Vijf goede plekken waar (slimme) ledstrips tot hun recht komen

27 februari 2022 6 Minuten 0 Reacties
Review Philips Hue Ambiance Gradient Lightstrip 5

Ledjes kennen we uit televisies en uit lampen, maar wist je dat je ze ook in een stripvorm hebt, waarbij je in één keer een hele lijn aan ledjes kunt maken? Dit zijn leuke toepassingen hiervoor.

Ledstrips zien er fantastisch uit als ze aan staan, maar als ze uitstaan, dan zijn het weinig inspiratievolle dingen. Het kan daardoor best moeilijk zijn om te bedenken waar ze het beste tot hun recht komen. Geen nood, met deze vijf tips wordt je huis een waar led-paradijs (of een kleinere, iets meer bescheiden versie ervan).

Platte printplaatjes

Ledstrips zijn bijzondere stukjes techniek. Ze zijn platte flexibele printplaatjes waarop leds (lampjes) zijn geplaatst. Vaak is er een siliconenlaag overheen aangebracht om te zorgen dat de ledjes zijn beschermd. Niet alleen als ‘bumper’, maar ook tegen stof en water. Ledstrips zijn er in verschillende formaten en kleuren. Vaak zijn ze ofwel 35 x 28 ofwel 50 x 50. Ook is er verschil tussen de hoeveelheid leds: er zijn strips met 30 leds per meter (verbruikt minder energie, maar biedt minder licht) en met 60 leds per meter (verbruikt meer energie, maar biedt meer licht). Wanneer een ledstrip rood, groen en blauw heeft qua leds, is het mogelijk om alle kleuren te maken die je maar wil. Er bestaan ook varianten met bijvoorbeeld alleen witte leds.

Een slimme ledstrip heeft als voordeel dat je hem kunt verbinden met een app, waardoor je de kleuren of de zachtheid van het licht zelf kunt instellen door je smartphone te gebruiken. Er zijn ledstrips van bijvoorbeeld Philips Hue, waarvoor je ook de Philips Hue Bridge nodig hebt en de gelijknamige app om je ledstrip te beheren. Er zijn ook goedkopere varianten, bijvoorbeeld van de Action, waarbij er geen hub nodig is. Die verbind je rechtstreeks met je wifi en de app op je telefoon. 

Lichtslang versus ledstrip

Het verschil tussen een lichtslang en een ledstrip is dat een lichtslang een soort tuinslang is met lampjes erin. Een lichtslang is veel dikker, biedt minder fel licht, is minder buigzaam en kan niet worden ingekort. Een ledstrip kan wel worden ingekort, want na een aantal centimeters is er een kniplijn te zien. Wel is er maar één gedeelte dat van stroom kan worden voorzien, dus wanneer je hem door de midden knipt, dan kun je niet beide stukken gebruiken, maar slechts één stuk. 

Ledstrips zijn vrij makkelijk te bevestigen, want ze zijn voorzien van plakstrips. Ze gaan ook lang mee: een led heeft in het algemeen tenminste 50.000 branduren, dus je zou je ledstrip in principe zes jaar continu aan kunnen laten staan. Nu is dat niet aan te raden, omdat je ook niet altijd thuis bent, maar technisch gezien zou het kunnen. Bovendien is ledlicht koud, waardoor je het zelfs in kleine kiertjes kunt doen zonder dat je bang hoeft te zijn voor oververhitting. 

Nieuwsgierig wat goede plekken zijn om mooier te maken met ledstrips? We noemen vijf goede locaties voor leds:

Slaapkamer

Ledlicht is een echte sfeermaker: je kunt de kleuren zelf instellen, waardoor je precies de setting kunt creëren die past. Warm goud licht voor een massage, roze of paars licht voor romantiek, of groen licht om even tot rust te komen. Het is bijvoorbeeld mooi om de ledstrip van de ene naar de andere hoek van de kamer te doen, precies in de overgang van plafond naar muur. Dat ziet er namelijk ook nog eens heel modern uit. Of wat dacht je van een ledstrip onder je bed?

Drankkast

Je ziet het soms wel eens in een bar of restaurant: een indrukwekkende collectie alcoholische versnaperingen die achter de bar extra in het oog springen door de manier waarop ze worden aangelicht. Hoewel het er heel luxe uitziet, hoef je er helemaal niet diep voor in de buidel te tasten. Je kunt dit thuis precies nabootsen door een ledstrip op de plank te bevestigen waarop je drankflessen staan. Een goede upgrade om die mooie fles champagne extra mooi te laten zijn. Tot hij open gaat voor die speciale gelegenheid natuurlijk.

Rond de televisie

Als je ervoor kiest een ledstrip van Philips Hue te kopen, dan kun je deze laten corresponderen met wat er op de televisie te zien is: een soort ambilight zoals op Philips-televisies vrij standaard is, maar dan bijvoorbeeld achter je bank, of alsnog om je televisie heen. Dit kan met de Philips Hue Gradient-serie. Hoewel Philips het alleenrecht op ambilight heeft, zijn er steeds meer manieren om toch zelf je eigen ambilight te creëren: je kunt dat bijvoorbeeld doen door een Raspberry Pi en Hyperion te gebruiken. Hiervan staan verschillende tutorials op YouTube. 

Onder je bank

Ledstrips kunnen erg leuk gebruikt worden om optische illusies te maken. In de jaren ‘90 en ‘00 zag je het wel eens onder een auto (hoewel tuners er officieel niet mee mochten rijden): ledlampen die het deden voorkomen alsof de auto zweefde. Je kunt dat thuis ook doen, maar dan met een ledstrip en je bank. Ook dit biedt een enorm moderne uitstraling, naast dat het toch een beetje dat idee geeft van zweven. Noem het een uit de hand gelopen vliegend tapijt: met een ledstrip onder je bank krijgt je hele woonkamer een heel andere look.

WC-pot

Dit is een beetje een vreemde suggestie, maar ledstrips in de wc zijn altijd erg populair op feestjes. Het is toch een verrassing als je het kleine kamertje instapt. Er zijn ledstrips die tegen water kunnen, waardoor je je wc-pot een grappig effect kunt geven wanneer je de ledstrip aan de binnenzijde bevestigd. Juist omdat een wc-pot vaak wit is, wordt het licht geweldig weerkaatst en kleurt de hele pot al snel de kleur die je hebt gekozen voor de ledstrip. Het is een beetje vreemd, maar ook wel weer een heel leuke sfeermaker voor een feestje.

Er zijn talloze andere manieren te bedenken waarop ledstrips je huis opleuken. Vergeet ook je tuin niet, want er bestaan ledstrips met verschillende waterdichtheidskenmerken. Led geeft vaak net even wat meer sfeer of juist een heel moderne look, en juist omdat het tegenwoordig zo makkelijk verkrijgbaar en bruikbaar is, wordt het een steeds normalere gadget voor in je smarthome. 

Meer lezen?

Wil je meer lezen over smarthome? Kijk dan eens bij Tips en Advies. Iedere week testen we de nieuwste smarthome-producten. Alle reviews kun je hier vinden.

Reacties (0)