Review: Joenit jubileumsysteem – 30 jaar synergie en muziekplezier

10 januari 2023 7 Minuten 0 Reacties
Joenit jubileumsysteem_94
FWD award

Joenit, de Belgische distributeur van Rega en Totem Acoustic, bestaat 30 jaar. Om dat te vieren stelden Sam en Bram van Joenit een jubileumsysteem samen, bestaande uit een Rega Elex-R-versterker, Rega Planar 3 Exact MM-draaitafel en Totem Acoustic Sky-speakers.

Toen Wim Verellen, een verwoed liefhebber en verzamelaar van vinylplaten, in contact kwam met Rega, toen een kleine Britse fabrikant van platenspelers, was het hek van de dam. In zijn enthousiasme besloot hij om van zijn passie een beroep te maken. Het begin van Joenit in Mechelen. Begin jaren ‘90 raakte de familie Verellen ook in de ban van Totem, een op dat moment in Europa totaal onbekende Canadese luidsprekerfabrikant. 30 jaar later is Joenit uitgegroeid tot distributeur van Rega voor de Benelux en van Totem voor de Benelux, Frankrijk en Groot-Brittannië. Sinds kort ook is Joenit ook distributeur van Chord. Wim Verellen geniet in het zuiden van Frankrijk van het leven en zijn uitgebreide vinylcollectie terwijl zijn zonen Bram en Sam met evenveel passie als hun vader het succesverhaal van Joenit voortzetten.

Rega & Totem

“Het klikte meteen tussen Joenit, Rega en Totem”, aldus Sam en Bram. “Het is bijzonder prettig om met deze fabrikanten samen te werken. Het feit dat we al 30 jaar dezelfde merken voeren en dat we kunnen rekenen op een brede basis van goede, stabiele dealers die de merken de aandacht kunnen geven die ze verdienen, is veelzeggend. Met als resultaat dat Joenit wereldwijd de op vijf na grootste afnemer is van Rega. Wat Totem betreft, zijn we zelfs de nummer 1. Daar zijn we best trots op.”

Het succes van Joenit

De vinylhype is nooit aan Sam en Bram besteed geweest. Ze zijn met vinyl opgevoed en groot geworden, letterlijk en figuurlijk. Al lijken ze niet op elkaar, toch kan ik hen niet uit elkaar houden. Wat ze wel met elkaar gemeen hebben is hun vakkennis, passie voor muziek en de producten die ze verdelen. Altijd vriendelijk, enthousiast en met de voeten stevig op de grond, wat ongetwijfeld deel uitmaakt van het succes van Joenit.

Joenit Jubileumsysteem

“Om de synergie en 30 jaar muziekplezier in de bloemetjes te zetten, leek het ons leuk om een jubileumsysteem samen te stellen. Een set die de essentie van Rega en Totem onderstreept”, vertelt Bram. “Het Joenit Jubileumsysteem is als set alleen bij onze meest succesvolle dealers in België en in Nederland beschikbaar. Uiteraard kun je de Rega Elex-R-versterker, de Rega Planar 3 Exact MM-draaitafel en de Totem Acoustic Sky-speakers ook afzonderlijk kopen of combineren met andere modellen.”

Rega Elex-R

De Rega Elex-R geïntegreerde versterker is een geslaagde mix van het Rega Brio-design en de stroomcircuits en de geavanceerde phonotrap van de Rega Elicit-R. Een perfecte balans tussen vermogen, controle en dynamiek. Krachtig genoeg om 90 watt per kanaal aan 6 ohm en 72,5 watt aan 8 ohm te leveren. Een no-nonsense versterker zonder toeters of bellen, die alles aan boord heeft wat er volgens Rega toe doet. Zoals de voor Rega nog altijd cruciale phonoversterker. De meeste Rega-liefhebbers zijn immers nog altijd ‘die hard’ vinylliefhebbers. Niettemin is de Rega Elex-R met zijn ‘Pre-amp out’, ‘Record out’ en vier lijningangen flexibel genoeg om te matchen met de rest van het Rega-assortiment waarin je uiteraard ook CD-spelers en streaming audio aantreft.

De Rega Planar 3 Exact MM

Dankzij zijn lichtgewicht maar superstijve plint, verstevigd met Rega’s unieke ‘double brace technology’ en zijn gereputeerde RB330-toonarm is de de Rega Planar 3-draaitafel uitgegroeid tot het absolute succesnummer uit de Rega Planar-serie. Voor het jubileumsysteem wordt hij vanuit de fabriek geleverd met een Rega Exact MM-element. Het neusje van de zalm in de reeks handgemaakte moving magnet-elementen van Rega. Het geavanceerde Exact-element haalt omwille van zijn unieke profiel en nauwkeurigheid meer muziek uit de platengroeven dan je zou denken. Dat het ook vanuit de fabriek gemonteerd wordt op de Planar 6 en ook geschikt is voor de Planar 8 bewijst zijn toegevoegde waarde in het jubileumsysteem. Naar goede gewoonte bij Rega kan de Planar 3 ook uitgerust worden met de Rega Neo MK2, een los verkrijgbare externe voeding. Een upgrade van slechts 370 euro, maar meer dan de moeite waard.

