Review: Marantz Model M1 – Sonos Amp-uitdager van Marantz

13 juli 2024 + 10 minuten 4 Reacties
Marantz Model M1
FWD award

Wie bij Marantz denkt aan vintageversterkers met VU-meters of de modern-nostalgische toestellen zoals de Model 30, zal opkijken bij de nieuwe Model M1. Dit compact toestel is uitgerust met de Marantz-sound, HDMI-ARC en het HEOS-platform. Is dat genoeg om te concurreren met de Sonos Amp?

Helemaal correct is het niet om te stellen dat de Model M1 een versterker op schoendoosformaat is. Het is immers helemaal vierkantig, niet de typische rechthoek waarin een paar sneakers in past. Maar je snapt het wel: vergeleken met een typische hifi-versterker is de Marantz Model M1 van 999 euro echt klein. Dat is een heel bewuste keuze. Net als toestellen als de Sonos Amp, Bluesound Powernode en de nieuwe Loewe multi.room amp is dit een versterker die op twee doelgroepen mikt. Langs een kant is het voor mensen die voor hun woonkamer een onopvallend maar toch krachtige muziekmaker zoeken die ze kunnen combineren met eigen luidsprekers. Aan de andere kant staan de installateurs die een toestel zoeken dat ze ook in een rack kunnen stoppen en die kan dienen om bijvoorbeeld inbouwspeakers aan te sturen. De Model M1 is zelfs zo ontworpen dat je twee stuks op één legger in een 19-inch rack kunt plaatsen, en er is een monomodus die handig is voor plafondspeakers. Stereo is niet zo leuk als het van bovenaf op je afkomt.

Er is dus wel wat concurrentie voor de nieuwe Model M1. Welke troeven legt deze versterker dan op tafel? Om te beginnen 2 x 100 watt vermogen (bij 8 Ohm), een HDMI-eARC-aansluiting en het HEOS-platform. Hierdoor kun je de Model M1 in een woning opnemen in een multiroomsysteem met bijvoorbeeld Denon Home-speakers in de eetkamer, een andere Model M1 in de keuken en een Denon AV-receiver in de hobbykamer. De bediening van al die apparaten is gecentraliseerd in de HEOS-app. Daarnaast zijn er nog andere streamingopties: AirPlay 2, Bluetooth en Spotify Connect. Het is ook een publiek geheim dat Roon Ready-status er zit aan te komen. Een line-in maakt het aansluiten van een platenspeler (met phonoversterker) of cd-speler mogelijk.

Wat wel heel bijzonder is: de Model M1 wordt gebouwd in de prestigieuze Shirikawa-fabriek in Japan. Die maakt meestal enkel z’n handen vuil als het gaat om de dure high-end toestellen van het merk. Verwacht in dit toestel echter geen high-end klasse D-modules van Hypex of de discrete HDAM-modules waar Marantz van houdt te ontdekken, zoals bij de Model 30 of de PMODEL M10. Dat zou de Model M1 wellicht veel te duur maken. In de plaats is er gekozen voor een chipoplossing van het (Nederlandse) Axign.

Wat Stereoversterker met streaming
Vermogen  2 x 100 Watt in klasse D
Streaming HEOS, AirPlay 2, Bluetooth, DLNA, Spotify Connect
Ingangen cinch, HDMI-eARC, optisch, USB
Uitgangen sub-uitgang
Extra's tv-audiomodi, monomodus, multiroom
Afmetingen 23,9 x 8,4 x 21,7 cm
Gewicht 2,2 kg

Geen poespas

Echt heel veel valt er niet te vertellen over de Model M1. “What you see is what you get” geldt hier meer dan ooit, want deze versterker is letterlijk een zwarte doos. Maar wel een fraai afgewerkte, met een paar kleine luxe-elementen die wel passen bij een illustere merknaam. Het goudkleurige logo op de voorkant is er zo eentje, net als de zachter aanvoelende kunststof op de behuizing. Er is ook het metalen rooster aan de bovenkant, voorzien van golvingen. Dat ziet er wel onderscheidend uit, waardoor de Model M1 toch net iets meer weelderigheid uitstraalt dan de rest. Stof is wel een dingetje.

Er bevinden zich slechts drie aanraaktoetsen op de voorkant. Het volume veranderen en muziek pauzeren, meer kun je er niet mee. Aangezien dat de Model M1 wellicht in een kast (of een rack) terugkomt, is dat niet erg. Dit is een klasse D-versterker, dus warmteontwikkeling blijft beperkt en het gewicht is behoorlijk laag: 2,2 kg. Dat laat creatievere installatieopties toe, zoals achter je tv aan de muur.

De kleine Marantz-versterker bedienen doe je voornamelijk via de HEOS-app, een afstandsbediening zit niet in de doos. Maar er zijn ook andere opties. Gekoppeld aan een televisie blijft de tv-remote bruikbaar om het volume te regelen bijvoorbeeld. Wil je meer (fysieke) controle, dan kan de Model M1 de IR-commando’s van een willekeurige afstandsbediening aanleren. Dat gaat heel makkelijk; we konden zo een paar ongebruikte toetsen op het kastje van onze Sony-tv hergebruiken om het volume te regelen (als de televisie niet aanstond, want dan werken de gewone volumeknoppen immers). Overigens is er ook een aansluiting voor een IR-oog aan een kabeltje, wat handig is als je de Marantz ergens in een kast verstopt.

