Review: Marantz MODEL 60n – Gezelligheid troef

16 november 2024 + 10 minuten 0 Reacties
Marantz Model 60n
FWD award

De Model 60n zegt tegen niets ‘neen’. Tv-geluid, vinyl en streaming, alles handelt deze elegante alles-in-één-versterker met plezier af. En dat aan duizend euro minder dan de populaire Model 40n. Waar wordt dan op beknibbeld?

Sinds het invoeren van een nieuw design introduceerde het merk de volledig analoge Model 30-versterker en later de Model 50 als toegankelijker model. Voor wie meer een alles-in-één-concept zocht dat je kon verbinden met een tv was er dan weer de Model 40n. En nu presenteert Marantz de Model 60n als goedkoper alternatief voor dat hoger gepositioneerd model. Je spreekt dus over een toestel met veel van dezelfde functies als die Model 40n, maar met versterking op een iets lager niveau.

Voor puristen die graag met aparte bronnen werken is er dus een duo (de Model 30 van 3.250 euro en de Model 50 van 1.800 euro) en voor wie graag alles laat afhandelen door één toestel zijn er eveneens twee keuzes (de Model 40n van 2.500 euro en de Model 60n van 1.500 euro). We negeren nu even het bestaan van de fonkelnieuwe Model 10, maar die is aan 14.500 euro hors categorie.

De ‘n’ achteraan het modelnummer verwijst overigens naar ‘network’, wat je vrij mag vertalen naar ‘streaming’. De Model 60n is immers uitgerust met het HEOS-platform, te bedienen via de gelijknamige app. In HEOS vind je een reeks streamingopties, maar daarnaast zijn er nog een reeks alternatieven op vlak van streaming aanwezig. Spotify Connect bijvoorbeeld. Helemaal nieuw voor Marantz is Roon Ready. Inderdaad, deze Marantz-versterker is een van de eerste apparaten van het merk dat zich laat aansturen vanuit Roon.

Design met een hoog premiumgehalte

Het is een heel vertrouwd gezicht dat de Model 60n presenteert. Na vele jaren introduceerde Marantz in 2020 een nieuw design dat nu consequent bij alle losse hifi-modellen en de AV-receiver terugkomt. Knap is het wel, met veel stijlelementen die verwijzen naar historische Marantz-versterkers. En toch gaat het niet volledig de vintage-toer op, want het heeft tegelijkertijd iets heel hedendaags. Een patrijsvormige display in het midden blijft de blikvanger, een verwijzing naar de originele Model 9 van Marantz uit 1960. In tegenstelling tot de grote schermen op apparaten van merken als Eversolo, HiFi Rose en Naim, kiest Marantz overtuigd voor minimalisme door hier enkel witte tekst op een zwarte achtergrond te tonen. Mooi is ook hoe het scherm en de zes draaiknoppen op een kleiner voorpaneel leven dat boven de grotere voorkant lijkt te zweven. Links en rechts hiervan zie je het licht spelen op een patroon, wat heel chique oogt. Vooral bij de zilver-goud-uitvoering, maar ook bij de zwarte editie mag het er zijn. En neen, de verlichting aan de zijkant van de Model 30 en Model 40n die de visuele impact sterker maken is bij de Model 60n niet aanwezig.

Voor het overige is deze versterker voor z’n prijs overtuigend premium afgewerkt, incluis aan de achterzijde. Daar zijn wel heel kloeke luidsprekerterminals voorzien. Licht is de Model 60n allesbehalve, met dank aan de grote ringkerntransformator. Het premiumgevoel houdt ook stand als je het toestel aanraakt en knoppen verdraait.

Songfestival via HEOS

Het instellen van de Model 60n verloopt op dezelfde manier als andere HEOS-apparaten. Het is een helder proces, waarbij een stappenplan in de HEOS-app je uitlegt wat je moet doen. Aangezien je achteraan een knopje moet indrukken, doe je dit best vooraleer je hem helemaal in een hifi-meubel schuift. Na het installeren kun je de Model 60n een eigen naam geven, wat handig is als je meerdere HEOS-toestellen wil bedienen. De Marantz-versterker kan immers samenwerken met heel diverse toestellen en speakers, zoals de Home-speakers van Denon. Via de HEOS-app kun je elk afzonderlijk bedienen of ad hoc koppelen zodat ze dezelfde muziek spelen.

De HEOS-app werd begin dit jaar in een nieuw jasje gestoken. Een stap vooruit, vooral als je iemand bent die graag met presets werkt. Sterktes van het platform blijven dat je hi-resbestanden kunt afspelen en dat je makkelijk aangesloten bronnen (zoals het tv-geluid) kunt streamen naar andere HEOS-apparaten. Als iedereen in de woonkamer de kitsch van het Eurosongfestival ondergaat, dan kun je bij het halen van wat gerstenat in de keuken via een Home 250 blijven genieten van (of moet dat zijn: lijden door) de IJslandse inzending.

In de HEOS-app vind je een aantal streamingdiensten, internetradio en kun je de fysieke ingangen bedienen. Het lijstje diensten is echter niet enorm lang. Gelukkig wordt dat gecompenseerd door een lange lijst alternatieven: AirPlay 2, Bluetooth, UPnP, Spotify Connect, Tidal Connect en nu dus ook Roon.

