Review: Argon Audio TT-4 – Volledige platenspeler uit de middenklasse

21 mei 2022 + 10 minuten 2 Reacties
Argon Audio TT-4
FWD award

Argon Audio was lang het huismerk van de Scandinavische AV-winkelketen HiFi Klubben, bekend voor betaalbare producten. Met de TT-4-draaitafel mikt het hoger, zonder opeens het prijskaartje uit het oog te verliezen.

Aan de vinylrevival lijkt geen einde te komen, zo blijkt uit de verkoopcijfers van platen. Enkele jaren geleden stapten velen – veelal jongeren – in het vinylverhaal met de aankoop van een kofferdraaitafel. Inmiddels is het duidelijk dat heel wat mensen ontdekt hebben dat het bij platenspelers soms ook té goedkoop kan zijn. De minimumeisen waaraan een goede draaitafel moet voldoen betekenen dat er een zeker prijskaartje aan hangt. Het is geen toeval dat het segment van platenspelers van pakweg 400 tot 1.000 euro zoveel nieuwe productlanceringen ziet. Dit is voor de meeste consumenten de sweet spot, waar je een goed product kunt vinden voor een prijs die nog haalbaar is. Het is precies in dat segment waar de gloednieuwe TT-4 van Argon Audio thuis hoort. Het Deense merk maakt al even platenspelers – naast vele andere audioproducten – maar dit apparaat is voor hen toch een first. Het is voor het eerst dat ze een platenspeler op de markt brengen met een iets hogere prijs van 649 euro. Voor dat bedrag krijg je wel een volledig pakket, incluis toonarm, cartridge, stofhoes en kabels. Bij duurdere modellen moet je vaak bijbetalen voor sommige van die zaken, maar deze consumentvriendelijke bundel is een volledig kant-en-klaar pakket.

Wat Platenspeler
Cartridge Ortofon M2 Red
Extra's Phono-voorversterker ingebouwd, 33 1/3 - 45 tpm schakelaar
Afmetingen 42 x 14,2 x 35,5 cm
Gewicht 7,2 kilogram

Deense wortels

De naam ‘Argon Audio’ klinkt je misschien niet bekend in de oren. Nochtans bestaat dit Deense merk al bijna twintig jaar, en is het ontstaan in de schoot van HiFi Klubben. Nederlandse lezers kennen deze Scandinavische winkelketen opgericht door de bekende hifi-entrepreneur Peter Lyngdorf vast wel, want het is al een aantal jaar ook in dat land aanwezig. In België is HiFi Klubben echter niet actief. Tot recent bouwde Argon Audio producten die enkel in deze winkels te vinden waren. In 2019 werd het echter verzelfstandigd, en werd het mogelijk om hun producten ook elders te vinden – zowel online als bij andere verkooppunten.

Als je op de website van Argon gaat loeren, ontdek je een heel breed assortiment aan audioproducten, van radio’s tot actieve speakers. Draaitafels horen er ook al even bij. De eerste Argon-speler was de 199-euro kostende TT, gevolgd door de veel gesofistikeerde TT-2 van 349 euro. Het claimt met deze toestellen al uitgegroeid te zijn tot een van de grootste platenspelermerken in Europa, met 60.000 verkochte exemplaren.

De TT-4 is weer een volgende grote stap. Een forse, want niet enkel is het prijskaartje een stukje hoger, technisch is het een ander apparaat. Argon stelt zelfs nieuwe technologie ontwikkeld te hebben die ze gepatenteerd hebben. Bij smartphones en streaming audio hoor je dergelijke claims wel vaker, maar bij draaitafels is dat toch uitzonderlijker. Platenspelers zijn dan ook relatief ‘eenvoudig’ en bestaan ook al heel lang. Het is niet als ontwerper makkelijk om origineel uit de hoek te komen.

De evolutie van budget naar middenklasse zien we eveneens in de andere productsegmenten waar de Denen present zijn. Argon Audio is eerder een merk dat graag prijskampioen speelt, maar legt de lat stilaan hoger om zo de kloof met zeer goedkope budgetmerken te vergroten.

650 euro is dan ook geen bescheiden som in de ogen van sommige vinylliefhebbers. Het is best ambitieus van Argon. De TT-4 positioneert zich met dit prijspunt regelrecht tegenover heel wat rivalen met een goede reputatie, zoals de Debut-draaitafels van Pro-ject, de NAD C558, Thorens TD 202, Rega Planar 2, en nog wat anderen. Dat zijn allemaal eveneens platenspelers die ook wat hoger mikken en technisch volmaakter zijn.

Snel geassembleerd

Zoals je zou verwachten van een platenspeler bedoeld voor een breed publiek komt de TT-4 in een bijna kant-en-klare toestand. Een beetje assemblagewerk is altijd noodzakelijk, want een draaitafel speelklaar afleveren is zo goed als onmogelijk. Door het transport zou het toestel, met name de gewichten op de toonarm, ontregeld worden. De cartridge met zijn kwetsbare naald wordt ook best extra beschermd tijdens het vervoeren van de fabrikant.

