Review: Thorens TD 1600 met TP 160 – Upgrade met grote impact

24 februari 2024 + 10 minuten 0 Reacties
Thorens TD 1600
FWD award

Met de TD 1600 heeft Thorens al enkele jaren een indrukwekkend vervolg voor de legendarische TD 160-draaitafel. Vernieuwd is de platenspeler met z’n zwevend subchassis niet, maar sinds kort is het beschikbaar met een innovatieve toonarm die een stevige prestatieboost belooft.

Voor alle duidelijkheid: de TD 1600 die we hier bespreken is in de basis geen nieuwe platenspeler. Een update aan het EISA Award-winnende platenspeler was ook niet echt nodig, want het is qua techniek nog altijd cutting-edge. Ja, het gebruik van die term is inderdaad een beetje een grapje. De grote vernieuwing zit immers bij de TP 160-toonarm die rust op een knife- of meslager. Het is voor het eerst in de geschiedenis van Thorens dat het nu Duitse merk die techniek toepast. Bijzonder, want het bedrijf heeft als echte vinylpionier al veel wateren doorzwommen.

Thorens werd opgericht in 1883 en is daarmee echt een iconische naam uit de vinylgeschiedenis. Even snuisteren op een tweedehandssite brengt je snel in contact met geliefde modellen als de TD 150, TD 160 of de TD 124, al dan niet met custom onderdelen. Thorens verkoopt zelf ook het nodige om die decennia-oude platenspelers te herstellen; we hoorden van CEO Gunter Kürten dat het levend houden van iconische spelers nog altijd een verrassend groot deel van de omzet levert. Maar Thorens heeft natuurlijk ook een groot aanbod aan fraaie hedendaagse draaitafels. Een tijdje terug hebben we de goedkope TD 204 getest, een betere instapper.

De 11-kg wegende TD 1600 is dan weer een van hun duurdere modellen. Sinds kort is het optioneel beschikbaar met de nieuwe TP 160-toonarm. Volgens Thorens-baas Gunter Kürten een impactvolle upgrade, en dat geloven we best. De TD 1600 met de vorige TP92-toonarm kost 2.799 euro, met de nieuwe toonarm betaal je 3.499 euro.

Wat altijd bijzonder was aan deze platenspeler is dat je hem ook in een automatische versie kon krijgen, de TD 1601. Ongewoon, want tot voor kort waren automatische platenspelers die zelf de toonarm terug naar de ruststand brengen enkel te vinden in het budgetsegment. De gebruikte technieken deden de geluidskwaliteit niet echt veel goeds. De TD 1601 toonde dat het ook anders kon. Het succes van deze Thorens heeft gezorgd voor heel wat navolging, onder meer in de vorm van de Pro-Ject Automat A2. De automatische Thorens mikt echter heel wat hoger, onder meer met z’n geveerde subchassis (zie verder). De nieuwe toonarm past ook op de TD 1601, de meerprijs ten opzichte van de TP92-uitvoering is echter nog niet bekend. Het is ook mogelijk om de TP 160 als upgrade voor een bestaande platenspeler te bestellen.

Wat Platenspeler met riemaandrijving en subchassis
Cartridge eigen keuze of TAS1600
Toonarm TP160
Wow & flutter 0,06 procent
Extra's magnetische anti-skating, externe voeding
Afmetingen 45,4 x 36,9 x 18 cm
Gewicht 10,9 kg

Kloeke speler

Dat de TD 1600 een platenspeler uit een hoge klasse is, daar word je meermaals met de neus op gedrukt tijdens het uitpakken. Het is een zwaarder toestel, onder meer vanwege het zwevend subchassis en forse metalen draaischijf. Dat metalen subchassis wiebelt op en neer, en vangt zo elke schok op. Dat doet het dankzij drie veren die op de onderplaat bevestigd zijn en een metalen draad die zijdelingse bewegingen onderdrukt. Je krijgt dus enkel een pistonbeweging, niet iets dat in alle richtingen zit te wiebelen. Dat was een aandachtspunt van Thorens bij het ontwikkelen van deze draaitafel, want heen en weer bewegingen (onder meer door de rotatie van de draaischijf) zijn niet bepaald gunstig voor het tracken.

Het subchassis is verzonken in een prachtig buitenchassis uit gelakt zwart of een walnoothout dat knap contrasteert met het metalen subchassis. Van ver heb je zelfs niet door dat het subchassis ontkoppeld is. Maar dat wordt wel snel duidelijk bij het monteren en als je een plaat op de TD 1600 legt. Nog over de afwerking: het is zonder twijfel heel elegant. Hoogglanslakken tonen wel snel stof; een platenspeler stofvrij houden hoort er natuurlijk wel bij. Maar toch, geniepig vinden we het spijtig dat Thorens geen andere finishes aanbiedt. De zebrano-afwerking van de geschrapte TD 903 bijvoorbeeld, die zouden we graag terugzien.

