Review: Samsung Galaxy Tab S4 – geüpgraded op de belangrijkste punten

10 oktober 2018 + 10 minuten 0 Reacties
samsung-galaxy-tab-s4-foto-2

De Samsung Galaxy Tab S4 is de nieuwste premium Android-tablet van Samsung, bedoeld voor entertainment en werk. Voor dat laatste heb je nog wel wat andere accessoires nodig. Hoe bevalt de tablet als entertainmentproduct? We bekijken het in de recensie.

De markt voor Android-tablets ligt al een tijdje op z’n gat. Onlangs bracht Huawei nog een tablet uit bedoeld voor entertainment, maar die viel niet goed in de smaak. Het is aan Samsung om te laten zien dat deze markt nog steeds wat te bieden heeft. De Samsung Galaxy Tab S4 kan worden gebruikt in combinatie met een aantal accessoires, maar in eerste instantie bekijken we het product zoals je hem los koopt in de winkel. Hoe bevalt deze tablet als entertainmentproduct? Je leest er alles over in deze uitgebreide recensie.

Samsung Galaxy Tab S4 – specificaties

Samsung Galaxy Tab S4
Scherm 10,5-inch, 1.600 bij 2.560 pixels
Digitizer Nee
Processor Qualcomm Snapdragon 835
RAM 4 GB
Opslaggeheugen 64 GB
SD Ja
HDMI Nee
USB Ja, usb-c
GPS Ja
3G/4G Ja (optioneel)
Bluetooth Ja, 5.0
NFC Nee
Camera’s Dertien megapixel achter, acht megapixel voor
Accu 7300 mAh Lithium Polymer

Specs

Onder de motorkap van de Samsung Galaxy Tab S4 treffen we niet de meest moderne Qualcomm Snapdragon-processor aan, maar dat betekent niet dat je dit merkt in de dagelijkse prestaties. De Snapdragon 835-chipset is nog steeds ontzettend capabel en fungeert als prima basis voor een high-end entertainment tablet. Qua werkgeheugen is de tablet er niets op vooruitgegaan in vergelijking met de Samsung Galaxy Tab S3, maar het interne opslaggeheugen is wel verdubbeld. Daarnaast heeft de accu ook veel meer vermogen.

Samsung Galaxy Tab S4 – hardware en design

De tablet oogt heel premium dankzij het glazen design, dat vrijwel altijd voor een groot nadeel zorgt: vingerafdrukken. Dat doet afbreuk aan het luxueuze uiterlijk van het apparaat. Je kunt natuurlijk een hoesje kopen voor je tablet, wat altijd verstandig is, maar dan zie je dat uiterlijk dus weer minder vaak. Los van de vingerafdrukken oogt de tablet gewoonweg mooi en stijlvol, wat je ook mag verwachten van een high-end tablet. De randen aan de voorkant zijn dit keer dunner gemaakt; de capacitieve toetsen zijn tevens verdwenen.

Of de randen te dun zijn of niet is iets heel persoonlijks. Ondergetekende heeft dikke duimen, waardoor er nog wel eens op het scherm gedrukt werd zonder dat dit de bedoeling was. Maar voor mensen met minder dikke duimen is dat een minder groot probleem natuurlijk. We hebben het al eens eerder gesteld op Tablets Magazine: de trend van dunne schermranden is niet per se beter voor een tablet, die je vooral comfortabel moet kunnen vasthouden. Zijn je vingers dus wat dikker, dan lever je in op comfort en dat wil je eigenlijk niet.

Achterop zit een enkele camera. Omdat tablets vaak niet als dagelijks fotografietoestel worden ingezet is dat prima, omdat ook wij camera’s op tablets zien als een extra feature. Het is niet nodig dat er twee camera’s op zitten voor welk effect dan ook, omdat de kans groot is dat je dit met je smartphone gaat en, belangrijker nog, wil doen, vanwege het handigere formaat. Een functie die schittert in afwezigheid is de vingerafdrukscanner. Mocht je die dus altijd hebben gebruikt op je Tab S3, dan zul je die daadwerkelijk missen.

