Review: Sony HT-S40R soundbar – Een ongewone aanpak

31 juli 2021 + 10 minuten 1 Reacties
Sony HT-S40R

Een compacte soundbar met subwoofer én twee draadloze rears, goed voor een 5.1-surroundervaring? Dat klinkt wel heel goed voor 400 euro. Sony doet het nochtans met de HT-S40R. Wel op zijn eigen manier. Dit is een zeer onconventioneel toestel dat zich het best thuis voelt in kleinere en middelgrote woonkamers.

De meeste soundbars rond dit prijspunt komen met een draadloze subwoofer. Soms zijn er zelfs extra speakers meegeleverd om achter de sofa te plaatsen, maar dat is zo goed als altijd een optionele extra aankoop. Maar wat doet Sony met de HT-S40R? Voor 400 euro bieden ze een doos aan waarin we een dunne soundbar vinden, een subwoofer én twee rear-speakers. Een compleet pakket voor surround, dus. Wakkere lezers zullen gemerkt hebben dat we hier het woord ‘draadloos’ niet hanteren. En dat is een bewuste keuze, want dit ‘systeem’ zit anders in elkaar dan de meeste soundbars. Dat wil echter niet zeggen dat de HT-S40R een slecht product is, toch? Tijd om deze Sony op de pijnbank te leggen.

Wat 5.1-soundbar met bekabelde subwoofer en draadloze speakers achteraan
Surroundformaten Dolby Digital
Streaming Bluetooth
Ingangen HDMI-ARC, optisch, USB, aux
Extra's WAV-, MP3- en WMA-afspelen via USB
Afmetingen 90 x 5,2 x 7,45 cm (soundbar)
Afmetingen 19,2 x 38,5 x 36,2 cm (subwoofer)

De sub is de baas

Als je typische soundbars conceptueel bekijkt, dan is die lange speaker leidend. Het is de baas: aan dit toestel zijn alle kabels verbonden en het is hier dat een signaal van de tv omgezet wordt naar geluid. Vanuit die soundbar vertrekt vaak draadloos een signaal naar de subwoofer. Zo’n soundbar zit met andere woorden propvol elektronica, naast uiteraard een reeks speakertjes. Bij de HT-S40R is dat niet het geval. Dat overviel ons wel wat bij het uitpakken, omdat we vooraf geen documentatie over deze nagelnieuwe Sony hadden bekeken. Groot was de verbazing toen we uit de doos opeens een slanke en toch wel heel lichte soundbar haalden met enkel een dunne lintkabel en drie stekkers eraan bevestigd. Van HDMI- of optische ingangen geen spoor te vinden – en ook niet van een stroomdraad.

Sony HT-S40 R subwoofer ingangen

Uit de doos visten we verder een vierkantig toestel met verluchtingsgaatjes, net een zwarte versie van een grotere rookmelder, en dan twee kleine speakers. En ja, opnieuw elk voorzien van een vaste kabel die eindigt in een stekker. De subwoofer haalden we als het laatst uit de verpakking en toen werd het duidelijk: dit is het toestel dat alles aanstuurt. Het is op de achterzijde van deze onconventionele subwoofer dat we eindelijk die stroomaansluiting, HDMI-ingang en andere poorten opsporen. De kleine lintkabel die aan de soundbar bengelt, steek je op de sub in. Er loopt geen draadloze verbinding tussen de twee. Strikt genomen mag je de soundbar dus passief in plaats van actief noemen. Dat komen we niet vaak tegen.

Lange kabels nodig?

