LG Q7 – specificaties
LG Q7 | |
---|---|
Scherm | 5,5-inch, 1.080 bij 2.160 pixels |
Digitizer | Nee |
Processor | MediaTek MT6750S |
RAM | 3 GB |
Opslaggeheugen | 32 GB |
SD | Ja |
HDMI | Nee |
USB | Ja, usb-c |
GPS | Ja |
3G/4G | Ja |
Bluetooth | Ja, 4.2 |
NFC | Ja |
Camera’s | Dertien megapixel achter, acht megapixel voor |
Accu | 3.000 mAh lithium-polymeer |
Specs
Als je een goedkopere smartphone koopt, dan moet je er vanzelfsprekend rekening mee houden dat je niet de nieuwste (grafische) processor in huis haalt. Dat geldt ook voor de LG Q7. In dit model zit een gpu-chip uit 2015, terwijl de processor zelf iets jonger is. Dat hoeft op zich niet voor problemen te zorgen in het dagelijkse gebruik. Qua werk- en opslaggeheugen scoort de Q7 al direct beter: 3 GB is genoeg voor Android en de meeste apps en games, terwijl je met een goed cloudabonnement wel moet kunnen uitkomen met 32 GB.
LG Q7 – hardware en design
De LG Q7 heeft qua design wat weg van de LG V30. De designtaal van LG is sowieso altijd wel zichtbaar in haar smartphones en dat is hier dus ook het geval. Uiteraard is de Q7 veel kleiner en smaller dan de V30, en dat heeft alles te maken met het feit dat het scherm 5,5-inch is. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de LG G7 heeft de Q7 géén inkeping aan de bovenkant van het scherm, wat voor veel normale smartphonegebruikers mogelijk een groot pluspunt kan zijn. In plaats daarvan zie je authentieke randen boven en onder zitten.
Die randen zijn dikker dan op de V30 en dat is natuurlijk niet vreemd — de V30 is een high-end model, terwijl dit een midrange smartphone is. Ze zijn echter niet storend, omdat LG toch een relatief groot schermoppervlak kan aanbieden op dit apparaat. Achterop treffen we een enkele camera en een vingerafdruklezer aan, terwijl onderop een enkele speaker en een koptelefoon- en usb-c-aansluiting zit. Juist, usb-c en dus niet het oudere micro-usb-systeem. Je kunt dit toestel dus sneller opladen dan smartphones zonder een usb-c-aansluiting.
Hoewel de LG Q7 misschien een beetje goedkoop oogt, vanwege het simpele design, voelt het toestel toch goed aan. Het apparaat heeft een goed gewicht, waaronder je niet het idee hebt dat het zomaar uit je handen glijd. Dat gezegd hebbende moet je er wel rekening mee houden dat dit kan gebeuren wanneer je hem op tafel legt. Beide kanten zijn namelijk behoorlijk glad, al houdt de iets uitstekende camera de telefoon nog wel eens een beetje tegen wanneer je hem aan de kant schuift. Hoe dan ook: dit is iets om rekening mee te houden.
Display
Met 5,5-inch aan schermoppervlak heb je genoeg ruimte voor de weergave van apps, sites en games. In vergelijking met de wat high-end modellen lijkt het wat klein, maar het is maar net wat je bent gewend. Als je al een tijdje met een oudere Android rondloopt, dan voelt dit scherm waarschijnlijk aan als een verademing. Niet omdat het per se het beste scherm is, maar de kleuren komen ontzettend goed naar voren en de beelden ogen behoorlijk scherp. Met een maximale resolutie van 1.080 bij 2.160 pixels is dat ook geen verrassing.
Connectiviteit
Op het gebied van connectiviteit hoef je eigenlijk niets in te leveren wanneer je voor de LG Q7 kiest. Het apparaat beschikt natuurlijk over wifi en de mobiele internetverbinding, maar ook over bluetooth en zelfs een nfc-chip. Je zou hier dus mobiele betaling mee kunnen verrichten. Daarnaast is er een gps-chip aanwezig, waardoor je er ook mee kunt hardlopen of fietsen, en is er usb-c. Als klap op de vuurpijl zit er ook een koptelefoonaansluiting op het toestel — maar dat is dan weer niet vreemd met ondersteuning voor DTS:X 3D Surround Sound.
Speakers
De enkele speaker aan de onderkant van een smartphone is nooit echt een aspect dat goed scoort, al viel die van de Huawei P Smart+ onlangs wel redelijk goed in de smaak. De monospreaker op de LG Q7 scoort ongeveer even goed en laat een redelijk helder en vooral verstaanbaar geluid horen. Er kan onderscheid worden gemaakt tussen verschillende klanten en tonen, maar zet het volume natuurlijk niet te hoog. Het basgeluid is niets om over naar huis te schrijven, maar dat geldt ook nog steeds voor de meeste high-end smartphones.