Gelukkig beschikt de Samsung Galaxy Tab S4 wel over dezelfde functionele aansluiting als de Tab S3, waarmee je de tablet kunt omtoveren tot een werkstation. Naast de cloud- en productiviteitsapps die al beschikbaar zijn op Android, heeft Samsung ook flink geïnvesteerd in de werkomgeving. Daardoor kan deze tablet prima gebruikt worden als apparaat om op te werken, zeker wanneer je vaak weg of onderweg bent. Of het je huidige laptop of pc gaat vervangen is natuurlijk een tweede vraag — wij denken vooralsnog van niet.

De knoppen voor het volume en het in- en uitschakelen zitten op dezelfde plek als op de Galaxy Tab S3; datzelfde geldt voor de sleuf voor de sim- en micro-sd-kaart. Onderaan treffen we de usb-c- en koptelefoonaansluiting aan. Verder heeft Samsung weinig designveranderingen doorgevoerd. Opvallend zijn verder nog wel de vier speakers op het toestel. Wanneer je de tablet in horizontale stand vasthoudt, dan zitten die speakers aan de zijkant. Dat was ook al op de Tab S3 het geval, dus heel veel is er eigenlijk niet veranderd.

Display

Het scherm van 10,5-inch, met zijn hoge resolutie van 1.600 bij 2.560 pixels, is een ware upgrade in vergelijking met het vorige model. De schermverhouding is dit keer zestien bij tien, waardoor je er prima media op kunt consumeren en genoeg ruimte hebt om op te kunnen werken. De pixeldichtheid van dit scherm is ietwat hoger dan op het vorige model, maar voor de leek zal het verschil niet zichtbaar zijn. Het scherm is scherp en kleurrijk en voldoet voor het bekijken van foto’s en video’s en het spelen van games.

De tablet biedt ondersteuning aan voor hdr-content. Hdr staat voor high dynamic range en zorgt ervoor dat de kleuren veel rijker worden weergeven. Ook wordt het zwart dieper en lijken alle beelden veel natuurlijker over te komen. Maar daar heb je natuurlijk wel geschikte content voor nodig en die tref je nog niet overal aan. Videostreamingdiensten als Netflix en Amazon Prime Video hebben bijvoorbeeld hdr-materiaal, dus daarmee kun je goed zien hoe mooi het scherm daadwerkelijk is. Voor meer info over hdr kun je dit artikel lezen.

Connectiviteit

Qua connectiviteit mag je de basale opties verwachten, zeker voor het model zonder simkaart. Helaas beschikt de tablet niet over nfc, maar dat is dan ook niet echt nodig op een tablet. Wel zijn er allerlei sensoren zijn aanwezig zoals een snelheidsmeter, kompas, gyroscoop en tevens een irisscanner. Die zou je voortaan kunnen gebruiken in plaats van de vingerafdrukscanner, al is deze methode bewezen onveiliger dan een vingerafdruklezer. Wifi, gps en bluetooth 5.0 en usb-c zijn verder op beide varianten te vinden.

Speakers

De vier speakers op de Samsung Galaxy Tab S4 laten een prima geluid horen, al hebben we niet meteen het idee dat er een grote vooruitgang is geboekt in vergelijking met het vorige model. Ze zitten op de hoeken van de tablet en sturen het geluid via de zijkanten dus naar buiten, waardoor het geluid prima verspreid kan worden, mede dankzij ondersteuning voor Dolby Atmos. Je kunt de kwaliteit van het geluid zelf aanpassen middels de equalizer en kunt vervolgens de tonen verder finetunen (wat overigens al is gebeurd door AKG).