Op zich is er niets mis met een andere aanpak. Het betekent wél dat de installatie van de HT-S40R iets anders verloopt dan bij een conventionele soundbar. Het belangrijkste is dat je die subwoofer dicht bij je soundbar moet plaatsen. Sony adviseert zelf een afstand van 1,5 meter tussen soundbar en subwoofer. Aangezien je de soundbar best onder het scherm parkeert, is dat ook ongeveer de afstand die je zal aanhouden ten opzichte van de televisie. Een beetje verder kan, en zal misschien zelfs moeten als je een groter tv-meubel bezit. We kunnen ons inbeelden dat er een aantal situaties zijn waarbij je die subwoofer niet geplaatst krijgt zoals Sony het wil. Je moet daarbij ook rekening houden met de vereiste kabels. De lintkabel die uit de soundbar komt is ongeveer twee meter lang. Daarnaast moet je ook een voldoende lange HDMI-kabel opsnorren om van de tv naar de subwoofer gaan. Als je tv aan de muur hangt en je wilt wat aan kabelmanagement doen, ga je snel een HDMI-kabel van drie-vier meter nodig hebben. Niet onoverkomelijk allemaal, maar je moet er wel rekening mee houden.

Bij de HT-S40R ontvang je ook twee rear-speakers, waardoor je een 5.1-opstelling krijgt. Interessant als je graag kijkt via Netflix of andere streamingdiensten, want heel wat films en tv-reeksen zijn in Dolby Digital+ 5.1. Of Atmos, dat bij het afspelen op deze Sony wordt teruggebracht naar 5.1.

Sony HT-S40R achterspeaker

Vaak zijn zulke extra speakers een bijkomende aankoop, hier zitten ze dus mee in de doos. Dat is niet slecht aan deze betrekkelijk lage prijs. Voor de rear-speakers volgt Sony dezelfde filosofie als bij de soundbar en subwoofer. De speakertjes zijn passief en hebben een kabel die naar een versterker gaat. De voordelen: de speakers zelf zijn heel compact en je hebt slechts één stopcontact nodig. Bij de meeste concurrenten hebben die draadloze speakers elk een stroomdraad. Naargelang je interieur kan de Sony-aanpak dus net handiger zijn. Of net niet. Bij een sofa die vrij in een ruimte staat, zit je wel met een paar dunne draadjes en een extra kastje die rondslingeren.

Helemaal minimalistisch

Sony wou met de HT-S40R duidelijk een soundbar creëren die heel discreet en onopvallend in je woonkamer kan staan. Dat is echt wel gelukt. De soundbar valt veel minder op dan de meeste rivalen. Zijn afmetingen (90 x 5,2 x 7,45 cm) zijn heel bescheiden, en het industrieel design werkt dat minimalistisch gevoel sterk in de hand. Heel subtiel wordt de Sony als je hem ophangt net onder je tv, maar je kunt de lange speaker ook helemaal onder een televisie schuiven of zelfs in een tv-meubel. Dat is tegenwoordig dikwijls niet mogelijk omdat steeds meer soundbars worden uitgerust met speakers aan de bovenkant of de zijkanten die vrij moeten blijven. De HT-S40R heeft dat allemaal niet, je moet enkel zorgen dat de voorkant helemaal breed kan uitstralen.

Ook de kleine rear-speakers lenen zich goed voor muurmontage. Achteraan is daarvoor een uitsparing.  Je zit natuurlijk met de kabels die naar de ontvanger/versterker lopen. Ook dat toestel kan aan de muur hangen, maar we kunnen ons niet inbeelden dat iemand dat wil. Het zal, alweer, wat van je inrichting afhangen.

Subwoofer is ongewoon

Meestal zijn subwoofers apparaten die iedereen uit het zicht wil plaatsen. Dat mag hier niet, voor twee redenen. Om te beginnen heeft de sub van de HT-S40R vooraan een display die je gebruikt om de instellingen aan te passen. Helaas wel een piepklein scherm waarop maximaal vier-vijf tekens kunnen tonen. Bij sommige instellingen moet je dus even wachten terwijl het desbetreffend woord langscrollt of een afkorting ontcijferen. Het maakt het fijn afregelen van deze soundbar toch iets meer een klus. Gelukkig stel je zaken zoals het aantal meter tussen je zitplaats en de linkse of rechtse rear-speaker slechts één keer in.

