Een bluetoothspeaker kopen doe je niet zomaar, ook al is het een extreem toegankelijk product. Je laadt hem op, koppelt hem aan een smartphone, of laptop en kunt urenlang luisteren naar je favoriete tunes. Wanneer je een beetje bereid bent te investeren, dan komt daar nog een zeer degelijk geluid uit ook. Handig voor op de slaapkamer van je kids, mee op de camping of tijdens een dagje strand. Of als je een klein huis hebt, en niet zo veeleisend bent qua audio.
Wil je een bluetoothspeaker kopen? In dit artikel (of deze basiscursus) lees je alles dat je moet weten over het kopen en gebruiken van een bluetoothspeaker, zodat je helemaal op de hoogte bent van waar zo'n product aan moet voldoen.
Bluetoothspeaker kopen: de basis
Maar ook wanneer je weinig eisen stelt aan je hardware is het een goed idee je minimaal goed in te lezen over wat een bluetoothspeaker precies is en kan. Want de ene speaker is de andere niet; laat dat duidelijk zijn. Een bluetoothluidspreker is dat wat de naam al aangeeft: een speaker zonder kabel die draadloos muziek kan afspelen dankzij een bluetoothverbinding. De speaker beschikt meestal over een ingebouwde accu of batterijen. En anders gewoon een stekker.
Dit is wel even iets waar je scherp op moet zijn. De term ‘draadloos’ verwijst namelijk naar de manier waarop de muziek verstuurd wordt vanaf een bronapparaat naar de speaker. Dit heeft dus niet altijd betrekking op waar de speaker zijn energie vandaan haalt. In de meeste gevallen hebben bluetoothspeakers dus een ingebouwde accu, en in alle gevallen is het zo dat ze ook middels een stekker of usb(-c)-kabel werken. Check dat van tevoren voordat je iets koopt.
Het bedienen van een bluetoothspeaker kan ook vaak op drie, soms vier, manieren. Bij vrijwel alle modellen is het zo dat er op de behuizing zelf knoppen zitten, waarmee je basale afspeelfuncties beheert. Ook kun je de bluetoothspeaker bedienen via de app van je favoriete muziekstreamingdienst, of de app van de fabrikant. Tot slot worden sommige varianten geleverd met een kleine of compacte afstandsbediening, al komt dat in de praktijk amper voor.
Verder is het handig om te letten op het formaat en andere functies van zo’n bluetoothspeaker. Wil je hem overal mee naartoe nemen, haal dan niet een te groot model in huis. Moet de speaker waterdicht zijn of over andere poorten beschikken (zoals een audioaansluiting)? Wil je er ook mee kunnen bellen? Denk daar van tevoren goed over na, zodat je in de praktijk niet voor verrassingen komt te staan. Dit soort informatie komt vaak goed naar voren in de specificatielijst.
Oké, maar wat is bluetooth?
Bluetooth is een standaard die door nagenoeg alle (vooral draagbare en mobiele) apparaten ondersteund wordt. De kans is heel groot dat je tablet, smartphone, laptop en televisie over bluetooth beschikken. Simpel gezegd is dit een communicatieprotocol waarmee twee apparaten met elkaar kunnen praten en data kunnen uitwisselen. Het koppelen an sich duurt enkele seconden; zodra de apparaten elkaar zien, hoef je de verbinding alleen te bevestigen.
Het koppelproces is dus in veel gevallen ontzettend simpel. Het is een kwestie van bluetooth inschakelen op de zender (of het bronapparaat, zoals je smartphone) en de ontvanger (in dit geval de bluetoothspeaker). Hoe dat precies werkt, verschilt per apparaat en besturingssysteem – dus daar kunnen we geen algemene uitspraak over doen. Bluetooth activeren op een speaker gaat meestal door de (bluetooth)verbindingsknop een aantal seconden in te drukken.
Hoe je bluetooth activeert op een smartphone, tablet, laptop of televisie, staat meestal in de handleiding beschreven. Maar je komt er meestal wel uit wanneer je naar de instellingen gaat en vanaf dat punt je zoektocht begint. Inmiddels zijn er verschillende bluetoothversie in omloop, waarvan bluetooth 5.3 de meest recente is (per maart 2024). Maar als je apparaten (zenders en ontvangers) minimaal aan bluetooth 5.0 of idealiter 5.2 voldoen, is dat perfect.
Er zijn verder geen eisen als het om de bluetoothverbinding gaat. Ga je een bluetoothspeaker kopen, dan hoef je dus in feite alleen te letten op de specificaties van dát apparaat, en eventueel de ondersteunde bluetoothversie. Maar hoe moderner de speaker, hoe moderner de verbinding. Verder moet je er alleen rekening mee houden dat beide apparaten binnen tien meter bij elkaar moeten blijven. Ga je buiten dat bereik, dan kan het zijn dat de verbinding verbroken wordt.
Audiokwaliteit en energieverbruik
De audiokwaliteit is grotendeels afhankelijk van de kwaliteit van de verbinding en natuurlijk de drivers. Er worden verschillende codecs gebruikt om het materiaal te verzenden van de zender naar de ontvanger. Veelvoorkomende audiocodecs zijn aac, sbc, aptX en ldac. De beste optie in het algemeen is van aptX, waar je ook weer verschillende varianten in hebt. Hoe beter de audiocodec, hoe hoger het energieverbruik en hoe meer druk er op de verbinding komt te staan.
Audiocodecs uitleggen is een artikel op zichzelf waard. Gelukkig hebben we daar een prima artikel over klaarstaan, waar je meegenomen wordt langs de basis van bluetooth en wat een audiocodec precies inhoudt. Een hele kleine bluetooth-speaker brengt meestal qua kwaliteit weinig bijzonders. Dan nog even over die drivers. Wanneer de speaker over verschillende drivers beschikt, liefst voor hoog, midden en laag, dan is de audiokwaliteit meestal al vrij hoog.
Vaak is het ook zo dat een duurdere speaker beter klinkt; er is duidelijk een verband tussen de prijs en de audiokwaliteit te vinden. Duurdere speakers komen dan ook meestal met meerdere drivers, een bas-poort voor de woofer en een grotere klankkast. Ga je een bluetoothspeaker kopen die beschikt over een accu, let dan op de accuduur. Omdat die afhankelijk van het gebruik is, is het een goede stelregel om ongeveer tien procent van de beloofde gebruiksduur af te halen.
Let ook op de manier waarop een bluetoothspeaker met accu opgeladen moet worden. Is dit een normale stekker of moet het via een usb-aansluiting? En als het een usb-oplader is, welke versie van usb is dat dan? Tegenwoordig is dat vooral usb-c; maar toch moet je dat even checken. Dat laatste maakt het ook mogelijk je speaker via je laptop of computer op te laden. Let ook altijd op de lengte van de kabel, zodat je weet of de speaker het redt in jouw situatie.
Meer informatie?
Wil je meer weten over speakers, het gebruik en de aankoop ervan, dan kun je terecht in onze uitgebreide tips en advies-sectie. Neem ook onze reviewsectie door, waar bluetoothspeakers aan bod komen.
Reacties (0)