Het grootste nadeel van de speakers heeft echter niets te maken met de kwaliteit, maar met de plaatsing. Omdat de speakers (horizontaal gezien) vlakbij de hoeken zitten, is de kans zeer aannemelijk dat je je handen voor de openingen houdt en je dus het geluid blokkeert. Dat hoort je meteen en is ook irritant. Meestal is het goed hoorbaar welke geluid op de achtergrond aanwezig zijn en welke zich op de voorgrond begeven, maar wanneer je de speakers blokkeert dan ontneem je de tablet van deze functie. Geen handige designkeuze, dus.

Camera’s

Op de achterkant zit een camera met een dertien megapixelsensor. Zoals gesteld koop je een tablet niet voor het maken van foto’s, dus zijn we hier ook niet heel erg streng over. Dat gezegd hebbende is de kwaliteit niet heel denderend te noemen. Twee jaar geleden was dit misschien nog wel prima, maar nu niet meer. Gelukkig kan de hdr-stand al een aantal problemen wegnemen (beelden zijn daadwerkelijk gedetailleerder en minder korrelig), maar laat dit niet de reden zijn dat je kiest voor een Galaxy Tab-model.

Op de Samsung Galaxy Tab S3 zat ook al een camera van dertien megapixel, dus op het eerste gezicht lijkt er weinig veranderd te zijn. Gelukkig kan er tegenwoordig een hoop worden gedaan middels software en beschikt de tablet over een aantal modi, onder meer een Pro-stand voor extra opties, waarmee een hoop kan worden rechtgetrokken. De frontcamera is wel ietwat verbeterd met een acht megapixelsensor (tegenover de vijf megapixelsensor op de S3), waardoor videogesprekken gewoon goed te volgen zijn.

Accuduur

Gelukkig heeft Samsung goed gekeken naar wat wel belangrijk is op een tablet, namelijk de accuduur. Met een vermogen van 7.300 mAh beschik je over iets meer dan twintig procent aan extra vermogen in vergelijk met de Tab S3, wat voor een langere gebruikersduur zorgt. Je zult met gemak een dag doorkomen wanneer je er heel de dag op werkt of dingen op kijkt. Dat heeft ook te maken met Android Oreo, een energiezuinige versie van het besturingssysteem. Bovendien verbruiken applicaties natuurlijk ook steeds minder energie.

Samsung Galaxy Tab S4 – software

Android Pie is al verkrijgbaar, maar de Samsung Galaxy Tab S4 wordt geleverd met Android Oreo, met daaroverheen natuurlijk de recente versie van de Samsung Experience (versie 9.5). Daar is op zich weinig mis mee, aangezien Android Oreo energiezuiniger en overzichtelijk is. Een groot nadeel is echter het niveau van de Android-beveiligingspatch. Die staat namelijk nog op 1 juni 2018, terwijl we vlak voor het recenseren van het apparaat nog een update hebben uitgevoerd. Dat kan echt niet op een high-end model.

Omdat het een Samsung-apparaat is, heeft de tablet dezelfde interface als andere Samsung-modellen (die afwijkt van de meer kale versies van Android, sommige functies zijn op andere plekken te vinden). Dat is even wennen voor nieuwkomers, maar over het algemeen kom je snel tegen wat je zocht. Daarnaast moet je even wat tijd vrijmaken voor het verwijderen van vooraf geïnstalleerde applicaties, aangezien er wederom veel aanwezig zijn. Gelukkig is de hoeveelheid apps in de afgelopen jaren afgenomen, maar het is nog steeds teveel.

De camera aan de voorkant van het toestel is overigens in staat om het toestel te ontgrendelen middels een irisscan of gezichtsherkenning. Dat klinkt hartstikke leuk op papier en de eerste paar keer is het ook tof in de praktijk, maar je komt er al gauw achter dat het toch meer een gimmick dan een handige feature is. Met iets te veel of juist te weinig licht werkt de functie al niet meer en dan ben je overgeleverd aan oudere methoden, zoals een pincode. Heel jammer, zeker ook omdat je geen vingerafdrukscanner als alternatief hebt.

