Review: Onkyo TX-RZ50 – Onkyo is terug met 9.2 AV-receiver

19 augustus 2023 + 10 minuten 0 Reacties
Onkyo TX-RZ50
FWD award

Het is lang stil geweest rond Onkyo, wat vooral op AV-receivervlak spijtig was. Het Japanse merk is echter terug, met wat hulp van de Amerikanen. De TX-RZ50 een 9.2 AV-receiver die wil overtuigen met veel functies, waaronder een volledige versie van Dirac. En dat is best uniek.

De TX-RZ50 is de eerste van een nieuwe lichting AV-receivers van Onkyo. Het is een 9.2-toestel dat samen met de krachtigere TX-RZ70 de terugkeer van het legendarische Japanse merk moet inluiden. In de markt vind je hier en daar misschien nog andere receivers van Onkyo, maar dit is een gloednieuw apparaat met de features die je in 2023 verwacht. Te beginnen met een brede ondersteuning van HDMI 2.1 op alle poorten en voor IMAX Enhanced. Het bezit ook een FM/DAB-tuner, een zeldzaamheid in dit prijssegment. De receiver bezit daarnaast enkele unieke eigenschappen waarmee Onkyo zich wil onderscheiden van grote rivalen Denon/Marantz en Yamaha.

Onkyo TX-RZ50

Hoog op de lijst staat Dirac, de kamerkalibratiesoftware die beschouwd wordt als de beste oplossing om akoestische problemen in een kamer aan te pakken. Onkyo is niet de enige die voor Dirac kiest; onder meer Arcam, NAD en Primare bieden het ook aan in AV-receivers. Sinds kort is het ook optioneel beschikbaar bij Denon en Marantz. Uniek is dat Onkyo de volledige versie van Dirac gratis meelevert. Deze corrigeert over het volledige frequentiebereik, niet enkel tot 500 Hz. Gegeven de hoge prijs van Dirac als je het los koopt, is dat wel sterk. De Onkyo TX-RZ50 ligt in de winkels voor 1.599 euro.

Wat 9.2 AV-receiver
Surroundformaten Dolby Atmos (en lager), DTS:X (en lager), iMAX Enhanced
Streaming Play-Fi, AirPlay 2, Chromecast, Spotify Connect, Bluetooth, DLNA
Ingangen 6 x HDMI 2.1, HDMI 2.0, optisch, coaxiaal, 5 x cinch, phono-in (MM)
Uitgangen 11 kanalen pre-out, 2 x subout
Extra's AccuEQ, Dirac (volledige versie), Works with Sonos, zone 2 en 3
Afmetingen 43,5 x 20,2 x 39,8 cm
Gewicht 14 kg

Een nieuwe start

Als je de voorbije jaren op zoek ging naar een AV-receiver, dan kon het soms uitdagend zijn. Sommige merken konden niet leveren vanwege tekorten aan onderdelen en door logistieke problemen, anderen hadden te kampen met fabrieken in Azië die lang de deuren dichthielden. Onkyo (en zustermerk Pioneer) had er nog meer last van, waardoor uiteindelijk een nieuwe start nodig was onder de auspiciën van Sharp en de Premium Audio Company. Als die laatste naam je niet zoveel zegt: het audiobedrijf hierachter herbergt onder meer Klipsch en Jamo, en distribueert nog anderen.

Die nieuwe start heeft zijn tijd gevraagd, onder meer om deze nieuwe toestellen te ontwerpen en op de markt te brengen. Bij de TX-RZ50 zien we meteen tekenen van de nieuwe aanpak. Zo komt de AV-receiver met een Klipsch Optimize Mode die de versterker optimaliseert voor de Reference- en Reference Premiere-lijnen van de Amerikaanse luidsprekerbouwer. Als we rondkijken, zien we ook dat de TX-RZ50 breed beschikbaar is.

Volledig HDMI 2.1

Aan de achterzijde van de TX-RZ50 vind je zes HDMI-ingangen en twee HDMI-uitgangen. Allemaal volgens de HDMI 2.1-standaard. Er zit wel een klein verschil tussen de drie eerste inputs en HDMI-inputs 4 tot 6. De eerste ondersteunen 8K/60AB en 4K/120AB, de tweede groep enkel 8K/60B en 4K/120AB. Dat verschil is in de praktijk niet echt significant, lijkt ons. Wie heeft nu meer dan drie 8K-bronnen in huis die een uitgebreide kleurenruimte ondersteunen? Er is trouwens nog een zevende HDMI-input aan de voorkant, maar die is beperkt tot 4K60. Onkyo voorziet trouwens nog legacy-video-ingangen, altijd handig als je retroconsoles verzamelt.

