Wijs op reis: reisgadgets voor de moderne vakantieganger

16 juli 2023 5 Minuten 0 Reacties
reizen gadgets mobile shutterstock

Op vakantie gaat tegenwoordig heel wat elektronica mee. En ook verwachten we op dat vlak gemak, terwijl het allemaal ook weer niet te veel ruimte in moet nemen. We zetten eens wat ‘meeneemsuggesties’ voor je op een rijtje.

Om te beginnen is het zaak om te checken of je voor al je elektronische (oplaadbare) apparaten een lader plus bijbehorende verbindingskabel hebt ingepakt. Heel handig is het, om een klein tasje (etui, ze zijn kant-en-klaar te koop voor speciaal dit doel) samen te stellen met een universeel bruikbare lader en diverse kabels. Gebruik dat alleen als reisset, en je kunt voortaan blind dat kabel- en lader-etui grijpen als je op vakantie of zakenreis gaat. Je kunt zo’n moderne GaN-lader overwegen met meerdere aansluitingen. Die GaN-laders koppelen een licht gewicht en compact volume aan hoge vermogens. Ze zijn nét iets duurder (maar niet bijzonder veel) dan reguliere laders, maar voor onderweg ideaal.

Battery pack

Ben je veel buiten de deur en niet altijd in de buurt van een hotelkamer, dan is een battery pack vanzelfsprekend ook handig. Daarbij is het wel zaak om een veilig en betrouwbaar exemplaar te kiezen, zeker als je gaat vliegen. Ga je meer traditioneel met een tentje op trektocht richting wildwoest Amelisweerd, dan zou je kunnen overwegen ook een zonnelader mee te nemen. Vaak zijn dit volledig inklap- en (of) opvouwbare dingen, dus ruimte nemen ze nauwelijks in. Maar je wordt er wel stopcontact-onafhankelijk van.

Stopcontacten

En nu we het dan toch over stopcontacten hebben: check voor vertrek welk stopcontact er op je reisbestemming gebruikt wordt. Binnen de EU is de netspanning weliswaar overal gelijk, de stopcontacten zijn dat niet. Koop een passende verloopstekker. En neem – als je daarvoor ruimte in je bagage hebt – eventueel een klein Nederlands stekkerblokje mee. Kun je dat in de verloopstekker prikken en vervolgens meerdere apparaten tegelijk aansluiten. Let wel op dat je in zo’n geval geen ‘zware’ apparatuur als portable pizza-ovens en dergelijke aansluit, dat zorgt voor overbelasting van deze constructie.

Overigens: ga je naar een land buiten de EU, dan kan ook de netspanning zomaar anders zijn. Denk aan 115 Volt / 60 Hz. Veel laders kunnen overweg met netspanningen van ergens tussen de 90 en 250 Volt, zowel 50 als 60 Hz. Maar niet allemaal! Check dat voor vertrek en zorg eventueel voor een vervangende lader (en weer een passende verloopstekker).

internet op vakantie-2
Lees ook

10 reisgadgets die je vakantie makkelijker maken

Verkoeling

Ga je naar een warm land, dan komt een USB-mini fan ook best van pas. Die kun je laten draaien op elke (telefoon)lader voorzien van een USB-aansluiting. Of desnoods op een battery pack. Kan een hoop gepuf tijdens een plaknacht schelen. Met name ook weer ideaal in die eerdergenoemde tent bijvoorbeeld.

Apps

Het is handig om voor vertrek alvast wat apps die op je reisbestemming van pas komen te installeren. Veel grotere steden beschikken over een e-ticket systeem voor OV, bijvoorbeeld. Hoef je niet te staan hannesen bij een kaartjesautomaat, altijd fijn. Reisgidsen en digitale (stads)wandelingen: altijd praktisch. Noteer verder in een notitie-app belangrijke telefoonnummers en documentgegevens. Je kunt hiervoor ook een wachtwoordbeheer-app gebruiken. Die heeft als voordeel dat al je gegevens stevig versleuteld worden. In dat geval kun je daarin ook scans van bankpassen, credicards enzovoort opslaan. Wordt er dan iets gestolen of verloren, dan kun je zaken in een handomdraai blokkeren. Sluit verder een abonnement op een gerenommeerde VPN-provider af; dat kan ook een maandabo zijn. Daarmee kun je op een veilige manier gebruik maken van wifi op je reisbestemming. Een weer-app die ook op de plaats van bestemming werkt is evenmin een overbodige luxe.

VPN shutterstock 1
Lees ook

Vakantietijd: tijd om de VPN te activeren – dit zijn de voordelen

Telefoon voorbereiden

Ga je binnen de EU op reis, dan kun je daarin roamen zonder bijkomende kosten. Ofwel: je kunt internetten volgens de regels die bij jouw abo horen. Check de kleine lettertjes, want soms zit er wel degelijk een limiet op wat je in het buitenland aan data kunt verstoken. Een limiet ook die wellicht lager uitvalt dan wat je in Nederland gewend bent. Heb je een telefoon met dual SIM-slot, dan kun je op je vakantie-adres ook een prepaid-datasimkaart aanschaffen. Dat is met name interessant voor vakantiebestemmingen buiten de EU. Voor landen als de VS en Canada kun je soms bij je provider tegen verrassend lage kosten ook een roaming-optie activeren, waarvoor min of meer dezelfde regels gelden als binnen de EU. In alle gevallen geldt, dat om gebruik te maken van roaming – kosteloos of tegen betaling – je de roaming-optie in je telefoon wel eerst aan moet zetten. Zoek voor vertrek rustig uit waar die optie in jouw toestel zit, om om onnodige ‘elektrostress’ op je bestemming te voorkomen.

Handheld GPS

Ben je iemand die veel de natuur intrekt, dan komt de aloude handheld-GPS ook nog altijd best van pas. Voordeel van dit apparaat is, dat het energieverbruik aanzienlijk lager is dan van welke smartphone ook. Bovendien werken ze meestal op standaard AA-batterijen, waarvan je er moeiteloos een flinke hoeveelheid mee kunt nemen. Je zult de eerste niet zijn die verdwaalt doordat de telefoonaccu leeg raakt en je daardoor de weg kwijt raakt.

Benieuwd naar meer tips voor een zorgeloze (tech)vakantie? Lees dan onze zomerspecial met nog veel meer interessante achtergrondartikelen.

Reacties (0)