Review: OnePlus Buds Z2 – is goedkoop duurkoop of valt dat wel mee?

16 december 2021 6 Minuten 0 Reacties
oneplus-buds-z2-1

De OnePlus Buds Z2 is een redelijk betaalbaar setje oordoppen, waar je prima muziek mee afspeelt. Maar hoe goed klinkt het daadwerkelijk?

In een wereld waar Sony en Apple domineren op de markt voor oordoppen en koptelefoons, moet je als buitenstaander van goeden huize komen om een voet tussen de deur te krijgen. Dat kun je op verschillende manieren doen. Je kunt met de grote jongens meedoen en zelf high-end oordoppen uitbrengen of je mikt op het goedkopere segment. En als je dan op het goedkopere segment mikt, dan is het zaak dat je veel handige functies aanbiedt voor een scherpe prijs. Hoe zit dat precies met de OnePlus Buds Z2? Deze oordoppen hebben een adviesprijs van 99 euro.

Herkenbaar design

Lange stengels en een grote kop: dat design hebben we eerder gezien. De OnePlus Buds Z2 lijken sterk op de Apple AirPods, maar dat is geen eigenschap die we het Chinese bedrijf zwaar kwalijk nemen. Hoewel Sennheiser en Sony met de CX True Wireless Plus en WF-1000XM4 perfect laten zien dat het ook anders kan qua design (en prijs…), is dit nou eenmaal een geliefde en herkenbare vorm waar veel mensen voor warmlopen. In vergelijking met z’n voorganger is er daarnaast weinig veranderd. Als je dan toch kostenbesparend te werk gaat, is dit wel de manier, natuurlijk.

Opvallender is wat OnePlus met de beschikbare ruimte en het design doet. Zo bieden de goedkopere oordoppen van OnePlus nu actieve ruisonderdrukking aan. Die ruisonderdrukking werkt an sich prima, maar niet perfect. Dat mag je ook niet verwachten voor deze prijs, maar is wel iets waar je rekening mee moet houden. Sommige geluiden komen nog steeds door je liedjes heen, al is dat wel flink gereduceerd. Daarnaast is er een transparante modus en schakel je de onderdrukking ook zo weer uit, voor wanneer je meer van je omgeving wil meekrijgen. Weinig op aan te merken verder.

Vallen niet zomaar uit

Het is fijn om te zien dat OnePlus meerdere oorkussentjes in de doos stopt. Zo kun je namelijk een ander kussentje gebruiken op het moment dat de oordoppen niet lekker zitten of snel uitvallen. Tijdens het reviewen gebruikten we voornamelijk het mediumformaat. Die kussens blijven goed zitten en vallen niet uit wanneer je sport of hard met je hoofd schudt. Maar dat is voor iedereen anders natuurlijk, daarom is het fijn om opties tot je beschikking te hebben. Opladen gebeurt overigens via de meegeleverde kabel; draadloos opladen behoort niet toe tot de mogelijkheden.

Over accuduur gesproken: de OnePlus Buds Z2 bieden tot 38 uur aan luisterplezier aan. Dat is een megaverschil in vergelijking met diens voorganger, die de twintig uur aantikte. De oordoppen zelf gaan tot zeven uur mee, terwijl de case de overige 31 uur voor z’n rekening neemt. Dat is met de actieve ruisonderdrukking uit. Zet je die aan, dan kruipt de gebruikersduur ietwat terug naar vijf uur. De Buds Z2 zijn in dit geval vergelijkbaar met de eerder gelanceerde OnePluds Buds Pro. Die bieden namelijk dezelfde gebruikersduur aan wanneer je constant luistert met actieve ruisonderdrukking.

Drivers van 11 mm

Met ondersteuning voor bluetooth 5.2 weet je zeker dat de oordoppen niet zomaar de verbinding verliezen. Je behoudt overigens ook de verbinding langer wanneer je door het huis loopt en je je telefoon achterlaat, omdat die versie van bluetooth dat toestaat. De OnePlus Buds Z2 hebben daarnaast een ip55-certificaat en drivers van 11 millimeter. Daarnaast is er ondersteuning voor Dolby Atmos. Bekijk of beluister je dus (vaak) content met die audiostandaard actief, dan weet je dat je niet tegen beperkingen aanloopt. Tidal biedt bijvoorbeeld support aan voor muziek in Dolby Atmos.