Als het gaat om audio-ingangen is het aanbod op analoog vlak behoorlijk ruim. Zes cinch-paren en een speciale phono-input zijn er voor analoge audiobronnen. Wil je iets digitaal aansluiten, dan heb je minder keuze: een coaxiale en een optische input.

Wel handig als je een hifi- en surroundsysteem wil combineren is dat de TX-RZ50 beschikt over volledige pre-outs voor 11.2 kanalen. Je kunt ook tweede bijkomende audiozones aansturen. Net boven deze pre-outs vind je de luidsprekerterminals. Die zijn eerder functioneel, hier zijn we toch liever grotere exemplaren uit steviger plastic of metaal.

Strak design met veel toetsen

Waar sommige fabrikanten gaan voor steeds meer minimalisme, vaart Onkyo eerder een andere koers. De TX-RZ50 is best een kloeke receiver die op stevige poten staat, met een voorpaneel vol knoppen en draaiknoppen. Je kunt heel snel schakelen naar een bepaalde bron bijvoorbeeld, met dank aan de vijftien kleine inputtoetsen. Onder groene display is er een zware klep; open die, en je onthult nog meer controls.

Grappig genoeg is de meeleverde remote dan weer wél soberder. Maar niet zo sober dat je er niets mee kunt aangeven. Het is gewoon een kleiner ding, maar eigenlijk wel voorzien van alle knoppen die je nodig hebt om de receiver te bedienen. Incluis een informatieknop waarmee je snel op het scherm kunt zien welk signaal wordt aangeleverd en hoe het wordt gedecodeerd.

Als je liever via een app werkt, dan kan dat ook. De Onkyo Controller-app (iOS en Android) toont op grote schermen heel fraai, op kleinere smartphonedisplay iets minder georganiseerd. Het is wel een goede app die je veel controle geeft, incluis per aparte zone als je de TX-RZ50 zo instelt. Tikken op een van de verschillende ingangen en ingebouwde streamingopties is heel eenvoudig, en tijdens het kijken kun je ook heel vlug naar een andere luistermodus springen.

Eenvoudig ogend, maar krachtig

De TX-RZ50 mag nieuw zijn, de tv-interface oogt wel vertrouwd. Onkyo opteert zoals oudsher voor een strakke interface die keuzes helder presenteert. Er zijn best veel opties, maar complex komt het niet over. Er wordt gewerkt met een beperkt aantal hoofdkeuzes die weer leiden naar een nieuwe reeks opties. Een streepje meer uitleg kon soms handig zijn, maar over het algemeen is alles wel duidelijk gepresenteerd. Qua instelbaarheid geeft de TX-RZ50 je behoorlijk wat vrijheid. Bronnen een eigen naam geven kan bijvoorbeeld.

Hoewel je niet op dezelfde manier bij de hand wordt genomen als bij Denon, maakt de logische opbouw en heldere presentatie het wel makkelijk om zaken in te stellen. De basis – je luidsprekerconfiguratie – wordt grafisch voorgesteld en je vindt meteen de nodige opties. Qua flexibiliteit zit het goed. Zo kun je kiezen uit verschillende types hoogtespeakers en kun je vooraan een ander type selecteren dan achteraan.

Eigen aan Onkyo is dat je per surroundcodec ook wat instellingen vindt. Dat is vooral bij DTS/IMAX het geval, waar je kunt spelen met de Bass Feeding-optie (waarbij je sub enkel LFE-tonen produceert of ook laag van speakers). Zo vinden we in de menu’s wel meer handige opties, zonder je te overweldigen met complexiteit. Het is een soberder ervaring dan pakweg bij Yamaha, waar je heel wat meer DSP-modi vindt. Praktisch is bovendien het Snelmenu dat je tijdens het kijken oproept via de Q-knop op de remote. Even de centerspeaker wat luider zetten bij een stillere dialogenmix doe je zo heel snel.

Works with Sonos

De receiver draagt de Works with Sonos-label, wat aangeeft dat je hem kunt laten samenwerken met je Sonos-systeem elders in huis. Dit is iets dat Onkyo eerder introduceerde en nog altijd iets onderscheidend is (al heeft Sony recent iets gelijkaardig aangekondigd). Als je nu hoopt dat de TX-RZ50 opduikt in je Sonos-app, moeten we je wel teleurstellen. Om de receiver te integreren in een Sonos-systeem moet je investeren in een Sonos Port. Deze sluit je aan op een ingang van de TX-RZ50. Begin je muziek te spelen via de Port, dan zal de AV-receiver automatisch naar deze ingang schakelen. Je kunt die Port natuurlijk in dezelfde zone plaatsen als je andere Sonos-speakers, zodat je toch een benadering krijgt van een eengemaakte bediening.

