Rotel RA-6000 versterker en DT-6000 cd-speler – Een diamanten huwelijk

30 juli 2022 + 10 minuten 0 Reacties
Rotel – DT-6000 1

Ter ere van zijn zestigste verjaardag brengt Rotel twee speciale toestellen uit. De RA-6000-versterker en DT-6000 cd-speler treden aan met een eigen smoel, veel vermogen en techniek uit de Michi-lijn. En grote koelvinnen!

Gegeven het eclatante succes van de (nieuwe) Michi-lijn was het niet vreemd geweest als Rotel voor z’n zestigste verjaardag een speciale Michi-editie zou uitbrengen. Maar dat is niet wat deze Diamond Series is. Integendeel, de RA-6000 en DT-6000 zijn iets lager gepositioneerd dan de Michi-vlaggenschepen en zijn deels een hommage aan klassieke mijlpalen uit de Rotel-geschiedenis. Iets vertrouwd maar ook iets bijzonder dus, wat onder meer duidelijk wordt gemaakt door een ‘Diamond Series’ gravure aan de bovenkant van elk toestel.

De twee Rotels zijn bedoeld als een volledig muzieksysteem. Al kun je uiteraard ook de RA-6000 geïntegreerde versterker of de DT-6000 cd-speler apart aanschaffen. Maar samen vormen ze visueel een mooi geheel. De twee toestellen delen eenzelfde design, waarbij de glimmende verticale koelvinnen die het geborstelde voorpaneel flankeren echte blikvangers zijn. Naar goede Rotel-gewoonte zijn de twee Diamond-toestellen beschikbaar in een geborsteld zilver of zwart.

Rotel RA-6000 Geïntegreerde versterker van 2 x 200 Watt (8 Ohm)
Leest muziek-cd’s, data-cd’s (MP3/WMA), USB-opslag
Ingangen 3 x cinch, 3 x coaxiaal, 3 x optisch, XLR, USB-B, USB-poort, Bluetooth (aptX HD)
Extra's A/B-speakers, RS232
Afmetingen 43,1 × 14,4 × 42,5 cm
Gewicht 18,8 kg
Rotel DT-6000 Cd-speler en DAC
Leest muziek-cd's
Ingangen optisch, coaxiaal, USB-B, USB-poort
Uitgangen cinch, XLR
Extra's hoofdtelefoonuitgang met gain-settings, filter met twee standen
Afmetingen 43,1 x 10,4 x 32 cm
Gewicht 8,1 kg

Alle mogelijke ingangen – maar geen streaming

De RA-6000 is een krachtige 2 x 200 Watt klasse AB-versterker. Dat is bij luidsprekers van 8 Ohm, stijgend naar 2 x 350 Watt als je werkt met 4-Ohm weergevers. Dat aanbieden van een ruim bemeten wattage is typisch Rotel, denken we dan, net als wanneer we de vele ingangen op de achterzijde bespeuren. Het is daar best druk, met in totaal twaalf fysieke ingangen. We tellen dan even niet die USB-poort vooraan mee, die bedoeld is om iOS-toestellen bekabeld aan te sluiten. Dat is niet bepaald iets dat veel mensen nog doen. Het Japanse merk voorziet zijn versterkers altijd graag van de nodige connectiviteit, al gaat dat nooit op voor streaming. De Diamond-versterker houdt het op dat vlak bij Bluetooth, weliswaar met ondersteuning voor audiofiele codecs zoals aptX en aptX HD. Er zijn gelukkig wel die vele analoge en digitale ingangen, incluis een USB klasse B-poort waarmee je met een streamer rechtstreeks de DA-convertor in de RA-6000 kunt aanspreken. Een platenspeler is ook welkom, via een toegewijde phono-ingang. Spijtig genoeg is er enkel ondersteuning voor MM-cartridges. Op dit prijspunt zien we toch graag een optie voor moving coil; al zijn er vast audiofielen die met name low-output MC-cartridges liever door een extern toestel versterkt zien worden.

Ook de grote hoeveelheid knoppen aan de voorzijde van het toestel en de blauwe verlichte ring rond de powerknop en volumeregelaar zijn stijlelementen die we meteen herkennen als op z’n Rotels. Herkenbaar zijn ook de koelvinnen die beide Diamond-toestellen flankeren. De laatste jaren voegt Rotel die toe als een knipoog naar de 10 Series van weleer. Rotel zweert bij minimalisme als het gaat om displays. Een scherm met 2 lijnen en witte tekens is alles wat je krijgt. Dat klinkt niet zo nuttig, maar gek genoeg zijn die Rotel-displays wel heel goed leesbaar. Ook als je ver weg zit.