Bij de TT-4 moet je echter niet al te veel doen. De zware metalen draaischijf plaatsen is heel eenvoudig, je moet enkel de riem onderaan rond de motor leggen. Het vereist niet zoveel handigheid. Daarna moet je de headshell waaraan de Ortofon-cartridge reeds vooraf werd bevestigd vastklikken op de toonarm. Het laatste klusje is vertrouwd: het contragewicht achteraan op de toonarm plaatsen en de arm in balans brengen. De meegeleverde instructies leggen het prima uit, als je over een speciaal vinylweegschaal beschikt is het nog eenvoudiger. Argon koos voor een geïntegreerd antiskatinggewicht. Je moet dus niet knoeien met een piepklein stukje kunststof op een dun draadje, maar je stelt het juiste gewicht gewoon in via een draaiknop. In de doos vind je ten slotte een stofkap. Die kun je ongebruikt laten – sommige vinylliefhebbers vinden het slecht voor de geluidskwaliteit – of snel plaatsen. Toch maar bevestigen, het houdt de stof van je vinyl weg.

Phono-versterker ingebouwd

Een slimme zet is de inclusie van een ingebouwde phono-versterker die je desgewenst kunt uitschakelen. Dat maakt de TT-4 geschikt voor meer situaties. Dankzij de voorversterker kun je deze draaitafel aansluiten op audiotoestellen met een ingang die niet specifiek voor een platenspeler is ontworpen. De aux-ingang op een Sonos Five bijvoorbeeld, of een analoge ingang op een soundbar of een set actieve speakers zoals de KEF LS50 Wireless II. Dat laatste scenario zit vast ook bij Argon in het hoofd. De Denen hebben recent een lijn huiskamervriendelijke actieve luidsprekers uitgebracht voor mensen die beter geluid willen zonder een stapel hifi-apparaten. Een trend die je eveneens elders ziet, maar bij veel van die actieve speakers is het aansluiten van een platenspeler nog lastig. Nochtans een logische combinatie.

Er zijn natuurlijk heel wat stereoversterkers zonder een toegewijde phono-ingang, daar is deze optie even handig voor. Heb je echter wél een geïntegreerde versterker met een eigen phono-ingang of verkies je te werken met een aparte phono-versterker, dan kun je via een schakelaar aan de achterzijde de ingebouwde versterker uitschakelen.

Argon Audio TT-4-1

Zwaar ding

De TT-4 maakt een bijzonder goede eerste indruk. De platter of draaischijf uit aluminium is zwaar uitgevoerd, wat doorgaans een goede zaak is. Het weegt 1,4 kg, dat telt wel. Ook de plint of de basis uit MDF is dik en massief, wat de platenspeler doorgaans ongevoeliger maakt voor vibraties. Het geheel staat bovendien op voeten die wat complexer zijn qua samenstelling. De voeten veren een beetje, waardoor ze trillingen van buitenaf dempen. Altijd handig als je een huis hebt met een houten vloer die wat meegeeft, bijvoorbeeld. Het was wel mooi geweest als de voeten verstelbaar waren. Het is namelijk belangrijk om een platenspeler helemaal waterpas te plaatsen, wat met in hoogte verstelbare voeten wel makkelijker te realiseren is.

Het is een speler die de bediening makkelijk maakt. Er is één grote draaiknop, en daarmee schakel je naar 33 1/3 of 45 tpm. Of je zet hem in de middenstand om de TT-4 uit te schakelen. Bekijken we het toestel in z’n geheel, dan zijn we zeker tevreden over de bouwkwaliteit en afwerking. Dit 7,5-kg wegend toestel kan zeker wedijveren met de beste in dit prijssegment.

Argon biedt de TT-4 in verrassend veel kleuren aan. Niet de opvallende tinten van de Pro-ject Debut Evo, waarvan je ook een gele of groene versie kunt kopen, maar wel vier afwerkingen die wat klassieker zijn. Wij ontvingen de witte TT-4, wat een mattere afwerking is die naadloos over de plint ligt. Ook bij de zwarte uitvoering opteert Argon voor een matte verflaag, wat positief is omdat stof dan minder toont. De twee andere TT-4-uitvoeringen zijn met een fineer van walnoot of mahoniehout. We kunnen geen uitspraak doen over de andere uitvoeringen, maar de witte TT-4 ziet er in elk geval wel chique en strak uit.

Ortofon 2M Red

Hoe zwaar de TT-4-platenspeler in zijn geheel mag zijn, de rechte toonarm is heel licht van gewicht. Het is opgetrokken uit koolstofvezel en aluminium, met een precies aangebrachte opening aan de onderkant die resonantie tegengaat. Het is deze laatste ingreep die Argon als innovatief bestempeld en gepatenteerd heeft. Volgens de ontwerpers heeft de toonarm daarom weinig af te rekenen met resonantie rond 450-500 Hz, een typisch probleem bij toonarmen dat vervorming oplevert.