Camera’s
De LG Q7 beschikt over redelijk goede camera’s. De camera op de achterkant is in staat kleuren natuurgetrouw te weergeven en kan zelfs spelen met het diepte-effect, ondanks het feit dat er maar één cameramodule aanwezig is. Met genoeg licht in een ruimte of buiten komen details ook goed naar voren, maar als het een beetje te donker wordt dan komt er al gauw ruis in beeld te staan. De frontcamera presteert ook goed met voldoende licht; maar die kwaliteit kan nog wel eens schommelen door te veel of te weinig licht.
Accuduur
Met een accu van 3.000 mAh, een lcd-scherm van 5,5-inch en energiezuinige software als Android 8.1 Oreo, kun je ervan uitgaan dat het toestel een gemiddelde gebruiksduur aanbiedt van ruim anderhalve dag. Afhankelijk van wat je ermee doet, natuurlijk, kun je soms ook wel de twee dagen halen. Je hoeft in elk geval niet elke dag naar je oplader te grijpen. Mocht dat toch gebeuren, dan ben je binnen anderhalf uur klaar om door te gaan waarmee je gebleven was. Anderhalve dag zonder opladen is gewoon reuze fijn.
LG Q7 – software
Zoals gezegd draait de LG Q7 dus op Android 8.1 en niet op Android 8.0, zoals de LG G7 eerder dit jaar nog wel deed. Heel veel is er door LG niet meer veranderd en dat hoeft ook eigenlijk niet. De veranderingen die LG destijds had doorgevoerd zijn hier ook zichtbaar, maar nu dus met de extra functies en beveiliging die door Google zijn uitgerold met Android 8.1. Ook nu zijn de animaties vaak soepel en is de interface gemakkelijk in gebruik te nemen. Echter zijn er ook ontzettend veel vooraf geïnstalleerde apps aanwezig.
Hoewel de software op de LG Q7 verder prima is en prima is ingedeeld, hebben we toch wel een puntje van kritiek. De beveiligingsupdate van het toestel staat vooralsnog op 1 juni 2018, dus hier loopt de fabrikant mee achter. We weten inmiddels dat de goedkopere toestellen niet elke maand van de broodnodige updates worden voorzien, maar voor een toestel dat net uit is mag je toch dat beetje extra verwachten. Zeker ook wanneer er van je wordt verwacht dat je 349 euro moet betalen. Er zijn inmiddels smartphones die goedkoper en ook goed zijn…
LG Q7 – in gebruik
De LG Q7 ligt gelukkig wel lekker in de hand. De ronde hoeken vallen goed in je handpalm. Ondanks het feit dat de achterkant nogal glad is, en dus ook vingerafdrukken aantrekt, glijdt het apparaat niet zomaar uit je handen. De plaatsing van de vingerafdrukscanner is prima en goed bereikbaar. Zo zul je bijvoorbeeld niet ineens met je vinger over de camera aaien, terwijl je eigenlijk het toestel probeert te ontgrendelen. Verder is het hartstikke fijn dat de software, op de beveiligingsupdate, up-to-date is en goed werkt.
Prestaties
Dat gezegd hebbende zijn we toch wat problemen tegengekomen in de prestaties. Nee, je krijgt niet de snelste of sterkste processor van dit moment, maar dan nog hadden we wel iets mee verwacht dan dit oudere model. Soms wordt de software een beetje traag en zijn we hier en daar een hik tegengekomen. Ook moeten we helaas concluderen dat dit niet een toestel is waar je heel fijn Fortnite op kunt spelen, mocht dat belangrijk voor je zijn. Dan zul je toch echt even verder moeten kijken of iets meer moeten investeren in een ander model.
LG Q7 – conclusie
Tegenwoordig is 349 euro betalen voor een smartphone anders dan anderhalf jaar geleden. Door de opkomst van heel veel goede budgettoestellen, voornamelijk die van Nokia, is de concurrentie sterk en moeten fabrikanten van goede huize komen willen ze opvallen. LG doet het op een aantal vlakken heel goed: het scherm is levendig en helder, de accu gaat minstens anderhalve dag mee (bij normaal gebruik) en het is fijn om te zien dat er ook dit jaar een vingerafdruklezer aanwezig is. Maar er gaan helaas ook wat dingen mis.
Zo is de processor behoorlijk oud en kan die wat kuren vertonen, is het jammer om te zien dat LG zijn verantwoordelijkheid niet lijkt te nemen als het gaat om beveiligingsupdates. Die processor kun je LG wel degelijk kwalijk nemen, aangezien toestellen met (inmiddels) vergelijkbare prijzen, zoals de Nokia 7 Plus, veel beter scoren op dat vlak. De LG Q7 is alles behalve een slechte telefoon en biedt op zich veel waar voor het geld, maar de bij vlagen langzame processor kan voor veel mensen toch wat roet in het eten gooien.
Beoordeling
- Scherm toont mooie kleuren
- Camera schiet mooie plaatjes
-
Accu gaat lekker lang mee
Processor kan langzaam worden
- Beveiligingsupdate niet up-to-date
- Veel vooraf geïnstalleerde apps
Reacties (0)