Smart Living Project update: We gaan eindelijk beginnen!

09 augustus 2020 7 Minuten 1 Reacties
FWD SLP Update

Na een lange periode van voorbereidingen gaan we eindelijk beginnen met het FWD Smart Living Project. Lees onze eerste update over de bouw van ons slimme huis!

Begin dit jaar kondigden we nog vol enthousiasme aan dat we van start zouden gaan met het Smart Living Project. Toch liep het in de maanden daarop volgend iets anders dan gewenst waardoor ook wij zaken moesten uitstellen. Gelukkig kwam er geen afstel van en gaan we alsnog van start. In augustus gaat de schep de grond in!

Wat is het FWD Smart Living Project?

Samen met een groot aantal partners gaat FWD een nieuwbouwhuis compleet ‘smart’ gaan maken. We gaan ruim een jaar mee in het proces van oriënteren, kiezen, vergelijken, installeren, programmeren en gebruiken. We laten zien wat de verschillende mogelijkheden zijn, wat de verschillende partijen te bieden hebben en waarom er bij de specifieke behoeften van deze nieuwbouwwoning voor de betreffende systemen gekozen is. Maar, met name ook wat de verschillende producten en systemen voor meerwaarde hebben en hoe ze met elkaar samenwerken voor een echt slim huis. Een belangrijk uitgangspunt van ons smarthome is een beperkt budget. Niet iedereen heeft tienduizenden euro’s klaarliggen om een huis van een premium domoticasysteem te voorzien. Wij pakken het dan ook anders aan, met producten die voor iedereen bereikbaar zijn en een systeem dat modulair is. Kortom, een systeem waar je met een klein budget al aan kunt beginnen en zelf kunt uitbouwen. We willen laten zien wat je als consument kunt verwachten, van de eerste tekening tot aan het leven in een slim huis. Het eindresultaat is één complete gids over de mogelijkheden van het smarthome van vandaag de dag. En met de oplevering houdt deze gids niet op. Met deze volledige basis kunnen wij de komende jaren onafhankelijk laten zien hoe nieuwe producten in een slim huis tot hun recht komen.

Waar staan we nu?

We zijn inmiddels al ruim 1,5 jaar bezig met de voorbereidingen dus veel zaken zijn al geregeld of besproken. Waarom het zolang heeft geduurd heeft te maken met verschillende zaken. Zo kwam de stikstofcrisis nog even tussendoor, net als de veranderde PFAS-normen. Dit had weer invloed op de omgevingsvergunning. Daarnaast spelen natuurlijk ook financiën mee, met de alsmaar stijgende bouwprijzen. Het was dus zeker geen eenvoudig proces, maar alle grote beslissingen zijn genomen, de financiering is rond en met de belangrijkste leveranciers zijn afspraken gemaakt. Eind augustus kan dus echt de schep de grond in.

Tussen alle grote beslissingen door zijn we ook al druk bezig geweest met de voorbereidingen voor het – voor dit project – belangrijkste onderdeel: de domotica. Binnenkort gaan we dieper in op de verschillende productgroepen en de plannen per productgroep, maar we kunnen al verklappen dat ook op dit vlak de uitdaging groter was dan verwacht. We hebben goede partners om ons heen verzameld, maar wanneer je een huis bouwt of verbouwt moet je er toch nog partijen bij betrekken die wat minder affiniteit hebben met domotica of met jouw keuzes qua domotica. Zeker de (betaalbare) domotica waar wij mee aan de slag gaan wordt in installatieland nog nauwelijks begrepen, laat staan toegepast. Maar, gelukkig is dat juist één van onze doelen: laten zien dat het niet extreem duur of lastig hoeft te zijn en dat het een serieus alternatief is dat ook installateurs niet zomaar zouden moeten negeren.

