Smart Living Project update: het einde is in zicht!

27 juni 2021 7 Minuten 2 Reacties
FWD SLP update 10

Het is al bijna twee maanden geleden dat we de laatste bouwupdate met je deelden, en daar zit wel een reden achter. We zijn namelijk erg druk geweest met het oplossen van problemen. Geen enkele bouw gaat soepel, maar de laatste weken zijn we nogal wat hobbels in de weg tegengekomen. Waar staan we precies? In dit artikel een korte update.

Wat is het FWD Smart Living Project?

Samen met een groot aantal partners maakt FWD een nieuwbouwhuis compleet ‘smart’. We gaan ruim een jaar mee in het proces van oriënteren, kiezen, vergelijken, installeren, programmeren en gebruiken. We laten zien wat de verschillende mogelijkheden zijn, wat de verschillende partijen te bieden hebben en waarom er bij de specifieke behoeften van deze nieuwbouwwoning voor de betreffende systemen gekozen is. Wil je meer weten over het idee achter dit project? Lees dan verder op onze projectpagina.

tuin
Lees ook

Smart Living Project: de slimme tuin met verlichting, irrigatie en een robotmaaier

Bouwupdate

De bouwupdate houden we deze keer kort, want er is een hoop gebeurd maar er zijn ook verschillende werkzaamheden (nog) niet uitgevoerd. Om de hobbels maar achter de rug te hebben; in eerste instantie zijn de verkeerde pannen op het dak gelegd waardoor de (juiste) dakpannen en de dakramen pas afgelopen week gelegd en geplaatst zijn. Ook wilde het stucwerk niet drogen waardoor de schilder pas afgelopen maandag kon beginnen en het gehele huis in één week moest schilderen. Daarbij moest de stukadoor tijdens het schilderwerk nog wat zaken afmaken. Het stucwerk was er ook erg dik opgezet waardoor de volledige inbouwspots te diep in het plafond vielen, waarvoor nu gelukkig wel een oplossing gevonden is. De tegelzetter is op het laatste moment afgehaakt waardoor met het tegelen van de natte ruimtes nog niet begonnen is. De keukenleverancier kwam er tijdens het inmeten (als laatste check) ineens achter dat de acht maanden geleden diep in het beton gegoten leidingen niet goed liggen, waardoor we helemaal in de stress schoten. Gelukkig kon dit door de W-installateur en de keukenleverancier zelf toch via een omweg opgelost worden. En tot slot bleek afgelopen week de vloer ook nog té nat om de dekvloer te kunnen leggen waardoor we nu tijdens werkzaamheden flink aan het stoken zijn, wat overigens niet met de warmtepomp gebeurt maar met een mobiele cv-unit. Dat waren de grootste hobbels in de weg, om maar aan te geven dat de afgelopen weken nogal stressvol waren. 16 juli moeten we verhuizen – dat staat inmiddels vast – dus je kunt je voorstellen dat elke hobbel ons slapeloze nachten heeft opgeleverd.

Smart,Home,With,Internet,Of,Things,Isometric,Concept.,Iot,Technology
Lees ook

Smart Living Project: beveiliging met camera’s, sloten en het alarmsysteem

Maar, dat gezegd hebbende; er is gelukkig wel een hoop gebeurd in de afgelopen weken. Zo is de gevel grotendeels klaar. Het stucwerk zit erop, de bakstenen zitten erin en de koven voor de zonwering zijn geschilderd. Er moet nog wat gevoegd worden en we wachten nog op de houten gevelbekleding, maar het huis begint nu echt zijn stijl aan te nemen. De dakramen zijn afgelopen week geplaatst en dat geeft in de slaapkamers meteen een ruimer en lichter gevoel, iets waar we heel blij mee zijn. De keukenombouw is geplaatst waardoor de keuken er over een paar weken in kan, en ook de badkamer is voorzien van nissen bij de entree. Het stucwerk is inmiddels volledig af, waardoor we eindelijk een mooi idee krijgen van de ruimte die we eigenlijk hebben. En, niet geheel onbelangrijk; na maar liefst 20 telefoontjes van in totaal 4 uur ligt er ook eindelijk glasvezel in huis! Tot slot begint ook de E-installatie vorm te krijgen. Op de begane grond zijn de actoren al geplaatst waardoor we binnen een paar weken de eerste lampen al met het smarthomesysteem kunnen koppelen.