De andere reden waarom je de subwoofer best gewoon naast je tv plaatst? Deze subwoofer heeft een opening aan de voorkant. Deze basreflexpoort zorgt ervoor dat de subwoofer voldoende diepe bassen kan voortbrengen. Maar die opening mag dus niet geblokkeerd zijn, wat betekent dat je de sub niet in een kast mag stoppen. Boven de opening is er een kleine woofer achter een rooster. Die drie zaken (display, basreflex en zichtbare driver) geven de subwoofer een opvallender profiel dan meestal het geval is. Het ziet er best ‘techie’ uit.

Vooraan op de subwoofer ontdek je eveneens een USB-poort waarlangs je een USB-schijf kunt aansluiten om muziekbestanden af te spelen. Op de remote van de HT-S40R vind je de mediaknoppen om dat mogelijk te maken. Echt makkelijk is het beluisteren van muziek via deze weg echter nooit, ook weer vanwege het kleine display. Streamen via Bluetooth is toch een handigere optie.

Sony HT-S40R subwoofer

SVS SB-1000 Pro
Lees ook

Subwoofers voor beginners: wat is belangrijk en wat zijn de mogelijkheden?

Beter dan verwacht

We kunnen het niet ontkennen: we hadden niet veel verwacht van de soundbar zelf. De passieve aanpak en het dunne formaat, het boezemde niet veel vertrouwen in. En dat is een beetje onterecht, dat moeten we snel toegeven. De HT-S40R klinkt op eerste gehoor veel beter dan we verwacht hadden. Er is onmiddellijk een aanzienlijke verbetering qua dialogen en helderheid te merken ten opzichte van de LG OLED55C9 in de woonkamer. Dat is uiteraard een soort minimum; je betaalt nu eenmaal geld om iets beter te krijgen. Maar de HT-S40R biedt gelukkig meer dan een minimum, en is fijnzinnig genoeg om de fijne effectjes en muziek van ‘Paddington 2’ goed weer te geven. Qua detailweergave maken we een redelijk grote sprong.

Sony HT-S40R

Dankzij de extra speakers achteraan die Sony meelevert word je meer ondergedompeld in muziek die in surround wordt aangeboden. We haalden de Blu-ray ‘US+THEM’ van Rogers Waters nog eens boven, een knappe registratie van touroptredens (onder meer in de Ziggo Dome) aangevuld met extra videomateriaal. Het is zeker geen doorsnee concertfilm, en zit vol met onverwachte surroundeffecten. Zoals een reeks klokken die allemaal manisch beginnen te rinkelen bij de aanvang van ‘Time’. In de muziekmodus zet de HT-S40R een mooie prestatie neer: vol en dynamisch. Echt een breed stereobeeld ervaren we dan weer niet. Bij Hans Zimmers ‘Live in Prague’ op Blu-ray keken we echt op. De HT-S40R zet deze muziek heel rijk en groots neer. Dit is beter dan we verwacht hadden. Zelfs het laag heeft wel iets pakkend – al missen we de bombastische diepe bassen dat we bij deze schijf ervaren als we hem afspelen op de surroundopstelling in de testruimte. Dat relatief bescheiden laag viel ons ook op bij het doorlopen van Dolby-demo’s. Bij sommige effecten, zoals de overvliegende ruimteschepen en de waterval bij ‘Horizon’ horen we niet dat diepe gerommel dat je normaal zou krijgen. Bij deze demo’s noteren we dat de rear-speakers goed bijdragen aan het surroundgevoel, de soundbar vooraan is dan weer eerder één geluidsmuur dan echter drie aparte kanalen (links-center-rechts). Het is maar hoe kritisch je luistert of je dat echt lastig vindt. De HT-S40R sleurt je voldoende in de film zodat je die kleinere soundstage vooraan wellicht niet gaat opmerken. Het blijft een soundbar van 400 euro, after all, en die rear-speakers maken veel goed. Bij Marvels ‘Captain America: Civil War’ (DD5.1, Disney+) raakten we wel overtuigd door de scheiding tussen de dialogen en de vele geluidseffecten, bijvoorbeeld tijdens de spectaculaire bomaanslag op de VN-vergadering in Wenen die slecht afloopt voor papa Black Panter. De explosie zelf weerklinkt voldoende machtig, net als de vele impactgeluiden tijdens de latere strijd in de luchthaven van Leipzig tussen de verschillende Avenger-facties. Gek genoeg is de Music-modus ook voor films een stuk overtuigender dan de Cinema-modus.

