Review: LG OLED65C9PLA (C9-serie) Ultra HD oled tv

24 april 2019 + 10 minuten 33 Reacties
LG C9 oled

LG is vastbesloten zijn voortrekkersrol op vlak van OLED verder te zetten. Maar wat kan het nog verbeteren aan het succes van de 2018 C8? Maakt OLED grote stappen, of spreken we eerder over kleine verbeteringen? We kregen de OLED65C9PLA over de vloer om het uit te zoeken.

LG OLED65C9PLA – specificaties

 • Wat: Ultra HD oled-tv
 • Schermformaat: 65 inch (165 cm), vlak
 • Aansluitingen: 4x HDMI (v2.1, eARC, ALLM, VRR), 1x optisch digitaal uit, 3x USB, 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, Bluetooth, WiSA, AirPlay 2 (via firmware update)
 • Extra’s: HDR10, HLG, Dolby Vision, Technicolor, HFR, WiFi (802.11ac) ingebouwd, WebOS 4.5, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, autokalibratie
 • Afmetingen: 1.449 x 862 x 251 mm (incl. voet)
 • Gewicht: 33,9 kg (incl. voet)
 • Verbruik: 137 / 0,5 watt (Energielabel A)
 • Adviesprijs: 3.499 euro

Een compleet overzicht van alle OLED modellen die LG in 2019 op de markt bracht, vind je in de 2019 LG  tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.

LG OLED65C9PLA – design

Aan het design van het scherm zelf is weinig of niets veranderd ten opzichte van de 2018 C8. Het scherm heeft nog steeds een flinterdunne metalen rug, en de rand heeft enkel een stootbescherming in de vorm van het kleinst mogelijke, netjes afgerond metalen kader.

Toch is er één duidelijke verandering in het ontwerp, en dat merk je ook meteen bij het installeren zodra je de loodzware voet uit de verpakking haalt. Die is niet alleen aanzienlijk zwaarder dan vorig jaar, hij is ook heel wat sierlijker.

Advertentie

Waar je vorig jaar op de C8 genoegen moest nemen met een ietwat kitscherige plastiek voet, zie je op C9 aan de voorzijde enkel een mooi, breed en vlak, geborsteld metalen voetstuk. Achteraan Is de voet dieper, daar zit het zware tegengewicht. Deze voet geeft de tv een elegantere en vooral een meer premium look, zoals dat past bij een OLED. Omvallen zal het toestel zeker niet, maar zelfs met een lichte duw breng je het scherm aan het wiebelen, de verbinding tussen voet en toestel mag iets steviger.

Aansluitingen

De opstelling van de aansluitingen is overgenomen van de C8, met het grote verschil dat de C9 nu uitgerust is met HDMI 2.1 aansluitingen. Die bieden ondersteuning voor ALLM, VRR, eARC en HFR 4K. Op dat vlak zijn de nieuwe modellen alvast klaar voor wat de toekomst kan bieden. (lees hier welke functies je nodig hebt). Drie HDMI-aansluitingen staan opzij, samen met een USB-aansluiting. Achteraan vind je de vierde HDMI-aansluiting, twee maal USB, een optisch digitale uitgang, hoofdtelefoonuitgang, netwerkaansluiting en antenne-aansluitingen. De aansluitingen achteraan wijzen naar de achterwand, daar moet je dus rekening mee houden als je voor wandmontage kiest.

De hoofdtelefoonaansluiting staat erg diep achter het toestel en is lastig te bereiken. Een verloopkabel die je aansluit en dan binnen handbereik houdt lost dat op. Of je kiest voor een Bluetooth hoofdtelefoon.

Nog een extraatje: de OLED65C9PLA (C9-serie) is uitgerust met WiSA (Wireless Speaker and Audio Association). Dat betekent dat je WiSA compatibele speakers volledig draadloos kunt aansluiten, én configureren vanuit de menu’s van de LG. Erg handig als je echte surround wenst en geen gedoe met kabels, maar het WiSA aanbod is voorlopig nog erg beperkt (Klipsch, Harman Kardon en B&O).

LG OLED65C9PLA – gebruiksgemak

WebOS kreeg dit jaar een nieuwe versie: 4.5. De installatie is grotendeels ongewijzigd, met één uitzondering. Je kunt nu de tijdens de installatie de remote configureren om ook je settopbox voor digitale tv te besturen (België en Nederland). Het gebruiksgemak blijft verder uitstekend, de belangrijkste wijzigingen zijn vereenvoudigingen aan de interface.

Het Quick menu waar je onder andere snel de beeld- en geluidsmode aanpast verschijnt nu links in plaats van rechts op het scherm. Vandaar ga je naar de algemene instellingen, of je gaat er rechtstreeks naar toe door de toets voor instellingen lang ingedrukt te houden.

