Review: Teufel MOTIV GO – kleine krachtpatser is verrassend goed

08 november 2020 9 Minuten 0 Reacties
Teufel MOTIV GO

In deze review gaan we aan de slag met de Teufel MOTIV GO. Deze compacte stereo-luidspreker beschikt over bluetooth 5.0 en aptX.

Grote doos, kleine speaker, verrassend goed geluid

Teufel heeft midden oktober de draagbare bluetoothspeaker MOTIV GO gepresenteerd. Wij hebben deze compacte stereoluidspreker al enkele weken mogen testen. Weet de MOTIV GO te verrassen?

Toen ik de kleine MOTIV GO uit een vrij grote doos van Teufel haalde was ik toch een beetje teleurgesteld. Zo’n kleine speaker, dat kan toch nooit veel zijn? En dan ook nog voor een bedrag van 249 euro? Gelukkig bleek die teleurstelling al snel weg te trekken en werd ik zeer aangenaam verrast door dit nieuwe model van het Duitse Teufel.

Specificaties Teufel MOTIV GO

Allereerst de specificaties even op een rijtje. De compacte stereoluidspreker MOTIV GO beschikt over twee fullrange drivers en twee passieve bassdrivers. Het totale vermogen van de speaker is 20 watt. De speaker beschikt over een lithium-ion batterij die op een normaal volume volgens Teufel ongeveer 16 uur zonder opladen meegaat. De speaker ondersteunt bluetooth 5.0 en aptX voor het streamen van muziek in hoge kwaliteit. Daarnaast is Dynamore-technologie van de Duitse fabrikant aanwezig. Deze geeft het geluid een boost om een breed stereogeluidsbeeld te bieden. De speaker heeft ook een partymodus. Je kunt tegelijkertijd twee smartphones koppelen aan deze draagbare luidspreker.

Teufel MOTIV GO

Design Teufel MOTIV GO

De speaker beschikt over een aluminium behuizing met kunststof aan de achterkant en stof aan de voorkant. De luidspreker is 20 centimeter breed, 11 centimeter hoog en 6 centimeter diep. Aan de bovenkant is de speaker iets minder diep dan aan de onderkant. Het totale gewicht is 900 gram. Je neemt dit model dus gemakkelijk overal mee naartoe. De behuizing is spatwaterdicht, waardoor je dit model ook gemakkelijk in de badkamer of in de tuin kunt gebruiken. Aan de rechterkant zit een beschermkapje. Wanneer je deze openklapt vind je daar de aansluiting voor de oplader en een 3,5mm-aansluiting.

Aan de bovenkant vinden we fysieke knoppen. Deze zijn voorzien van een rubberen laagje. Dit uiteraard om ervoor te zorgen dat de luidspreker tegen een spatje water kan. Hier vind je knoppen voor aan/uit, Dynamore aan of uit, vorige, play/pauze, volgende en het volume. De eerste twee knoppen zijn tevens voorzien van ledlampjes. De MOTIV GO is beschikbaar in de kleuren zwart en zilver (Night Black en Silver White). Wij zijn met de zilveren variant aan de slag gegaan.

Eerste indruk

De eerste indruk was zoals gezegd niet heel indrukwekkend. Uit een behoorlijk groot formaat doos komt een klein speakertje. Dat kan toch niet veel zijn? Na de aan/uit-knop eventjes ingedrukt te houden werd de speaker opgestart en werd er een bluetooth-verbinding gezocht. Vervolgens even verbinden vanuit het bluetooth-menu op je smartphone en je bent klaar. Dit hele proces duurt ongeveer 10 seconden en je kunt beginnen. Na het opstarten van Spotify en het beluisteren van de eerste nummers draaide mijn eerste indruk met 180 graden. Het is ongelofelijk knap wat Teufel aan geluid uit dit kleine monster weet te halen.

Indrukwekkend geluid

Na de eerste indruk heb ik de speaker hier continue op kantoor aan laten staan. Voor een wat kleiner kamertje biedt de MOTIV GO voldoende geluid om het kantoor te vullen. Ook plekken als de badkamer of keuken moet geen probleem zijn. Van grote invloed op het geluid is de Dynamore-technologie. Volgens Teufel moet deze technologie zorgen voor een wijds stereobereik. Dat klopt wat mij betreft ten dele. Wanneer je Dynamore uit hebt staan klinkt het geluid ietwat aan de fletse kant. Het is vrij neutraal, maar met name de lage tonen komen niet goed tot z’n recht. Zet je Dynamore met één druk op de knop aan, dan worden de lage tonen van een flinke boost voorzien. Het klinkt daardoor als een muziekpreset met Bass Boost die je in of uit kunt schakelen. Toch is dit niet helemaal eerlijk, want het geluid reikt daadwerkelijker verder en met name het stereo-effect komt veel duidelijker naar voren. Eigenlijk is het ongekend knap wat voor baseffecten er uit de kleine speaker komen. De bas heeft in feite behoorlijk wat ruimte nodig, kijk naar het formaat van een subwoofer, om goed tot z’n recht te komen. Nu kun je deze speaker niet vergelijken met een geluidssysteem met losse subwoofer, maar de bas die uit de Teufel MOTIV GO komt is niets meer dan indrukwekkend. Het is eigenlijk überhaupt al vreemd dat ik in deze recensie spreek over een vergelijking met een duurder systeem met losse subwoofer en dat is in dit geval een compliment voor deze bluetoothspeaker van Teufel.

