Slimme deurbel kopen: waar moet je op letten?

11 augustus 2024 7 Minuten 9 Reacties
Ring Battery Video Doorbell Plus

Wil je een slimme deurbel kopen? Dan is er een aantal dingen waar je aan moet denken en op moet letten. We helpen je op weg: dit wil je weten.

Met een slimme deurbel kan je op je smartphone zien wie er aanbelt waar ter wereld je ook bent. Zolang je maar bent verbonden met het internet. Ideaal om te kunnen communiceren met de pakketbezorger als je niet thuis bent. Of wellicht wil je liever niet opendoen als er een ongenode gast voor de deur staat. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij de aanschaf van een slimme deurbel? Met dit artikel helpen we je op weg, zodat je weet wat je aan zo’n slimme (video)deurbel hebt en welke opties er zoal beschikbaar zijn voor deze productcategorie.

Slimme deurbel: de basis

Omdat we ervan uitgaan dat er altijd mensen meelezen die niet van alle ontwikkelingen op de hoogte zijn, keren we eerst even terug naar de basis. Wat is een slimme deurbel? Dit product combineert de oude en vertrouwde deurbel met een apparaat dat beschikt over een camera, speaker en microfoon. Je kunt het op afstand bedienen via een app, waar je nog meer functies in aantreft. Denk dan aan bewegingsdetectie, pakketherkenning en meer. Zodra iemand aanbelt, krijg jij een notificatie op je smartphone en kun je de bel aannemen alsof je thuis bent.

Hoewel er nog steeds veel om te doen is, over de slimme deurbel, merken we ook dat het product steeds meer in trek raakt. Vandaar dat toegankelijke informatievoorziening toegevoegde waarde heeft. Een slimme deurbel hang je niet alleen vanwege het gemak op, maar ook om de voordeur (of achterdeur, als je hem daar ophangt) te beschermen. Je kunt gerust een pakket laten bezorgen op de stoep, omdat maar weinig mensen gesnapt willen worden in een poging dat pakketje mee te nemen. Zo’n deurbel zorgt dus voor gemak, maar ook voor een veilig gevoel.

Dingen die je moet overwegen

Voordat je nu meteen naar de winkel rent om de eerste de beste slimme deurbel aan te schaffen, willen we graag een lijstje met eigenschappen meegeven waar je over na moet denken. Middels het onderstaande lijstje kun je voor jezelf bepalen welke functies je handig en het geld waard vindt. We willen voorkomen dat je teveel uitgeeft aan een product waarvan je maar de helft van de opties gebruikt, bijvoorbeeld. Dat begint al bij de prijs: wat is je budget en hoe bepaal je welke opties daar het beste bij passen? Hoe meer je uitgeeft, hoe meer functies er zullen zijn.

Maar welke functies zijn nou echt van belang? Met stip op één de betrouwbaarheid. Je wilt altijd een melding krijgen bij calamiteiten, het liefst zo snel mogelijk. Dat hangt ten dele af van de videodeurbel, maar ook van je wifi-netwerk thuis. Kijk dus altijd of er voldoende bereik is op de plek waar de videodeurbel hangt. Anders is de bezoeker al weg voordat jij hebt kunnen zien wat er aan de hand is. Daarnaast is één van de belangrijkste onderdelen de beeldkwaliteit, met audiokwaliteit op een ferme derde plek. Als je niet goed kunt zien wat er voor de deur gebeurt, en als je daarnaast niet met een persoon kunt praten, dan kun je er net zo goed geen een ophangen. Niet alleen de resolutie is belangrijk (die bepaalt de scherpte van het beeld), maar ook de kleurweergave. Je moet immers in staat zijn goed onderscheid te maken van objecten en mensen in beeld. 1080p is wat ons betreft de ondergrens.