Afstandsbediening

Met de Magic Remote wijs je naar het scherm en bestuur je met kleine bewegingen de cursor die op het scherm verschijnt. Het is een handige manier om de tv te bedienen al vergt het misschien even tijd om er aan te wennen. De remote heeft echter ook een volledig complement toetsen zodat je hem, als je dat wenst, ook op de klassieke manier kunt gebruiken.

De belangrijkste wijziging ten opzichte van vorig jaar, zijn de drie toetsen onderaan. Een werd een shortcut voor Rakuten TV (al zegt het opschrift ‘Movies’), en de twee andere toetsen zijn voor ‘play’ en ‘pauze’.

De remote kan nu ook geconfigureerd worden om andere aangesloten apparaten mee te gebruiken. Om dit in te stellen ga ja naar het ‘Thuisdashboard’ en klik je op ‘Instellingen, Apparaataansluiting’. Of alternatief, via het algemene menu, ‘Verbinding, Apparaataansluiting’. We kregen dat makkelijk aan het werk voor onze Sony Blu-ray-speler. De meest functies bereik je via de ‘more actions’ toets, te herkennen aan de drie puntjes, hij staat rechts onderaan het numeriek blok.

LG OLED65C9PLA – features

Smart tv-platform

De kleurrijke en handige interface van WebOS blijft een van onze favorieten. In de nieuwe versie is er vooral wat vereenvoudigd. Op het Home scherm neemt het lint met iconen iets minder plaats in op het scherm, en het aantal iconen is sterk verminderd.

Advertentie

Zo zijn de externe ingangen nu gegroepeerd op een nieuw scherm, het ‘Thuisdashboard’. Dat bereik je via de de eerste tegel op het Home-scherm, tussen de zoekfunctie en tv. Je kunt in het Thuisdashboard ook slimme apparaten toevoegen die OCF (Open Connectivity Foundation) ondersteunen, en er zo een IoT dashboard van maken.

Daarnaast krijg je nu, net als bij Samsung, een preview van content in een tweede lint, zodra je bijvoorbeeld de YouTube of Netflix tegel selecteert. Je kunt nog steeds tegels van plaats wisselen, maar nog eenvoudiger is beroep doen op ‘Intelligent Edit’, waarbij de apps gewoon gerangschikt worden in volgorde van meest gebruikt naar minst gebruikt.

Een firmware update in de komende maanden zal ook ondersteuning voor Airplay 2 toevoegen. Maar of er ook een Apple iTunes app komt (zoals bij Samsung) wist LG ons voorlopig nog niet te zeggen.

Voor een uitgebreide toer langs alle functies lees je best ons overzichtsartikel over WebOS3.5, dat nog steeds grotendeels van toepassing is.

Smart functies

De LG OLED65C9PLA is uitgerust met een volledige set tv-tuners, en de mogelijkheid om op te nemen naar USB harde schijf. De mediaspeler speelt alle bekende muziekformaten, inclusief ALAC en FLAC. Ook voor video is hij bijzonder veelzijdig, hij speelt al onze testformaten, zowel in SDR als HDR en met alle ondertitels. Daarmee levert hij een van de beste mediaspelers op de markt.

LG’s ThinQ AI moet voor een uitgebreide lijst stemcommando’s zorgen, maar voorlopig blijft de ondersteuning van Nederlands beperkt. Je kan wel al zoekopdrachten inspreken, en dan krijg je resultaten voor YouTube, Netflix, of je kunt op het internet zoeken. Maar de instellingen van de tv aanpassen, daarvoor moet je nog even geduld hebben. LG liet weten dat dit (voorlopig) gepland is voor september. De beschikbaarheid van Google Assistant, daar is nog geen planning voor.

Voor een overzicht van de toekomstige spraakopties, kan je terecht in het overzichtsartikel van WebOS3.5.

LG OLED65C9PLA – Beeldkwaliteit

Ook dit jaar zien we dat LG een nieuw OLED-paneel gebruikt, maar net zoals vorig jaar worden er geen specifieke verbeteringen vermeld. We gaan er dus van uit dat de prestaties gelijk zullen zijn met die van vorige panelen. De metingen ondersteunen dat. Ons testtoestel vertoonde zeer licht verticale strepen in volledig donkergrijs beeld, maar we hadden er geen last van in echte content. Maar het nieuwe paneel is er dus wel nog steeds gevoelig voor, net als al zijn voorgangers.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.

