Review: Neat Acoustics Ekstra – Need some more?

30 september 2021 9 Minuten 0 Reacties
Neat Acoustics Ekstra 2
FWD award

Neat Acoustics introduceerde op de Bristol Hifi Show begin dit jaar haar nieuwste creatie: de Neat Acoustics Ekstra. Wij mochten de Ekstra uitgebreid testen en op zoek gaan naar dat extra bij deze Neats…

Het reviewen van de nieuwste telg aan de loot van de familie Neat Acoustics is in zekere zin een gewaagde, zo niet gevaarlijke onderneming voor de recensent van dienst. Dat vraagt om een korte uitleg. Jarenlang hebben hier in huis luidsprekers van het merk Neat Acoustics gestaan. Op een gegeven moment vond er een soort inventarisatie-gesprek aan de koffietafel plaats. Welk meubelstuk is hier eigenlijk het oudst en langst aanwezig in ons interieur, luidde de vraag. Afgezien van de vraag of je een luidspreker als meubelstuk mag kwalificeren, was het verrassende antwoord: de Neat Acoustics Mystic speakers. Deze speakers waren destijds aangeschaft in onze toenmalige woonplaats Mechelen. Op een steenworp afstand van onze woonplek huisde Joenit Hifi, toen nog een consumentenwinkel in plaats van importeur, de huidige status die ze nu hebben. We hadden net ons allereerste huis gekocht en daar moesten beslist ook nieuwe speakers in geplaatst worden, vraag me nu niet meer waarom. Dus wij naar de hifiwinkel iets verderop. Na lang wikken en wegen een keus gemaakt te hebben voor iets wat binnen het budget paste, bevestigde de verkoper van dienst onze goede keuze. Maar we moesten toch ook nog even naar een speakerpaar luisteren waarvan we nog nooit gehoord hadden en die bovendien behoorlijk buiten het gekozen budget viel. Ik vond het destijds een gedurfde actie van de betreffende man. Wij zouden echt niet voor gladde verkooppraatjes vallen en niet gaan voor onbekende (en te dure) paden. Welnu, lang verhaal kort: we vielen als een blok voor de mysterieuze, zwarte zuilspeakers, de Neat Acoustics Mystic. Het was liefde op het eerste gehoor, om het zo maar te noemen.

New times

Inmiddels zijn de Neats van toen verdwenen uit het huidige huis. Tegenwoordig bewonen een paar klassieke monitor speakers de luisterruimte. Maar toch ligt er ergens nog steeds een soort heimwee-gevoel naar die good old Mystics te sluimeren. En dan is het wellicht niet geheel ongevaarlijk om de nieuwste creatie van de Engelse luidsprekerfabrikant te gaan reviewen. Het gevaar van de nieuwe speaker te vergelijken met je ‘ex-geliefde’ blijft natuurlijk op de loer liggen. Aan de andere kant: ik denk dat ik precies weet waar de kracht van Neat als bouwer van klankweergevers ligt. Die zit – heel kort gezegd – in de absoluut mooie muzikale weergave, waarbij ik de speaker eerder als introvert dan extravert zou willen omschrijven. Je moet er de tijd voor willen nemen om er de kwaliteiten van te gaan ontdekken. En tja, ergens de tijd voor nemen is nou niet bepaald hip tegenwoordig, heb ik zo het idee…

No Neat to hurry

Oké, dat was toen en dit is nu. Ik ben Neat Acoustics, ondanks mijn ‘scheiding’ van de speakers, altijd wel blijven volgen. Dat is ook niet zo moeilijk, want wat nieuwigheden betreft loopt het nou ook niet bepaald storm bij de bouwers uit Barnard Castle. Oprichter Bob Surgenor en zijn medewerkers blijven trouw aan hun creaties, dus verwacht van de speakerbouwers geen wilde fratsen of modieuze uitspattingen. De filosofie en het karakter van het bedrijf kon je prachtig lezen in het verhaal van collega Werner Ero, die de jaloersmakende eer had om begin 2018 een fabrieksbezoek aan Neat Acoustics te mogen doen. In dat verhaal staat mooi de gestage ontwikkeling van het bedrijf geschetst. Ook mooi: de vermelding van de ‘nevenactiviteiten’ van de medewerkers en baas Bob. Ze blijken allemaal zelf muzikanten te zijn, die elk hun eigen instrumenten bespelen. Dat sterkt mij weer in mijn overtuiging dat het met de vertaling van die muzikaliteit naar welke Neat luidspreker dan ook, wel goed zit met zulk volk aan het roer.

