Vier smarthome-musthaves om inbraken tegen te gaan

21 augustus 2022 8 Minuten 0 Reacties
Inbreker

Bang voor inbraken? Smarthomegadgets kunnen ze helpen voorkomen. Sirenes, licht en je eigen stem kunnen een inbreker de stuipen op het lijf jagen. Deze gadgets helpen inbrekers op een afstandje te houden.

Of je nou op vakantie gaat, naar je werk of gewoon naar bed: inbraken liggen altijd op de loer. Soms zelfs als je in je woonkamer bent en er via je achtertuin een ongenodigde bezoeker een ebike uit je schuur steelt. Eén van de voordelen van een slim huis is dat er veel gadgets zijn om inbraak te voorkomen of inbrekers sneller op te sporen. Met deze vier smarthome-musthaves zorg je dat er minder snel wordt ingebroken in huis.

Het tegengaan van inbraken heeft alles te maken met enerzijds drempels opwerpen en anderzijds tijd winnen. Een inbreker checkt over het algemeen bepaalde dingen aan je huis en probeert vervolgens een inschatting te maken van hoe lang hij of zij nodig heeft. Hoe meer ‘hordes’, hoe minder aantrekkelijk het inbreken is. Er zijn natuurlijk veel dingen die je kunt doen. Denk aan investeren in goede sloten of een anti-inbraakstrip op de deur bevestigen. Zorgen dat je huis vrij open en bloot is, waardoor er snel pottenkijkers kunnen zijn kan ook helpen.

Je huis slim beveiligen tegen inbrekers

Daarnaast is het ook aan te raden altijd te zorgen dat je deuren en ramen goed sluit. Zeker met dit warme weer. Ook als je alleen even het vuilnis wegbrengt of even snel een boodschap haalt op de hoek. Inbrekers hebben vaak maar een paar minuten nodig. Ze kunnen het natuurlijk goed gebruiken als er letterlijk niets is om ze tegen te houden. Bovendien is het ook wat moeilijker uit te leggen aan de verzekering. De meeste diefstal zonder inbraakschade kan alsnog worden verhaald op de inboedelverzekering. Toch kan het zijn dat de dekking van kostbare spullen is beperkt.

Bovendien gaat het natuurlijk niet alleen om spullen. Het gaat ook om je privacy, je gevoel van veiligheid en misschien zelfs je gevoel voor gerechtigheid. Het doet iets met een mens als er wordt ingebroken en dat is waarschijnlijk pas echt wat je wil voorkomen. We noemen enkele smarthome-producten die daarbij kunnen helpen. 

Slimme lampen

Het is een van de oudste trucjes, maar wel effectief: zorgen dat je huis niet donker is, maar er wat lampen aan staan. Je kunt werken met een tijdsschakelaar, maar dan heb je het probleem dat je lamp elke dag op hetzelfde tijdstip aan- en uitgaat. Door een slimme lamp te gebruiken (of, toegegeven, een slimme tijdsschakelaar), kun je in de bijbehorende app een schema maken. Zo kun je instellen dat je lamp op de ene dag al om 10 uur uitgaat, en de volgende dag pas om 12 uur. Zo geef je mensen niet alleen het idee dat er iemand thuis is: je zorgt ook voor licht in huis waardoor een mogelijke kwaadwillende eerder zou worden gespot.

Het fijne is dat je door de app te gebruiken ook op verre afstand middenin je vakantie nog kunt kiezen om het schema helemaal om te gooien. Zo maak je door met licht te spelen de indruk dat je gewoon thuis bent. Je kunt de slimme lampen van Philips Hue gebruiken om dit te doen, maar goedkopere slimme lampen of zelfs een gekke sterrenprojectielamp kunnen deze rol ook prima vervullen.

Huismonitorsystemen

We hadden hier ook kunnen zeggen: slimme camera’s, maar dat dekt niet geheel de lading. Een slim huismonitorsysteem bevat namelijk meer dan slimme ‘ogen’ alleen. Het heeft bijvoorbeeld ook sirenes en bewegingsdetectoren, naast bijvoorbeeld floodlights voor in de tuin. Een floodlight zorgt ervoor dat er bij beweging een flink spotlight op de bewegende persoon wordt geschenen. Dat is natuurlijk al schrikken, maar daarnaast zijn sommige floodlights ook nog uitgerust met sirenes, waardoor bijvoorbeeld buren gealarmeerd worden. Een huismonitorsysteem bestaat eigenlijk uit meerdere slimme gadgets die er samen voor zorgen dat het een inbreker wel heel moeilijk wordt gemaakt. Let alleen wel op dat de buurman die je kat eten geeft weet hoe hij het ‘alarm’ tijdelijk kan uitschakelen, zodat hij niet verblindt en ‘toegeschreeuwd’ wordt.