AlgemeenGeavanceerde bedieningBeeld Opties
Beeldmodus: Bioscoop
Instelling beeldverhouding: Origineel / Scannen: Aan
Energiebesparing: Uit
AI Beeld: Aan
OLED Lampje: 80
Helderheid: 50
Contrast: 85
Scherpte: 10
Kleur: 50
Tint: 0
Dynamisch Contrast: Uit
Dynamische tonemapping: Uit/Aan
Superresolutie: Laag
Kleurbereik: Auto
Gamma: 2.2 / BT.1886
Witbalans: Warm2
Maximale Helderheid: Uit
Kleurenfilter: Uit
Ruisonderdrukking: Laag*
MPEG ruisonderdrukking: Laag*
Soepele Gradatie: Laag
Zwartniveau: Automatisch
Echte Bioscoop: Aan
Motion Eye Care: Uit
TruMotion: Helder (of aangepast)

Belangrijkste instellingen;

 • De Bioscoop instelling levert de beste start. De ISF-presets zijn een alternatief voor wie dag en nacht-versies wenst.
 • Dynamische Tonemapping toont aanzienlijk beter witdetail, ten kost van een tikje helderheid, je kunt het geactiveerd laten.
 • Het effect van Superresolution en AI Beeld is erg beperkt. Je kunt het veilig geactiveerd laten.
 • Ruisonderdrukking en MPEG ruisonderdrukking activeer je best als je start van een slechte bron (oude dvd’s of lage kwaliteit YouTube).
 • TruMotion: Helder gaf de beste resultaten. Zet het niet uit, dan verlies je te veel detail. Wie een persoonlijke instelling kiest, kan deblur tussen 8 en 10 zetten, en dejudder tussen 7 en 9.

Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking

De C9-serie van LG is uitgerust met de tweede generatie Alpha9 processor. Vorig jaar leverde de eerste generatie van deze processor al uitstekende resultaten. Dat is een uitstekende basis om verder op te bouwen.

Advertentie

De processor herkent prima de verschillende video- en filmframerates, en zorgt indien nodig voor goede deinterlacing, zodat gekartelde randen uitzonderlijk zijn. Bij de ruisonderdrukking kreeg de instelling die kleurbanden in subtiele gradaties verwijdert een eigen plaats (die zat vorig jaar nog verstopt onder de MPEG-ruisonderdrukking). ‘Soepele gradaties’ levert goede resultaten, zolang de kleurbanden niet te breed zijn. In de eerste aflevering van Game of Thrones S8, wanneer Jon Snow in de crypte van Winterfell staat, zagen we dat bredere, donkere kleurbanden toch achterbleven. De algemene ruisonderdrukking is prima, MPEG ruisonderdrukking (blokvorming) kan nog iets beter. Laat deze drie instellingen in de laagste stand, hogere standen zijn mogelijk, maar dan riskeer je wat verlies van detail.

De upscaling is uitstekend, maar de verbeteringen van de ‘AI Beeld’ instelling waren bijzonder moeilijk te bespeuren. Die instelling zou voor beter detail moeten zorgen, vooral bij lage kwaliteit beelden. De bewegingsscherpte is prima. Hou TruMotion in de ‘Helder’ stand, zeker voor sport. Wie vloeiende pan-beelden wilt, moet ‘Vloeiend’ kiezen. Die mode levert sinds vorig jaar aanzienlijk minder beeldartefacten. Je kunt ook een persoonlijke instelling creëren. De Black Frame Insertion techniek (OLED Motion) laat je best uit staan, ze creëert zichtbare flikkeringen, en levert weinig extra detail.

LG heeft in het menu ook een instelling ‘Maximale Helderheid’ toegevoegd. Die kan je activeren om het beeld helderder te maken, dat kan nuttig zijn als je op een zonnige dag tv kijkt.

De kalibratie is bijzonder goed in de Bioscoop beeldmode. De grijsschaal is neutraal en met een gamma van 2,2 is het beeld ideaal voor de huiskamer. De gammacurve lijkt in het helderste deel wat grillig, maar dat leidt niet tot zichtbare fouten. Je ziet ook zo goed als alle zwartdetail. Kijk je bij verduistering, dan kan je eventueel de gammawaarde overschakelen naar BT.1886 voor een wat donkerdere look. De kleurweergave is erg goed, en huidskleuren zijn natuurlijk.

HDR

LG blijft bij HDR10, HLG en Dolby Vision. De ondersteuning voor Technicolor HDR blijft tot nader order nutteloos (geen content). Helaas blijft ook HDR10+ afwezig. Nu er wel fabrikanten zijn die beide ondersteunen vinden we het jammer dat HDR10+ ontbreekt, al blijft Dolby Vision voorlopig wel de meest populaire keuze (voor dynamische metadata).

LG biedt wel een instelbare ‘Dynamische Tonemapping’ die het effect van HDR10+ imiteert. Het algoritme werd verbeterd om meer rekening te houden met het volledige beeldsignaal in plaats van enkel de helderste pixel in acht te nemen. Het resultaat is dan ook beter, beelden verliezen minder helderheid tegenover vorig jaar (al is dat onvermijdelijk nog wel wat het geval), maar je ziet wel goed alle witdetail. Op onderstaand beeld zie je bijvoorbeeld duidelijke verbetering in de weergave van de wolken en de reflecties op de zee. Alhoewel het niet nodig is om Dynamische Tonemapping te activeren, lijkt het ons geen probleem om dat in de meeste gevallen toch te doen.

