Review: Marantz CD60 – Cd-speler in een nieuw design

11 juni 2022 7 Minuten 3 Reacties
Marantz CD60

Met de CD60 brengt Marantz een cd-speler uit die wil inpikken op de recente revival van de muziek-cd. De prijs mag niet zo laag zijn, het biedt wel hetzelfde fraaie design als de high-end Model 30 en Model 40n. En de karakteristieke sound van Marantz, is die er ook bij?

De CD60 is de eerste cd-speler die Marantz in lange tijd uitbrengt en de spirituele opvolger van de CD6007. Dat merk je meteen aan zijn uiterlijk. Het toestel pronkt met hetzelfde frisse design als de nieuwste lichting premiumtoestellen van Marantz, zoals de Model 40n die we recent bekeken. Dat is een zeer bewuste keuze. De fabrikant vermoedt dat deze speler in de eerste plaats gekocht zal worden door bestaande Marantz-eigenaars die hun cd-collectie willen afstoffen. Je kunt hem uiteraard ook met andere versterkers gebruiken.

Het prijskaartje van 899 euro maakt de CD60 een duurdere cd-speler, zeker als je hem vergelijkt met de vierhonderd euro goedkopere Denon DCD-900NE die gelijktijdig wordt aangekondigd. Gezien als upgrade bij de Model 40n van 2.500 euro of de Model 30 van 3.200 euro is de prijs relatief bescheiden.

Een ding waar de Marantz-speler mee uitpakt is een betere implementatie van de cd-drive. Het komt bovendien met een USB-poort waarlangs je heel wat bestanden kunt afspelen, incluis hi-res PCM- en DSD-materiaal. Ook de typische HDAM-outputstage waar het merk dol op is, is weer van de partij. Dat zou qua geluidsweergave een verbetering opleveren – of moet dat een bepaald geluidskarakter zijn?

Wat Cd-speler
Leest muziek-cd’s, data-cd’s (MP3/WMA), USB-opslag
Muziekformaten MP3/WMA/WAV/AAC/FLAC/ALAC/AIFF/DSD
Uitgangen analoge cinchpaar, optisch, coaxiaal
Extra's hoofdtelefoonuitgang met gain-settings, filter met twee standen
Afmetingen 43,4 x 10,7 x 32 cm
Gewicht 4,9 kg

Licht in het donker

We vinden het nieuwe Marantz-ontwerp best geslaagd. Door een paar slimme ingrepen op designvlak heeft de CD60 echt een eigen smoel gekregen die anders en waardevol overkomt. Het voorpaneel bestaat uit twee niveaus. Het hoogste niveau is kleiner en bevat de meeste knoppen en een wit display. Het gedeelte met het scherm zweeft als het ware boven een groter paneel dat met fijn reliëf is afgewerkt. Je kan dit patroon echt bewonderen als zonlicht er over speelt, wat een knap effect is. Helaas bezit de CD60 niet de verlichting aan de zijkant van het frontpaneel die er op de andere nieuwe Marantz-toestellen te vinden is. Een vreemde beslissing, gegeven dat deze cd-speler ook bedoeld is om te matchen met die versterkers.

Het design is een echte knipoog naar het rijke verleden van Marantz. Het is dan ook bedoeld om even sterk dat erfgoed uit te stralen als modern over te komen. De CD60 is beschikbaar in zwart of zilver, waardoor je hem kunt matchen met andere Marantz-apparaten die in dezelfde tinten beschikbaar zijn. Net zoals bij de Model 30 en Model 40n vinden we die lichtere versie toch net iets mooier.

Ook de verdere afwerking van het toestel is prima. Als je hem naast die duurdere Model 30 plaatst, ga je niet opeens grote verschillen zien. Achteraan? Daar valt niet zoveel over te vertellen. De CD60 is uitgerust met een analoge cinch-uitgang, maar ook met twee digitale uitgangen (optisch en coaxiaal). Bij het eerste vertrouw je op de ingebouwde DA-convertor, bij de digitale outputs gebruik je de Marantz puur als netwerktransport en sluit je hem aan op een eigen DAC. Of een geïntegreerde versterker met z’n eigen DAC-luik. Verder is het apparaat uitgerust met het nodige zodat je hem kunt in/uitschakelen met je versterker. Heb je een Model 40n dan kun je zijn remote gebruiken om de CD60 te bedienen.

HDAM

Cd-spelers bezitten wel vaker een hoofdtelefoonuitgang. Of iemand die ooit gebruikt? Goede vraag. Marantz doet hier wel wat meer moeite voor headfi-liefhebbers, onder meer door ook hier de HDAM2-versterkingsmodule in te zetten en een gain-setting te voorzien met drie niveaus. Als je toch in de instellingen duikt, zal je ontdekken dat er twee filteropties zijn. Marantz biedt die wel vaker, waarbij Filter 1 dichter bij de traditionele sound van het merk staat. Deze opties zijn relevant bij hoofdtelefoonluisteren of als je de cd-speler analoog aansluit.