De minimale frequentie is 20 Hz, de maximale frequentie ligt op 20 kHz. Bovendien ondersteunen de oordoppen zowel sbc als aac. De laatstgenoemde audiocodec wordt gezien als superieur, dus dat is fijn. Al die specificaties en licenties zorgen voor een algemene, fijne luisterervaring. Heb je de oordoppen wat langer in, dan merk je dat er duidelijke grenzen zijn. De audio klinkt soms afgemeten, omdat er weinig ruimte is voor echt hoge tonen. Sommige muziek kraakt een beetje, maar dan hebben we het over harde(re) muziek. Lage en middentonen krijgen ruimte zat op deze dingen.

Bediening via app en oordoppen

Je bedient de OnePlus Buds Z2 via de HelloMelody-app (of je bluetoothinstellingen) of het aanraakgevoelige oppervlak op de oordoppen. Heb je een OnePlus-smartphone, dan vind je alle instellingen gewoon binnen de opties voor bluetoothverbinding. Daar regel je alles met betrekking tot ruisonderdrukking en wat er moet gebeuren op het moment waarop je op de oordoppen tapt. Verder kun je snel van gekoppeld apparaat wisselen, wat een zeer welkome functie is voor mensen die vaak wisselen van device. Zo hoef je de oordoppen niet steeds opnieuw handmatig te koppelen.

Het setje oordoppen biedt minder functies aan dat de OnePlus Buds Pro, maar dat is niet heel vreemd. Het zijn producten uit twee verschillende prijscategorieën. Met een paar taps wissel je van, pauzeer of speel je af of roep je een stemassistent op. De oordoppen instellen gaat heel snel en is zeer toegankelijk. Daarna is het slechts een kwestie van onthouden welke tap wat doet. Ook fijn: de draagdetectie en de pasvormtest. Zo voelen de goedkopere OnePlus Buds Z2 toch wat meer premium aan dan je zou verwachten voor deze prijs en mis je geen seconde van je muziek.

OnePlus Buds Z2 – conclusie

Al met al is er weinig écht op te merken aan de OnePlus Buds Z2. Oordoppen die voor een lagere prijs in de markt gezet worden, bieden meestal een acceptabele luisterervaring aan. Ze laten zien dat je niet diep in de buidel hoeft te tasten om prima naar je muziek te kunnen luisteren. Voor een volgende iteratie hopen we wel dat OnePlus iets meer aandacht besteedt aan de audiokwaliteit en niet zoveel aan overige functies. Vooral met dat laatste zit het inmiddels wel goed en mis je niet echt iets. Maar de audiokwaliteit kan zeker beter, omdat je nu duidelijk de beperkingen merkt.

7.0
oneplus-buds-z2

Beoordeling
OnePlus Buds Z2

Pluspunten
  • Accuduur
  • Actieve ruisonderdrukking
  • Tonen in lage en middensegment
Minpunten
  • Afgemeten soundstage
  • Minder ruimte voor hoge tonen
  • Geen equalizer

Beoordeling OnePlus Buds Z2

Al met al is er weinig écht op te merken aan de OnePlus Buds Z2. Oordoppen die voor een lagere prijs in de markt gezet worden, bieden meestal een acceptabele luisterervaring aan. Ze laten zien dat je niet diep in de buidel hoeft te tasten om prima naar je muziek te kunnen luisteren. Voor een volgende iteratie hopen we wel dat OnePlus iets meer aandacht besteedt aan de audiokwaliteit en niet zoveel aan overige functies. Vooral met dat laatste zit het inmiddels wel goed en mis je niet echt iets. Maar de audiokwaliteit kan zeker beter, omdat je nu duidelijk de beperkingen merkt.

Prijsvergelijker OnePlus Buds Z2

Reacties (0)