Zo vindt een robotstofzuiger zijn weg door het huis

08 juni 2024 6 Minuten 0 Reacties
robotstofzuiger

Hoe navigeert een robotstofzuiger door het huis? Afhankelijk van het model gebeurt dat meestal op één van deze vier manieren.

Robotstofzuigers zijn een groot geschenk voor de mensheid. De producten laten perfect zien waar we robots en kunstmatige intelligentie het beste voor kunnen gebruiken: vervelende taken uit handen nemen. De ene robotstofzuiger is de andere niet; meestal merk je dat aan de manier van navigeren (naast zaken als de zuigkracht). Maar op welke manier navigeert zo’n stofzuiger nou door je huis? En welke methode past het beste bij jouw huis of portemonnee?

Navigeren via sensoren

De minst dure robotstofzuigers gebruiken sensoren. Denk dan aan een valsensor, die voorkomt dat zo’n stofzuiger van de trap dendert. Soms zijn er ook muur- en objectsensoren, zodat het apparaat weet wat die moet vermijden of waar die moet omkeren. Daarnaast zijn er vaak tapijt- en vuilsensoren. Zo kan het model bepalen of die ergens niet mag dweilen of juist de zuigkracht moet vergroten. Tot slot is er soms een optische sensor. Die zitten op de wielen en meten aan de hand van licht hoe ver een robotstofzuiger komt (door de omwentelingen te tellen).

Philips HomeRun 7000 Series Aqua
Lees ook

Review: Philips HomeRun 7000 Series Aqua – Robotstofzuiger met dweilfunctie

Kaart aanmaken via een camera

Gaan we een stapje hoger in budget, dan komen de robotstofzuigers met een camera in beeld. Niet alleen kan de robot dan zien waar die heengaat, ook kun je er soms doorheen kijken. Bepaalde modellen bieden een live weergave aan, terwijl andere zich focussen op foto’s en objectherkenning. Robotstofzuigers met een camera worden veelal gecombineerd met SLAM: simultaneous localization and mapping. Daarmee maakt het apparaat een kaart aan van de omgeving en kan die zichzelf daar constant op positioneren voor een betere navigatie.

Omdat dergelijke camera’s soms niet in de avond of het donker kunnen kijken, worden ze meestal voorzien van een lampje. Maar daarmee voorkom je niet dat een robotstofzuiger in het donker soms plekken overslaat. Een vloerkleed of grote kast wordt soms – helaas – geïnterpreteerd als een val naar beneden, waardoor daar dus niet gestofzuigd wordt. Verder roepen dergelijke producten privacyvragen op. Het kan zijn dat de fabrikant van de robot meekijkt, al is het maar om zijn eigen objectherkenning te trainen. Iets om bij stil te staan.

Nog even over SLAM

SLAM biedt nog een voordeel aan. Aangezien je altijd op de kaart kunt zien waar de robotstofzuiger is, is het ook zo dat je in de meeste gevallen kunt zien welk pad die gevolgd heeft. Zodoende kun je achterhalen welke stukken die overslaat, omdat er bijvoorbeeld meubels staan of te weinig ruimte is. Derhalve kun je beslissen of je daar iets aan kunt doen, of niet. Het algoritme deelt tevens automatisch kamers in. SLAM-stofzuigers met camera’s gebruiken bewegingssensoren of een LiDAR-scanner te ondersteuning van de positiebepaling.

iRobot Roomba Combo i8
Lees ook

Review: iRobot Roomba Combo i8+ – blijkt stiekem niet nieuw te zijn

De geavanceerde optie: LiDAR

Tot slot kijken we naar LiDAR. Die afkorting staat voor Light Detection and Ranging. De robot maakt dan gebruik van meerdere lasers om objecten in huis op te lichten en de afstand tussen de robot en dat object op te meten. Niet alleen krijg je hierdoor een duidelijke indeling van de kamer, ook kan de robotstofzuiger heel nauwkeurig navigeren. Met LiDAR aan boord kan zo’n stofzuiger namelijk de meest efficiënte route bepalen, en daardoor wellicht sneller klaar zijn. Maar dat is afhankelijk van andere instellingen, zoals zuigkracht en dweilinstellingen.

Hoewel LiDAR prima in staat is objecten als sokken of hondenpoep te herkennen, kan het zijn dat de robotstofzuiger alsnog moeite heeft met kabels en schoenveters. Mocht de stofzuiger zo’n draad of veter te pakken krijgen, dan trekt die soms hetgeen mee dat daaraan vastzit. Gelukkig kun je op de digitale kaarten vaak no-go-zones aanmaken: zones waar een robotstofzuiger niet mag komen. Dan hoef je je nergens zorgen over te maken.

Welke robotstofzuiger is het beste voor jou?

Welke optie het beste bij jou past is met name afhankelijk van je budget. Als je het geld ervoor (over) hebt, dan kun je het beste de meest geavanceerde robotstofzuiger kopen. Die navigeert niet alleen het beste, maar biedt ook veel andere voordelen en opties aan. Maar binnen een bepaald budget zou het wel fijn zijn als een robotstofzuiger minimaal een camera heeft (los van de privacyzorgen); SLAM kun je dan eventueel achterwege laten. Met zo’n camera aan boord kan een robot zich zeer gemakkelijk verplaatsen, beter dan wanneer die alleen sensoren heeft.

Je keuze voor een goede robotstofzuiger is ook afhankelijk van andere vragen:

  • Hoe ziet jouw woning eruit? Heb je een ingewikkelde indeling? En zijn er drempels?
  • Vind je het een groot probleem als de stofzuiger soms ergens tegenaan botst? Staan er spullen op de grond die je graag heel houdt?
  • Hoe belangrijk is het dat de stofzuiger z’n werk snel kan doen? Stofzuig je alleen op momenten dat je niet thuis bent of ook op andere tijden? En moet de grond echt brandschoon zijn of vind je het niet zo erg als er toch iets achterblijft?
  • Hoeveel lawaai maakt de stofzuiger en heb je daar last van tijdens het slapen?

We zijn geneigd om te stellen dat een duurdere robotstofzuiger meestal de beste optie is. Maar zoals je ziet zijn er meerdere vragen met betrekking tot navigatie waarvan de antwoorden je keuze kunnen bepalen. Als je het niet erg vindt dat het allemaal wat langer duurt, je niet zo’n ingewikkelde indeling hebt, dat die soms ergens tegenaan botst of dat er wat vuil achterblijft, dan kan een goedkopere optie ook uitstekend zijn. Dan is het belangrijker dat je let op wat je wil uitgeven en om onderzoek te doen naar de beste modellen binnen die prijscategorie.

Meer informatie

Wil je meer weten over slimme producten voor in huis? Neem dan onze smarthome tips en adviezen door.

Reacties (0)