Draagbare speaker voor bij het zwembad of in de tuin: hier moet je op letten

05 juni 2023 8 Minuten 0 Reacties
Ultimate ears bluetooth speaker

De zomer staat weer voor de deur en dat betekent dat we weer massaal de tuin ingaan, de zee opzoeken en aan het zwembad gaan liggen. In veel gevallen hoort daar wat lekkere muziek bij, maar welke portable speaker is daar nu geschikt voor en waar moet je op letten? We zetten de belangrijkste tips voor je onder elkaar.

Allereerst is het van belang aan te geven dat we in dit artikel kijken naar bluetoothspeakers. Dit zijn draagbare luidsprekers die middels bluetooth met jouw smartphone of tablet kunnen verbinden. Waarom bluetooth? Omdat dit nog altijd de snelste manier is om overal muziek te kunnen afspelen en bovendien heb je op veel plekken geen beschikking over een WiFi-netwerk. Heb je wel WiFi in de tuin? Dan kun je ook zoeken naar een speaker die zowel over bluetooth als over WiFi beschikt, zodat je altijd nog flexibel blijft.

Draagbaar en draadloos

Een (draadloze) bluetooth-luidspreker is natuurlijk vooral datgene wat de naam al aangeeft; een speaker zonder kabel die draadloos muziek kan afspelen dankzij een bluetooth-verbinding. De speaker beschikt, wanneer deze draadloos is, over een ingebouwde accu of batterijen. Dit draadloos afspelen wordt ook wel streamen genoemd en houdt in dat je muziek (of andere audio) van een apparaat naar de luidspreker verstuurt zonder tussenkomst van een kabel. In dit geval wordt bluetooth gebruikt om de muziek te versturen.

Bluetooth en je apparaten

Bluetooth is een standaard die inmiddels door nagenoeg alle (mobiele) apparaten ondersteund wordt. De kans is heel groot dat je tablet, je smartphone en je laptop over bluetooth beschikken. Simpel gezegd is het een communicatieprotocol waardoor twee apparaten met elkaar kunnen praten en data kunnen uitwisselen.Voorheen was het leggen van een bluetooth-verbinding een complex proces maar tegenwoordig kun je twee bluetooth-apparaten, een zender en een ontvanger, binnen enkele seconden met elkaar koppelen. Het is een kwestie van bluetooth inschakelen, op de zender (je mobiele apparaat) de ontvanger in de bluetooth-opties selecteren en de verbinding tot stand brengen, Vervolgens kan vrijwel direct muziek richting de ontvanger (speaker) gestreamd worden.

Er zijn nog wat zaken die je moet weten over bluetooth. Zo heeft het protocol een beperkt bereik. Meestal kun je tot maximaal 10 meter van je speaker zitten totdat de verbinding verbroken wordt. In de meeste gevallen wordt de verbinding niet automatisch hersteld wanneer je weer binnen die 10 meter komt. Ook is bluetooth niet merkgebonden; heb je bluetooth op je toestel dan kun je communiceren met een bluetooth-ontvanger, ongeacht het merk. Daarbij hoeven de zender en de ontvanger elkaar niet fysiek te zien. Je kunt je smartphone gewoon in je zak houden of je laptop binnen leggen wanneer de verbinding tot stand gebracht is.

De kwaliteit van het weergegeven materiaal is grotendeels afhankelijk van de kwaliteit van de verbinding, de stream. Er worden verschillende codecs gebruikt om het materiaal te verzenden van de zender naar de ontvanger, middels bluetooth. We behandelen ze niet allemaal en zeggen je eigenlijk dat je moet zoeken naar een bluetooth-speaker met bluetooth aptX. Dit is momenteel de beste codec om twee apparaten met bluetooth muziek te laten streamen. Gelukkig beschikken tegenwoordig de meeste mobiele apparaten en de meeste speakers over deze codec.

Grootte van de speaker

Eén van de belangrijke factoren bij aankoop van een draagbare speaker voor in de tuin, op het strand of bij het zwembad is de grootte. Hoe groot mag de luidspreker zijn? Dat is afhankelijk van hoe mobiel je wilt blijven. Moet de speaker eenvoudig in een strandtas meegenomen kunnen worden? Kies dan voor een kleine, licht speaker. Let wel dat dit dan ook ten koste gaat van het volume en het bereik van de luidspreker. Mag het wat groter en zwaarder, dan kun je ook wat meer volume verwachten en echt een feestje bouwen.

Bluetooth-speakers zijn vaak volledig met je mobiele apparaat te bedienen maar in de meeste gevallen zijn er ook fysieke knoppen aanwezig. Welke knoppen verwacht je op het apparaat zelf? En beschikt de speaker misschien over een line- of usb-input wanneer de bluetooth-verbinding geen optie is of niet gewenst is? Dit zijn onderdelen van de behuizing die je vooraf goed moet controleren.

