De beste draadloze oordopjes van deze zomer (2023)

29 juli 2023 + 10 minuten 0 Reacties
Teufel Real Blue TWS 2 draadloze oordopjes

Aan de rand van het zwembad chillen met wat muziek of ’s avonds nog op de tablet iets op Netflix meepikken. Zonder twijfel zijn draadloze oordoppen of TWS’en daarbij heel handig. Maar in het enorme aanbod van deze Bluetooth-oortjes je weg vinden is niet eenvoudig. We nemen een aantal van de beste modellen onder de loep.

True Wireless-oortjes staan met stip op één van de lijst van de populairste audioproducten. De kleine oordoppen die draadloos met elkaar en met je smartphone verbinden zijn zeer handig. Ook om op vakantie te gaan. Omdat de meeste modellen voorzien zijn van noise-cancelling kun je ze gebruiken om een vlucht of een rit in de auto of trein ontspannen mee te maken. Lawaai kan heel vermoeiend zijn, dus rust en stilte terwijl je enkele uren op een vliegtuig doorbrengt maakt veel verschil. Eens je je vakantiebestemming bereikt, blijven de toestellen nuttig. Ook als er een hittegolf is. Vergeleken met over-ears hoofdtelefoons krijg je het veel minder warm met True Wireless-oortjes, oftewel draadloze oordopjes.

Terug thuis blijven draadloze oordopjes nuttig. Om het pendelen wat aangenamer te maken bijvoorbeeld, maar ook bij het thuiswerken of als je op kantoor de dag doorbrengt. TWS’en kun je dankzij de ingebouwde microfoons daarnaast gebruiken om mee te bellen of bij een videomeeting. Ten slotte zijn de draadloze oordopjes handig als je ’s avonds op een tablet wil gamen of iets bekijken terwijl de tv door een ander gezinslid in beslag is genomen.

Draadloze oordoppen zijn er vanaf 50 tot bijna 400 euro. Waar zit het verschil? Om te beginnen bij de ruisonderdrukking. Noise-cancelling is een complexe technologie die zowel een goede chip als voldoende microfoons nodig hebben. Bij goedkopere producten zie je vaak dat er twee microfoons per oor worden toegepast, bij duurdere drie. Ten tweede kun je bij duurdere TWS’en rekenen op extra functies, zoals draadloos laden van de case, spatial audio, multipoint-verbindingen en een uitgebreidere app. Omdat draadloze oordopjes behoorlijk klein zijn, kun je doorgaans rekenen op een batterij die vijf tot zes uur meegaat. Maar er zijn modellen die het nog wat langer volhouden. Bij elk TWS hoort een case. Het heeft een dubbele rol: de oortjes beschermen als je ze niet draagt en ze opladen. Dit kan meestal twee tot drie keer voordat ook de case leeg is. Het is dan ook de case die je af en toe aan de USB-lader moet hangen. Bij modellen met een dopje die in je oorkanaal past, krijg je meerdere dopjes in verschillende maten. Zoek zeker uit welke dopje het best bij je linker- en rechteroor past. Dat is belangrijk voor een goede pasvorm en een goede basbeleving.

JBL Tune Flex

De Tune Flex is niet enkel goedkoop en in meerdere kleuren te krijgen, het is vooral veelzijdig. De meeste TWS’en zitten heel los in je oor of werken met dopjes. Het eerste type vinden velen comfortabeler, maar stabiliteit en diepe bassen zijn vaak moeilijk te verkrijgen. Dopjes bieden dan weer een betere demping van omgevingsgeluid en echt lage bassen. Bij de Tune Flex moet je je niet afvragen welke het best bij je past. Je kunt deze JBL’s namelijk in twee modi gebruiken: los met de speaker voor je oorkanaal of met een dopje. Het gaat echter om een dunner dopje, waardoor de Tune Flex nooit heel stevig in het oor komt te zitten. Niet echt een aanrader bij het sporten, dus. De minder goede afdichting maakt dat de noise-cancelling achterblijft. Voor thuiswerken of aan het zwembad is het nog bruikbaar, op een vliegtuig krijg je nog veel lawaai binnen. De batterijduur van zes uur met NC ingeschakeld is wel heel netjes.