Indrukwekkend is de massieve draaischijf uit twee delen: een binnenring met de riem en een buitenring die er op ligt. Bij het plaatsen zal het subchassis meteen ook wat indalen. De riem aanbrengen vereist wel wat fingerspitzengefühl, maar geduld is je vriend.

Nieuwe toonarm van Thiele

De retrovibe is sterk bij deze draaitafel, maar qua techniek is de TD 1600 helemaal met z’n tijd mee. Dat is nu nog meer het geval dankzij de TP 160-toonarm, die ontworpen werd door de gerespecteerde designer Helmut Thiele. De Duitser heeft een vaste stek bij Thorens, maar heeft als consultant ook veel werk gedaan voor andere merken, zoals TAD, Magnat en Denon. Zelf produceert Thiele een tangentiële toonarm die zeer hoog aangeschreven staat, maar aan 9.500 euro gerust exclusief genoemd mag worden.

De TP160 is een J-vormige toonarm van 9 inch lang. Het is uit aluminium en eindigt in een SME-connector. In de doos vind je een Thorens-headshell die er op past. Zoals wel vaker in dit prijssegment wordt de TD 1600 niet standaard geleverd met een gemonteerd element. Dat kan echter wel. Voor een meerprijs wordt de draaitafel uitgerust met de TAS 1600 moving coil-cartridge gebouwd door Audio-Technica onder leiding van Thiele. Het is dus niet zomaar een bestaand element met een nieuwe sticker. De TAS 1600 krijgt uiteraard de voorkeur van Thorens, maar je bent vrij om te kiezen wat je wil. Je krijgt bij deze toonarm met dubbel contragewicht zelfs wat meer vrijheid, want het is ook geschikt voor zware cartridges tot 30 gram.

Waar het echt om draait bij deze toonarm, hoorden we van Kürten, is de meslager. Deze lager zorgt dat de arm heel soepel beweegt, waardoor de stilus correcter de groeven kan volgen. De trackingbeweging wordt nog exacter gemaakt dankzij een magnetisch systeem. Het lijkt maar een detail, maar het is echt een demonstratie van wat er tegenwoordig kan qua fabricage. Zo’n lager zou vroeger nooit zo nauwkeurig afgewerkt kunnen worden.

Gebalanceerd kan ook

Er is wel wat te doen rond het gebruik van een gebalanceerde verbinding tussen platenspeler en (phono)versterker. Voor- en tegenstanders krijgen bij de TD 1600 in elk geval de keuze.  Achteraan vind je naast de gewoonlijke uitgangen de gebalanceerde XLR-aansluitingen. Het houdt wel steek om deze te gebruiken, als je systeem het toelaat. Op een platenspeler uit deze klasse gebruik je wellicht toch een moving coil-cartridge. Bij gebrek aan gebalanceerde moving magnet-elementen, is dat praktisch gezien een vereiste voor een gebalanceerde verbinding. Natuurlijk moet het volgende toestel in de keten voor zo’n verbinding geschikt zijn. Wellicht moet je dan opteren voor een betere phonoversterker met XLR-ingangen, want geïntegreerde versterkers met dergelijke phono-inputs kom je zelden tegen.

Heel veel rust

We hebben de TD 1600 getest met eigen elementen van Ortofon en Goldring, aangesloten op twee systemen. Omdat de TP 160-toonarm eindigt in een SME-connector is het relatief makkelijk om cartridges te wisselen, zolang de technische specificaties niet al te veel verschillen. Het contragewicht checken en aanpassen is natuurlijk altijd nodig, maar andere aanpassingen (zoals VTA) vereisen wat meer tijd.

Het meeste hebben we geluisterd met een Ortofon Quintet Bronze, een fijnzinnige MC-cartridge die aanzienlijk fijner en gedetailleerder klinkt dan de MM 2M-uitvoeringen van het Deense merk. ‘Talula’ op ‘Boys from Pele’ van Tori Amos wordt door de Thorens-platenspeler met dit element heel speels en meeslepend aangeleverd. De klavecimbel etaleert een luchtig en fijn gedetailleerd karakter, de elektrische basgitaar een echt ‘twung’ geluid, terwijl elk klein ademgeluid tijdens het zingen present tekent. Het is vooral heel driedimensionaal, met een zekere demping en ingetogenheid die we de Thorens toeschrijven. Het kan vast nog beter, allicht met een nog betere cartridge, maar dit is al een topprestatie. Een mooie match met het Primare-systeem (R15, PRE35 en A35.8) en de Canton Reference 7-speakers.

