gewoon door een schuifknop achteraan te verplaatsen. Het uitgangsignaal is dan low-level, lees: heel stil.
De aansturing van de TD 204 gebeurt door een DC-motor die zich heel stil en stabiel toonde. Wow en flutter bleef tijdens het testen heel bescheiden.
Haalt veel uit een opname
De TD 204 hebben we tijdens het testen in een paar opstellingen geplaatst. Eerst hingen we de Thorens aan een oude Sony TA-A1ES, een tien jaar oude klasse A-versterker die nog altijd prima dienst doet. Omdat de Sony-versterker niet beschikt over een phono-ingang, schakelden we de ingebouwde voorversterker in de platenspeler in. Daarna vervingen we deze versterker door de combinatie van een Primare PRE35 en A35.8 (in bridged stereomodus). Eerst nog altijd met de phono-versterker van de Thorens ingeschakeld, daarna zonder dit onderdeel maar met een aparte Primare R15-phonotrap. De luidsprekers bleven wel altijd hetzelfde: de R7 Meta’s, de grote broers van de R3 Meta’s waarvan je binnenkort een review kunt lezen.
Everything But The Girl was compleet van onze radar gevallen, wat niet gek is gegeven dat ze ergens rond de eeuwwisseling stilvielen. Met ‘Fuse’ maakte het popduo dit jaar echter een heel geslaagde comeback. Zoals bij hun succesalbums uit het verleden, krijgen we via de Sony een reeks spaarzame composities geserveerd. De stem van Tracy Thorn met minimalistische synthesizertonen en een beat in de achtergrond, dat is zowat het recept waarmee dit duo mooie nummers brouwt. De TD 204 haalt veel uit deze geslaagde persing. Onder meer het trage ‘When You Mess Up’ wordt heel kundig afgespeeld, net als ‘No One Knows We’re Dancing’. Sterk van de Thorens is dat het alles precies neerzet. Alhoewel er best nog wat meer basextensie mag zijn, krijgen we deze tracks vol en weelderig aangeboden.
Fijn voor verfijnde muziek
We laten ook de dubbele ‘Every Day’-release die Cinematic Orchestra uitbracht ter ere van het twintigjarige jubileum van deze Ninja Tune-klassieker los op de Thorens. Er zit heel veel sfeer in de soms slome triphop-jazz-fusie die je op deze plaat ontdekt. In muzikale termen zit het dan ook dicht bij Everything But The Girl – maar wie klaagt? De TD 204 brengt het omhullende karakter, dat doet denken aan een grootstad ’s avonds laat, heel treffelijk over op de Primares. Het is een heel dikke, rijke sound, wel met de nodige aandacht voor fijner detail. De saxofoon bij ‘Man With The Movie Camera’ bijvoorbeeld, wordt authentiek en met veel vaart neergezet. Ook bij ‘All That You Give’ met de soulstem van Fontella Bass springen zaken er uit: de high-hat, de cymbalen, de spaarzame pianotonen die mooi nazinderen. Vooral het midden komt fraai naar voren. Als je komt van een goedkopere speler die wellicht is uitgerust met een cartridge heel wat dunner klinkt? Dan kijk je nu wel op.
‘One’ van Belgische stermuzikant Jef Neve is heel ander luistervoer. De piano staat hier in zijn eigen in de kijker, wat liefhebbers van virtuoos pianospel veel plezier zal doen. Voor de Audio-Technica-cartridge is het een beetje thuiskomen, want dit doet de AT95E op de TD 204 heel graag. We worden getrakteerd op kwiek gepresenteerde en levensecht neergezette melodieën, waarbij nuance en fijn detail mooi wordt ontbloot. Dat hebben nog meer als we overschakelen op de Primare R15 in plaats van de ingebouwde phonoversterker. Die komt zeker niet zwak over, maar de stap naar een extern toestel levert een stukje natuurlijkheid extra op.
Conclusie
De Thorens TD 204 is een draaitafel die een inzichtrijke weergave koppelt aan veel flexibiliteit. Het is een middenklasser die al aardig wat audiofiele kwaliteiten bezit en daardoor uit de doos veel luisterplezier levert. Er is ook een solide basis om verdere upgrades op uit te voeren, bijvoorbeeld in de vorm van een betere cartridge.
Z’n veelzijdigheid en gebruiksgemak betekent bovendien dat de TD 204 goed past in een klassieker muzieksysteem maar ook bij heel andere audio-oplossingen. Draadloze speakers met een aux-ingang bijvoorbeeld, of een soundbar.
8.0
Beoordeling Thorens TD 204
Pluspunten
Volledig pakket
Prima (uitschakelbare) phono-voorversterker
Neus voor fijn detail en ritmisch sterk
Goede prijs/kwaliteit-verhouding
Vibratiedempende voeten
Minpunten
Cartridge is degelijk, maar upgraden loont
Glanslak toont stof
Beoordeling Thorens TD 204
De Thorens TD 204 is een draaitafel die een inzichtrijke weergave koppelt aan veel flexibiliteit. Het is een middenklasser die al aardig wat audiofiele kwaliteiten bezit en daardoor uit de doos veel luisterplezier levert. Er is ook een solide basis om verdere upgrades op uit te voeren, bijvoorbeeld in de vorm van een betere cartridge.
Z’n veelzijdigheid en gebruiksgemak betekent bovendien dat de TD 204 goed past in een klassieker muzieksysteem maar ook bij heel andere audio-oplossingen. Draadloze speakers met een aux-ingang bijvoorbeeld, of een soundbar.
Reacties (6)