Zoals altijd bij JBL kun je rekenen op een uitstekende app, incluis een goede equalizer en instelbare noise-cancelling. Het is makkelijk om een sound te vinden dat je aanstaat. Standaard gaat JBL voor een basware klank dat goed bij pop, hiphop en elektronica past. Maar met wat bijregelen kun je ook breder in genres duiken. Toch zijn dit niet bepaald detailmonsters en ultrastrakke weergevers. Wil je de beste geluidskwaliteit, dan ga je toch met de dopjes moeten werken.

Beoordeling: 3,5 op 5

Teufel Real Blue TWS 2

Duits online audiomerk Teufel staat bekend als een prijsvechter. Bij deze Real Blue TWS 2-oortjes (zwart of wit) gaat het echter niet voor een bodemprijs. Voor 149 euro zitten deze draadloze oordopjes in de middenklasse. Maar daar horen ze ook wel thuis qua geboden uitrusting en prestaties. Het begint al met het aanbod dopjes. Bij Teufel krijg je naast de typische small-medium-large-doppen ook een XS en een XL-paar. Ook onderscheidend: de Duitsers bieden reserve-onderdelen aan. Cases van draadloze oordopjes raken gauw kwijt en dan kun je de oortjes doorgaans in de vuilbak gooien. Hier is dat niet het geval. Achteraf een vervang-case aanschaffen kan bij Teufel. Ook individuele oortjes zijn beschikbaar. Het vormt een mooi tegengewicht voor het TWS-image als wegwerpproducten – we zijn blij om dit te zien. De Real Blue TWS 2 komen, in tegenstelling tot hun voorgangers, met een eigen app. Deze bevat een bescheiden aanbod nuttige zaken. We denken dan aan de genrepresets die echt goed werken en een uitstekende equalizer.

Hoewel deze draadloze oordopjes van Teufel niet volmaakt zijn, bieden ze wel heel veel voor de prijs. De noise-cancelling presteert bovenmaats en de Real Blue TWS 2’s klinken heel muzikaal. Teufel heeft wel een reputatie als basliefhebber, maar die lage tonen overheersen in dit geval niet echt. De Real Blue TWS 2 is een goede keuze als je luistert naar muziek in minder goede kwaliteit of podcast. Ook bij het bellen presteren deze oortjes goed, al zijn ze wel wat gevoelig voor wind.

Beoordeling: 5 op 5

Nothing ear (2)

Het nieuwe bedrijf van Oneplus-oprichter Carl Pei heet Nothing. De naam is al een grote hint dat minimalisme hoog in het vaandel wordt gedragen. Dat is ook het geval bij deze tweede generatie draadloze oordopjes van het merk, beschikbaar in een strak zwart of wit. De ear (2) komen in een opvallend doorzichtige doos, een designkeuze die je ook bij de oortjes zelf ontdekt. Het zijn hybriden: er is een dopje dat in je oor hangt én een staafje dat uit oorschelp bengelt. Qua draagcomfort scoren ze wel, onder meer door een heel laag gewicht.

Via het staafje bedien je ze ook. Niet door te vegen of te tikken, wel door te knijpen. Een ongewone manier van bediening die wel wat gewenning vereist. Ook omdat je moet leren wat een, twee of drie keer knijpen juist doet. Het wordt echter wel helder uitgelegd in de app. De Nothing-app komt trouwens heel sober over, maar er zijn wel meer opties dan je zou verwachten. Er is een steengoede equalizer bijvoorbeeld, naast een functie om de klank op je gehoor af te stemmen. Dat komen we wel vaker tegen, in dit geval moet je wel wat tijd uittrekken om de test te doorlopen. De ear (2) ondersteunen multipoint-verbindingen met meerdere toestellen, iets dat je meestal enkel bij duurdere toestellen vindt. Gek vinden we dan weer keuze om enkel amper ondersteunde LHDC-codec als audiofiel alternatief aan te bieden. Zoals wel vaker bij TWS’en afkomstig van smartphonebouwers zijn bepaalde features enkel beschikbaar als je de draadloze oordopjes koppelt met een telefoon van het merk.