We zagen wel dat zelfs met dynamische tonemapping geactiveerd, de tv geen helderder witdetail toont dan wat de metadata aangeeft. Strikt genomen is dat enkel een probleem als de metadata van de video foutief is, en meer specifiek aanzienlijk lager is dan de eigenlijke videocontent. In dat geval verhelpt Dynamische tonemapping het probleem niet, terwijl het dat eigenlijk wel zou kunnen. Het leek ons dan ook logischer dat LG die beperking zou opheffen.

Nog een nieuwe instelling: ‘AI Helderheid’. Deze kan je niet aanzetten in de Bioscoop preset, wel in bijvoorbeeld Cinema Home. De tv houdt dan rekening met de lichtsensor en maakt zwartdetail helderder zodat je bij wat omgevingslicht toch beter alle schaduwnuances ziet. Het resultaat is prima, zonder de stijl van de scéne overdadig te veranderen.

Het scherm levert een piekluminantie van ongeveer 777 nits op een 10% venster. Op een volledig wit scherm licht het maximum omstreeks 146 nits. Die waardes zijn perfect te vergelijken met vorig jaar. Kleurbereik klokte af op zeer bekende waardes: ongeveer 96% DCI-P3 en 70% Rec.2020. De kalibratie is bijzonder goed, met een neutrale grijsschaal. In de Bioscoop preset volgt de OLED65C9PLA netjes de vereiste helderheidscurve, en rolt slechts vrij laat af. Enkel boven 400 nits ongeveer wordt het beeld iets donkerder door de tonemapping. Alle witdetail blijft steeds zichtbaar, ook bij verschillende metadata.

LG levert uitgebreide mogelijkheden om het scherm automatisch te kalibreren. Daar werd dit jaar bovendien een interne patroongenerator aan toegevoegd zodat de kost om een kalibratie te doen als eindgebruiker aanzienlijk daalt. LG levert ook bijzonder diepgaande toegang tot de televisie zodat je tijdens het kalibreren perfecte controle hebt over het resultaat.

Reflecties en kijkhoeken

OLED-schermen hebben een uitstekende kijkhoek, zodat ook wie niet recht voor het beeld zit kan genieten van uitstekend contrast en kleuren. De LG weert reflecties goed, maar aandacht voor de juiste verlichting blijft vereist.

Gaming

In de bioscoop-mode meten we een lag van 91,8 ms, zoals bij alle fabrikanten is dit vrij hoog. In de game-mode zakt de lag naar 12,8 ms en dat is een fantastisch resultaat. De C9 ondersteunt VRR (Variabel Refresh Rate) en ALLM (Auto Low Latency Mode). Beide features activeer je via de beeldinstellingen: ‘Aanvullende instellingen, Instant game respons’. Wanneer ALLM geactiveerd is, schakelt de tv automatisch naar de game mode wanneer hij een ALLM-signaal krijgt. Je kunt daarna veilig overschakelen naar een andere beeldmode, met behoud van de lage input lag. ALLM onthoudt dan ook dat je die mode verkiest.

LG OLED65C9PLA – Audiokwaliteit

De C9 ondersteunt Atmos, en het 2.2 kanaals 40 Watt geluidssysteem staat in voor een prima geluidsprestaties. Voldoende volume, en zelfs een mooie baslijn zorgen voor een leuke filmervaring. Optimaliseer de klank met ‘One Touch Sound Tuning’, je gebruikt dan de Magic Remote om het geluidsprofiel aan te passen aan de kamer akoestiek.  Zoals met bijna alle televisies wordt de bas wat minder accuraat als je het volume ver open draait, maar we vonden het nooit flagrant storend.

De AI sound instelling levert een verbeterde surround-ervaring, maar die kon ons niet echt overtuigen. Onze voorkeur ging naar de Dolby Atmos instelling, en de bioscoop en muziek-preset. We vermoeden dat de meeste kijkers de klank van de C9 wel zullen smaken, zelfs voor wat muziek.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex.

LG OLED65C9PLA – Conclusie

LG zet met de OLED65C9PLA een erg mooie en goede referentie neer waar andere OLED-modellen dit jaar tegen zullen moet strijden. Om het plaatje echt volledig te maken hadden we graag HDR10+ in de lijst van HDR-formaten gezien. Dat is dan ook meteen de belangrijkste opmerking die we hebben. ThinQ AI blijft nog steeds maar gedeeltelijk werken in het Nederlands, we hopen dat dit jaar te opgelost te zien. Het is moeilijk om naast de prijs te kijken, zeker gezien de steile prijsdaling bij de modellen van vorig jaar.

