AURALiC Merkenspecial – Van ambitieuze startup tot internationaal topmerk

04 oktober 2022 8 Minuten 0 Reacties
AURALiC_Edwin + Marc AURALiC
FWD award

Hoewel een verbazingwekkend aantal muziekliefhebbers nog steeds een cd-speler als digitale muziekbron gebruikt kan inmiddels toch wel gesteld worden dat streaming de digitale muziekwereld onomkeerbaar heeft overgenomen. Aan de onderkant van de markt maken slechts een paar merken de dienst uit, maar in de midden- en topklasse is de concurrentie een stuk groter. Dit is waar het merk AURALiC opereert, en met toenemend succes. Het merk heeft met Dynaudio Benelux onlangs een nieuwe Nederlandse distributeur gekregen, een goed moment om de knappe prestatie van deze fabrikant bij hun verovering van de markt eens in het zonnetje te zetten.

Geschiedenis en Filosofie van AURALiC

AURALiC mag nog steeds een ‘jonge’ fabrikant genoemd worden. Het bedrijf werd in 2009 opgericht door Xuanqian Wang en Yuan Wang, nadat zij elkaar in 2008 hadden ontmoet op het Waldbühne muziekfestival in Berlijn. Ze bleken niet alleen een grote passie voor muziek te delen, maar ze hadden ook perfect op elkaar aansluitende ideeën over wat er allemaal beter kon aan digitale muziekweergave en hoe je met die innovaties de markt moest bestormen. Het eerste product van AURALiC was de VEGA DAC, die een aantal tot dan toe ongekende innovaties aan boord had. Naast de op de 8078 mengtafel van de legendarische Rupert Neve gebaseerde Orfeo analoge uitgangsmodules viel vooral de interne ‘clock’ op. Deze bepaalt – heel kort door de bocht – de nauwkeurigheid van de conversie. De clock in de VEGA had een nauwkeurigheid van 82fs, oftewel 82 femtoseconde (0,000000000000082 seconde). Voor die tijd zéér revolutionair, maar zelfs vandaag de dag geldt dat nog als extreem nauwkeurig.

Kort daarna werd de ARIES ‘wireless streaming hub’ gelanceerd. Een futuristisch ogend apparaat dat, in tegenstelling tot wat de naam deed vermoeden, wel degelijk ook in een bedraad netwerk kon worden opgenomen. AURALiC had echter extreem veel aandacht besteed aan de kwaliteit van de draadloze verbinding. Die deed zó weinig onder voor de bedrade verbinding dat sommigen hem zelfs prefereerden, iets dat de audiofiele gemeenschap tot dan toe niet gewend was. De ARIES was daardoor veel minder gebonden aan de plaats waar hij kon staan, er hoefde niet per se een ethernet-aansluiting in de buurt te zijn. Dat was een goed voorbeeld van de filosofie van AURALiC. Het ging vanaf het begin niet alleen maar over technologie – al was die bij Xuanqian Wang in uiterst bekwame handen – ook zaken als muzikaliteit en gebruiksgemak – meer het vakgebied van socioloog en managementdeskundige Yuan Wang – stonden én staan hoog in het vaandel.

Streamers en DAC’s maar ook versterking?

De ARIES ‘wireless streaming hub’ is – als je de ARIES Mini en de actuele generatie meetelt – al aan zijn zevende versie toe. Dat komt overigens niet door een onduurzaam soort ‘elke negen maanden een nieuw apparaat’-filosofie die met name de Japanse hifi-marketing in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw kenmerkte, maar door de ijzersterke arbeids-ethiek van Xuanqian Wang. De technologische ontwikkelingen rond digitale muziekweergave voltrekken zich nu eenmaal in hoog tempo en als er nieuwe toepassingen of inzichten beschikbaar zijn die de weergave beter kunnen maken, dan zorgt hij dat die worden toegepast. Hetzelfde geldt in iets mindere mate voor de VEGA DAC, die inmiddels vier generaties omvat. AURALiC richt zich dus vooral op zeer goed klinkende DAC’s en de bijbehorende streamers, of op geïntegreerde streamers met de DAC aan boord – de ALTAIR modellen. Maar het is voor een fabrikant in commercieel opzicht natuurlijk heel interessant als je ook een bijpassende versterker kunt aanbieden. Bij AURALiC kwam die oplossing in de vorm van de ‘super-geïntegreerde’ POLARIS en de MERAK Class-D monoblokken waarbij de VEGA of de ALTAIR als voorversterker konden worden ingezet. Hoewel de belangstelling daarvoor best groot was heeft AURALiC anno 2022 geen versterkers meer in het assortiment. Xuanqian Wang liet zich onlangs in een interview echter ontvallen dat er op de achtergrond eigenlijk altijd wel aan dergelijke producten wordt gewerkt, maar dat het nog niet bekend is óf en wannéér die op de markt zullen komen.