Overigens hoef je niet per se een heel huismonitorsysteem te installeren: alleen een bewegingsdetector met sirene kan al helpen, of bijvoorbeeld alleen een slimme camera die een melding naar je smartphone stuurt wanneer er beweging gezien wordt. Wederom komt er weer een huisdier-gerelateerde waarschuwing, want sommige camera’s zijn niet slim genoeg om te weten dat er een kat loopt in plaats van een mens, waardoor je elke keer meldingen krijgt als Tijgertje weer eens naar zijn etensbakje sjokt. Wil je de inbreker in de tuin al afschrikken, dan is de keuze voor een outdoor-floodlight een slim idee. Een goede, maar wel wat zware floodlight, is bijvoorbeeld de Eufy Floodlight 2K.

Slimme deurbel

Een slimme deurbel mag dan vooral worden gebruikt om pakketjes te detecteren en te converseren met gasten en pakketbezorgers, er zit meer in. De slimme deurbel kan ten eerste een melding sturen naar je telefoon wanneer er iemand wordt gedetecteerd (sommigen doen dat zelfs al automatisch als iemand nog niet eens heeft aangebeld). Ten tweede zijn de meeste slimme deurbellen voorzien van tweewegscommunicatie, waardoor je waar je ook maar bent kunt schreeuwen tegen je bezoeker. Nu is dat niet zo vriendelijk, maar als het om een inbreker gaat dan is dat waarschijnlijk wel effectiever dan rustig het gesprek aangaan. 

Er zijn ook veel slimme camera’s die tweewegscommunicatie aanbieden. Ook die kun je goed voor dit doel inzetten. We noemen de slimme deurbel specifiek omdat die vaak ook een stukje van de straat in de gaten houdt, waardoor je mogelijk meer te weten komt over je inbreker. Bovendien is het ook fijn om op die manier af en toe de buurt een beetje in de gaten te houden, al moet je wel opletten dat je hierbij geen privacywetgeving overschrijdt. Een slimme deurbel waar wij enthousiast over zijn, dat is de Google Nest Doorbell.

Slimme gordijnen

We begonnen dit artikel met lampen: slimme gordijnen zijn daar een verlengde van. Die zijn er echt om te doen alsof je thuis bent. Waar veel mensen inmiddels wel weten dat je lampen nu eenmaal slim kunt instellen, is nog niet iedereen op de hoogte van slimme gordijnen. Hoewel zelfs het ‘huis van de toekomst’ in Nederland begin jaren 90 al voorzien was van gordijnen die automatisch openden en sloten, is het nog steeds niet heel gebruikelijk dat mensen dat thuis hebben. Dat komt overigens door verschillende zaken: sommige slimme oplossingen voor het sluiten en openen van gordijnen werken niet goed genoeg, of mensen hebben geen gordijnen maar bijvoorbeeld shutters. 

Vandaar dat wanneer je wel gordijnen hebt, een investering in een goede slimme gordijngadget kan helpen om je huis er bewoond uit te laten zien. Een voorbeeld van slimme gordijnen waarover wij heel enthousiast zijn, dat is Slide van het Amsterdamse Innovation in Motion. Zo kun je ‘s nachts zorgen dat je huis er niet zo kaal en leeg uitziet, maar alles gewoon netjes achter een gordijn verstopt zit. Dat geeft inbrekers niet alleen het idee dat het bewoond is: ook zorgt het dat ze niet je hele huis in kunnen kijken om te bekijken wat ze graag mee willen nemen.

Meer informatie

Uiteindelijk kunnen al deze tools zeker niet volledig voorkomen dat een inbreker je huis weet te vinden, maar hopelijk kunnen ze wel zorgen dat de crimineel in kwestie het wel laat om met zijn tengels aan je spullen te zitten. Zo kun je hopelijk met een iets geruster hart de deur uit. Wil je meer lezen over oplossingen tegen inbraak? Lees dan onze pagina over beveiliging.

Reacties (0)