Oog voor de televisie

Een kleine versterker zoals deze eindigt negen op de tien in de buurt van de televisie. Geen probleem, want via de HDMI-eARC-poort kun je makkelijk een brug slaan tussen tv-scherm en Marantz-versterker. Op deze manier kun je makkelijk het tv-geluid naar je stereosysteem sturen, wat zeker geen minderwaardige oplossing is. Als je de speakers symmetrisch opstelt rond het scherm, kan zo’n stereo-opstelling prima klinken. Beter dan menige soundbars, en al helemaal in combinatie met iets betere weergevers.

De ontwerpers van de Model M1 hadden duidelijk meer dan gemiddeld oog voor dat tv-scenario. Waar rivalen zoals de Sonos Amp en de Bluesound Powernode verder geen televisiefuncties bieden, vind je bij deze Marantz interessante extra’s. Als het tv-geluid afspeelt, kun je bijvoorbeeld via de HEOS-app een goed functionerende dialoogversterker (met drie standen) inschakelen. Naast stereo kun je kiezen voor een Virtual-stand dat iets ruimtelijker klonk; bij het nostalgisch herbekijken van ‘Star Trek V: The Final Frontier’ bleek dat echt wel effectief. Nog beter werkte het bij ‘Top Gun: Maverick’, dat we afspeelden via Netflix. Tijdens het oefenen van hun missie in de woestijn zorgde de Virtual-stand voor meer beweging en diepgang in het geluidsbeeld. Wel fijn bij deze scenes met luchtacrobatie op een bed van FM-gitaarrock.

Ten slotte is er een nachtmodus, dat het laag wegknipt zodat de buren niet boos op de muren kloppen als je rond middernacht een aflevering van een serie wil meepikken.

Bij versterkers zoals deze moet je meestal de tv-audio in PCM-modus plaatsen. Bij de Model M1 hoeft dat niet. Hoewel het echt een 2-kanaalsoplossing is, kan de versterker wel Dolby Digital+ verwerken. Voor het eindresultaat maakt het niet echt uit, maar het is wel handig omdat de kans dat iemand geen geluid uit de tv krijgt kleiner wordt. Een gemiste kans is dat je de Model M1 niet kunt aanvullen met pakweg twee Home 150-speakers die je achteraan plaatst, een optie die wel kan bij Sonos en Bluesound.

Makkelijk in te stellen

Het instellen van de Model M1 doe je met de HEOS-app, via een stappenplan dat alles grafisch helder uitlegt. Als je dat makkelijker vindt, kun je de versterker eveneens via de WiFi-instellingen van je iPad of iPhone met je WiFi-netwerk verbinden. Werken met een ethernetkabel is mogelijk, iets dat installateurs vast positief vinden.

Een van de zaken dat sterk is aan de AV-receivers van Denon/Marantz is hun Setup Assistant, dat heel helder vertelt hoe je zo’n complex ding instelt. Zo uitgebreid is het stappenplan bij de veel eenvoudigere Model M1 niet, maar dezelfde ‘goede uitleg vooraf spaart veel zorgen achteraf’-filosofie is wel aanwezig.

De HEOS-app kreeg eerder dit jaar een grondige opsmukbeurt. Het resultaat is een app die veel leuker is om te gebruiken. Op een thuisscherm dat je zelf kunt ordenen, zijn favoriete radiozenders snel bereikbaar, zie je het aanbod van een favoriete streamingdienst en kun je snel een bron of ingang kiezen. Het werkt heel vlot. Ook als je eigen bestanden wil spelen. Dat kan niet enkel vanaf een NAS, maar ook vanaf USB-opslag die je achteraan op de Model M1 insteekt. Het kunnen afspelen van PCM-audio (tot 192 kHz/24-bit) en DSD is een troef, maar ook dat je die bestanden ook makkelijk vanaf een ander HEOS-toestel kunt afspelen. Het was wel fijn geweest als er in de HEOS-app meer streamingdiensten aanwezig waren (zoals Qobuz en Apple Music) – maar daar verwachten we later in het jaar meer over te horen.

Insteken en je bent vertrokken

Het concept van de Marantz Model M1 is ‘luidsprekers aansluiten en je bent vertrokken’. En die belofte vervult het ook. Met de kleine versterker verbinden we een paar Q Acoustics 5040’s, deel van een surroundopstelling die een tijdje in de testruimte vertoefde. De Q Acoustics zijn slanke vloerstaanders die even interieurvriendelijk zijn als de Model M1 zelf, wat voor een strak en slank geheel maakt. Qua aansturing ook geen probleem, want die 5040’s zijn gevoelig (91,5 dB) al durven ze wel naar een relatief laag impedantiepunt te duiken (3 ohm). Maar voor de Marantz leek dat nooit echt uitdagend.