Voor z’n prijs biedt de ear (2) degelijke noise-cancelling aan. Je kunt kiezen voor een adaptieve vorm van NC, wat misschien interessant is als je graag naar stillere muziek luistert. In z’n hoogste stand hier je namelijk wel wat ruis. Ze klinken met en zonder NC wel goed, met een lichte boost van vocals. De accu van de ear (2) is z’n zwakke plek. Vier uur met NC ingeschakeld is niet zo indrukwekkend. Gelukkig kun je ze snel opladen in de case, die op zijn beurt ook draadloos kan laden.

Beoordeling: 4 op 5

Apple AirPods Pro

De Pro-versies van de populaire AirPods zijn inmiddels toe aan hun tweede generatie. En ze worden nog regelmatig voorzien van nieuwe functies, zoals headtracking. Er is dus niets outdated aan deze toestellen, hoewel ze dus al even op de markt zijn (en wellicht in het najaar opgevolgd worden). De autonomie is meer dan degelijk en de case kan draadloos geladen worden. In tegenstelling tot de goedkopere AirPods hangen de Pro’s niet los in je oor. Een dopje houdt elke toestel op z’n plaats. De AirPods Pro zijn daarom geschikt om al lopend te gebruiken. Ook bij het sporten blijven ze goed zitten. De touchbediening is soms wat wispelturig. Hun grootste troef is ongetwijfeld de baanbrekend noise-cancelling, maar ook de audioprestaties zijn puik. Zowel met muziek als bij films en games kun je rekenen op een gebalanceerd en krachtig geluid. De Ruimtelijke Audio-optie is dan weer een stuk minder overtuigend, zeker bij muziek.

Het grootste nadeel is behoorlijk voorspelbaar: de AirPods Pro werken enkel optimaal met een (nieuwere) iPhone of iPad. Ook met een Mac-computer is de integratie heel sterk. Dat laatste is wel heel bijzonder, want TWS’en hebben zelden apps voor computers. Bezit je een van die toestellen, dan gaat het installeren bijzonder vlot. Ook opties en instellingen bereik je heel snel. Ze zitten gewoon ingebakken in de systeeminstellingen van de Apple-toestellen. Je kunt de AirPods Pro ten slotte rechtstreeks met een Apple TV verbinden. De keerzijde is wel dat Android-gebruikers helemaal in de kou blijven staan. Je kunt de AirPods Pro met je Samsung, OnePlus of ander merk wel gebruiken, maar instellingen aanpassen kan niet. Daarom zijn de AirPods Pro een echte aanrader voor Apple-gebruikers, maar zijn ze minder geschikt voor Android-eigenaars.

Beoordeling: 4,5 op 5

Bowers & Wilkins Pi5 S2

Bowers & Wilkins is een van de bekendste luidsprekermerken ter wereld. Het mag niet verbazen dat geluidskwaliteit daarom de hoogste prioriteit kreeg bij de stijlvolle Pi5 S2. Die focus onderscheidt deze TWS’en met dopjes van heel wat rivalen. Niet dat die per se slecht klinken, maar Bowers & Wilkins heeft bij deze oortjes toch qua sound een eigen koers gevaren. Dat maakt de Pi5 S2 aangename muziekmakers die alle genres detailrijk en betrokken neerzetten. TWS’en kunnen nooit zo open klinken als een over-ears hoofdtelefoon, maar deze oortjes komen als quasi-enigen in de buurt. Ook de bijhorende app heeft veel te bieden voor muziekliefhebbers. Behalve functies, want op dat vlak kiest Bowers & Wilkins voor minimalisme. Verwacht hier dus niet de vele snufjes die pakweg Sony aanbiedt. Dat maakt het wel een rustigere ervaring. Je gaat het vooral openen als je de ingebakken podcasts of muziekdiensten wenst te gebruiken.