Toch is niet alles perfect aan dit model. De Dynamore-technologie kan ervoor zorgen dat de bas behoorlijk de overhand weet te namen. Hierdoor komen de lage tonen teveel naar voren en gaat dit ten koste van het detail in het geluid. De hoge tonen worden soms teveel naar de achtergrond geschoven. Dit verschilt wel per nummer en muzieksoort. Knal je keiharde metal door de speaker, dan kun de dubbele basdrum nogal de overhand nemen. Luister je liever naar popmuziek, dan valt dit al weer veel minder op. Kick je op dancemuziek, dan stoort je dit totaal weer niet. Het is een beetje hit-and-miss met de Dynamore-technologie, maar waarschijnlijk prefereer je het om deze alsnog wel aan te laten staan. Anders klinkt de muziek vaak toch te flets.

Teufel MOTIV GO in gebruik

De Teufel MOTIV GO is compact genoeg om overal mee naar toe te nemen. Teufel claimt dat de speaker beschikt over een batterij die tot 16 uur lang meegaat. Uiteraard is dit afhankelijk van het volume waarop je de speaker laat afspelen, maar uit een eigen test is gebleken dat deze 16 uur waarschijnlijk wel klopt. Je hoeft dus niet vaak op te laden met dit model en dat is een pluspunt. De oplader wordt uiteraard meegeleverd. Later dit jaar komt er ook een speciale opbergtas van Teufel op de markt voor dit model. Is je smartphone eenmaal gekoppeld, dan is het gewoon een kwestie van de speaker aanzetten en de verbinding wordt automatisch gemaakt. Je kunt dus binnen enkele seconden beginnen met muziek luisteren. Een andere leuke extra is dat de speaker beschikt over een microfoon. Heb je verbinding met de speaker op het moment dat je telefoon gaat, dan schakelt het gesprek automatisch over op de speaker. Je hoort je gesprekspartner zeer duidelijk door de Teufel MOTIV GO. Ook andersom kan je gesprekspartner je uitstekend horen via de microfoon in de luidspreker. Beëindig je het gesprek, dan zal direct de muziek weer hervat worden.

De knoppen bovenop werken goed, maar missen een beetje het echte indrukeffect. Er zit natuurlijk een rubberen beschermlaag overheen om het geheel spatwaterdicht te maken, maar dit gaat ten koste van het indrukken. Het kan dus gebeuren dat je een knop indrukt en niet helemaal weet of je een functie nu geactiveerd hebt. Je mist dus een beetje feedback. Toch is dit een klein minpuntje wat niet doorslaggevend zal zijn voor een eventuele aankoop. Het design van de Teufel MOTIV GO zal waarschijnlijk niet helemaal bij iedereen in de smaak vallen. Het is een klassiek design waar de jeugd misschien al snel het stempel ‘saai’ aan zal geven. Persoonlijk vind ik het design klasse uitstralen en doet Teufel daadwerkelijk iets anders dan al die andere fabrikanten van bluetoothspeakers. Tot slot blijft dan de prijs nog over. Voor 249 euro haal je de MOTIV GO in huis en dat is zeker geen klein bedrag. Het is daarnaast geen slimme speaker, maar puur een bluetoothspeaker met microfoon. Dan is het toch een flink hoog bedrag. Is de speaker het aankoopbedrag waard? Wat mij betreft zeker weten. De Teufel MOTIV GO blaast vele concurrenten van dit formaat weg. Je moet wel echt op zoek zijn naar een goede bluetoothspeaker en daar regelmatig gebruik van maken, want voor een leuke extra speaker die je af en toe op vakantie of in de tuin gaat gebruiken is 249 euro wel erg veel geld.

Teufel MOTIV GO - Conclusie

De Teufel MOTIV GO heeft me zeer aangenaam verrast. Het is een knappe prestatie van Teufel wat voor geluid ze uit deze compacte luidspreker hebben weten te toveren. De Teufel MOTIV GO is één van de beste bluetooth-luidsprekers die je op dit moment kunt kopen. Voor 249 euro is het zeker geen goedkope luidspreker, maar dat is dit model zeker wel waard.

8.5
motiv-go-set-black

Beoordeling
Teufel MOTIV GO

Pluspunten
  • Fantastisch geluid voor het formaat
  • Stijlvol design
  • Dynamore biedt daadwerkelijk een meerwaarde
  • Telefoongesprekken via de microfoon
Minpunten
  • Stevig aan de prijs
  • Fysieke knoppen drukken niet fijn

Beoordeling Teufel MOTIV GO

De Teufel MOTIV GO heeft me zeer aangenaam verrast. Het is een knappe prestatie van Teufel wat voor geluid ze uit deze compacte luidspreker hebben weten te toveren. De Teufel MOTIV GO is één van de beste bluetooth-luidsprekers die je op dit moment kunt kopen. Voor 249 euro is het zeker geen goedkope luidspreker, maar dat is dit model zeker wel waard.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)