Vorig jaar hebben we uitgebreid gekeken naar de Nest Cam IQ, een slimme camera voor binnenhuis. In deze review kijken we naar de Nest Cam IQ outdoor, een versie die speciaal ontwikkeld is voor buitenshuis. Deze camera beschikt onder meer persoonsmeldingen en activiteitszones.
Wat is de Nest Cam IQ outdoor?
In navolging op de Nest Cam IQ Indoor, komt Nest met de Cam IQ outdoor, speciaal voor buitenshuis. De slimme camera met een adviesprijs van 379 euro biedt een (maximaal) 4K-beeldkwaliteit en laat je onder meer weten wanneer een onbekend persoon zich in jouw tuin of op jouw oprit bevindt. Hij is ook slim genoeg om het verschil te zien tussen een persoon en de kat van de buren, waardoor hij een precieze melding kan afgeven. Wanneer de camera een persoon opmerkt, stuurt hij een persoonsmelding naar je smartphone. De camera zoomt automatisch in en blijft de persoon volgen, en met een abonnement op Nest Aware kan hij je via een melding laten weten of het een vriend of gezinslid is, of iemand die je niet kent.
Net als de indoorversie is de Nest Cam IQ outdoor voorzien van Supersight dat je met de digitale 4K-sensor, HDR en HD-video (1080p) tot 12x laat inzoomen. En als het donker is, wordt het hele gebied gelijkmatig verlicht door de infrarood-leds van Nachtzicht. De Nest Cam IQ outdoor is met zijn IP66-classificatie weerbestendig. Ongewenste bezoekers schrik je af met de luidspreker (15 keer zo sterk als die van de Nest Cam Indoor) en de functie Praten en luisteren in HD. Wanneer je via de app praat, gaat de lichtring van de Nest Cam IQ outdoor pulseren om de aandacht van de ongewenste gast naar de camera te trekken. Videobeelden worden op het apparaat versleuteld via een veilige 128-bits AES-verbinding met TLS/SSL.
Wanneer de Nest Cam IQ outdoor een persoon ziet (in plaats van een huisdier, plant of een schaduw op de muur), kan hij een speciale melding sturen met een ingezoomde foto. De Nest Cam neemt tot 2,6 miljoen frames per dag op in Full HD. De Beeldlijn-algoritmen van de Nest Cam IQ outdoor selecteren de meest relevante beelden. Zo kun je de gebeurtenissen van de dag snel bekijken. Beeldlijn spoort ook automatisch belangrijke beelden voor je op en zoomt in op de actie. Je kunt een melding krijgen met een momentopname, zodat je ziet wat er is gebeurd. In de Nest-app heb je drie uur geschiedenis met momentopnamen. Als je een abonnement neemt op Nest Aware, krijgt de Nest Cam IQ outdoor toegang tot nog meer intelligentie, waaronder continue opnamen, persoonsherkenning en activiteitszones.
Nest Aware abonnement
Zonder abonnement biedt de Nest Cam IQ outdoor 3 uur terugkijken in de tijd (met alleen screenshots van activiteiten), live kijken, praten en luisteren via de camera en inzoomen op live-beelden. Je krijgt een melding als er wat gebeurt maar terugkijken wat er precies gebeurd is, is niet mogelijk. Speciaal voor de Nest Cam IQ indoor en outdoor is hier de ‘persoonsmelding’ aan toegevoegd.
Met een abonnement op Nest Aware (eerste 30 dagen gratis op proef) kun je dit uitbreiden met bekend-gezicht meldingen. Dit zijn meldingen over wie er in je huis is, bijvoorbeeld een gezinslid, de oppas of een onbekende. Hiervoor moet je bekende gezichten wel identificeren in de Nest-app. Met een abonnement krijg je daarnaast ook intelligente geluidsmeldingen. Deze meldingen brengen je op de hoogte van gebeurtenissen buiten beeld, zoals mensen die praten of blaffende honden.
