Review: De grensverleggende Monitor Audio Hyphn – Hifi 2.0

17 april 2025 + 10 minuten 0 Reacties
Monitor_Hyphn_1
FWD award

Engeland is de bakermat van gerenommeerde luidsprekermerken. Een daarvan is het in 1972 door Mo Iqbal opgerichte Monitor Audio. Vandaag de dag nog steeds een private onderneming en tegenwoordig nabij Rayleigh gevestigd, heeft dit merk zich de afgelopen decennia ontwikkeld tot een aanbieder van een breed luidsprekerprogramma, dat sinds 2004 in China wordt geproduceerd. Bij het 50-jarig bestaan werd de Concept 50 getoond, een prototype van een zeer ongebruikelijk ontwerp en fenomenaal in weergavekwaliteit. En daar bleef het niet bij. In 2023 deed het merk de audiowereld compleet versteld staan. De Hyphn, uit dit prototype voortgekomen, zag het levenslicht. Echt, zoiets heeft u nog nooit gezien en gehoord. De missie van Monitor Audio was om de beste luidspreker te bouwen die men ooit had gehoord (‘engineering the impossible’). Dat de Britten zo’n product konden ontwerpen en realiseren roept verbazing en bewondering op. Nog steeds.

Emily Hesslegrave, senior product designer bij Monitor Audio, is er duidelijk over: de Hyphn moest een statement-luidspreker worden, zowel visueel als technisch. De krachtigste luidspreker in de historie van Monitor Audio. Een intensief gezamenlijk project tussen vormgevers en engineers. Ondanks het baanbrekende ontwerp bedoeld als high-end luidspreker in huis, rekening houdend met en tegemoetkomend aan alle beperkingen en compromissen die dat met zich meebrengt. Alleen al de ongebruikelijke naam: Hyphn. In de architectuur is deze term bekend als verbindend element tussen twee structuren. Ik moet zeggen dat ik in al die jaren dat ik reviews schrijf, nog nooit zo’n bijzondere onderscheidende luidsprekerconstructie ben tegengekomen als de Hyphn, uitgezonderd misschien de oer-Nautilus van Bowers & Wilkins of de legendarische Quad elektrostaten. Een exemplaar bestaat feitelijk uit twee baspilaren, die aan elkaar zijn verbonden door een gemeenschappelijk element: de M-Array. Ze zijn groot en zwaar. Een Hyphn weegt bijna 107 kilo, is iets meer dan 1,39 meter hoog, ruim een halve meter breed en 52 cm diep. Gek genoeg oogt de luidspreker desondanks toch niet massaal. Het is een 21e eeuws ontwerp, bijna futuristisch. Het betreft een 3-weg basreflex systeem. De Hyphn is een passieve luidspreker, belastbaar tot 800 watt en heeft een impedantie van 4 ohm en een gevoeligheid van 86 dB.

De M-Array

Niets is gewoon aan een Hyphn. Om te beginnen die M-Array, het centrale verbindende middengedeelte, dat verantwoordelijk is voor de weergave van de midden- en hoogfrequenties. Deze bevat maar liefst zes midrange-drivers, die cirkelvormig om de centrale tweeter zijn gemonteerd. Het is een akoestisch en technisch hoogstandje, de gehele M-Array opereert als één akoestisch geheel. Bij de midrangers zien we Rigid Diaphragm Technology van de derde generatie (RDT III). Een drievoudige sandwichconstructie, waarvan het voorste membraan bestaat uit een ultradun membraan, gemaakt van keramisch gecoat aluminium-magnesium en het achterste membraan is gemaakt van geweven carbon fiber. Dit alles is weer bevestigd op een honingraatvormige Nomex ondergrond. De weergave van deze midrangers is bijzonder snel, zonder te buigen. In het hart van de M-Array, precies in het akoestisch centrum van de midrangers, bevindt zich de tweeter. Deze werd speciaal ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Monitor Audio ontworpen en is een technisch hoogstandje, gebaseerd op Micro Plated Diaphragm van de derde generatie (MPD III).