De stijlvolle C9-serie heeft meer dan alleen de looks. Zowel in SDR als HDR is de beeldkwaliteit uitstekend. De bijzonder goede kalibratie staat garant voor indrukwekkende beelden. De tweede generatie Alpha9 processor bouwt goed verder op de prestaties van vorig jaar, en levert een aantal kleine, maar knappe verbeteringen: AI helderheid verbetert HDR weergave bij veel omgevingslicht, ‘soepele gradaties’ verwijdert efficiënt de meeste kleurbanden, en dynamische tonemapping levert helderdere beelden. De basisprestaties zijn ongewijzigd tegenover vorig jaar, dus lcd-tv’s blijven de helderheidskroon opeisen, maar voor contrast en zwartweergave blijft oled kampioen. Ook WebOS kreeg wat kleine maar goed gekozen verbeteringen, en het verstevigt daarmee zijn plaats bij de beste smart tv systemen.

9.5

Beoordeling

Pluspunten
 • Beeldverwerking
 • Kleurweergave
 • Contrast, zwartwaarde
 • Uitstekende HDR-beelden
 • HDMI 2.1 met ruime featureset
 • Prima geluid, inclusief Atmos

Minpunten
 • Geen HDR10+

 • ThinQ AI nog niet helemaal bruikbaar in Nederlands


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (15)

Bergmans Geert

Bergmans Geert
24 april 2019 om 11:26

Waarom wordt er niets over WISA geschreven met de C9? Heb rondom 4 aktieve speakers van B&O en wil ze graag gebruiken.

Inloggen
Bjorn

Bjorn
05 april 2020 om 19:37

Hallo mensen,

Ik heb sinds een paar dagen de lg65c9 in huis maar krijg het beeld van mijn digitale tv van t mobile niet scherp,het beeld is onscherp en zelfs wat wazig af en toe.
Waar kan dit aan liggen en hoe verhelp ik dit?
Schrik er wel een beetje van eerlijk gezegd,mijn oude tv is een panasonic plasma,de V20 en die heeft haarscherp en loepzuiver beeld met alles wat die weergeeft,de C9 allesbehalve met name als ik digitale tv kijk

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
05 april 2020 om 20:15

Dat is een ongewone klacht. Als je met je andere bronnen geen klachten hebt, dan ligt het normaal gezien niet aan de tv.
Ben je zeker dat je naar digitale tv kijkt (lijkt misschien een vreemde vraag, maar ik ken iemand die naar zijn analoge kanalen zat te kijken, terwijl hij nochtans een settopbox voor digitale tv had. Hij kloeg ook over wazig beeld).
Je kan ook eens een andere beeldpreset testen. Misschien stond je plasma erg scherp, en mijn aanbevelingen neigen eerder naar een zachter beeld. (zet scherpte eens op 20 of 30).
Als je zeker naar digitale tv kijkt, dan is verder het enige dat ik kan bedenken dat je zo gewoon bent aan het beeld van je oude plasma dat je nu elke verandering als ‘fout’ waarneemt. In dat geval moet je het gewoon even tijd geven.

Inloggen
Bjorn

Bjorn
07 april 2020 om 23:24

@Eric hoe kan ik zien of ik daadwerkelijk naar digitale tv kijk en niet naar analoge tv?

Enfin,flink met de tv instellingen aan de slag gegaan en moet zeggen dat het beeld van de tv steeds beter lijkt te worden,denk dat ik zo aan het beeld van mn plasma tv gewend ben geraakt dat kijken naar deze tv weer even wennen was,begin deze tv steeds meer te waarderen al is het wel zo dat als je een niet 4K HD of Dolby Vision bron kijkt de slechtere kwaliteit meteen flink opvalt

Inloggen
Theo schoormans

Theo schoormans
02 mei 2020 om 16:10

Kun je bij de lgoled55c9 favorieten instellen??

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
24 april 2019 om 12:00

Eehh, WiSA staat vermeld in de laatste paragraaf van het stuk over de aansluitingen.

Inloggen
Kris van Waterschoot

Kris van Waterschoot
24 april 2019 om 19:04

Beste, ik zoek een topmodel voor een 65inch televisie en twijfel tussen Lg C9 en Samsung Q90R. Welke adviseren jullie? Of is er nog beter model momenteel? Mijn TV staat wel naast een raam en vraag me af of OLED wel genoeg helderheid heeft. Alvast bedankt voor het mooie artikel! Mvg, Kris

Inloggen
Jan Modaal

Jan Modaal
25 april 2019 om 14:33

De LG C9 heeft nagenoeg perfecte zwartwaarde’s, waardoor scene’s in het donker of met veel donkere elementen erg nauwkeurig worden weergegeven. Wel wil je de ruimte waarin je kijkt zo donker mogelijk houden, zodat je alles uit je TV haalt.
De Samsung Q90R heeft het voordeel van een hogere piek helderheid, waardoor HDR content van het scherm afknalt en je reguliere content zoals een voetbal wedstrijd ook kunt bekijken met veel omgevingslicht. Voor optimaal HDR ook hier in het donker bekijken. Omdat het om een LCD scherm met FALD backlighting gaat (backlight opgedeeld in zone’s) kan het mogelijk zijn dat er wat details verloren gaan of er strooilicht te zien is bij lichte elementen op een donkere achtergrond.