Veel streamingopties

Je kunt rekenen op veel streamingopties bij deze receiver. AV-receivers schieten op dat vlak zelden tekort, maar hier is het echt uitgebreid. Te beginnen met Chromecast en AirPlay 2. Bij die twee werk je via de app van je favoriete muziekdienst op je mobiel toestel. Wil je toch liever via een eigen app werken, dan biedt de TX-RZ50 ook Play-Fi. Dit platform van DTS wordt door heel wat fabrikanten gebruikt en biedt een reeks streamingdiensten, het afspelen van eigen muziekbestanden en internetradio. De Play-Fi-app zelf is nogal druk en zou helderder mogen zijn, maar werkt op zich wel en geeft je veel mogelijkheden. Er zit ook multiroomfunctionaliteit in, waardoor je de Onkyo-receiver kunt laten samenspelen met een Play-Fi-product van een ander merk. Overigens kun je de algemene Play-Fi-app gebruiken of Onkyo Music Control, wat dezelfde app is met een Onkyo-skin.

Het is ook wel fijn dat Onkyo nog altijd DLNA ondersteunt. Dat laat je toe om met een van de vele DLNA-spelerapps voor iOS of Android muziek af te spelen op de receiver. De meeste apps zijn voorzien op het afspelen van eigen bestanden, maar enkelen (zoals BubbleUPnP of Mconnect HD) ondersteunen ook Tidal en Deezer.

Bluetooth is zelden een optie op een AV-receiver die kwaliteit biedt. De meeste fabrikanten ondersteunen enkel de SBC-code en het klinkt vaak minder goed. Dit toestel is een uitzondering op de regel, want de TX-RZ50 komt met ondersteuning voor AAC. Je kunt trouwens ook een draadloze hoofdtelefoon aansluiten en dan kun je zelfs aptX HD gebruiken. Als je dan ’s avonds laat nog het einde van een film wil meepikken, doe je dat tenminste nog in hoge kwaliteit.

AccuEQ of Dirac?

Zoals gezegd is de TX-RZ50 uitgerust met Dirac, maar je hebt ook de keuze om met AccuEQ aan de slag te gaan. Dit is het oude kalibratiesysteem van Onkyo dat ook best gesofistikeerd is. Maar voor de tijdswinst moet je het niet doen, want een AccuEQ-meting bij onze 5.1.4-opstelling duurde minstens even lang als de Dirac-meting. Je hebt ook achteraf nauwelijks mogelijkheden om in te grijpen op het resultaat, wat bij Dirac wél kan. De enige reden om toch met AccuEQ te werken is dat je er bevredigende resultaten mee krijgt zonder al te veel gedoe.

Dirac heb je wat meer tijd en kennis nodig. Maar het resultaat is op vlak van definitie en een naadloos surroundveld met Dirac wel beter. Ga je voor een Dirac-kalibratie, dan heb je meerdere opties om dat te doen. De eenvoudigste is werken met de meegeleverde puck-microfoon en de Dirac-app op je smartphone. De betere is een aparte gekalibreerde USB-microfoon aanschaffen, zoals een UMIK-1. Je sluit deze aan op een Mac of pc en draait dan de Dirac Live-toepassing.

Neus voor detail

Voor deze test hebben we niet onze gebruikelijke DALI-luidsprekers gebruikt, maar hadden we ook enkele maanden een KEF R Meta-opstelling op bezoek. Aan de TX-RZ50 hingen we vooraan een paar KEF R7 Meta-vloerstaanders met een R2 Meta-centerspeaker. De rol van de surroundkanelen was dan weer voor een setje R3 Meta’s. Omdat de R8 Dolby-speakers of een KEF-subwoofer nog onderweg waren, behielden we de DALI Alteco-hoogtespeakers en een ELAC Sub 2050-subwoofer die vast in de ruimte staan. Aan bronzijde gebruiken we zoals gebruikelijk een Apple TV 4K, een Oppo UDP-203 en een Xbox Series X.