Met Nest Aware heb je ook toegang tot bestaande functies, zoals 5-, 10- of 30-daagse videogeschiedenis die je met Beeldlijn kunt doorzoeken, het maken en delen van clips en time-lapses, en het maken activiteitszones met automatische deurdetectie. Bovendien geeft Nest aan dat het Aware-abonnement algoritmen toevoegt via de cloud waardoor bewegingen beter onderscheiden kunnen worden. Denk hierbij aan huisdieren, schaduwen, autolampen, etc. De camera wordt er dus letterlijk slimmer door. Voor het abonnement van 5 dagen terugkijken betaal je 5 euro in de maand of 50 euro per jaar, en voor 10 dagen terugkijken betaal je 10 euro per maand of 100 euro per jaar. Het abonnement waarbij je 30 dagen terug kunt kijken kost 30 euro per maand of 300 euro per jaar.
Design
Op het gebied van design kunnen we meteen zeggen dat Nest vasthoudt aan het bekende eigen design. Het is een echte Nest-camera, al is het apparaat wel een stukje groter (40%) en zwaarder (568 gram) geworden in vergelijking met de Nest Cam Outdoor die alweer uit 2016 stamt. Dat is met reden, want de camera is volgestopt met nog meer snufjes, waaronder dus de 4K-beeldsensor.
De camera is een grote witte bol met aan de voorzijde een led-ring rondom de zwarte lens. De buitenzijde is compleet wit, met een zilverkleurige steun waarmee de camera aan de muur gemonteerd kan worden. Volgens Nest zijn er minder boorgaten nodig dan bij de vorige generatie buitencamera, maar dat is puur afhankelijk van hoe je de camera monteert. Je kunt de kabel via de muursteun direct naar binnen voeren en de adapter op het stopcontact binnen plaatsen. Dat scheelt dus wat boorgaten, met name voor de bevestiging van de stroomkabel. En dat wordt overigens ook aangeraden want in tegenstelling tot zijn voorganger is de adapter niet weerbestendig. Deze moet dus binnen of overkapt geplaatst worden. Wil je de adapter toch buiten koppelen, dan moet je los alsnog de weerbestendige versie kopen. Dit vinden we jammer aangezien niet iedereen vanuit elke plek buitenshuis zomaar door een muur naar binnen kan. Wij hebben de camera net buiten een overkapping geplaatst waardoor de adapter wel onder de overkapping geplaatst kan worden.
De Nest Cam IQ outdoor is verder zeer strak en netjes afgewerkt; het is een premium product met een high-end look and feel. Kijkend naar de prijs is dat echter geen overbodige luxe.
De installatie
Als we iets geleerd hebben van eerdere Nest-producten dan is het dat de installatie zeer eenvoudig is. Ook de Nest Cam IQ outdoor is met twee vingers in de neus op je smartphone te installeren. Installeer de Nest-app op je mobiele apparaat, maak een account aan, scan de QR-code aan de onderzijde van de camera, geef de code van je WiFi-netwerk op (of koppel hem via een bestaand Nest-product) en geef het beestje een naam.
De verbinding komt snel tot stand en je kunt direct met de camera aan de slag. In de Nest-app kun je aangeven voor welke ruimte de camera bedoeld is, iets dat met name handig is wanneer je meerdere camera’s hebt hangen. In het homescherm van de app krijg je direct vensters van alle camera’s te zien. Zo heb je een goed overzicht van je hele huis.
De plaatsing en montage van de Nest Cam IQ outdoor is iets waar wat meer aandacht aan geschonken moet worden. Ten eerste is het belangrijk te testen of het WiFi-signaal op de beoogde plek van installatie sterk genoeg is. Daarnaast is het goed om te controleren of je via de muur waarop de camera gemonteerd wordt naar binnen en naar een stopcontact kunt. Mocht dat niet kunnen dan is het verstandig om een stopcontact buiten te zoeken dat overdekt is. Klein nadeel is dat de stekker die in het stopcontact moet wel erg breed is. Bij dubbele stopcontacten of stekkerdozen kan dit ervoor zorgen dat je een extra stopcontact verliest. De muursteun is vrij flexibel waardoor de camera in bijna elke hoek gedraaid kan worden.
