Robotgrasmaaiers met gps: alles dat je moet weten

21 september 2024 7 Minuten 1 Reacties
Husqvarna Automower 410XE NERA

Het maaien van het gazon wordt steeds meer geautomatiseerd. De robotgrasmaaier heeft de afgelopen jaren een enorme sprong voorwaarts gemaakt, vooral dankzij de integratie van GPS-technologie. In dit artikel vertellen we je alles over robotgrasmaaiers met gps.

Waar traditionele robotgrasmaaiers gebruikmaken van een perimeterdraad om hun werkgebied af te bakenen, navigeren GPS-robotmaaiers (volledig) autonoom aan de hand van satellietsignalen. Dit betekent meer vrijheid, minder beperkingen en een nog efficiëntere manier om jouw gazon te onderhouden.

Wat maakt een GPS-robotmaaier nou zo bijzonder?

  • Precisie: Dankzij GPS kan de robotmaaier met hoge nauwkeurigheid zijn positie bepalen en zo ervoor zorgen dat geen enkel stukje gras wordt overgeslagen.
  • Flexibiliteit: Geen gedoe meer met het leggen van perimeterdraad. Een GPS-robotmaaier kan eenvoudig worden geïnstalleerd en aangepast aan verschillende tuinontwerpen.
  • Efficiëntie: Door slimme algoritmes en nauwkeurige navigatie werkt een GPS-robotmaaier efficiënter.

Hoe werkt een GPS-robotmaaier?

Het belangrijkste onderdeel van een GPS-robotmaaier is zijn vermogen om zijn exacte locatie te bepalen. Dit doet hij door signalen van satellieten op te vangen. Net als een satellietnavigatiesysteem in je auto, berekent de maaier aan de hand van deze signalen zijn positie op aarde. Wanneer je de robotmaaier voor het eerst inschakelt, begint hij aan een zogenaamde ‘maaimeester’-ronde. Tijdens deze ronde scant de maaier de tuin en creëert hij een digitale kaart van het maaigebied. Deze kaart wordt opgeslagen in het geheugen van de maaier. Met deze digitale kaart als leidraad kan de robotgrasmaaier op een systematische manier zijn werk doen. Hij volgt vooraf bepaalde maaipatronen, zoals parallelle banen of willekeurige routes. Door deze patronen te combineren, zorgt hij ervoor dat het hele gazon gelijkmatig wordt gemaaid.

Sensoren voor veiligheid

Naast GPS maken robotmaaiers gebruik van verschillende sensoren om veilig te kunnen werken, waaronder:

  • Botsingssensoren: Deze sensoren zorgen ervoor dat de maaier stopt wanneer hij tegen een obstakel aanbotst.
  • Heffersensoren: Als de maaier opgetild wordt, bijvoorbeeld om hem over een pad te tillen, stoppen de messen automatisch.
  • Regensensoren: Bij regen keert de maaier automatisch terug naar het laadstation.

RTK-GPS

Om nog nauwkeuriger te kunnen werken, maken sommige robotmaaiers gebruik van RTK-GPS (Real Time Kinematic). RTK-GPS is een zeer nauwkeurig systeem dat gebruikmaakt van een basisstation op de grond. Dit basisstation verzendt correctiesignalen naar de robotmaaier, waardoor de positiebepaling met een centimeternauwkeurigheid mogelijk is. RTK-GPS is aanzienlijk nauwkeuriger dan standaard GPS en is daarom ideaal voor grote tuinen met complexe vormen en smalle doorgangen.

GPS als extraatje

Let wel; er zijn tegenwoordig ook robotgrasmaaiers op de markt die pretenderen op GPS te werken maar de kleine letters laten zien dat dit een extraatje is. Zo wordt er dan nog altijd een perimeterdraad gebruikt en dient GPS puur voor het lokaliseren van de robotmaaier wanneer deze bijvoorbeeld gestolen wordt.