Als je regelmatig gamed, of de TV als monitor voor PC gebruikt dan is de Q90R sterk aan te raden. Dit ivm met ‘image retention’ en inbranden bij OLED’s, dit is een klein risico maar hoe vaker je statische content in beeld hebt hoe groter het risico wordt.

Gaat het je echt om films, en kijk je ook veel oudere films en series zonder HDR, dan is OLED absoluut de sterkere.
De Q90R knalt wel van het beeld in HDR, dus als je veel nieuwe content gaat kijjken in HDR, is dat wel een afweging. Echter is de helderheid curve in HDR niet bepaald nauwkeurig op de Q90R, wat sommige mooi vinden maar als je nauwkeurigheid zoekt (zoals de makers het bedoeld hebben) dan toch weer de C9.
Natuurdocu’s tot films en series met veel zon overgoten scene’s (westerns of narco’s), knallen dus van het scherm op de Q90R, maar niet altijd even nauwkeurig.
Scene’s met veel donkere elementen tot aan gemiddeld belicht, overtuigen weer een stuk beter op de C9.

Helaas is er dus niet een overduidelijk betere. De prijs licht ook nagenoeg gelijk.
Als je na deze tips nog evengoed twijfelt, wat ik me goed voor kan stellen, zoek een goede hifi zaak op die weten wat scherm kalibratie inhoud en begrijpen dat het donker moet zijn. Een simpel belletje volstaat dan wel lijkt me.

Inloggen
sir oled

sir oled
24 april 2019 om 19:51

Prima review en verhelderend zoals altijd, nu nog de Vincent Teoh in actie zien met dit model maar zal wel tot dezelfde bevindingen komen denk ik.
Al is het maximale wel bereikt qua helderheid en beeldkwaliteit weinig verbeteringen in vergelijking met verleden jaar, enkel kleine details voor de beeld geeks.
Igv bedankt.

Inloggen
Peter V

Peter V
24 april 2019 om 20:29

Leuk en duidelijk stuk om te lezen.
Lijkt erop dat bij Oled de rek er wel een eind uit is. Dat in tegenstelling van quantemdot die nog steeds stappen weet te maken. Heb zelf een hele lichte kamer waar de Samsung beter zou passen maar omdat de LG WISA heeft zou dat mijn voorkeur hebben. Mvg Peter.

Inloggen
Walter

Walter
25 april 2019 om 10:53

Zou WebOS 4.5 ook voor de c8 komen?

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
25 april 2019 om 11:21

Neen, er zijn geen plannen in die richting, aldus LG.

Inloggen
Ronnie

Ronnie
22 juni 2019 om 07:44

Hoe breed is de voet van de lg C9 65 inch?
Ik krijg het niet gevonden! Groetjes ronnie

Inloggen
Preben

Preben
25 april 2019 om 12:26

Is het mogelijk dat LG met een update komt om hdr10+ te ondersteunen nu hdr10+ populatie wint?

Inloggen
daybreaker

daybreaker
25 april 2019 om 16:20

De voet van de C8 is ook gewoon van metaal hoor, geen idee waar jullie daar plastic halen?

Inloggen
Miguel

Miguel
06 mei 2019 om 15:05

De C9 gaan bekijken in de winkel.
Zeer mooi design, maar o wat staat hij laag op zijn voet tov. C8 van vorig jaar.
Ik vrees dat de nieuwe soundbars van LG hier niet onder passen.
Heb al een foto op het web gezien (eens googlen C9 + soundbar en afbeeldingen…)
Ziet er niet goed uit.
Wallmounting zal oplossing zijn, maar dan weer spijtig van mooie design voet…
En ophangen aan muur vereist kappen in muur, want kabelgoot past niet in mooi design vind ik…

Een niet iedereen is te vinden voor ophangen aan muur.

Blijkbaar denken ontwerpers hier niet aan.
Vraag me bijv. af waarom nog steeds bepaalde aansluitingen naar achteren wijzen? Kan men niet gewoon alles zijwaarts maken, zodat een ‘no-gap wallmouning’ mogelijk is, zoals bij concurrent samsung QLED?
Voor de one-connect box en no-gap wallmounnting zou ik al voor deze kiezen…
Beeld misschien iets beter op C9 (zwart), maar totale concept telt voor mij ook mee.