IPX-certificering

Ben je van plan de draagbare speaker te gaan gebruiken in de buurt van water? Dan is het heel verstandig te kijken naar de IPX-certificering van de speaker. Simpel gezegd laat deze certificering zien hoe bestand de luidspreker is tegen water. IPX1 en IPX2 geven aan dat een paar lichte druppels geen kwaad kunnen, maar we raden niet aan deze luidsprekers dichtbij een zwembad te gebruiken. Ga minimaal voor IPX3 of IPX4, waarmee aangegeven wordt dat de speaker bestand is tegen heviger spatwater. Een plons in het zwembad waar net de speaker naast staat kan dan geen kwaad. Nog beter is IPX5 of IPX6, waarmee de speaker bijna volledig beschermd is tegen al het water dat op de speaker afkomt, met uitzondering van complete onderdompeling. Wil je alle risico’s vermijden, bijvoorbeeld dat de speaker in het water valt, kies dan voor IPX7 en IPX8.

Accuduur draagbare luidsprekers

Ga je voor een draagbare bluetooth-speaker met ingebouwde accu, dan is het vanzelfsprekend verstandig om de accuduur goed te controleren. In de meeste gevallen communiceren fabrikanten duidelijk wat de batterijduur van een bluetooth-speaker is maar trek hier voor de zekerheid 10 procent vanaf en kijk of je hieraan voldoende hebt. Let ook op de manier waarop een bluetooth-speaker met accu opgeladen moet worden. Is dit een normale stekker of moet het via een usb-aansluiting? Dat laatste maakt het ook mogelijk je speaker via je laptop of computer op te laden. Mocht de speaker altijd met het stopcontact verbonden moeten worden, let dan goed op de lengte van de kabel.

Geluidskwaliteit draagbare speakers

Misschien wel het belangrijkste onderdeel van een draadloze en draagbare bluetooth-speaker is de geluidskwaliteit. Echter, het is erg lastig je daar een eenduidig en eenvoudig advies voor te geven. Wel kunnen we je helpen met een paar richtlijnen. Een hele kleine bluetooth-speaker brengt meestal qua kwaliteit weinig bijzonders. Dit is ook geen verrassing want de behuizing is vaak net groot genoeg voor één driver en de klankkast is gewoon te klein voor een indrukwekkend en breed geluid. Leg je de speaker naast je hoofd, puur voor jouzelf, dan kan het voldoende zijn. Wil je meer mensen entertainen, dan laat een hele kleine speaker vaak te wensen over. Wanneer de speaker over verschillende drivers beschikt, liefst voor hoog, midden en laag, dan gaat de kwaliteit in de meeste gevallen al omhoog. De grootte van de speaker neemt hiermee ook toe, net als de prijs. Vaak is het ook zo dat een duurdere speaker ook beter klinkt. Het is geen regel maar er is wel degelijk een verband tussen de prijs en de audiokwaliteit te vinden. Duurdere speakers komen dan ook meestal met meerdere drivers, een bas-poort voor de woofer en een grotere klankkast.

Extra's

Tegenwoordig beschikken bluetooth-speakers over vele extra’s. Zo komen verschillende modellen vandaag de dag met zowel bluetooth als WiFi, wat je de mogelijkheid geeft thuis via WiFi muziek af te spelen en onderweg of op een andere locatie bluetooth te gebruiken. Ook komen sommige modellen met blitse led-verlichting, waarmee je in de avond een leuke sfeer kunt creëren. Daarnaast is spraakbediening helemaal hip, bijvoorbeeld middels integratie van de Google Assistant. Tot slot bieden fabrikanten als Sony en JBL op sommige speakers de mogelijkheid er twee aan elkaar te koppelen voor een stereoweergave. Hiervoor gebruik je de app van de fabrikant én je hebt er vanzelfsprekend twee speakers voor nodig. Bij al deze onderdelen is het echter de vraag of je het echt nodig hebt en gaat gebruiken. Je betaalt er immers wel voor.

Meer informatie

Je kunt ook naar de specificaties van bluetooth-speakers kijken, zoals we als hifi-liefhebbers naar de specificaties van hifi-speakers kijken. Meer hierover lees je in ons artikel over de specificaties van luidsprekers. Lees vooral ook onze reviews van de nieuwste bluetooth-speakers voor recente ervaringen met de nieuwste modellen. Benieuwd naar meer tips en adviezen op het gebied van audio? Bekijk dan onze uitgebreide tips en advies-sectie.

Reacties (0)