Er is zoiets als een Marantz-sound, die zelfs over de best wel significante techniekveranderingen qua versterking over de jaren toch stand weet te houden. Ook bij de Model M1 valt het te bespeuren, met de indruk dat er iets meer helderheid aanwezig is. Het mooi neergezette strummen van de akoestische gitaar en de volle stem van Hannah Merrick van King Hannah bij ‘Big Swimmer’, gestreamd via Tidal, zorgen hierdoor voor een fraaie intimistische weergave van deze kleinschalige opname. Althans, totdat de rest van de band halverwege bijtreedt. Wordt er bij de volgende track, ‘New York, Let’s Do Nothing’, een tandje hoger geschakeld, dan volgt de Marantz Model M1 mee om de lichtjes vervormde gitaren met een lekkere warmte en knapperig de kamer in te sturen. De soundstage is niet immens groot, wat ook wel aan de Q Acoustics-speakers ligt, maar het is een pakkende weergave die uitnodigt om naar de rest van het album van dit Brits indieduo te luisteren. Ook bij het nieuwe album van Arooj Aftab wist de Marantz te overtuigen door de wondermooie composities betrekkelijk luchtig en vooral met net de juiste accenten af te spelen.

Een compacte versterker zoals deze wordt wellicht vaak met kleinere speakers gehuwd. Daarom halen we er even de DALI Rubicon 2’s erbij. Een sterke plus bij deze Marantz is dat je kleine weergevers eenvoudig kunt aanvullen met een subwoofer via de sub-uitgang. In de HEOS-app vind je het nodige om een sub te integreren, incluis een low-pass én een high-pass filter-instelling. Zo’n 2.1-opstelling kan echt goed klinken, bleek toen de DALI’s werden aangevuld met de ELAC Sub 2050 die in de testruimte normaliter voor surroundopstellingen wordt gebruikt. Een kleiner submodel had vast ook volstaan; in een woonkamer wil je niet altijd zoiets groot.

Terwijl we luisteren naar de dartele viool van Anne-Sophie Mutter op ‘Devil’s Dance’ van ‘John Williams in Vienna’ op de DALI’s knikken we goedkeurend bij het geluid van de snaren. Wel even via de snelle toegang tot de equalizer in de app de treble iets milder ingeregeld, maar dat klusje is op een seconde of twee geklaard. De subwoofer zorgt er bovendien voor dat de spaarzame interventies van de percussie echt impact hebben, en laat de fluiten in de achtergrond ook net grootser verschijnen. Met weinig moeite hebben we zo een interieurvriendelijk 2.1-opstelling kunnen bouwen die de orkestrale hits van Williams grootschalig neerzet. Best wel een groot contrast met het miniformaat van deze versterker!

Conclusie

De Sonos Amp is al langer niet de enige optie als je op zoekt ben naar een compacte versterker met streaming. De Marantz Model M1 mag dus wat later op het feestje arriveren, het komt wel gewapend met een reeks nuttige functies en een weergave die trouw blijft aan het merk. Dat is wel belangrijk, en we zijn heel blij dat Marantz niet z’n uitgesproken reputatie op dat vlak te grabbel gooit. Ook bij de Model M1 kun je rekenen op een lichtwarme, omhullende presentatie met voldoende vermogen om knallende percussie of beats neer te zetten. De functies die de Marantz vlot laten samenwerken met de tv en de opties voor installateurs tonen aan dat het bedrijf goed heeft nagedacht over wat een toestel als dit moet bieden.

8.5
Marantz Model M1 – 1
FWD award

Beoordeling
Marantz Model M1

Pluspunten
  • Verwerkt stereo én Dolby Digital Plus
  • Virtual-geluidsmodus bij tv-kijken
  • Hi-res-ondersteuning (incluis DSD) en multiroom
  • Gedetailleerde geluidsprestaties voor muziek en tv-audio
  • Compact en onopvallend qua design
Minpunten
  • Weinig streamingdiensten in HEOS-app
  • Hoger geprijsd dan meeste rivalen
  • Geen uitbreiding naar surround mogelijk

Beoordeling Marantz Model M1

De Sonos Amp is al langer niet de enige optie als je op zoekt ben naar een compacte versterker met streaming. De Marantz Model M1 mag dus wat later op het feestje arriveren, het komt wel gewapend met een reeks nuttige functies en een weergave die trouw blijft aan het merk. Dat is wel belangrijk, en we zijn heel blij dat Marantz niet z’n uitgesproken reputatie op dat vlak te grabbel gooit. Ook bij de Model M1 kun je rekenen op een lichtwarme, omhullende presentatie met voldoende vermogen om knallende percussie of beats neer te zetten. De functies die de Marantz vlot laten samenwerken met de tv en de opties voor installateurs tonen aan dat het bedrijf goed heeft nagedacht over wat een toestel als dit moet bieden.

Prijsvergelijker Marantz Model M1

Reacties (4)