In onderstaande slider vind je een impressie van de werkzaamheden tot nu toe.

Voorbereidingen en accessoires

Alle domotica-actoren die ingebouwd worden zijn inmiddels binnen en zelfs al grotendeels ingebouwd. Dit gaat onder meer om de Fibaro Dimmer 2-modules achter schakelaars in de Fibaro RGBW-modules bij de ledstrips. De overige producten worden komende week geleverd, waarna we langzaam kunnen beginnen met de installatie. Zo kunnen we de sensoren voor beweging, licht en temperatuur ophangen en koppelen. Ook de thermostaat en deursensoren kunnen al snel geplaatst en gekoppeld worden.

De sceneschakelaars die we in het afdekmateriaal gaan plaatsen laten nog even op zich wachten. In eerste instantie hebben we gekozen voor de Heatit Z-Push schakelaars met acht knoppen, maar een dezer dagen worden hier nieuwe versies van uitgebracht die beter bij de stijl van het huis passen en bovendien in RAL9010 beschikbaar zijn. De kans is echter groot dat deze nieuwe modellen te lang op zich laten wachten waardoor we deze mogelijk later moeten vervangen. Dat is een persoonlijke keuze natuurlijk.

Ook zijn de sDock tablethouders van Smarter Living inmiddels binnen. Voor de begane grond gebruiken we de vaste variant die strak tegen de muur geplaatst wordt, terwijl de variant voor de eerste verdieping draaibaar is. Ook is de iPad eenvoudiger uit de draaibare variant te halen. Smarter Living voorziet daarnaast in een aantal usb-stopcontacten van 2usb. We hebben gekozen voor varianten met zowel usb-c als usb-a, zodat we nu en in de toekomst apparaten direct aan het stopcontact kunnen hangen.

Tot slot is ook het lichtplan voor de tuin in samenwerking met Innr gemaakt. Het Nederlandse bedrijf heeft een uitgebreid plan gemaakt op basis van de planten en bomen die in de tuin komen en het eigen Outdoor assortiment. De hovenier heeft het plan voor de tuin inmiddels af en begint begin volgende maand met de voorbereidingen in de tuin.

 

Sonos Arc met tv
Lees ook

Smart Living Project: entertainment met multiroom audio, televisies en mediaspelers

hifi audio banner zwart

Richting de oplevering

Nu de afwerking van het huis begonnen is maken wij ons op voor de verhuizing en natuurlijk de installatie van allerlei zaken, waaronder de domotica. De komende twee weken staan nog in het teken van visuele afwerkingen aan de binnenzijde en het plaatsen van de vloer. Daarna hebben we anderhalve week de tijd voor het afmonteren van de E- en W-installaties en de installatie van het draadloze en bedrade netwerk. Ook worden tot half juli veel apparaten geplaatst en wordt het huis ingericht. In anderhalve week tijd vindt de installatie van onder meer de Luxaflex Duettes met Powerview, de Forest Z-Wave gordijnrails, de Panasonic airco’s, de keuken, de inbouwkasten, de zonwering en het alarm plaats.

Nu we alle productgroepen en daartoe behorende producten en keuzes beschreven hebben starten we de tweede fase. Hierin komen alle productgroepen nogmaals aan bod, maar dan kijken we naar de installatie en plaatsing. In de maanden juli en augustus publiceren we dan ook verschillende artikelen waarin we je een indruk geven van de installatie. Via onze social media (zie hieronder) delen we verschillende leuke updates tijdens de werkzaamheden. Vervolgens is het tijd voor fase 3, waarin we daadwerkelijk gaan automatiseren en dus het huis echt slim gaan maken. Dit zal, als alles meezit, vanaf eind augustus gebeuren.

Houd de website en social media in de gaten!

Ben je benieuwd naar hoe wij het aanpakken, voor welke producten en technieken we kiezen en hoe het bouwproces verloopt? Houd dan de website de komende maanden in de gaten. Houd vooral ook onze FWD Smart Living Project pagina in de gaten voor links naar alle artikelen, social media-kanalen en partners. Volg het FWD Smart Living Project op de voet via Instagram of Facebook. Hier plaatsen we regelmatig korte updates, foto’s en video’s over de bouw van het slimme huis.

Reacties (2)