Nest levert alles mee dat je nodig hebt voor de montage; van de schroefjes tot de clipjes waarmee de kabel tegen de muur vastgezet kan worden. De muursteun bestaat uit twee delen zodat je eerst het eerste deel op de muur kunt monteren, de kabel er doorheen naar binnen kunt loodsen en de camera met het tweede deel van de steun er vast op kunt klikken. Om de camera los te halen is een speciaal pinnetje nodig dat meegeleverd wordt.
Instellingen
Op het gebied van instellingen en mogelijkheden is er niet veel veel veranderd ten opzichte van de Nest Cam IQ indoor. Ja, Nest heeft de app een aantal keer voorzien van een update, maar de belangrijkste functies zijn nog altijd hetzelfde. Dat neemt niet weg dat de Nest-app nog altijd één van de meest gebruiksvriendelijke en fijne apps is op het gebied van smarthome. De app is strak vormgegeven, bevat een duidelijke indeling en werkt soepel en snel. Het homescreen is het belangrijkste scherm; hier zie je de live-beelden van al je gekoppelde camera’s, plus de status van andere gekoppelde Nest-producten. Klik je op dit beeld dan kom je in de tijdslijn van de camera en hoor je ook het geluid. Onder het live-beeld zie je de laatste activiteiten, die je terug kunt kijken als je een abonnement neemt. Je kunt deze in de vorm van een lijst of een tijdslijn weergeven. De camera neemt met abonnement continu op dus het wordt een volle tijdslijn, maar dankzij duidelijke thumbnails is het scrollen eenvoudig en snel. In hetzelfde venster kun je direct via de camera praten.
Middels de instellingen in de app – toegankelijk via het menu-icon rechtsboven – is het mogelijk de camera automatisch te laten activeren wanneer je het huis verlaat (koppeling met je smartphone) en te deactiveren als je thuiskomt. Ook kun je een schema aanmaken waardoor je de camera op specifieke tijden kunt inschakelen of uitschakelen. Verder is de beeldkwaliteit aan te passen (van laag naar hoog, van weinig naar veel bandbreedte), kun je het nachtzicht activeren of deactiveren, kun je het beeld van de camera draaien en kun je de camera middels een wachtwoord delen met iemand anders.
Interessant is ook dat de camera een activiteit middels een close-up kan volgen, iets dat de hogere resolutie van de camera mogelijk maakt. De camera zoomt in en volgt letterlijk de persoon die door het beeld loopt. Ook voor meldingen en geluiden/audio zijn er diverse instellingen. Zo kun je een kort geluidssignaal laten afspelen als je iets via de camera wilt zeggen, kun je de microfoon uitzetten en kun je aangeven waar (push-melding op mobiel of via e-mail) je meldingen wilt ontvangen wanneer er een beweging, een persoon of een geluid gedetecteerd wordt. Mocht je eigen zones hebben aangemaakt dan kun je aangeven of er alleen meldingen mogen komen als er iets in die zone gebeurt.
