Review: PLiXiR Elite BAC 1000 Powerconditioner – Onverdeeld enthousiast

18 augustus 2022 + 10 minuten 0 Reacties
AudioEssence_Plixir_Q1016 196
FWD award

De redactie van Music Emotion ontvangt van distributeur Audio Essence een tweetal interessante upgrade stroomproducten, de PLiXiR Elite BAC 1000 Powerconditioner en de PLiXiR The STATEMENT Balanced Powercord. Belangrijke upgrades in de hifiketen waar veel muziekliefhebbers vandaag de dag steeds vaker de voordelen van ontdekken.

Waar wij enkele jaren geleden nog met fakkels en hooivorken werden bestormd wanneer we het over hifibekabeling hadden en we al helemaal met journalistieke zelfmoord bezig waren wanneer we het nut van additionele audiogroepen, power cables en power conditioners wilden aanstippen, is dit onderwerp de laatste jaren gelukkig veel breder geaccepteerd. Toen Audio Essence de redactie benaderde om haar nieuwe stroomproducten eens te proberen, hoefden we hier dan ook niet heel lang over te dubben.

BAC 1000

De PLiXiR Elite BAC 1000 powerconditioner is gebaseerd op het galvanisch scheiden van de hifiset met het lichtnet. De PLiXiR is hiertoe voorzien van een dikke symmetrische 240 naar 240 Volt ringkern transformator en onderscheidt zich hiermee van de actieve en passieve netfilters waarmee vooral de onderkant van markt wordt overspoeld. Dankzij deze mooie bouwwijze is de BAC 1000 echter een gewichtige jongen. Ondanks dat dit ‘slechts’ een relatief kleine 1000 Watt uitvoering is, heeft de compact ontworpen unit toch een gewicht van 17 kilogram.

De BAC 1000 is voorzien van vier power outlets, een (gelukkig normale!) eurostekker aansluiting voor de voedingskabel en is bovendien voorzien van een powerswitch. Alle aansluitingen zijn op de achterzijde van de conditioner geplaatst. Hiermee is de unit gemakkelijk in de set te implementeren en kunnen de apparaat kabels gemakkelijk achter de set worden weggeleid. De behuizing is volledig uit 5 mm dik aluminium vervaardigd en deze hermetisch afgesloten kooi van Faraday houdt alle magnetische velden binnen en externe invloeden buiten.

Lossless power

We kunnen het er heel lang over hebben, maar stroomproducten hebben eigenlijk maar één belangrijke taak en dat is het verliesloos doorgeven van de netstroom in de meest zuivere vorm. Niets sexy aan, maar een wetenschap op zich. De eerste taak is het wegnemen van vervuiling waar audiocomponenten niet van houden. Deze vervuiling komt in verschillende vormen. Namelijk hoogfrequent (RFI) vervuiling waarmee ruis aan het audiosignaal wordt toegevoegd, maar ook in de vorm van brom veroorzaakt door magnetische velden (EMI) en door onfortuinlijke aardlussen in de muziekketen.

Tenslotte kan er in hele zeldzame gevallen zelfs gelijkspanning op het elektriciteitsnetwerk aanwezig zijn waar de apparatuur mechanisch van kan gaan brommen en uw set als bijkomend nadeel minder goed zal presteren. Er zijn verschillende methoden om de eerdergenoemde vervuiling te minimaliseren. Wij zelf zijn het meest enthousiast over de stroomfilters met een scheidingstransformator waarmee zowel de nul en fase van het net worden ontkoppeld en de apparatuur via de secondaire zijde van de transformator worden gevoed. Het voordeel van zo’n scheidingstransformator is, onder meer, dat de netstroom van eventuele gelijkstroom wordt ontdaan. Dit gebeurt niet bij powerconditioners aan de onderkant van het prijssegment.

Balanced, het toverwoord van de 21e eeuw?

Ook PLiXiR maakt bij haar Elite BAC powerconditioners gebruik van galvanische scheiding. De transformator laat laagfrequent tussen de 50 en 60 Hz ongehinderd door en hoogfrequente netvervuiling worden door het gebruik van speciaal kernmateriaal effectief uit het stroomsignaal gefilterd. Bij het gebruik van een symmetrisch gewonden transformator wordt de netspanning aan de secundaire zijde gedeeld in 2x 120 Volt wisselspanning en zorgt ‘Common Mode Rejection’ voor een effectieve onderdrukking van ruis en overige verstoringen.