Samsung Galaxy Tab S4 – in gebruik

Van een high-end tablet mag je het één en ander verwachten op het gebied van gebruiksvriendelijkheid. En gelukkig maakt Samsung die verwachtingen waar met de Samsung Galaxy Tab S4. Het apparaat is gemakkelijk in gebruik te nemen, werkt snel en soepel en ligt over het algemeen lekker in de hand. Ondanks het glazen design is de buitenkant niet ontzettend glad en zal het apparaat dus ook niet zomaar uit je handen of van een tafel glijden. Wel is het zo dat het scherm ontzettend reflecteert, waardoor je soms niet alles goed kunt zien.

Samsung levert ook een grote variant van de S Pen mee met deze tablet. Deze S Pen is lang niet zo uitgebreid als die van de Samsung Galaxy Note 9, dus verwacht er dan ook niet te veel van. Wel is het nog steeds een handige standaardaccessoire waarmee je snel aantekeningen kunt maken. Ook kun je er nog steeds prima mee tekenen, aangezien er meer dan vierduizend drukpunten worden herkend. Ook is het zo dat je je handpalm op het scherm kunt laten rust tijdens het tekenen of schrijven; alleen de stylus wordt dan als input gebruikt.

Prestaties

Nee, de Qualcomm Snapdragon 835-chipset is niet de nieuwste in processorland (dat is de 845 op moment van schrijven), maar dat betekent niet dat je dat merkt in je dagelijkse gebruik. De processor is zeer capabel en kan met gemak de apps aan die je wil draaien. Zo kun je zonder na te denken een potje Fortnite opstarten, of welke game dan ook. In de komende maanden hoef je je geen zorgen te maken dat de prestaties achteruitgaan of dat je iets niet kunt doen vanwege de chip. De prestaties van de Galaxy Tab S4 liegen er niet om.

Samsung Galaxy Tab S4 – conclusie

Al met al voelt de Samsung Galaxy Tab S4 aan als een grote herhalingsoefening. De tablet beschikt over veel dezelfde functies en designelementen als Samsungs vorige high-end tablet en dat is toch jammer om te zien; zeker omdat we er twee jaar op hebben moeten wachten. Bovendien heeft het bedrijf ervoor gekozen om de vingerafdrukscanner weg te laten en daarvoor in de plaats hebben we de minder betrouwbare gezichtsherkenning gekregen. Coole feature wel, maar meestal werkt die helaas niet zoals beloofd.

De belangrijkste veranderingen doen echter wel een hoop goed voor de tablet. Zo is er een nieuwere processor aanwezig, heeft het scherm een flinke upgrade gehad (wat ook wel nodig was) en beschikt de accu over veel meer vermogen. Je kunt dus meer en langer doen met de Galaxy Tab S4 in vergelijking met de Tab S3, maar voor een bedrag van gemiddeld 650 euro is dat ook wel het minste wat je mag verwachten. Maar het blijft een dure tablet, hoe je het ook wendt of keert. En dat voor een tablet waar dus ook functies op missen.

Verder is het ook jammer dat wanneer je echt alles uit het apparaat wil halen, je alsnog de losse accessoires los moet aanschaffen. Pas dan profiteer je van zaken als Samsung Dex of de werkomgeving. Het is niet zo dat de Samsung Galaxy Tab S4 een slechte tablet is. Nee, het is de beste Android-tablet van dit moment, waar we toch echt streng naar moeten blijven kijken. Samsung heeft gelukkig wel de belangrijkste onderdelen van de tabletserie van een upgrade voorzien, maar dat is wat ons betreft niet het hoge prijskaartje waard.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Processor
  • Schermkwaliteit
  • Accu

Minpunten
  • Hoge prijs

  • Reflecterend scherm
  • Veel hetzelfde

Reacties (0)