Kunstmatige intelligentie in meubels? IKEA wil het wel

03 mei 2017 2 Minuten 0 Reacties
kunstmatige-intelligentie-ikea

De Zweedse meubelmaker IKEA overweegt kunstmatige intelligentie te integreren in zijn producten. Het Deense bedrijf SPACE10 heeft namelijk in opdracht van IKEA een enquête gelanceerd om uit te zoeken hoe mensen de ontwikkeling van KI voor zich zien.

De vragenlijst, met de opvallende titel Do You Speak Human, kan door iedereen ingevuld worden. De meeste vragen zijn erop gericht om een beeld te krijgen van hoe mensen denken over de invulling van kunstmatige intelligentie. Zo wordt er gevraagd naar het geslacht van een virtuele assistent en of deze bijvoorbeeld emoties moet herkennen.

Geslachtsneutrale kunstmatige intelligentie

Een mooie toevoeging binnen de enquête is dat de resultaten ervan direct beschikbaar zijn. Zodoende kunnen we zeggen dat 75% van de mensen wil dat kunstmatige intelligentie zich menselijk gedraagt. In het kader daarvan is het feit dat de meeste mensen (44%) een geslachtsneutrale assistent willen opmerkelijk. Ook vinden mensen het fijn als KI hun wereldbeeld reflecteert (69%), zo lang dat maar niet religieus is (27%).

Maar er zijn meer interessante resultaten te vinden in het onderzoek. De meeste mensen (66%) willen een pro-actieve kunstmatige intelligentie, die zich tegelijk volgzaam en assisterend (45%) gedraagt. Mensen willen liever geen bemoederende KI (30%) of een die autonoom handelt (25%). Desondanks willen de meeste mensen wel een KI die voorkomt dat ze fouten maken (77%).

Advertentie

Slimme bank voorlopig toekomstmuziek

De leuke resultaten uit het onderzoek daargelaten, is het wel de vraag of onze bank op korte termijn met ons zal gaan praten. IKEA’s manager van conceptinnovatie Göran Nilsson laat weten dat het onderzoek vooral dient om de meubelmaker een beeld te geven van wat mensen willen. Tegelijkertijd weet het bedrijf dat “KI eraan komt en dat er ongelofelijk veel kansen zijn op dit gebied.”

Verder laat Bas van de Poel van SPACE10 weten met het onderzoek het debat over kunstmatige intelligentie aan te willen zwengelen. Zijn bedrijf erkent de “serieuze zorgen die mensen hebben” over deze ontwikkeling. Maar tegelijk ziet het “enorme voordelen voor de levens van mensen”. En dus wil het weten hoe ervoor gezorgd kan worden dat het een goede ontwikkeling is.

IKEA en slimme technologie

Ondanks dat IKEA voorlopig geen pratende banken of andere meubels zal lanceren, is het wel al bezig met diverse smart home toepassingen. Zo heeft het verschillende soorten slimme verlichting in de verkoop. Ook is het mogelijk om apparatuur draadloos te laden met IKEA-technologie.

Via CNet

Reacties (0)