Kennis van zaken en passie voor het vakKennis van zaken en passie voor het vak

AURALiC heeft vanaf het begin gekozen voor een ‘traditioneel’ verkoopnetwerk met distributeurs en retailers. Marc Brekelmans van Dynaudio Benelux, de kersverse distributeur, legt dat graag uit: “AURALiC vindt, en daar zijn wij het uiteraard van harte mee eens, dat een hoogwaardig merk als dit zorgvuldig aan de man moet worden gebracht. Met kennis van zaken en passie voor het vak, maar ook met goede begeleiding en service na de aankoop. Daarom werkt AURALiC – waar mogelijk – het liefst met een netwerk van distributeurs, agenten en dealers. De ontzorgende werking daarvan is voor de meeste AURALiC klanten gelukkig nog een factor van betekenis.”

De G-Series, focus op stabiliteit

Met de komst van de G-Series kun je zeggen dat AURALiC gearriveerd is. Deze serie, die met de G1 en de G2.1 op twee prijsniveaus zit, heeft een indrukwekkende kwaliteitsstandaard neergezet. Er is een bijna obsessieve aandacht voor bouwkwaliteit, voor de onderdrukking van resonanties, voor een zo schoon mogelijke voedingslijn en voor de allerbeste digitale oplossingen en componenten. Dat gaat bij de G2.1 componenten héél ver. De zeer degelijk gebouwde ‘Unity Chassis II’ kastconstructie is voorzien van een koperen binnenkast voor de beste afscherming, het nieuwe Tesla G2 platform elimineert effectief álle jitter uit het digitale signaal en de galvanische scheiding is van het hoogst haalbare niveau om de invloed van externe noise zo klein mogelijk te maken. Alles is gericht op een zo zuiver mogelijke weergave. De voetjes onder de apparaten zijn niet alleen van verschillende springveren voorzien om een breed gebied aan resonantiefrequenties te onderdrukken, er is bij de toegepaste veren zélfs rekening gehouden met de gewichtsverdeling van het apparaat. De LEO GX.1 Master Clock is speciaal voor de VEGA G2(.1) ontwikkeld en biedt een unieke functionaliteit, waarbij met behulp van de in eigen huis ontwikkelde Lightning Link de interne clock van de VEGA niet wordt gesynchroniseerd mét, maar volledig wordt overgenomen dóór de Rubidium ‘atoomklokken’ in de LEO. Die zijn zó extreem nauwkeurig dat zelfs de modernste meetapparatuur de resterende jitter niet meer kan vaststellen. Om toch een realistische waarde te kunnen publiceren moest een speciaal wiskundig model ontwikkeld worden. De SIRIUS G2.1 Upsampling Processor biedt – als eerste ter wereld – on-the-fly upsampling naar PCM én DSD. Hij heeft een groot aantal digitale in- en uitgangen en kan daardoor met praktisch alle merken D/A-converters worden gecombineerd. Het maakt – op de LEO GX.1 master clock na – dus niet uit met welk AURALiC apparaat je je AURALiC ecosysteem begint, je kunt je digitale muziekbron altijd later uitbreiden met andere AURALiC apparaten.

De Lightning DS Remote app

De Lightning DS Remote app is alleen beschikbaar voor iOS, niet voor Android. Daar is voor gekozen omdat het door het enorme aantal versies van Android – die soms zelfs merkgebonden zijn – praktisch onmogelijk is om een stabiel werkende app te bieden. Ondanks die ‘beperking’ zet AURALiC de maatstaf qua bediening op afstand. Er is zeer bewust niet gekozen voor een off-the-shelf UPnP oplossing maar voor een eigen systeem dat Lightning DS heet. De VEGA DAC’s hebben weliswaar een beperkte ingebouwde streaming-functie die via UPnP werkt, maar dat is meer een service-product voor mensen die hun AURALiC ecosysteem willen starten met een VEGA DAC maar (nog) niet over een ARIES streamer of ROON beschikken. De Lightning DS app biedt ten opzichte van standaard UPnP apps een eigen, betere en flexibelere server-functie met méér metadata en de daarbij behorende zoek- en bedieningsfuncties, zoals selecteren op bestandsformaat of resolutie. Daarnaast biedt de Lightning DS app een uitzonderlijke en zeer uitgebreide functie waarmee je in een browser-achtige omgeving op eenvoudige wijze controle hebt over de diepere instellingen van het apparaat. Denk daarbij aan indexering-parameters, digitale filters, het uitgangsvolume en een complete DSP-setup voor re-sampling, parametrische EQ en room-correction/speaker placement. Tevens vind je in dit diepere menu de instellingen voor het rippen van cd’s. Want ook dát kan sinds firmwareversie 7 met de ARIES, ALTAIR en POLARIS modellen wanneer je er via USB een externe cd/dvd drive op aansluit.

Een knappe prestatie

AURALiC heeft zich in haar relatief korte bestaan van een veelbelovende en ambitieuze startup opgewerkt tot een merk dat wereldwijd bekendheid geniet en wordt gerespecteerd. Een knappe prestatie die niet mogelijk was geweest zonder hun geweldige producten, die inmiddels niet meer weg te denken zijn uit de hogere hifi- en highend-klasse.

Dynaudio Benelux

Tel: 085 – 8772439, www.dynaudio.com

Reacties (0)