Het volume helemaal opendraaien kan wel met deze Sony, maar er zijn duidelijk limieten. Vanaf een zeker punt wordt het allemaal een stukje feller en scherp wat er uit de soundbar komt. Je komt dit vaak tegen bij kleinere soundbars en is niet per se een probleem. In een kleinere woonkamer aan normale luisterniveaus past deze Sony prima, in een grote ruimte waarin je op bioscoopniveau wil luisteren kies je toch beter voor een grotere soundbar.

Conclusie

De Sony HT-S40R pakt het anders aan dan de meeste soundbars. Dat heeft voor- en nadelen, die afhankelijk van jouw situatie doorslaggevend zullen zijn. Het is bijvoorbeeld fijn dat de minimalistische soundbar zelf geen scherm of knoppen bezit, maar de display op de subwoofer is dan weer zo klein dat instellingen lastig af te lezen zijn. Het zal ook van je inrichting en de plaatsing van de tv afhangen of je last hebt van de lange kabels die erbij horen. Een pluspunt is ongetwijfeld dat de soundbar zelf heel slank en dun is, veel compacter dan de meeste rivalen. Dat maakt voor een discrete verschijning. En toch biedt het degelijke audioprestaties, met heldere dialoogweergave en een redelijke stereoscheiding. De piepkleine rear-speakers creëren een echte surroundervaring, vooropgesteld dat je ze niet te ver weg plaatst.

Samengevat: de Sony HT-S40R levert voor een redelijke prijs een merkbare upgrade ten opzichte van je tv-speakers en zorgt voor meer fun tijdens filmavonden dankzij zijn 5.1-weergave. Maar het past niet bij iedereen.

8.0
Sony HT-S40R – product

Beoordeling
Sony HT-S40R

Pluspunten
  • Volledig pakket met rear-speakers
  • Discrete, kleine soundbar en achterste luidsprekers
  • Redelijk prijskaartje
  • Goede 5.1-ervaring
  • Muzikale prestaties
Minpunten
  • HDMI-kabel moet naar de subwoofer
  • Subwoofer produceert geen heel diepe bassen
  • Kleine display op subwoofer
  • Eerder voor kleinere woonkamers

Beoordeling Sony HT-S40R

De Sony HT-S40R pakt het anders aan dan de meeste soundbars. Dat heeft voor- en nadelen, die afhankelijk van jouw situatie doorslaggevend zullen zijn. Het is bijvoorbeeld fijn dat de minimalistische soundbar zelf geen scherm of knoppen bezit, maar de display op de subwoofer is dan weer zo klein dat instellingen lastig af te lezen zijn. Het zal ook van je inrichting en de plaatsing van de tv afhangen of je last hebt van de lange kabels die erbij horen. Een pluspunt is ongetwijfeld dat de soundbar zelf heel slank en dun is, veel compacter dan de meeste rivalen. Dat maakt voor een discrete verschijning. En toch biedt het degelijke audioprestaties, met heldere dialoogweergave en een redelijke stereoscheiding. De piepkleine rear-speakers creëren een echte surroundervaring, vooropgesteld dat je ze niet te ver weg plaatst.

Samengevat: de Sony HT-S40R levert voor een redelijke prijs een merkbare upgrade ten opzichte van je tv-speakers en zorgt voor meer fun tijdens filmavonden dankzij zijn 5.1-weergave. Maar het past niet bij iedereen.

Prijsvergelijker Sony HT-S40R

Reacties (1)