Totem Acoustic

“Totem is een merk dat ons raakt”, zegt Sam. “De manier waarop deze speakers ontworpen worden, is ongekend. Zoals een chef in een keuken op basis van de beste ingrediënten een super gerecht bereidt, worden bij Totem alle bij elkaar passende componenten zorgvuldig uitgezocht en gecombineerd. Het ontwerp van een Totem-speaker is een proces van jaren zoeken en maniakaal experimenteren. Een zoektocht naar de magische klank die Totem zo speciaal maakt. Daarbij zijn twee zaken bepalend: de synergie tussen de woofer en de tweeter en fasecorrectheid. Pas dan heb je een speaker die gemakkelijk te integreren is in welke leefruimte dan ook. Niettemin is elke Totem-speaker verschillend”, aldus Sam. “Er wordt nooit voortgeborduurd op een bestaand model en eerder gebruikte componenten. Hierdoor heeft elke Totem een specifiek karakter. Let wel, de typische klankkleur waarmee Totem je tot in je binnenste raakt, blijft altijd behouden”.

Totem Acoustic Sky-monitor

De Totem Sky-monitor is een kleine, strak vormgegeven en visueel onopvallende speaker. Maar vergis je niet. De panelen van de behuizing worden met de hand in elkaar gezet, waarbij gebruik gemaakt wordt van zwaluwstaartverbindingen. Precies zoals oude ambachtslieden dat vroeger deden. Hierdoor is de behuizing tot vijf keer sterker dan conventionele behuizingen. De unieke borosilicaat-demping controleert de vrijgekomen energie in de speaker en houdt de behuizing stabiel, muzikaal en levendig. Een speciaal ontworpen 5 inch driver en 1,3 inch tweeter met een laser-geëtste soft dome zorgen, samen met het eenvoudige maar perfect op de driver en tweeter afgestemde filter, voor een fantastische muzikale respons.

Pure en eerlijke muzikaliteit

“De Totem Acoustic Sky-monitor is gemaakt voor een tijdperk waarin waarde wordt gehecht aan een pure en eerlijke muzikaliteit”, aldus Bram. “Of hij nu op tafel staat, in de boekenkast of op een speciale, afzonderlijk verkrijgbare standaard, de Sky-monitor is geoptimaliseerd om in alle omstandigheden prachtig werk te leveren”.

Luisteren

Het Joenit jubileumsysteem blink uit door eenvoud. Geen gedoe met peperdure bekabeling, gesofisticeerde stroomvoorziening en heen en weer schuifelen om de sweet spot te vinden. Sam en Bram hebben een stapeltje vinyl klaar liggen. Zowel oude LP’s als allernieuwste persingen. De bijzondere muzikaliteit van deze set ‘springt me meteen in het oor’. Net zoals het gemak waarmee het systeem alle soorten van muziek weergeeft. Zonder een voorkeur voor jazz, klassiek, pop of wat dan ook. Het systeem blijft in alle omstandigheden stabiel en homogeen. Is dit high-end? Het zal me een zorg wezen. Vraag me niet om uit te pakken met clichés, dit is gewoon echt lekker plaatjes draaien op de meest pure en eenvoudige manier. Zoals we het vroeger gewend waren, maar dan nog vele malen beter.

Hier kunt ge niet kwaad op worden

“Hier kunt ge niet kwaad op worden”, lachen Sam en Bram. Voor mijn Nederlandse vrienden: hier kun je niet boos op worden. Een waarheid als een koe. De eenvoud en gemakkelijkheid van het systeem dat zorgvuldig samengesteld is uit componenten die elkaar alleen maar aanvullen. De uitstekende muzikaliteit en de kwaliteit van Rega en Totem doen me vergeten dat je voor dit Joenit jubileumsysteem slechts 3.999 euro moet neertellen. Weliswaar exclusief bekabeling en eventuele standaards voor de speakers. Hierdoor is dit systeem voor veel muziekliefhebbers toegankelijk. Dat je het systeem achteraf probleemloos kunt upgraden is aardig meegenomen maar absoluut geen must. Hier kunt ge inderdaad niet kwaad op worden.

Auteur

Eduard Hendrix

Prijs

Joenit jubileumsysteem € 3.999,-

www.joenit.com

Reacties (0)