De eerste stappen richting Roon

Toestellen van Marantz en zustermerk Denon zijn al geruime tijd Roon Tested. Dat wil zeggen dat je ze vanuit Roon via AirPlay kon bedienen en dat ze in de software met een correcte icoon verschenen. Maar Roon Ready is nog een stap verder. Je streamt dan via het RAAT-protocol, wat hi-resmateriaal kan doorsturen en heel transparant communiceert over het streamingpad. Je kunt een Roon Ready-toestel daarnaast beter groeperen met andere Roon-apparaten en het in- en uitschakelen.

De Model 60n is de eerste van een golf Marantz- en Denon-toestellen die een Roon Ready-label mogen dragen. Ook de recent geïntroduceerde Model M1 is er een van, net als de SACD 30n en CD 50n. Uiteraard is Roon niet voor iedereen relevant. Zeker bij een toestel van deze prijsklasse zal niet iedere koper nog verder investeren in een dure licentie en de benodigde Roon-serverhardware. Maar voor wie wel al in dat verhaal is gestapt, is het wel mooi dat er in de woonkamer een apparaat staat dat je ook via de software kunt bedienen.

Klasse A/B

Marantz gebruikt bij z’n topmodellen klasse D-technologie. De Model 10 is gebouwd rond Purifi EigenTakt-modules bijvoorbeeld, terwijl Hypex het nodige levert voor de Model 30. Dat zijn te dure oplossingen voor de goedkopere Model 60n, die een traditionelere klasse A/B-design van Marantz meekreeg. Het is sterk gebaseerd op de PM7000N, de voorganger van deze versterker. Dit in Shirikawa gebouwde apparaat is intern wel heel netjes opgebouwd.

Marantz Musical Digital Filtering is niet aanwezig. Spijtig, want dit is een goedklinkende technologie. Maar de ESS DAC-chip die in de plaats werd voorzien levert zo te horen een goedwerkende DA-conversie op. Het klankkarakter wordt natuurlijk niet enkel door dit onderdeel bepaald. En al helemaal niet bij een Marantz, want door het gebruik van de discrete SA3- en SA2-HDAM-modules weet het merk z’n toestellen altijd een eigen klank te geven. Het is hierdoor dat de Marantz-versterkers op dezelfde koers blijven varen, ongeacht de versterkertechnologie die voor de eindtrap wordt gekozen.

Ontspannen luisteren

Marantz slaagt er goed in hun versterkers consequent te voorzien van een herkenbaar huisgeluid. Heel interessant om te vergelijken met de PMA-3000NE van zustermerk Denon die kortgeleden aan bod kwam. Beide toestellen mogen dan in de Japanse Shirikawa-fabriek gebouwd worden, qua karakter zijn het heel andere beestjes. De Model 60n is een erg muzikale versterker dat zowel met de Radiant Acoustic Clarity 6.2-speakers als onze eigen DALI Rubicon 2’s een lichte toets warmte blootlegt en een vleugje laidback uit de hoek komt. Die adjectieven staan er niet zomaar; de versterker is nu ook niet dof of sloom. Het vinnige samenspel van de trombone van Curtis Fuller en de trompet van Lee Morgan op ‘Locomotion’ op ‘Blue Train’ werd bijvoorbeeld via Tidal in HEOS heel goed gebracht door de Marantz-versterker. Het lijkt wel haast gemaakt te zijn om de nummers op deze Coltrane-klassieker meeslepend weer te geven, met een vollere klank die zijn sax – maar eigenlijk ieder instrument – rijk weergeeft. Daarbij wordt er niet voor maximale omhulling en driedimensionaliteit gekozen, maar eerder voor een weergave die overkomt als een gezellige deken in de ruimte. Een geslaagde tuning voor iets als ‘Beautiful’ van Ayo, via Roon, waarbij de contrabas je meteen het nummer insleurt. De Duits-Nigeriaanse zangeres sprong hier niet uit de mix, maar was net heel knap geïntegreerd met de muziek zelf. Het is een holistische, omvangrijke weergave, dat de vikingfolk van (het Franse!) SKÁLD op ‘Huldufolk’ intens neerzet. Zowel de lage dreunende percussie en als de fijnere nyckelharpa staan in de schijnwerpers, het hoogste detail is een beetje zacht. Dat maakt het geheel heel oorvriendelijk als je lang wil luisteren en hoort ook wel een beetje bij een warmere weergave van Marantz.

De Marantz doet het ook niet slecht als we ‘Peer Gynt-Suiten 1&2’ draaien op een Technics SL-1200GR2 met een VM750SH-element. Deze plaat uit ‘The Original Source’-reeks van Deutsche Grammophon is gecreëerd uit originele 4-track masters, en belooft een oude klassieke opname met von Karajan nieuw leven in te blazen. De Model 60n springt probleemloos over de deklat en zorgt voor een stille achtergrond waarop de fijnere details van het ingetogen ‘II. Ases Tod’ mooi naar voren springen. Opnieuw is de indruk groot dat de Model 60n trouw aan het huisgeluid eerder kies voor samenspel dan resolutie, wat geen slechte keuze hoeft te zijn. Het is heel makkelijk om zo bij deze muziek weg te dromen en op te gaan in de dramatiek van de Grieg-werken.