De baspilaren

De baspilaren zijn vervaardigd van een dicht composiet materiaal, bestaande uit thermogevormd acryl en mineralen en toegevoegde pigmenten. Deze pilaren, met inwendig geconstrueerde tubes, bevatten maar liefst vier(!) 20,3 cm basdrivers. Deze zijn verticaal in paren tegenover elkaar gemonteerd, dus twee per pilaar.

Het gevolg is dat de reactiekracht van de ene hetzelfde zal zijn als die van de andere, gelijk en tegengesteld. Hierdoor veroorzaken deze drivers zelf geen trillingen; niet inwendig maar ook niet naar de pilaarbehuizingen. Verder is gebruik gemaakt van zeer hoge kwaliteit wisselfilters en zijn de pcb’s voor lage, midden- en hoge frequenties geheel van elkaar gescheiden, om ongewenste magnetische velden en overspraak te vermijden. De Hyphn is geschikt voor bi-wiring.

De luistertest

De frequentieweergave bedraagt 18 Hz tot 60 KHz. Hierdoor kan de Hyphn ook goed overweg met sacd en hoge resolutie audio, iets dat we tijdens de luistertest dan ook volop hebben uitgeprobeerd. Monitor Audio zelf zegt dat de bijzondere constructie, twee baspilaren en een centrale M-Array, in staat is tot een fenomenale weergave van individuele instrumenten en stemmen. Of dat zo is wilden we wel eens uitgebreid uitzoeken en dat gebeurde in de prachtige high-end studio van Poulissen Audio Video Center in Roermond, die tevens dealer is van Monitor Audio. Bij Poulissen staan ook permanent high-end componenten opgesteld, die recht doen aan het kaliber Hyphn. In dit geval een schitterende combinatie van de Accuphase C-2400 voorversterker en A-80 eindversterker pure klasse A, die 130 watt per kanaal bij 4 ohm aan vermogen levert. Als bron diende de prachtige Accuphase DP-570 sacd-speler, die we onlangs in Music Emotion al getest hebben en in staat bleek tot een fenomenaal mooie weergave van cd en sacd. En omdat de Hyphn geschikt is voor bi-wiring, hebben we dat gelijk maar gedaan, via een mooie set AudioQuest Thunderbird, die hiervoor geschikt is.

Believin'it

Het jazztrio Martin Jsöstedt, Niklas Fernqvist en Daniel Fredriksson zijn op piano, plukbas en drums gewoon geweldig. Als je deze heren vervolgens inzet om de overbekende Britse jazz-zangeres Claire Martin te begeleiden, dan wordt het feest. Van het prachtige album Believin’it (Linn AKD 563) uit 2019 hebben we verscheidene tracks gedraaid. Het is een redbook cd, maar met geweldig veel detail en nuances opgenomen en met een mooie stage, met Claire in het midden en het trio er omheen. Dat hoor je via de Hyphn’s ook goed. De plukbas is prominent en diep aanwezig, en de uithalen van Claire of een stevige extra roffel van het slagwerk worden moeiteloos weergegeven. Bij verscheidene passages met veel bas kon worden vastgesteld dat die baspilaren geen enkele trilling vertonen, dat verwacht je eigenlijk ook wel bij bijna 107 kilo gewicht. Het midden en hoog van de zangstem wordt door de M-Array goed en natuurlijk weergeven, je merkt inderdaad niet dat deze M-Array uit maar liefst zeven weergevers bestaat, inclusief tweeter. De Hyphn gedraagt zich min of meer als puntbron, ze moeten in een goede hoek ten opzichte van je luisterpositie worden opgesteld en in de huiskamer ook enige ruimte aan de achterzijde hebben ten opzichte van de muur. Als je dit jazz-ensemble vervolgens bezig hoort in nummers als Come Runnin, Rainy Night in Tokyo en I’m Not in Love, dan merk je als luisteraar ook de grote geluidsdruk waartoe de Hyphn’s in staat zijn. Overweldigend gewoon, en dat met het grootste gemak.