DAC Transport

De twee Rotels zijn echt heel stevig gebouwd. Met name de RA-6000 kun je geen pluimgewicht noemen, maar ook de bijhorende DT-9000 cd-speler is een potig ding. Qua industrieel design is de schijfjesspeler heel gelijkend aan de versterker, met dezelfde strakke lijnen, bescheiden schermpje en verrassend veel knopjes. Het duo vormt een perfect bij elkaar passende muziekset.

We moeten er wel op wijzen dat de DT-9000 door Rotel niet bestempeld wordt als een cd-speler maar wel als een ‘DAC Transport’. Bijzonder, want het is weldegelijk bruikbaar als een speler voor je muziek-cd’s. Maar het kan ook meer. Een DAC is er bij een cd-speler altijd wel (anders is het een cd-transport of -loopwerk), maar door die naamgeving wil Rotel aangeven dat er in dit geval extra aandacht aan besteed werd. Bovendien komt de DT-9000 met een aantal digital ingangen om die DAC te koppelen met digitale bronnen, waardoor het fungeert als DA-convertor voor een externe stream. En ja, ook dit apparaat bezit een USB klasse B-aansluiting voor een computer of netwerktransport. Het lijkt allemaal wat dubbel, zeker als je de twee Diamond-toestellen in huis haalt. Maar er zit wel iets achter.

Verschillende DAC’s

Bij het luisteren naar de Diamond Series hebben we onze Auralic-streamer zowel aan de USB-poort van de DT-9000 en de RA-9000 gehangen. Een experiment waarvan we normaal gezien niet zulke spectaculaire verschillen verwachten. Maar in dit geval is dat er wel, en wat ons betreft in het voordeel van de DT-9000. Dezelfde muziekstukken gestreamd via de DAC Transport pronken met een stukje meer detail en iets betere timing. Het klinkt gewoon beter. Hoe kan dat? Heel simpel: de twee Rotels hebben radicaal verschillende DAC-luiken. Waar de RA-6000 werd uitgerust met een Texas Instruments-DAC, schakelde Rotel een versnelling hoger bij de DT-6000. In dit toestel vind je een achtkanaals ES9028PRO DAC-chip van ESS, op zo’n manier geschakeld dat het in een optimale stereomodus functioneert.

Los van het hoorbare verschil dat we observeren, betekent dat ook dat de DT-9000 wél DSD kan verwerken. De DAC in de RA-6000 dan weer niet, want deze lust enkel PCM-audio. Let wel, de cd-speler kan ondanks de DSD-klare DAC geen SACD-schijfjes afspelen. Als je DSD-bestanden wil afspelen, dan zal je ze via de USB-B-poort moeten aanbieden.

Je kunt je natuurlijk afvragen waarom de versterker die ongeveer dubbel zoveel kost als de cd-speler een minder competente DAC bezit. Maar we snappen ook wel waarom Rotel het zo heeft gedaan. Door deze stap is de DT-6000 waardevoller; het wordt meer dan enkel een cd-speler. Het wordt zo eveneens een upgrade voor digitale bronnen. Terwijl de RA-6000 op z’n eigen ook wel die digitale bronnen kan verwerken, op de weinig gebruikte DSD-ondersteuning na. De DT-6000 aanschaffen hoeft dus niet, maar het is dankzij het betere DAC-gedeelte wel aantrekkelijk om te doen.

Veel body met fris detail

De release van ‘The New Four Season – Vivaldi Recomposed (2022) heeft voor ons wel iets dubbelzinnig. Met de eerste Recomposed-uitgave leverde Max Richter een gewaagde en controversiële interpretatie van de Vier Seizoenen af die zeer intrigerend was. Waarom het nog eens doen, tien jaar later? Zelf zegt Richter dat hij zijn moderne herinterpretatie wou brengen met authentieke instrumenten uit de tijd van Vivaldi. Met wat extra inbreng van vintage synthesizers, dat wel. Volgens de componist is het eindresultaat een “grittier, meer punkrock-sound”. We hebben het nieuwe album ook op deze Rotel-set en een paar Focal Sopra n°2’s beluisterd (FLAC 96/24). Al streamend vanaf een Auralic Altair LE met Ferrum Hypsos als voeding, besloten we vooral te luisteren via de DAC op de DT-6000. De Richter-release was een die ons overtuigde om deze keuze te maken, gewoonweg omdat dit veel beter klonk dan rechtstreeks via de USB klasse B-poort op de RA-6000.