Deze manier van ruisonderdrukking wordt al jaren met succes toegepast bij gebalanceerde (XLR) microfoonkabels en interlinks. Tussen deze twee 120 Volt windingen wordt een absoluut ‘nulpunt’ gecreëerd waarmee eventuele aardlussen worden voorkomen. Hierbij heeft de ontwerper er tenslotte voor gezorgd dat te uitgangsimpedantie van de secondaire zijde van de transformator zo laag mogelijk is gehouden zodat de hifi set bij dynamische muziekpassages altijd over voldoende stroom kan beschikken en de set altijd optimaal zal presteren.

Powerconditioners in de praktijk

Wij zijn inmiddels gewend om digitale muziekbronnen in de gefilterde outputs van een stroomfilter te steken en de (voor)versterker in een ongefilterde output. Krachtige (eind)versterkers hebben doorgaans last van passieve filtering en laten dit niet zelden merken door een verlies in controle, dynamiek, definitie en detail. Hierom hebben we het ons aangewend om de (eind)versterkers direct in een wandcontactdoos in de muur te prikken, tenzij er op de powerconditioner ongefilterde high current outputs beschikbaar zijn. Deze BAC 1000 stroomfilter heeft vier identieke outlets en hierbij wordt geen onderscheid gemaakt. De PLiXiR is juist ontwikkeld om er ook zware eindversterkers op aan te kunnen sluiten.

Er vindt verder geen passieve of parallelfiltering plaats en ook de aarding is, behalve het creëren van een absoluut nulpunt door de symmetrische opbouw, ongemoeid gelaten. De manier van ruisonderdrukking heeft vooral een wiskundige benadering omdat de pieken in de nul en fase wiskundig tegen elkaar worden weggestreept. Nu zult u waarschijnlijk denken, waarom wordt dit niet met gemeten waarden onderbouwd? Het meten van de totale ruisonderdrukking is, mits dit onder de juiste condities en met de juiste meetapparatuur wordt uitgevoerd, niet altijd even gemakkelijk en kan bij een verkeerde manier van meten juist onterecht een verkeerd beeld schetsen. We bekijken het hierom liever vanuit de theorie en beoordelen hierna op luisterresultaten. Wilt u echter meer weten over de door PLiXiR toegepaste methodiek? De corporate website van PLiXiR bevat veel informatie op dit gebied en dit wordt ondersteund met kinderlijk eenvoudige illustraties.

Luisterresultaten

We spelen tijdens deze review voor de verandering eens met onze ‘kleine’ set omdat onze Bryston referentieset een paar weken preventief bij de importeur logeert. Deze ‘kleine’ set bestaat uit een eerste generatie geïntegreerde Leema Pulse versterker, een Cambridge Audio Stream Magic 6 netwerkspeler en we hebben een vintage Denon DCD 960 20-bitter met een originele Johan Ketelaar modificatie verkozen als de afspeler van onze ruime spiegelende muziekcollectie. We maken hierbij gebruik van Usher MD2 hifi luidsprekers, Driade Flow 405 luidsprekerbekabeling en Driade Flow Reference 808 RCA interlinks. Een zeer betaalbare hifi set met een onovertroffen verhouding tussen prijs en de prestaties.

Nadat we de powerconditioner in de configuratie hebben opgenomen moeten we na een paar weken concluderen dat deze kleine set eigenlijk best heel erg goed speelt via deze PLiXiR. We ervaren een beduidend betere geluidskwaliteit dan voorheen. Het kost ons moeite om het toe te geven, maar deze kleine set komt met deze powerconditioner heel dicht in de buurt van de geluidskwaliteit van onze referentieset. Behalve dat we een flinke toename in controle, definitie en dynamiek ervaren ten opzichte van de situatie zonder filtering, staan vooral de imagingkwaliteiten op een trede hoger. We ervaren een mooie brede soundstage met een uitstekende en haarscherpe focus zonder blinde gaten. Waar de PLiXiR vooral winst boekt is in rust, geluidsdiepte en het realisme bij zang en de weergave van instrumenten.