Het zwoele ‘Générique’ van Miles Davis is een van de tracks die Niels Frahm selecteerde voor zijn editie van de bekende Late Night Tales-reeks. ’s Avonds laat door de stad ronddoelen, dat evoceert dit nummer inderdaad helemaal. De Thorens zet het heel groots en met veel diepte neer, we kunnen helemaal focussen op de blaastechniek van Miles. Bij ‘The Rigth Wrath of an Honorable Man’ van Colin Stetson laten de platenspeler en het element perfect horen dat het een dwarse, manische gespeelde saxofoon perfect kan neerzetten. Die snelheid overbrengen zonder er een brij van te maken, dat is toch wel knap. Dat durft op een goedkope platenspeler wel eens fout lopen, maar hier komt het gaaf over.

Anime en vinyl, het is niet een combinatie waar de meeste mensen aan zouden denken. De jaren negentig reeks ‘Cowboy Bebop’ mocht dan een SF-verhaal vertellen, het putte veel inspiratie uit muziek en dan vooral jazz. Nog voor productie begon richtte de componist Yoko Kanno zelfs een band op, The Seatbelts. Hun jazz- en bluesnummers gidsten dan de schrijvers en animators van de reeks. Wat zij produceerden, leverde dan weer nieuwe muziek op. Het eindresultaat was een animatiereeks die op een heel ongewone manier met muziek omsprong.

Dit ongewone creatieproces werd eind vorig jaar gevierd met een vinylrelease door Kanno onder de naam ‘Songs for the Cosmic Sofa’. Deze mix van jazzcomposities laten we los op de TD 1600, deze keer aangesloten op de Primare R15-phonoversterker en de Canor Virtus I2-buizenversterker met onze Focal Sopra N°2’s als luidsprekers. Dit zijn best wel kritische weergevers die ruwheid in het hoog zouden blootstellen. In de plaats genieten we van een karaktervolle weergave die perfect het intieme gevoel van sommige tracks op dit album overbrengt. Zoals bij ‘ADIEU’ met de vocals van Emily Bindiger, echt een soort jazznummer dat je ’s avonds laat in een club hoort spelen. Ook het soort werk dat op een minder systeem wat saai en afstandelijk kan overkomen, maar hier net omhullend wordt gepresenteerd. De TD 1600 toont zich hierbij zeker niet als de detailfreak (hier speelt de gekozen cartridge natuurlijk een rol) maar net een speler die zorgt voor een solide basis met veel controle. Het is ook dankzij die controle dat de Thorens de vaart en snelheid van de bebop-stijl probleemloos overbrengt. Meeslepend en vooral pakkend, daarmee scoort deze high-end platenspeler echt wel.

Conclusie

De Thorens TD 1600 handelt nagenoeg alle albums die we op de draaischijf leggen treffelijk af. Als de opname en persing geslaagd zijn, dan haal je die kwaliteit er helemaal uit. De subchassis vormt een groot deel van het succesverhaal dat de TD 1600 is. Het zorgt voor stabiliteit en controle in de weergave, en geringe impact van motorgeluid. Maar dat is niet het enige sterke punt van de TD 1600. De afwerking is op alle punten indrukwekkend, van gebruikte lagers tot het chassis met z’n hoogglansafwerking.

Wat de nieuwe TP 160-update aantoont is dat een toonarm en z’n ophanging op dit niveau een grote invloed heeft. Dat is natuurlijk geen geheim, maar het merk bewijst hiermee dat zelfs een bejubelde speler als de TD 1600 nog altijd net iets beter kan. De meerprijs is niet insignificant, maar het tilt de Thorens naar een zeer hoog niveau.

9.0
TP 160
FWD award

Beoordeling
Thorens TD 1600

Pluspunten
  • Superieure bouwkwaliteit
  • Vergevingsgezind maar toch in staat om veel te onthullen
  • Compatibel met veel elementen
  • Gebalanceerde outputs
  • Indrukwekkende subchassis-constructie
  • Eindbaasvinylspeler
Minpunten
  • Het voorgeschreven TAS1600-element is niet goedkoop
  • TP 160 verhoogt prijskaartje (maar levert wel prestatieverbetering)

Beoordeling Thorens TD 1600

De Thorens TD 1600 handelt nagenoeg alle albums die we op de draaischijf leggen treffelijk af. Als de opname en persing geslaagd zijn, dan haal je die kwaliteit er helemaal uit. De subchassis vormt een groot deel van het succesverhaal dat de TD 1600 is. Het zorgt voor stabiliteit en controle in de weergave, en geringe impact van motorgeluid. Maar dat is niet het enige sterke punt van de TD 1600. De afwerking is op alle punten indrukwekkend, van gebruikte lagers tot het chassis met z’n hoogglansafwerking.

Wat de nieuwe TP 160-update aantoont is dat een toonarm en z’n ophanging op dit niveau een grote invloed heeft. Dat is natuurlijk geen geheim, maar het merk bewijst hiermee dat zelfs een bejubelde speler als de TD 1600 nog altijd net iets beter kan. De meerprijs is niet insignificant, maar het tilt de Thorens naar een zeer hoog niveau.

Reacties (0)