Creëert een groot beeld

Dit toestel mikt echt op mensen die in de woonkamer muziek én wellicht een beter tv-geluid wensen. Er staat dat laatste scenario weinig in de weg bij dit toestel. Tijdens het testen werkte de Model 60n perfect samen met de Sony XR-65A95K-tv in de testruimte. HDMI-CEC-ondersteuning werkte zoals het hoorde. De televisie inschakelen wekte gelijktijdig de Marantz, waardoor tv-geluid via de aangesloten Clarity 6.2-speakers weerklonk. Ook de volumewijzigingen via de tv-remote werden zonder fout opgevolgd. Je moet wel de audio-instellingen van de tv best naar ‘PCM’ of ‘stereo’ veranderen om te zorgen dat streamingdiensten geen surroundgeluid naar de Model 60n sturen. Zoals wel meer stereoversterkers met HDMI kan de Marantz immers enkel een stereosignaal verwerken. Helemaal niet erg, aangezien er ook maar twee speakers aan de Model 60n hangen.

Ondanks een vermogen dat op papier niet enorm lijkt, had de Model 60n geen problemen om de complexere soundtrack van ‘Blade Runner 2049’ via de Radiant Acoustics-speakers neer te zetten. De muziek van Hans Zimmer, met z’n diepe synthesizertonen, had veel body en verscheen grootschalig. Terwijl er ook de ruimte was om de geluidseffecten correct te plaatsen rond het scherm – een symmetrische plaatsing van de speakers links en rechts van de tv is hiervoor wel cruciaal. De warme toets van de Model 60n betekent dat niet alle effecten tot in de puntjes gedefinieerd werden, maar dat stond de beleving eigenlijk niet in de weg. Bij de geluidsproductie van deze Denis Villeneuve-film speelt stilte bijna een even grote rol als geluid, wat het gevoel van isolement en de afwezigheid van andere mensen moet benadrukken. Net omdat de Marantz in staat was om die soundscapes intens maar ook relatief uitgestrekt neer te zetten, werd die emotie effectief overgebracht. Het is echt wel moeilijk voor een soundbar of een compacte versterker om dit te evenaren.

Conclusie

Een enkel toestel dat muziek goed weergeeft en even graag tv-geluid in de kamer projecteert. Als je dat zoekt, dan zit je bij de Model 60n aan het juiste adres. Het biedt op functioneel vlak zo goed als alles dat de 1.000-euro duurdere Model 40n bezit, zonder al te veel in te leveren op vlak van versterking. Z’n warmer karakter staat garant voor ontspannen, gezellige luistersessies die genot eerder dan omhulling voorrang geven. Dat is typisch voor Marantz en meteen de reden waarom zoveel muziekliefhebbers voor hun producten kiezen. Wat verlies je dan ten opzichte van de Model 40n? Niet zo heel veel, al zal die duurdere versie wel beter presteren met moeilijkere speakers en dynamisch sterker zijn.

Roon Ready-status zal vooral een selecte groep audiofielen aanspreken, voor de anderen zijn er genoeg andere streamingopties om het afspelen van een geliefde playlists eenvoudig te maken. Het is ook goede keuze als je een betere versterker zoekt bij je platenspeler.

9.0
Marantz Model 60n product
FWD award

Beoordeling
Marantz MODEL 60n

Pluspunten
  • Setup via HEOS heel makkelijk gemaakt
  • Roon Ready
  • Warmere weergave maakt voor ontspannen luisteren
  • Degelijke phono-ingang
  • Aansluitbaar op de tv
Minpunten
  • Geen ultieme resolutiebeest
  • Qobuz en anderen ontbreken in HEOS
  • Minder geschikt in combinatie met heel warme, doffere weergevers

Beoordeling Marantz MODEL 60n

Een enkel toestel dat muziek goed weergeeft en even graag tv-geluid in de kamer projecteert. Als je dat zoekt, dan zit je bij de Model 60n aan het juiste adres. Het biedt op functioneel vlak zo goed als alles dat de 1.000-euro duurdere Model 40n bezit, zonder al te veel in te leveren op vlak van versterking. Z’n warmer karakter staat garant voor ontspannen, gezellige luistersessies die genot eerder dan omhulling voorrang geven. Dat is typisch voor Marantz en meteen de reden waarom zoveel muziekliefhebbers voor hun producten kiezen. Wat verlies je dan ten opzichte van de Model 40n? Niet zo heel veel, al zal die duurdere versie wel beter presteren met moeilijkere speakers en dynamisch sterker zijn.

Roon Ready-status zal vooral een selecte groep audiofielen aanspreken, voor de anderen zijn er genoeg andere streamingopties om het afspelen van een geliefde playlists eenvoudig te maken. Het is ook goede keuze als je een betere versterker zoekt bij je platenspeler.

Reacties (0)