Als er een goede lens in de camera zit, dan kom je ook nog wel weg met 720p. Helemaal wanneer je de beelden alleen op een smartphonescherm bekijkt. Sommige deurbellen bieden tegenwoordig high dynamic range aan. Hoewel dat de beeldkwaliteit ten goede komt, is dit nog geen vereiste. Zolang je geen directe lichtbron in beeld hebt, zoals de zon of een tuinlamp, zul je zonder hdr ook gewoon kunnen zien wat er voor de deur gebeurt. Een lagere resolutie komt bovendien de accuduur ten goede: lagere instellingen vergen immers minder stroom.

Bewegingsdetectie, kijkveld en meer

Bewegingsdetectie en een groter kijkveld kunnen een minder scherpe lens vaak wel ondersteunen, maar werken natuurlijk het beste bij een beter presterende camera. De bewegingsdetectie kan meldingen geven van personen, dieren, auto’s of zelfs een pakketje, zodat je op de hoogte bent van eventuele onregelmatigheden. Met een groot kijkveld kan de deurbel een groter gebied in de gaten houden, waardoor je niets hoeft te missen. Ideaal zou zijn als het veld groot genoeg is om het pakket op de deurmat te kunnen zien staan.

Nachtvisie is eveneens een belangrijke ondersteuning voor slimme deurbellen. Natuurlijk kun je de omgeving van licht voorzien. Maar om nou midden in de nacht nodeloos (led-)lampen aan te hebben staan buiten, is een beetje zonde en misschien wel slaapverstorend. Slimme deurbellen met nachtvisie kunnen de boel ’s nachts of in het donker in de gaten blijven houden. Meestal filmen ze de beelden dan in zwart-wit, maar de wat duurdere modellen ondersteunen ook kleur. Beiden is goed – in dit geval is het maar net wat je zelf een prettiger idee vindt.

Het zou tot slot handig zijn als de deurbel aan te sluiten is op een bestaand systeem in huis. Ring, één van de meeste bekende fabrikanten binnen dit veld, werkt bijvoorbeeld niet goed samen met Google Home, om maar een voorbeeld te geven. Maar als je al Alexa gebruikt, van Amazon, of een Ring-alarmsysteem in huis hebt opgehangen, dan heb je al gauw een compleet systeem dat zichzelf reguleert. Andere merken bieden die optie ook aan, zoals Eufy en Arlo, en zelfs minder bekende merken als Aqara. Let dus op de smarthomemogelijkheden.

Vragen die je jezelf moet stellen

Als je in de markt bent voor een slimme deurbel, dan zijn er verder nog een aantal vragen die je jezelf moet stellen.

  • Heb ik een abonnement nodig om video’s op te nemen en op te slaan? Als het antwoord ja, is check dan ook meteen hoe het zit met de beschikbaarheid van diensten en wat die maandelijks kosten.
  • Kan ik de beelden ook lokaal opslaan? Sommige deurbellen bieden de optie aan beelden lokaal op te slaan, bijvoorbeeld op een sd-kaart of een aparte hub of NAS. Dit scheelt maandelijks in de kosten, aangezien je niet voor cloudopslag betaalt.
  • Hoeveel functies heb ik echt nodig? Als je toch over abonnementen gaat lezen, check dan ook meteen welke functies er achter een betaalmuur zitten. Fabrikanten kunnen mooi adverteren met ‘pakketherkenning’, maar soms is die alleen beschikbaar wanneer je maandelijks extra geld ophoest.

Daarnaast is het altijd de vraag of je moet gaan voor een bedrade of draadloze deurbel. Daar vertellen we je alles over in een eerder gepubliceerd artikel, waarin we de voor- en nadelen van beide varianten op een rijtje zetten. En als je alvast een indruk wil krijgen van hoe je een slimme deurbel moet installeren, dan staat dit artikel voor je klaar. Zodoende kun je je perfect voorbereiden op wat er komen gaat en hoe je te werk moet gaan. Lees ook vooral onze reviews en andere achtergrondartikelen om op de hoogte te blijven van al het smarthomenieuws.

Reacties (9)