Ondanks het 300-euro prijskaartje is de Pi5 S2 niet het topmodel van Bowers & Wilkins. Er is nog de Pi7 S2 van 399 euro, uitgerust met drie microfoons in plaats van twee en een modus waarbij de case werkt als Bluetooth-zender. Misschien niet iets dat je nuttig lijkt, maar reizigers die vaak het vliegtuig nemen kunnen het wel gebruiken om met een in-flight entertainmentsysteem te verbinden. De Pi7 S2 biedt daarnaast ondersteuning voor meer audiofiele Bluetooth-codecs. Dat laatste hadden we toch ook graag bij de al bij al niet goedkope Pi5 S2’s gezien. De ‘gewone’ noise-cancelling op deze lager geprijsde versie werkt echter zeer goed. De autonomie is niet baanbrekend, het is vooral voor de geluidskwaliteit waarom je deze Britten zou kiezen.

Beoordeling: 4 op 5

Sony WF-1000XM5

Sony trekt bij zijn hoofdtelefoons graag de kaart van nieuwe technologie. Ook deze XM5-generatie zit weer propvol snufjes. Het gaat wel om een heel grondige update van de vorige versie, die algemeen beschouwd werd als een van de beste keuzes op de markt. En toch is nagenoeg alles vernieuwd ten opzichte van deze WF-1000XM4. Zowel de hardware (processor, NC-chip en driver zijn nieuw) als de software werden grondig geactualiseerd. Nog belangrijker is dat de futuristische Sony-oortjes heel compact en heel licht zijn gemaakt. Ze liggen daardoor heel goed in je oren. In de doos vind je vier paar doppen, een extra vergeleken met normaal. De noise-cancellingprestaties zijn bij de WF-1000XM5 nog beter dan bij de XM4. Op een vliegtuig zijn ze zeer effectief. Dat maakt deze oortjes tot de allerbeste qua het elimineren van omgevingslawaai. Als het gaat om geluidskwaliteit is de typisch donkere geluid van Sony hier wat detailrijker en zuiverder gemaakt. Leuk bij muziek, maar ook bij het bekijken van films. Voor telefonie zijn dit toppers.

Dat de WF-1000XM5’s veel te bieden hebben, merk je in de Sony Headphones-app. Het zit propvol opties en instellingen, en daar komen dan ook nog bèta-mogelijkheden bij. Het voelt wat druk aan, maar Sony biedt wel functies aan die echt handig zijn, zoals een persoonlijke equalizer en een functie die muziek dempt en geluid van buiten doorlaat als je begint te spreken. Samen met het lage gewicht maakt dat het heel makkelijk om deze oortjes heel de dag te dragen. De vele technologie vertaalt zich wel naar een iets hoger prijskaartje. Misschien vind je het te veel geld om uit te geven, maar je krijgt wel TWS’en die samen met de AirPods Pro aan de top staan qua prestaties. Heb je een Android, dan zijn dit de referentie-oortjes voor jou.

Beoordeling: 4,5 op 5

Draadloos voor high-end in-ears

Ook nog even dit: TWS’en zijn heel populair bij het grote publiek. Liefhebbers van duurdere IEM’s – mét kabel – houden echter niet van de klank die de meeste draadloze in-ears bieden. Dat heeft vooral te maken met de keuzes die TWS-fabrikanten maken qua geluidstuning. Complexere drivers zijn bovendien te duur voor de massamarkt.

Het Britse iFi Audio heeft wel een oplossing gevonden. Hun Go pod-adapters maken de meeste high-end in-ears draadloos. De toestellen passen achter het oor en verbinden rechtstreeks met de in-ears. In het high-endsegment kun je immers de kabel vervangen en dus zijn er rechtstreeks connectoren voorzien. In de doos zitten een aantal adapters zodat je de Go pod-toestellen met de meeste producten kunt verbinden.

De grotere, opvallendere behuizingen van de Go pod zullen wellicht sommige mensen afschrikken. Op technisch vlak scoort het product echter wel. Elk apparaat bevat een hoogwaardige DAC en een betere hoofdtelefoonversterker, waardoor de iFi Audio-toestellen ook de taaiere IEM’s in onze collectie konden aansturen. De geboden geluidskwaliteit is uiteraard afhankelijk van de gekozen oortjes, maar ondersteuning voor elke audiofiele codec maakt dat de Go Pods niet de zwakke schakel in het verhaal zijn.

Reacties (0)