2023 staat in het teken van kunstmatige intelligentie: heel veel tools worden dit jaar geïntroduceerd en iedereen heeft het over ChatGPT. Zo zit dat in de smarthome.
ChatGPT zwaait al maanden de scepter in de wereld van technieuws. Menig wereldburger verbaast zich over wat kunstmatige intelligentie allemaal kan: ChatGPT weet dat goed bloot te leggen. Er klinken echter ook negatieve geluiden waar het gaat om kunstmatige intelligentie: gaat het niet te snel? Rent AI de wet- en regelgeving niet te hard voorbij? Binnen de smarthomewereld wordt AI nog niet enorm ver toegepast, maar dat kan in de toekomst wel eens gaan veranderen. Een huisrobot, iemand?
Kunstmatige intelligentie is slimme technologie. Het kan zelf redeneren en beslissingen nemen. Smarthomegadgets worden ‘smart’ genoemd omdat ze aan het internet zijn gekoppeld. Het is dus helemaal niet vreemd om die twee te combineren. Zo wordt een smarthome immers écht slim. Echter is er nog wat aarzeling over de macht die we AI geven, waardoor het misschien iets minder snel aan smarthomeproducten wordt toegevoegd.
Niet heel autonoom
Op dit moment werken smarthomeproducten niet heel autonoom. Ze doen iets omdat jij dat zegt: jij stelt in dat wanneer het 10 uur is die lamp aangaat of gebruikt een sensor waardoor de lamp weet: het is donker, ik moet aan. Die lamp zal niet uit zichzelf ‘denken’: dit is een goed moment om aan te gaan. Bij iets slimmere lampen die wel van AI zijn voorzien, kunnen ze leren wanneer je er vaak bent. Een lamp kan dan besluiten om aan te gaan, omdat jij vaak thuis bent op dat moment en de lamp aandoet. Hij leert eigen gedrag door zich te concentreren op jouw gedrag.
Veel smarthomegadgets die AI gebruiken, doet dat op basis van sensoren en de data die daaruit komt. Maar wist je dat je waarschijnlijk sowieso al jaren AI in je huis hebt? Slimme assistenten zoals Siri, Google Assistent en Amazon Alexa maken ook gebruik van kunstmatige intelligentie. Dat is hoe de machine zich aanpast aan de menselijke omgeving en menselijk gedrag. Ze kunnen hierdoor bijvoorbeeld de context begrijpen als je een vraag stelt en ook nog terugpraten op een natuurlijke manier, naast dat ze kunnen vertalen.
AI in beveiliging
Nu we hebben vastgesteld dat we eigenlijk al jaren kunstmatige intelligentie in combinatie met de smarthome in huis hebben, is het tijd om vooruit te kijken. AI in de smarthome zal in de toekomst vooral gericht zijn op het gedrag van de bewoner. Kom je elke dag rond 18.00 uur uit je werk en verwacht je dan om 18.30 uur te eten, dan kan je oven alvast zelf besluiten te gaan voorverwarmen. Of je wasautomaat, die zorgt dat hij lang genoeg voor je thuiskomt start zodat je de was uit de trommel kunt halen bij thuiskomst. Je gadgets gaan dus bedenken wat jouw volgende stappen zijn, gebaseerd op je eerdere stappen, en nemen op basis daarvan beslissingen.
Het kan ook qua beveiliging een enorme vlucht nemen. Op dit moment is er al een vorm van kunstmatige intelligentie in videodeurbellen of camera’s aanwezig om bijvoorbeeld gezichten te herkennen of onderscheid te kunnen maken tussen mensen, dieren of voertuigen, maar het is allemaal heel basic. AI kan in de toekomst in een slim slot of op een beveiligingscamera helpen vaststellen wie er toegang wil en toegang verlenen (dankzij biometrische gegevens). Ook kunnen slimme camera’s bedenken of er een inbraak gaande is. Dat is wat er ook in Parijs wordt geïmplementeerd voor de Olympische Spelen: slimme camera’s die kunnen vaststellen of er een dreigende situatie is. Als camera’s immers het gedrag van de mens leren begrijpen, dan zien ze ook sneller wanneer dat gedrag afwijkend is.
Energie besparen met kunstmatige intelligentie
Het kan ook veel energie besparen: het leert immers wanneer je thuis bent, dus wanneer bepaalde apparaten gebruikt worden. Die kunnen de rest van de tijd dan gewoon uitgeschakeld zijn, in plaats van in standby-modus (of erger nog: aan). AI kan daarbij voorspellen hoeveel stroom bepaalde apparaten gebruiken en alvast een voorspelling doen over hoeveel je energierekening volgende maand wordt. Dit kan je leren om je anders te gaan gedragen en zo te zorgen voor een lagere energierekening en een wat duurzamer leven.
Voor computersystemen om echt goed te leren hoe je je gedraagt, is data nodig. Data die komt van sensoren, of van hoe jij de gadget in kwestie zelf gebruikt. Er is altijd een bepaalde mate van geschiedenis nodig voor AI om zijn werk goed te doen. Op dit moment zijn onze huizen nog niet volop van sensoren voorzien en hierover wordt ook getwijfeld: kan het immers ook slecht worden ingezet wanneer AI weet hoe jij je gedraagt. En: wat gebeurt er met de data die wordt verwerkt, is die wel veilig? En, heel praktisch: in hoeverre wil je dat bijvoorbeeld je partner kan zien hoe jij je gedraagt? Ook dat zijn onderwerpen die komen kijken bij het steeds verder automatiseren van ons huis.
De toekomst van de smarthome
Er zijn nog veel discussies te voeren over kunstmatige intelligentie en het is de vraag of we daar niet al te laat mee zijn. Vraag kunstmatige intelligentie of het denkt dat kunstmatige intelligentie een goed idee is en het zal antwoorden van niet, maar tot nu toe hebben we er in onze slimme huizen wel veel profijt van. We hoeven zelf aan steeds minder dingen te denken, want dat doet de AI voor ons. Het is alleen de vraag in hoeverre we dat gaan toestaan en op die vraag is geen eenduidig antwoord. Dat bepaal je uiteindelijk zelf met elke gadget die je koopt, maar ook elke vraag die je aan Google Assistent stelt. Nu en in de toekomst.
Meer informatie
Wil je meer weten over slimme assistenten, lees dan ons artikel over slimme luidsprekers. Bovendien hebben we de afgelopen jaren veel geschreven over hoe AI zoal in slimme gadgets wordt toegepast. IKEA wil het in meubels stoppen, Bosch voegt het toe aan keukenapparatuur, LG doet het in TV’s, .
Reacties (0)