Something Ekstra

Het merk Neat Acoustics heeft nog steeds een beetje met het Calimero-effect te dealen: zij zijn groot en wij – nog steeds – klein. Dan hebben we het over bekendheid. Er zijn nog steeds echte muziekliefhebbers die nog nooit van het merk gehoord hebben. Adverteren doet het merk nauwelijks tot niet. Maar dat klein zijn heeft op en andere manier ook een positief effect gekregen. De verschillende type Neats beschikken over de gehele linie genomen bijna allemaal over bescheiden afmetingen. De Neat Petite heeft dat zelfs in extreme mate. Als je die ziet en hoort, ontstaat er bijna altijd de volgende discrepantie: hoe kan zo’n kleine speaker zulk groots geluid voortbrengen? Mijn Neat Acoustic Mystic had in feite hetzelfde in zich. Dat werd nog eens versterkt doordat de zwarte zuilen op een zwarte betonnen vloer bijna geheel ‘onzichtbaar’ hun werk stonden te doen.

Met de Neat Acoustics Ekstra komen de Britten met een iets grotere zuilspeaker op de markt. Die zuil is nog steeds prettig slank te noemen, maar met een hoogte van 110 centimeter toch een stuk groter dan mijn vorige Neats en duidelijk fysiek meer aanwezig. Ik heb de geheel zwarte versie mee naar huis gekregen. Ik heb ook de witte versie met zwarte bovenkant gezien en die is best ‘grappig’. Bij die versie is ook duidelijker te zien dat de boven sectie gescheiden is van het onderste gedeelte. Oh ja, die naam Ekstra heeft trouwens niets te maken met de hogere afmetingen. De naam Ekstra is extra in het Deens. Extra is van toepassing op de extra Iso-baric woofer in de voet.

Inside the box

De Neat Acoustics Ekstra is een zogenaamde isobarische basreflex luidspreker, waarbij twee 134 millimeter woofers onzichtbaar in de voet van de luidsprekerkast zijn gemonteerd. Dat wil zeggen: de onderste woofer kun je bij het kantelen van de zuil wel zien, maar de tweede zit echt binnenin en bovenop de onderste woofer verstopt. Dor het isobarische ontwerp levert deze Ekstra dus uh… extra bas zullen we maar zeggen. Op het front – aan de achterkant – is een derde 134 millimeter midbas driver geplaatst, die ook wordt toegepast bij de Neat Motive en de Iota Alpha modellen. De Ekstra is verder boven aan de voorkant voorzien van een bandtweeter, voor mij een nieuwigheid wat betreft de combinatie met Neat. Aan de onderkant zijn de zuilen voorzien van drie aluminium voetjes. Volgens nadere informatie van de fabrikant maakt het nieuwe ontwerp van de Ekstra deels gebruik van de configuratie die voor het eerst gebruikt werd in het topmodel van Neat Acoustics: de Neat Ultimatum.

Outside the box

Bij het beluisteren van de Neat Acoustics Ektra kon ik meteen ‘los gaan’. De speakers waren al goed ingespeeld bij de importeur Latham Audio. Mooi zo. Toch eerst maar gekozen voor het wat meer ingetogen werk. Lana Del Ray, Ry X en Fink mogen het spits afbijten. Ik loop nog wat door de woonkamer om wat spullen weg te zetten en om nog wat andere muziek alvast op te zoeken. Maar mijn oren zijn gespitst op de muziek, zo werkt dat bij mij van zodra muzikale klanken de kamer vullen. En snel doemt de eerste ‘flashback’ op. Neat verstaat als geen ander de kunst om de stem van de betreffende artiest centraal te stellen in het muzikale plaatje. De rest van de instrumentale klanken vallen daar omheen, op ‘discrete’ afstand (maar niet afstandelijk!). Het geheel klinkt heel verzorgd, nergens vliegt er iets over de top. Keurig binnen de lijntjes kleuren heet dat. Saai? Welnee. Dit is juist de manier om onvermoeid lang naar muziek te kunnen luisteren, keer op keer. Bij Deliverence van Ry X mogen de speakers rustig beginnen en de ijle stem van de Australische zanger Ry Cuming kamerbreed naar buiten brengen. Halverwege het nummer gaat de rem eraf, het gas erop en vallen nieuwe dingen op. De Ekstra biedt door het nieuwe isobarische ontwerp meer laag. Indrukwekkend laag zelfs. Ik zet iets pittiger werk op. Diamonds van The Boxer Rebellion is zo’n lekker stevig rocknummer, dat geheel in de stijl van deze tijd helemaal vol gezet is met allerlei geluiden. De Ekstra laat het basloopje in het nummer heerlijk door de kamer huppelen. De wall-of-sound wordt best wel indrukwekkend neergezet. Deze Ektra kan echt wel rocken! Na nog wat muziek van wat meer gecompliceerder werk te hebben afgespeeld, denk ik de bedoelingen van de ontwerpers met deze nieuwe Ekstra door te hebben. De Ekstra klinkt niet meer zo introvert als zijn voorgangers uit bijvoorbeeld de range van de Motives. De Ekstra is meer recht in je gezicht met de lage tonen wat in een meer prominentere rol. Dat zou een breder publiek moeten kunnen aanspreken… en aanboren.

Neat Acoustics Ekstra per paar € 3.750,- 


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)