Hilary Hahn solo

De Amerikaanse topvioliste Hilary Hahn verraste in 2023 vele klassieke muziekliefhebbers met een werkelijk prachtig album op Deutsche Grammophon van de zes sonates voor viool solo van Eugène Ysaye (1858-1931). De duivelsmoeilijke passages en dubbelgrepen vliegen er bij Hilary uit alsof het niets is, zo ontspannen en loepzuiver. Zeker een van de beste cd-opnames van deze werken op de markt (DGG 4864176), zo niet de allerbeste. Het aanstrijken van de G- en D-snaar en de snelle passages op de hoge E-snaar, met Hilary mooi in het midden van het stereobeeld komt natuurlijk over, waarbij ook de open E-snaar met de bijbehorende boventonen waarneembaar is.

Daniel Barenboim

Het is traditie dat bij het testen van high-end luidsprekers altijd de Funérailles van Franz Liszt (1811-1886) worden gedraaid, gespeeld door Daniel Barenboim op de speciaal voor hem gebouwde concertvleugel. Een cd van Deutsche Grammophon (DGG4796724) die ik iedere klassieke liefhebber kan aanraden. Via de Hyphn’s klinkt deze enorme concertvleugel groter dan ooit, met meer bassen dan eerder gehoord en schijnbaar zelfs met meer dynamiek dan ik doorgaans ben gewend. Het is imposant als je zo in het midden van die Hyphn’s zit en Barenboim op het klavier tekeer hoort gaan.

Bernd Wilden

Het grote frequentiebereik van de Hyphn’s vraagt natuurlijk om het luisteren naar een mooie sacd. Dat hebben we dan ook gedaan met de magistraal mooie opname van de ‘Sinfonia voor orgel en Orkest’ (2017) van de hedendaagse componist Bernd Wilden (1966). Een van de mooiste klassieke albums die in 2024 zijn verschenen en ik zeer aanbeveel (Audiomax 9022303-6). Bij het begin, alleen een zeer lage en zachte bas van het orgel, horen we meer bas dan gebruikelijk, zwaarder en dieper. Als de contrabas solo inzet, grommend over de diepe snaren, dan voel je dat ook. Het spectaculaire moment dat na die contrabas een groep cello’s ook laag inzet, bezorgt je kippenvel, zo mooi gecomponeerd. Vanuit de Hyphn’s kwamen die cello’s prominent binnen, diep, bijna zwart. Vervolgens vouwt in de compositie het orkest zich geleidelijk in de breedte uit, waarbij steeds meer hoge frequenties worden benut. Dat uitvouwproces is via de Hyphn’s mooi waar te nemen, het blijft je als luisteraar bij.

Conclusie

De Monitor Audio Hyphn is een bijzondere luidspreker, om te zien en te horen. Dat vormgevers en engineers van Monitor Audio zoiets konden bouwen is een grote prestatie, wat bijzonder toch. Ze vragen wel om een kwalitatief hoogwaardige hifi-installatie en goede bekabeling. Ook moet aandacht worden besteed aan een exacte opstelling ten opzichte van de luisterpositie, omdat ze zich als puntbronnen gedragen. Deze luidsprekers zitten in de exclusieve high-end klasse en zijn ook als zodanig geprijsd. Daarin zijn ze niet het enige merk. Het kiezen van een paar zeer hoogwaardige en kostbare luidsprekers wordt natuurlijk vooral gestuurd door persoonlijke smaak. Als u dit soort bedragen kunt uitgeven, dan moet u zeker de moeite nemen naar deze Hyphn’s te gaan luisteren. Trouwens, weer bleek hoe goed die prachtige Accuphase-combinatie klonk. Bij Poulissen Audio Video Center, die Premium Accuphase dealer is, staat deze set permanent in de high-end studio opgesteld, u moet zeker eens gaan luisteren. U vindt er in de overige studio’s trouwens ook andere luidsprekermodellen van Monitor Audio, die zeer de moeite waard zijn en graag aan u zullen worden gedemonstreerd. Op naar Roermond dus. De Hyphn is verkrijgbaar in drie kleuren: Matte Heritage Green, Matte Black en Pure Satin White. Ze kosten 82.500 euro per paar.

Prijs

Monitor Audio Hyphn € 82.500 per paar
Monitor Audio Nederland, www.monitoraudionederland.nl
Monitor Audio, www.monitoraudio.com
Poulissen Audio Video Center, www.poulissen.nl

Reacties (0)