Smaken kunnen natuurlijk verschillen, maar een samsung aan de muur gemonteerd heeft helemaal geen tussenruimte en dat vind ik echt wel mooi…

Inloggen
Marvin

Marvin
16 november 2019 om 16:59

Beste,
Ik kijk alleen maar via app tv of film zoals Netflix,Iptv smarters pro app etc,Heb ik kans op inbranding op oled?

Inloggen
Steven

Steven
14 maart 2020 om 23:54

Ik heb vandaag deze LG ontvangen en als volgt aangesloten: alles loopt via mijn Home Cinema systeem die op zijn beurt via HDMI is aangesloten op de LG TV via HDMI-1 ingang. Dit houdt in dat Ziggo Horizon box, Blue-Ray speler en Media box via HDMI op de Home Cinema systeem zijn aangesloten. TV kijken kan alleen door HDMI-1 te kiezen. Kanalen wisselen via Horizon box.
Ik krijg nu wel volgend probleem: als ik Netflix kies via app (button op LG afstandsbediening) dan zie ik wel beeld maar geen geluid. Je hoort alleen geluid van TV kanaal = Horizon box. Ik vermoed dat dit komt doordat alles loopt via Home Cinema systeem (HDMI-1) en dus ook het geluid. Als je Netflix app kiest via LG afstandsbediening komt dit via Wifi binnen en niet via Home Cinema systeem/HDMI-1. Je hoort wel geluid van de TV maar niet via Home Cinema systeem.
Hoe kan ik dit nu oplossen, zodat geluid van Wifi Netflix ook via Home Cinema systeem te horen is?

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
23 maart 2020 om 17:46

Je Home Cinema Systeem is aangesloten op de foute HDMI-ingang. Je moet HDMI2 gebruiken, de ingang waar ‘ARC’ bij staat. Dat staat voor Audio Return Channel. Enkel via die HDMI-aansluiting kan de tv zijn geluid naar je audio-installatie sturen.
Stel vervolgens via het ‘Geluid’ menu de geluidsuitgang in op ‘HDMI ARC’.
Ga ook even kijken in het ‘Verbinding’ menu, ‘HDMI-Apparaatinstellingen’ en zorg ervoor dat SIMPLINK (HDMI CEC) geactiveerd is.
Normaal gezien zou je audio-systeem nu automatisch moeten overschakelen naar de HDMI ARC bron als je Netflix speelt.
Uiteraard moet je Home Cinema Systeem ook ARC ondersteunen. Als er bij de selectie van de ingangen een ARC bron te vinden is, dan is dat het geval.

Inloggen
Steven

Steven
24 maart 2020 om 10:56

Hi Eric dank voor de reactie. Ik heb alles ingesteld zoals je hebt voorgesteld maar er komt nog steeds geen geluid via homecinema systeem bij afspelen Netflix. Ik heb een Yamaha RX-V467 receiver en volgens spec zou het HDMI ARC ondersteunen.
Ik blijf het Ziggo kanaal geluid horen als ik Netflix inschakel. Zucht.

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
24 maart 2020 om 11:57

Dus: TV(HDMI2-ARC) <-> AVR(HDMI-OUT).
Instellingen van de tv zoals hierboven aangegeven.
Instellingen voor de AVR (manual P69): druk op setup, selecteer HDMI setup, Control=ON, ReturnChan=ON. Je kan hier ook kiezen welke input source naam je aan de TV geeft (bvb AV4 als je die niet gebruikt).

Speel netflix en selecteer AV4 (als je dat als naam gebruikt hebt).

Ook belangrijk, zet je Ziggo box uit als je netflix speelt. Het is mogelijk dat die voorrang neemt op de AV-receiver ten opzichte van de ARC bron.
Om verder te testen trek je alle andere bronnen uit je AVR.

Als HDMI Control correct werkt zou het aanschakelen van de AVR en selecteren van de bron grotendeels automatisch moeten gaan.

Als het nog steeds niet werkt, probeer eens een andere HDMI-kabel (High Speed with ethernet, hoeft absoluut geen dure te zijn).

Inloggen
Steven

Steven
24 maart 2020 om 12:47

Ik had de AVR reeds zo ingesteld met TVAudio op AV4. Als ik Netflix opstart en AV4 kies komt er geen geluid. Als ik de Ziggo box uitschakel hoor je ook geen geluid meer.
Vrees dat ik Netflix maar via Ziggo kanaal 150 moet bekijken, maar jammer dat het geluid niet via de button/wifi zelf werkt. Dank in ieder geval voor de moeite.

Inloggen
Steven

Steven
25 maart 2020 om 08:48

Update: ik heb toch een oplossing gevonden. Door de LG ook via optische kabel te verbinden met de AVR, krijg ik nu wel geluid als ik kies voor AV4 input.
Dit lijkt me echter niet de bedoeling want gaat niet via HDMI ARC?

Inloggen
Bjorn

Bjorn
06 april 2020 om 21:08

Hallo,misschien een stomme vraag maar op de achterkant van mijn LG C9 staat MLA en niet PLA,is dit een geimporteerd model?