Het HDAM-gedeelte is een van de zaken waarmee de CD60 zich onderscheidt van andere spelers. Deze technologie is in essentie een versterkingsmodule op basis van discrete onderdelen in plaats van een op-amp-chip. Marantz verkiest dit onder meer omdat ze zo meer tuningopties krijgen. Een eigen Sound Master-expert in Japan sleutelt onder meer aan dit gedeelte om te zorgen dat alle apparaten hetzelfde huisgeluid produceren. Daarom dat Marantz ook echt een specifieke sound bezit.

De DAC in de CD60 is gebaseerd op de ES9010K2M-chipset. Marantz bezit zelf een fijne DAC-technologie genaamd Marantz Musical Mastering, maar die is betrekkelijk duur. Wil je die, dan moet je uitwijken naar de SACD30n – een veelzijdigere cd-speler die ook streaming en SACD-mogelijkheden biedt. De CD60 is duidelijk bedoeld als eenvoudiger te gebruiken alternatief voor dat high-end maar complexer toestel.

Trekt je in de muziek

De CD60 mag dan in de eerste plaats bedoeld zijn als aanvulling van de Model 40n, wij hebben hem met een andere versterker getest. Om in dezelfde prijsklasse te blijven, halen we de Primare i15 boven die we vaker inzetten voor tests. Dit is een volledig analoge klasse D-versterker, dus we sluiten de Marantz-speler enkel analoog aan. De ingebouwde drive in combinatie met de DAC lijken ons wel het interessantste aspect om te onderzoeken. De gebruikte luidsprekers zijn de Canton Reference 7 K’s.

Eén van de cd’s die aan bod komt is ‘Little French Songs’ van Carla Bruni. Het is een schijf die bol staat van speelse Franse chansons. Contrabassen, gedempte trompetten, een akoestische gitaar en vooral de verleidelijke Bruni-stem maken het een bijzonder cozy luistersessie. De CD60 weet dat intimistische karakter bijzonder goed over te brengen, dat is heel geslaagd. De echte Marantz-sound, die veel meer draait rond de totale presentatie en een warm karakter, is hier echt wel te bespeuren.

Recent werd de Amerikaanse componist Philip Glass 85 jaar. Een gezegende leeftijd; blijkbaar is neoklassieke minimalistische werken creëren goed voor je gezondheid. Eén van onze favoriete werken uit het oeuvre van Glass blijven zijn ‘Solo Piano’-stukken, waarbij de componist zelf achter de toetsen zit. Het zijn stuk voor stuk dromerige nummers waarin herhaling een centrale rol speelt. Soms lijken de stroom aan snelle noten bijna op kletterende druppels of een waterval, het heeft een bijna organisch karakter. Via de CD60 afgespeeld worden de fellere kanten van de hoogste pianoklanken misschien iets afgevlakt, maar is de totale presentatie heel aangenaam en omhullend.

Op hoe de Marantz samen met de Primare de stijlbrekende ‘Kid A’ van Radiohead de kamer instuurt, daar kunnen we niet kritisch over zijn. Vanaf de eerste vette orgeltonen van ‘Everything in its Right Place’ tot dat heel aparte metalen randje aan Yorke’s stem in ‘The National Anthem’ weet de CD60 massief en sfeervol over te brengen. Je wordt echt ingepakt in de neuroses van Thom Yorke. Of je dat leuk vindt of niet, je zit echt ‘in’ de muziek.

Conclusie

De CD60 is een goede cd-speler met een wat hoger prijskaartje dat wel een no-brainer upgrade is voor Model 40n-eigenaars die hun muziek-cd’s willen herontdekken. Door zijn DAC en HDAM-luik is deze Marantz eveneens een fraaie aanvulling voor een oudere versterker van een ander merk, ook – en misschien zeker – als die wat droger of analytischer is. De CD60 speelt cd’s op een meeslepende en verleidelijke manier, met een focus op de totale muzikale beleving.

9.0
3_Marantz_CD60_black_01_StudioR

Beoordeling
Marantz CD60

Pluspunten
  • Geslaagd luxedesign, goede bouwkwaliteit
  • Karaktervolle analoge uitgang
  • USB-mediaspeler
  • Past perfect bij nieuwe lichting Marantz-versterkers
Minpunten
  • USB-speler minder compatibel met macOS
  • Iets hogere prijs
  • Geen verlichting aan frontpaneel

Beoordeling Marantz CD60

De CD60 is een goede cd-speler met een wat hoger prijskaartje dat wel een no-brainer upgrade is voor Model 40n-eigenaars die hun muziek-cd’s willen herontdekken. Door zijn DAC en HDAM-luik is deze Marantz eveneens een fraaie aanvulling voor een oudere versterker van een ander merk, ook – en misschien zeker – als die wat droger of analytischer is. De CD60 speelt cd’s op een meeslepende en verleidelijke manier, met een focus op de totale muzikale beleving.

Prijsvergelijker Marantz CD60

Reacties (3)