Kwaliteit en gebruik
Op het gebied van gebruik lichten we twee opties van Nest Cam IQ outdoor uit, te beginnen met de activiteitenzones. Activiteitenzones zijn zones die je zelf kunt instellen via de Nest-app. Je krijgt via de instellingen van de app een screenshot van het beeld voorgeschoteld en vervolgens kun je middels simpele puntjes en lijntjes een zone tekenen. Wanneer je een zone af hebt kun je een tweede of derde zone aanmaken. Activiteitszones zijn handig om bepaalde delen van het beeld uit te sluiten of juist te benadrukken. Denk aan een deur die je wilt benadrukken (zone A) of een gedeelte van de tuin van de buren dat je wilt uitsluiten (zone B). Je kunt in de app zelf aangeven hoe er met de zones omgegaan moet worden. In dit voorbeeld laat je alle meldingen van zone A doorgeven en laat je de meldingen van zone B dempen. Per zone kun je ook nog aangeven of er alleen bij het zien van mensen of bij alle bewegingen een melding gegeven moet worden. Tot slot kun je aangeven wat er met bewegingen en mensen buiten alle zones gedaan moet worden, plus wat er met harde geluiden gedaan moet worden.
Opnamen worden overigens 24/7 gemaakt; continu dus en niet alleen bij specifieke bewegingen of mensen. De meldingen verschijnen wel alleen bij specifieke activiteiten, afhankelijk van hoe je het ingesteld hebt. En hoe hoger de kwaliteit van de video hoe meer bandbreedte er nodig is om te uploaden. Let hier wel op want dit kan je honderden mb’s per dag (tot wel 300GB per maand) aan bandbreedte kosten. Heb je maar weinig bandbreedte tot je beschikking, dan kan de camera je netwerk verstoren en is het dus verstandig de kwaliteit lager te zetten. Zodra er een beweging of persoon waargenomen wordt verschijnt er binnen 3-10 seconden een push-notificatie op je telefoon, inclusief een klein screenshot van het close-up beeld. Zo zie je direct wat je kunt verwachten. Open je de melding dan kom je direct in de live-weergave en kun je direct praten met de persoon of de melding negeren.
De tweede optie die we uitlichten is de persoonsherkenning en de daarbij horende (mits een abonnement neemt) bekend-gezicht melding. Dit werkt verrassend goed; personen worden direct als persoon herkend (98% succes) en daar krijg je ook direct een melding van. Als je de herkenning van bekende gezichten aanzet vraagt Nest je of de persoon die gezien is een bekende of onbekende is. Als het een bekende is dan kun je een naam aan de foto hangen die de camera gemaakt heeft. Nadat je dat een paar keer gedaan hebt leert de camera dus wie er voor door de tuin of over de oprit loopt. Wellicht je vrouw, je schoonmoeder of de buurman. De camera geeft bij een melding dan ook aan dat mogelijk ‘Pietje’ waargenomen is in de tuin. Het leren kennen van een persoon (de naam koppelen) aan een gezicht duurt even aangezien de lichtinval of gezichtsuitdrukking vaak verschilt. Ook kan de camera soms niet goed inschatten of het een bekend gezicht is waardoor er gewoon een persoonsmelding verschijnt. Helaas kun je aan de hand van bekende of onbekende personen de meldingen niet aanpassen; bijvoorbeeld ‘geen melding wanneer Pietje door de tuin loopt’. Dat neemt echter niet weg dat dit wederom een zeer handige en fijne feature is, en dat laat zien dat Nest hier veel aandacht aan besteed. De software-kant van de camera is wellicht nog belangrijker dan de hardware-kant.
Is er dan helemaal geen kritiek? Jawel, er valt wel wat te verbeteren en dan met name de ‘cooldown period’. Nest wil je niet overspoelen met notificaties en dus zit er tijd tussen de eerste en de volgende notificatie. Soms is dat 10 minuten, soms is dat 30 minuten. En die periode kan ervoor zorgen dat iets belangrijks gemist wordt. Wij zouden graag zien dat we zelf deze periode aan kunnen passen. Het zou immers een probleem vormen wanneer de Nest een melding geeft als je jouw huis verlaat en dat dieven door de cooldown period 10 tot 30 minuten de tijd hebben om ‘ongezien’ (zonder melding) binnen te komen. En werkt het melden van bewegingen of personen helemaal foutloos? Nee, heel soms komt er iets doorheen dat gezien wordt als een persoon en soms komt een bewegende tak er als een belangrijke beweging doorheen. Maar, we hebben liever 2 van de 100 bewegingen die niet belangrijk zijn dan dat er belangrijke bewegingen gemist worden.