Waar de Diamond Series sterk in is? Bij ‘Spring 3’ en ‘Summer 1’ horen we een breed uitgesmeerde presentatie, met een precisie en ruimtelijkheid die met name de dartele viool Elena Urioste heel goed tot zijn recht laat komen. Richter lijkt ook gelijk te hebben: de instrumenten klinken inderdaad veel ruiger en minder gelikt, iets waar je echt met je gehoor op kunt inzoomen. De DT-6000 en RA-6000 sturen de Focal prima aan, waarbij resolutie in grote mate aanwezig is. Maar niet op een onevenwichtige manier, en het is duidelijk dat de Rotel-versterker over het vermogen bezit om ook de diepe bastonen in sommige tracks met veel body neer te zetten. Een hoogtepunt van deze Recomposed-uitgave is zonder twijfel ‘Summer 3’, een werk met meerdere lagen en alweer een manische vioolsolo. Dat ontrafelen en presenteren in een grote zaal doet de Rotel echt wel heel goed.

In het verleden vonden we het soms uitdagend om correct te omschrijven wat Rotel biedt. Dat komt misschien wel omdat het Japanse merk inzet op helderheid en evenwicht, zaken die soms minder opvallen dan versterkers die uitpakken met een bepaalde kleuring. Maar terwijl we luisteren naar het wondermooie ‘Multitude’ van Stromae (cd-kwaliteit via Qobuz) appreciëren we wel de eerlijkheid die de RA-6000 tentoonstelt. De stem van de Belgische zanger op nummers als ‘L’enfer’ en ‘Mon Amour’ heeft een heel natuurlijk karakter, wat al geslaagd is. Maar het is de autoriteit waarmee deze popnummers worden afgespeeld dat het geheel naar een hoger niveau tilt. Het is weer die breedte in de soundstage die opvalt bij ‘Mauvaise Journée’, net als de rustige, stille achtergrond waartegen dit nummer afspeelt.

Zoals Rotel al met de naam aangeeft toont DT-6000 zich bij het streamen als meer dan een gewone cd-speler. Wat niet wil zeggen dat we z’n spelercapaciteiten uit het oog mogen verliezen. Muziek-cd’s mogen een tijdje uit de picture zijn verdwenen, inmiddels is er toch weer wat interesse in de zilveren schijfjes. We hadden dus blijkbaar wel gelijk door onze cd-collectie niet weg te gooien – hoewel we de laatste jaren amper een cd gespeeld hebben. ‘Kid A’ van Radiohead was een van de schijven die we nog recent met een test van de Marantz CD60 hebben bovengehaald, en nu opnieuw afspelen. Het eerste dat ons treft is dat de DT-6000 nog meer uit de tegendraadse tracks van de Britse band haalt, vooral op vlak van presentatie. Het klinkt grootser en driedimensionaler. De lage synthlijn van ‘Everything in Its Right Place’ bepaalt bij andere muzieksystemen vaak het plaatje, bij de Rotel is het wel present en vol – maar zijn het toch eerder de vocals en de samples die het geheel kleur geven. Het is ook knap om te horen hoe de Rotels het ontsporende ‘The National Anthem’ toch muzikaal weten te presenteren. Het is niet vaak dat we die saxofoon zo fraai uit de mix horen springen.

Conclusie

Met de Diamond Series viert Rotel op een geslaagde manier z’n 60ste verjaardag. Misschien dat de toestellen iets meer zichtbaar luxueus mochten zijn. Maar je wat je krijgt is een fraaie hommage aan het verleden, gebouwd als een tank en uitgerust met alle mogelijke ingangen. Aan pure kracht ontbreekt het de RA-6000-versterker zeker niet. De DT-6000 is wat ons betreft geen optionele extraatje in dit verhaal. Het is een uitstekende cd-speler die bovendien ook als standalone DAC voor een streamer kan dienen. Het biedt daarbij een uitstekende conversie en geweldige geluidskwaliteit.

9.0
Rotel DT-6000 2

Beoordeling
Rotel RA-6000 versterker en DT-6000 cd-speler

Pluspunten
  • Uitstekende cd-speler én DAC (DT-6000)
  • Veel vermogen en controle (RA-6000)
  • Goede hi-resondersteuning, met beste prestaties via DT-6000
  • Gebouwd als een tank
Minpunten
  • Geen lossless streaming
  • DT-6000 lust geen SACD’s
  • Een extra XLR-ingang was mooi geweest

Beoordeling Rotel RA-6000 versterker en DT-6000 cd-speler

Met de Diamond Series viert Rotel op een geslaagde manier z’n 60ste verjaardag. Misschien dat de toestellen iets meer zichtbaar luxueus mochten zijn. Maar je wat je krijgt is een fraaie hommage aan het verleden, gebouwd als een tank en uitgerust met alle mogelijke ingangen. Aan pure kracht ontbreekt het de RA-6000-versterker zeker niet. De DT-6000 is wat ons betreft geen optionele extraatje in dit verhaal. Het is een uitstekende cd-speler die bovendien ook als standalone DAC voor een streamer kan dienen. Het biedt daarbij een uitstekende conversie en geweldige geluidskwaliteit.

Reacties (0)