Het gebruikelijke rijtje Dolby- en DTS-demo’s komen eerst aan bod. De TX-RZ50 maakt een goede eerste indruk. Na ingeregeld te zijn geweest met Dirac, presenteert de receiver het geluid bij deze demofilmpjes heel ruimtelijk en goed gepositioneerd. De integratie tussen de verschillende speakers is goed geslaagd, incluis de hoogtespeakers. Geluidseffecten die overgaan van links naar rechts via de center doen dat heel naadloos en de effecten bij ‘Audiosphere’ bewegen ook goed hoog in de ruimte en zelfs achter ons. Ze hebben ook een heel tastbaar en goed gedefinieerd karakter. Die eerste proef doorstaat de Onkyo met glans.

Er is veel geweldige Atmos-content beschikbaar, maar er zijn ook veel oudere films en content in oudere surroundformaten. De TX-RZ50 weet daar iets moois van te maken, merken we onder andere toen we even nostalgisch niet naar de schijf van FF9 grepen maar naar de originele ‘Fast & Furious’ uit 2001 – in stereo! Niet echt een hoogvlieger op vele vlakken, maar de Onkyo-receiver wist wel een mooi surroundgevoel te geven aan de straatrace waarmee Paul Walker de creds wil opbouwen bij de bende van Dom. Het heeft misschien niet het omhullende dat je van een moderne productie mag verwachten, maar het wordt toch wel verrassend goed neergezet in onze testruimte. Auto’s scheren overtuigend langs het scherm en muziek wordt heftig kamervullend aangeleverd, waardoor er toch een aardig bioscoopgevoel ontstaat. Zo kun je met een goede AV-receiver en surroundopstelling ook die oude films in een nieuw jasje herbeleven.

De finale aanval op de geheime basis in ‘Top Gun Maverick’ is niet enkel enorm spannend opgebouwd. Het is tevens een heel mooi voorbeeld van hoe geluidseffecten de actie enorm ondersteunen om je helemaal in de film te plaatsen. Het gehijg van de piloten dat uit het middenkanaal komt, terwijl de turbulentiegeluiden uit de omringende speakers weerklinken verhogen de spanningsboog. De TX-RZ50 zet wat meer de nadruk op het weergeven van die microdetails, krijgen we de indruk, waardoor de vele vliegtuigmanoeuvres wel snel en realistisch overkomen. Het gaat supersnel van links naar rechts, boven en onder, wat je nog meer in de actie sleurt. Er mocht iets meer slam en impact zijn als er een raket ontploft, maar dat is makkelijk aangepast via het Snelmenu. Het huwelijk Onkyo en KEF lijkt in elk geval wel een goede, misschien wel omdat die Britse luidsprekers net goed zijn in controle en uitstraling.

Bij Maverick hadden we de indruk dat de Onkyo zich wat beleefd gedroeg. Geweldig qua surround, maar de echte bombast die er hoort bij een actiefilm ontbrak een beetje. Maar dat is wel anders bij de volgende film. De beginscène van ‘John Wick 4’ (Dolby Atmos), waarbij Keanu Reeves keihard zijn boksstoten oefent, knalt echt door de kamer – precies zoals het hoort. Het klinkt ook echt als de grote ruimte die we op het Sony-scherm zien. Qua immersie en detailvorming zit het dus heel goed bij deze Onkyo.

Conclusie

Onkyo keert met de TX-RZ50 op geslaagde wijze terug in het AV-receiversegment. Dit toestel beschikt over een reeks unieke troeven, waardoor surroundliefhebbers ook echt een keuze krijgen die anders is dan wat er elders te vinden is. De bundeling met een volledige Dirac, veel streamingopties en heldere, to the point interface en een snelle weergave van geluidseffecten maken dit toestel een mooie keuze als je een betere surroundopstelling thuis wil bouwen.

8.0
Onkyo TX-RZ50
FWD award

Beoordeling
Onkyo TX-RZ50

Pluspunten
  • Volledige Dirac meegeleverd
  • Integratie met Sonos
  • Veel streamingopties
  • Gedetailleerd en snel
  • HDMI 2.1-ondersteuning
Minpunten
  • App is op sommige schermmaten rommelig
  • Luidsprekerterminals mochten iets meer premium

Beoordeling Onkyo TX-RZ50

Onkyo keert met de TX-RZ50 op geslaagde wijze terug in het AV-receiversegment. Dit toestel beschikt over een reeks unieke troeven, waardoor surroundliefhebbers ook echt een keuze krijgen die anders is dan wat er elders te vinden is. De bundeling met een volledige Dirac, veel streamingopties en heldere, to the point interface en een snelle weergave van geluidseffecten maken dit toestel een mooie keuze als je een betere surroundopstelling thuis wil bouwen.

Prijsvergelijker Onkyo TX-RZ50

Reacties (0)