Voordelen van een robotgrasmaaier met GPS

Een robotgrasmaaier met GPS biedt tal van voordelen ten opzichte van traditionele maaiers en robotmaaiers zonder GPS.

  1. Nauwkeurige maairesultaten
    Dankzij de precisie van GPS wordt elk hoekje en gaatje van je tuin bereikt. De maaier volgt zijn vooraf ingestelde pad nauwkeurig, wat resulteert in een strak en verzorgd gazon.
  2. Flexibiliteit en aanpasbaarheid
    In tegenstelling tot traditionele robotmaaiers heb je geen perimeterdraad nodig om het maaigebied af te bakenen. Dit maakt de installatie een stuk eenvoudiger en biedt meer flexibiliteit. Verplaats je tuinmeubilair of plant je nieuwe bloemen? Een GPS-robotmaaier kan eenvoudig worden aangepast aan de nieuwe situatie.
  3. Efficiëntie
    De maaier bepaalt de meest efficiënte route door de tuin, waardoor tijd wordt bespaard.
  4. Onderhoud
    Doordat er geen fysieke begrenzingsdraden aanwezig zijn, is er geen risico op draadbreuken. Probleemloze beluchting, frezen en veldreparatie.

Welke merken hebben robotmaaiers met GPS?

Er zijn talloze merken en modellen robotgrasmaaiers op de markt, elk met hun eigen unieke eigenschappen en prijsklassen. De meest bekende merken zijn Husqvarna, Gardena, Bosch, Stiga, Stihl, Robomow, Philips en Worx. De meeste van deze merken verkopen robotgrasmaaiers zonder GPS. Fabrikanten die wel modellen met GPS (de volledige versie zonder grensdraad) verkopen zijn onder meer Husqvarna, Kress, Ambrogio en Stiga.

De meeste fabrikanten die autonome robotgrasmaaiers met GPS op de markt brengen geven hun eigen naam aan de GPS-techniek. Zo noemt Husqvarna het EPOS en noemt Stiga het AGS. Uiteindelijk komt het op hetzelfde neer; middels slimme technieken en software, plus een referentiestation, kan de robotmaaier zonder grensdraad jouw gazon optimaal maaien.

Om met GPS-technologie te kunnen werken, heeft de robot een stabiele verbinding met zijn referentiestation nodig. Deze verbinding gebeurt via 4G dataverkeer en een constante communicatie tussen de robotmaaier, de cloud en het referentiestation. De autonome robotmaaier heeft één referentiestation nodig, dat meestal bij de robot wordt geleverd.

Husqvarna

Een merk dat we even uitlichten is Husvarna, vooral omdat we onlangs een robotgrasmaaier met GPS van het merk getest hebben. Husqvarna EPOS (Exact Positioning Operating System) stelt robotmaaiers in staat binnen draadloze grenzen te werken met nauwkeurigheid op centimeterniveau via RTK-positionering. Over de installatie en werking van de Husqvarna robotgrasmaaier met GPS waren we zeer tevreden, met name door het grote gebruiksgemak, de flexibiliteit en de mogelijkheid alles naar eigen wens aan te passen. Wil je meer weten over de exacte werking van een robotmaaier met GPS en hoe de installatie precies verloopt? Lees dan verder in onderstaande review.

9.5
Husqvarna Automower 410XE
FWD award

Beoordeling
Husqvarna Automower 410XE NERA

Pluspunten
  • Beste maaiprestaties
  • Strak design
  • Weinig onderhoud
  • EdgeCut is ideaal
  • Smarthome-integratie
  • Geen grensdraad
  • Goede beveiliging
  • Stil
  • Goede app
  • Veel mogelijkheden
Minpunten
  • Kost een flinke smak geld