Slim investeren loont

Wij hebben door de jaren al verschillende filtertechnieken voorbij zien komen en voor korte of langere periode uitgeprobeerd. Of we nu een powerconditioner met actieve filtering, passieve filtering of active noise cancelling in gebruik hadden, elk van de methoden heeft specifieke voor- en nadelen. Een van de methoden waarmee we eigenlijk altijd goede resultaten behalen is bij het galvanisch scheiden van de hifi set met het lichtnet. We hebben bovendien ervaren dat een goede stroomvoorziening niet enkel bij de duurste en meest hoogwaardige hifisets een hoorbare verbetering brengt, maar vooral bij de sets uit de middenklasse verrassende verbeteringen laat horen. Waarschijnlijk omdat de high-end fabrikanten sowieso meer aan R&D in de stroomvoorziening van hificomponenten steken. Onze middenklasse hifi set speelt in elk geval op een niveau waarvan we dachten dat dit in deze prijsklasse onmogelijk was.

Ondanks dat deze PLiXiR Elite BAC 1000 ons meerdere malen heeft laten verbazen over de prestaties van onze set, kleven er ook een paar kleine ‘nadelen’ aan het gebruik van dit type powerconditioner. Deze manier van filteren vraagt een paar Watt aan stroomverbruik omdat de primaire winding continu van stroom wordt voorzien. Voor veel muziekliefhebbers met dikke eindversterkers die toch al 24/7 aan staan zal dit echter geen onoverkomelijk probleem zijn. Voor diegenen die graag op stroom besparen als er niet wordt geluisterd, heeft PLiXiR de powerconditioner voorzien van een power-switch waarmee stroomverbruik tot nul wordt gereduceerd.

Een ander ‘nadeel’ is dat eventuele netvervuiling van buitenshuis wel deels, maar niet 100% wordt onderdrukt. Hier is nog additionele filtering aan de secondaire zijde van de transformator nodig. Ondanks dat dit meet-technisch hele mooie ‘stille’ waardes laat noteren biedt dit niet altijd hoorbare voordelen. Bovendien vindt de meeste vervuiling van de netstroom juist in huis plaats. Mits u niet recht onder een hoogspanningsmast woont of er zich zware industrie in de buurt bevindt natuurlijk. Denk bij netvervuilers in huis vooral aan de schakelende voedingen in computers, de inmiddels beruchte (eerdere generaties) halogeen dimmers en goedkope laders van o.a. mobiele telefoons. De methode die door PLiXiR wordt toegepast is in 99 van de 100 situaties uiterst doeltreffend.

Keuze genoeg

PLiXiR levert een breed aanbod met power conditioners. Deze werken allemaal volgens hetzelfde principe en de keuze komt vooral neer op de hoeveelheid vermogen dat gewenst is. PLiXiR geeft als vuistregel de 2/3 regel op. Tel alle opgegeven verbruiks- en/of vermogenscijfers van de hificomponenten bij elkaar op en voeg hier ongeveer 30% aan vermogen aan toe om eventuele vermogenspieken op te kunnen vangen. In de regel zult u op een vermogen van om en nabij de 400 Watt komen. Eén van de meest populaire modellen van de fabrikant is dan ook de BAC 400 en deze heeft zelfs een heel betaalbaar prijskaartje van 1249 euro.

Audio Essence biedt geïnteresseerde klanten bovendien de mogelijkheid om de power oplossingen van PLiXiR twee weken vrijblijvend thuis uit te proberen. Dit lijkt ons de perfecte kans om eventuele twijfels over het effect van netfiltering weg te nemen en te ervaren hoe uw set onder betere condities ook kan presteren. Meer informatie over Audio Essence, The STATEMENT powercord en de Elite BAC Powerconditioners vindt u op de informatieve website van de distributeur (audio-essence.nl).

Conclusie

Het zal de meeste muziekliefhebbers inmiddels bekend zijn dat het simpel aansluiten van een hoogwaardige hifi set met het snoer van de oude strijkbout en een verdeeldoos uit de vijf euro bak van de Gamma geen gunstig effect op de geluidskwaliteit heeft. We hebben een paar weken met de BAC 1000 powerconditioner in combinatie met The STATEMENT Powercord van PLiXiR mogen spelen en zijn onverdeeld enthousiast over de high-end prestaties van onze mainstream set. De methode van PLiXiR neemt veel nadelen op het gebied van filteren weg. Helaas ook een deel van onze spaartegoeden. Deze manier van filteren komt namelijk met een iets hoger prijskaartje. Dit is echter een investering die we er, gezien de significant verbeterde weergaveprestaties, graag voor over hebben.

Prijs

  • Elite BAC 1000 € 2249,- (er is al een 150 Watt versie voor € 650,-)
  • The STATEMENT € 625,- (1.5 meter lengte)

Audio Essence
www.audio-essence.nl

Reacties (0)