Wat betreft de videokwaliteit loopt Nest voorop. De Cam IQ outdoor beschikt over een 4K-beeldsensor en dat zorgt voor een uitstekende videokwaliteit. In combinatie met HDR levert dit dynamische, kleurrijke, goed verlichte en haarscherpe beelden op. Zelfs ingezoomd, en bij de close-up, zijn de beelden scherp genoeg om iemand goed te herkennen. Er is zeer veel detail en contrast waarneembaar.
Dat geldt overigens ook voor de nacht. Als het donker is zijn objecten haarfijn van elkaar te onderscheiden, zijn gezichten helder en goed te herkennen en is er voldoende contrast voor een nagenoeg perfect plaatje. Alleen wanneer er ingezoomd wordt verdwijnt er net teveel detail om een gezicht echt scherp vast te leggen. De audiokwaliteit is meer dan prima te noemen; je kunt fatsoenlijk met iemand in de tuin praten dankzij een hoog volume en een goede microfoon.
Smarthome-integratie
Een punt waar wij veel waarde aan hechten is de smarthome-integratie. Vandaag de dag is het namelijk wel een must dat slimme producten ook met andere slimme producten kunnen samenwerken zodat we ook echt kunnen spreken van een smarthome. Nest heeft hiervoor het eigen Works with Nest-programma ontwikkeld. Fabrikanten kunnen hun producten compatibel maken met de producten van Nest, waardoor ze samen kunnen communiceren. Kijkend naar de camera’s is het aanbod nog niet heel groot. Zo werken de Nest camera’s samen met onder meer LIFX, Philips Hue, Stringify en Eve Connect. Wij hebben alleen Hue uit dit rijtje en hebben Hue en Nest zo gekoppeld dat wanneer de camera in de nacht opvallende activiteit waarneemt de lichten in de tuin automatisch voor 15 minuten aanspringen.
Daarnaast kun je gebruikmaken van Amazon Alexa of de Google Assistant. Je kunt Alexa of Google vragen de live-feed van de camera weer te geven op een Alexa of google compatibel scherm. Tot slot is er integratie van IFTTT. Zo kun je middels IFTTT bij een bewegingsmelding andere smarthome-apparatuur laten reageren, bijvoorbeeld de verlichting.
Conclusie
Als we alles bij elkaar optellen dan kunnen we stellen dat de Nest Cam IQ outdoor samen met zijn indoor-broertje één van de beste slimme camera’s van dit moment is. Nest scoort erg goed wat betreft de slimme functies als gezichtsherkenning en activiteitszones. Daarbij is de app zeer gebruiksvriendelijk en is de beeldkwaliteit van hoog niveau. Toch zijn er wat minpuntjes te noemen, waaronder het feit dat de adapter deze keer niet weerbestendig is waardoor je – als je de adapter buiten wilt gebruiken – weer een prijzige accessoire moet aanschaffen, bovenop het al forse prijskaartje van 379 euro (al te koop voor minder dan 350 euro). Daarbij is een Nest-camera pas echt interessant wanneer je er een betaald abonnement bij afsluit en op het gebied van software hadden we graag een door de gebruiker aan te passen cooldown period gezien. Dat gezegd hebbende kunnen we de Nest Cam IQ outdoor absoluut aanraden wanneer je op zoek bent naar een premium, slimme en gebruiksvriendelijke beveiligingscamera voor buiten.
Beoordeling
- De slimste camera van het moment
- Persoons- en gezichtsherkenning
- Zeer goede (4K) videokwaliteit
- Gebruiksvriendelijk
Prijzig
- Adapter niet meer weerbestendig (optioneel)
- Cooldown period niet aan te passen
- Abonnement eigenlijk wel essentieel
Reacties (0)