Vanuit de fabriek is een Ortofon 2M Red-cartridge gemonteerd. Het is een MM-element dat vaak wordt gebruikt en hoog aangeschreven staat. Om je een idee te geven: koop je hem los, dan betaal je ongeveer 100-110 euro voor zo’n 2M Red. Er gaat dus wel een significant deel van de prijs naar dit cruciaal onderdeel. Op termijn kun je de cartridge uiteraard vervangen door een nieuw of een hoger model. Dat kan uit de 2M-lijn, maar even goed iets van pakweg Audio-Technica of Denon.

Stemmen komen goed tot hun recht

Om echt een goede blik te werpen op de prestaties van de combinatie TT-4 met zijn phono-voorversterker, sluiten we de Argon-speler aan op onze Hegel H590 met de Canton Reference 7 K’s. Dat is een heel dure high-end versterker die echter wel heel transparant uit de hoek komt. We spelen onder meer de blauwe speciale edition 2LP-versie van ‘Songs of Experience’ van U2 en ‘To Believe’ van The Cinematic Orchestra. Het klinkt misschien een tikje light op vlak van de diepste bassen, voor de rest zit het wel heel goed. De stem van U2 duikt lekker diep bij ‘Book of Your Heart’, en bij ‘Landlady’ is dat weidse dat typisch is voor de Ierse band heel aanwezig en komt het minimalistische gitaarspel van de Edge goed los van de zanglijn. We horen veel om van te houden: een mooi middengebied, voldoende detail en een luchtige weergave. De combinatie van draaitafel met Ortofon-element is prima voor dit soort muziek.

Om toch een muzieksysteem te bouwen die prijstechnisch beter klopt, wisselen we de Hegel in voor de Primare i15 met z’n uitstekende ingebouwde MM-module. Deze kleine Zweedse klasse D-versterker is heel interieurvriendelijk en past gevoelsmatig goed bij een strakke platenspeler als de Argon. We draaien ‘Sketches of Spain’, het bekende album van Miles Davis waar we al sinds ons tienerjaren naar luisteren. Los van het bijzondere sfeertje dat rond dit album hangt als gevolg van die botsing tussen jazz en flamenco-invloeden, is het natuurlijk dat trompetspel van Davis dat fascinerend blijft. De Argon TT-4 maakt er iets mooi van, al vanaf de eerste noten van ‘Concierto De Aranjuez’. De hoogste tonen, die ook extra hard worden geblazen om een accent te leggen, hebben veel impact en klinken zuiver. Niet te schel, dit systeem vlakt de hoogste frequenties een tikje af. Dat is dan weer oorvriendelijk. ‘Our Pathetic Age’ op het gelijknamige album van DJ Shadow is een van de beste tracks van vorig jaar, met dank aan de geweldige stem van Samuel T. Herring. Het tempogevoel klopt hier, en net als bij een aantal elektronische tracks van The Cinematic Orchestra horen we hier geen erge wow- of flutter-problemen. Een snelle check met een meter toont geen grote snelheidsvariaties aan, top!

Conclusie

De Argon TT-4 is een zeer volledige draaitafel die zeker kan wedijveren met de voornaamste concurrenten op dit prijspunt. De afwerking is van een hoog niveau en de zware bouw garandeert een goede weergave van je vinylcollectie. De aanwezigheid van een ingebouwde phono-versterker van een betere kwaliteit maakt de TT-4 bovendien een veelzijdige draaitafel die je kunt aansluiten op de aux-ingang van een draadloze speaker of soundbar. Vinylista’s met een klassieker hifi-systeem kunnen dat voorsterkeronderdeel gewoon omzeilen voor een pure en meeslepende weergave.

9.0
Argon Audio TT-4-2
FWD award

Beoordeling
Argon Audio TT-4

Pluspunten
  • (Uitschakelbare) ingebouwde phono-versterker
  • Volledig kant-en-klaar pakket
  • Goede cartridgekeuze
  • Massief en goed gebouwd
  • Gedempte voeten
Minpunten
  • Rotatiesnelheid niet tweakbaar

Beoordeling Argon Audio TT-4

De Argon TT-4 is een zeer volledige draaitafel die zeker kan wedijveren met de voornaamste concurrenten op dit prijspunt. De afwerking is van een hoog niveau en de zware bouw garandeert een goede weergave van je vinylcollectie. De aanwezigheid van een ingebouwde phono-versterker van een betere kwaliteit maakt de TT-4 ook een veelzijdige draaitafel die je kunt aansluiten op de aux-ingang van een draadloze speaker of soundbar. Vinylista’s met een klassieker hifi-systeem kunnen dat onderdeel gewoon omzeilen voor een pure en meeslepende weergave.

Prijsvergelijker Argon Audio TT-4

Reacties (2)