Beoordeling Husqvarna Automower 410XE NERA

Als we alles bij elkaar nemen dan zit er eigenlijk maar één belangrijk minpunt aan deze Husqvarna Automower 410XE NERA; de prijs. Je moet namelijk bijna 4.000 euro neerleggen voor deze robotmaaier en dat is dan nog exclusief installatie, mocht je dat willen laten doen. Dat is een flinke smak geld en voor een kwart daarvan heb je al een prima robotmaaier. Maar, de Husqvarna Automower 410XE NERA is dan ook de beste robotmaaier van dit moment, met tal van handige functies en extra's die je een perfect gazon en een perfecte werking bieden. In vergelijking met een Gardena van 1.000 euro is het gazon mooier, worden de randen bijna perfect meegenomen, is de maaier beter beveiligd, zijn er uitgebreidere smarthome-mogelijkheden, is het design aantrekkelijker, werk je zonder grensdraad, is de maaier stiller, is het onderhoud eenvoudiger en heb je veel meer mogelijkheden om het maaien van het gazon naar eigen wens in te richten. Eigenlijk op alle vlakken scoort deze robotmaaier beter, en zelfs richting de perfecte score. Heb je een relatief groot gazon, streef je naar zo min mogelijk onderhoud van dat gazon en ben je op zoek naar de ultieme robotmaaier die ook nog eens eenvoudig te integreren is met je smarthome? Dan is de Husqvarna Automower 410XE NERA een absolute aanrader.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Husqvarna Automower 410XE NERA

De toekomst van robotgrasmaaiers met GPS

De technologie achter robotmaaiers ontwikkelt zich in een razendsnel tempo. Met de voortdurende verbetering van GPS en andere sensoren kunnen we in de toekomst nog meer verwachten van deze slimme robotgrasmaaiers.

Wat kunnen we in de toekomst verwachten?

  • Nog grotere nauwkeurigheid: Dankzij verbeterde GPS-technologie en het gebruik van meerdere sensoren zullen robotmaaiers in staat zijn om nog preciezer te maaien.
  • Meer geavanceerde navigatie: Robotmaaiers zullen in staat zijn om obstakels dynamisch te vermijden en hun maairoutes aan te passen aan veranderende omstandigheden.
  • Smart home integratie: Robotmaaiers zullen steeds meer geïntegreerd worden in smart home-systemen. Dit betekent dat je ze kunt bedienen via spraakassistenten zoals Google Assistant of Amazon Alexa, en dat ze kunnen communiceren met andere slimme apparaten in huis.
  • Duurzaamheid: Er zal meer focus liggen op duurzaamheid. Robotmaaiers zullen worden uitgerust met efficiëntere motoren en kunnen mogelijk worden aangedreven door zonne-energie.
  • Extra functies: Naast maaien zullen robotmaaiers mogelijk ook andere taken kunnen uitvoeren, zoals het verticuteren van het gazon, het aanbrengen van meststof of het besproeien van planten.
  • Kunstmatige intelligentie: Door het gebruik van AI zullen robotmaaiers steeds slimmer worden. Ze kunnen bijvoorbeeld zelf leren van hun omgeving en hun gedrag aanpassen.

Voor wie is een robotgrasmaaier met GPS?

Een robotgrasmaaier met GPS is ideaal voor iedereen die op zoek is naar een gemakkelijke en efficiënte manier om zijn of haar gazon te onderhouden. Heb je een tuin met veel obstakels, verschillende niveaus of smalle doorgangen? Een GPS-robotmaaier kan dankzij zijn nauwkeurige navigatie ook in deze complexe tuinen beter zijn werk doen dan een model zonder GPS. Daarnaast is de installatie veel eenvoudiger en kun je na de installatie altijd nog aanpassingen doen, zones toevoegen of de hele tuin omgooien, zonder dat alle draden opnieuw gelegd hoeven te worden. Daar tegenover staat wel dat robotgrasmaaiers met GPS een stuk duurder zijn dan modellen zonder GPS. Je budget speelt hierbij dus ook een belangrijke rol.

Reacties (1)