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
07 april 2020 om 18:31

Vrij zeker, al heb ik geen idee van waar hij komt.

Inloggen
Bjorn

Bjorn
07 april 2020 om 19:21

Heb hem bij plasmavisie besteld,is toch echt een Nederlands bedrijf.
Maar wat ik me afvraag,hoe zit dat met garantie?
Krijg ik daar geen problemen mee?

Inloggen
Eric Beeckmans

Eric Beeckmans
07 april 2020 om 19:32

De winkel (of webshop) waar je gekocht hebt is altijd de persoon die moet instaan voor de garantie. Al kan je, als je aankocht via een kleine webshop, vaak ook terecht bij de fabrikant zelf.
Dat het model in kwestie eigenlijk voor een ander land bestemd was hoeft geen probleem te zijn. Enkel voor Ziggo certificatie zou dat wel een probleem kunnen zijn (als je de interne tv tuner en een CI+-kaart gebruikt).

Inloggen
Bjorn

Bjorn
07 april 2020 om 23:20

Heb navraag gedaan bij Plasmavisie,tv schijnt uit polen te komen,functioneerd verder prima en geheel in het nederlands,wat ik me wel afvraag is of ze niet geknoeid hebben met de kanden instelling,dat schijnt ook nogal eens te geneuren namelijk en dan heb je geen recht op garantie meer

Inloggen
Robert

Robert
24 mei 2020 om 22:17

Ik heb de televisie nu een jaar in gebruik.
Mij vallen 2 zaken op, waarvan ik benieuwd ben of anderen dit ook zo ervaren:
1) de TV geeft een enorme reflectie van (indirect) licht van buitenaf. De TV staat weliswaar naar het raam gericht, maar ondanks dat de zon er niet op schijnt zie ik gewoon mezelf op de bank zitten en het huis achter ons, zelfs met gordijnen dicht (en dat in deze tijd). Het TV beeld zelf is daardoor niet goed meer te zien.

2) Bij bepaalde (snelle) bewegingen in films / series houdt de TV het niet bij en tonen deze bewegingen schokkerig.

Hoor het graag!

Inloggen
Wiliam

Wiliam
23 juni 2020 om 00:28

Hallo Robert,

Dat viel mij ook al op dat bij snelle beelden zelfs 4K het niet vloeiend is. (schokkerig beeld)

Ik heb al van alles geprobeerd in de beeldinstellingen maar krijg het ook niet helemaal weg.

Mijn oude LG oled 55 inch B6V had hier namelijk helemaal geen last van.

Ik baal hier ook van,aangezien ik hem ook op de goede test resultaten gekocht heb.

Ik denk zelf dat ik hem niet lang zal gaan hebben want het is ook voor mij zeer storend iets.

Inloggen
Jos Peters

Jos Peters
08 oktober 2020 om 14:38

Goede dag
Heb een qled65e9pla
Heb deze gekocht omdat de geluidsbalk in het toestel zit.
Geluids kwaliteit is niet goed, heb diverse instellingen geprobeerd.
Vaak is het geluid blikkerig,echo achtergrond geluiden overheersen.
Televisie staat 30cm van de muur.
Moet ik dan toch separaat geluidsbalk aanschaffen.
Mvg Jos Peters

Inloggen
Robert

Robert
11 juli 2020 om 00:18

Dank voor je feedback William,
Ik ga eens verder vragen bij LG over dit issue.

Inloggen
Karel

Karel
12 november 2020 om 11:40

Beste, ik zou het zeer op prijs stellen mocht ik nog een antwoord kunnen bekomen op een technische vraag mbt deze LG oled C9 (of in het algemeen de meest recente oled modellen van LG):
sedert enkele dagen heb ik van mijn proximus provider een V7 UHD HDR decoder in ontvangst genomen. het is de bedoeling om hiermee enkel tv uitzendingen en sportwedstrijden te bekijken in HD. ik heb deze decoder rechtstreeks aangesloten op 1 van de HDMI ingangen op de LG C9.
Echter blijkt dat de TV het HDR signaal van de decoder oppikt, en aldus alle content in HDR weergeeft niettegenstaande alle kanalen en sportwedstrijden in HD uitzenden. De TV gaat dus automatisch over naar HDR beeldmodus ipv de standaard beeldmodus. Zeer mooi voor animatiefilms en reclame, doch voor mij storend voor alle andere content.
Ik heb begrepen van mijn provider dat de decoder de mogelijkheid niet voorziet om de HDR functie uit te schakelen.
Heb me ook reeds suf gezocht in de instellingen van de tv, ik zie hierin ook geen mogelijkheid om de HDR beeldmodus eenvoudig te wijzigen.
Is er iemand van de specialisten die hierop een antwoord kan verstrekken?
Alvast bedankt!

Inloggen