Zo had onze eerste W-installateur eigenlijk helemaal geen trek in het domotica-verhaal en zijn we dus zelf op onderzoek uit moeten gaan naar de mogelijkheden van onder meer warmtepompen, thermostaten en WTW-installaties. Tenzij je kiest voor een duur bekabeld systeem zoals KNX of Loxone en daar een specifieke installateur voor in de arm neemt komt het vooral op eigen initiatief neer. Dat is een belangrijke les die we nu al geleerd hebben. Dat is overigens een les die we achteraf gezien niet hadden willen missen, want het levert een grote hoeveelheid nieuwe kennis op. Kennis over de mogelijkheden van vandaag de dag, en kennis over jouw eigen systeem dat je thuis geïnstalleerd krijgt en uiteindelijk zelf moet gebruiken. Een simpel voorbeeld is de communicatie tussen zonnepanelen en warmtepomp voor een optimaal energieverbruik. Dit kan eenvoudig middels het EEBUS-protocol (waarover later meer), maar er is maar een klein aantal merken dat dit relatief nieuwe protocol ondersteunt en installateurs hebben er in 99 procent van de gevallen nog nooit van gehoord. De meeste installateurs zijn nog vrij traditioneel en komen niet verder dan een draadloze thermostaat. We zijn dus zelf dieper in het protocol gedoken en hebben fabrikanten van warmtepompen en solar omvormers gesproken over de mogelijkheden. Dit heeft geresulteerd in een eigenzinnig maar vooruitstrevend plan waarbij de zonne-energie een actieve spil in het web wordt.

Je hoeft overigens niet per se alles zelf uit te vogelen. Je kunt ook de hulp inroepen van een domotica-installateur. Deze partij ontfermt zich over alle domotica-toepassingen in huis en kan adviezen en instructies geven voor de traditionele installaties. Ook wij werken samen met een dergelijke partijen, die we in een volgend artikel introduceren. Samen met die partijen hebben we een compleet smarthomeplan gemaakt dat we in de komende maanden gaan implementeren. Dit smarthomeplan is de basis voor de E-installatie, voor de domotica-installatie en zelfs deels voor de W-installatie. Het is dus zeer belangrijk van te voren een duidelijk plan te hebben zodat je geen details mist. Denk bijvoorbeeld aan CAT-punten voor specifieke toepassingen, stroompunten voor tablets aan de muur, een WTW-installatie met 0-10volt aansturing, een solar omvormer met internetverbinding, etc. Er komt zoveel bij kijken dat je vanuit een wensenlijst een plan opstelt, al dan niet samen met een domoticaspecialist.

FWD SLP dakpannen

Nu het smarthomeplan grotendeels staat hebben we voor augustus een kick-off meeting met alle belangrijke partijen ingepland, waarna we ook echt in detail gaan kijken welke producten we exact nodig hebben, of er nog last-minute wijzigingen aan de installaties nodig zijn en hoe we alle producten en productgroepen met elkaar laten samenwerken, indien gewenst natuurlijk. De basis staat dus, wat ons de tijd geeft rustig te kijken naar persoonlijke wensen op het gebied van afwerking. Zo moeten er nog keuzes gemaakt worden voor de bakstenen, de Rockpanels en de dakpannen. Het oog wil ook wat.

In het volgende artikel gaan we ons richten op de start van de bouw. Een kick-off-artikel waarin we een aantal partners introduceren, het smarthomeplan uitleggen, verslag doen van de kick-off-meeting en het plan van aanpak voor de komende maandag tonen.

Houd de website en social media in de gaten!

Ben je benieuwd naar hoe wij het aanpakken, voor welke producten en technieken we kiezen en hoe het bouwproces verloopt? Houd dan de website de komende maanden in de gaten. Vanaf eind augustus beginnen ook met tweewekelijkse artikelen over de verschillende productgroepen en systemen. Houd vooral ook onze FWD Smart Living Project pagina in de gaten voor links naar alle artikelen, social media-kanalen en partners. Volg het FWD Smart Living Project op de voet via Instagram of Facebook. Hier plaatsen we regelmatig korte updates, foto’s en video’s over de bouw van het slimme huis.

Reacties (1)