Smarthome Beoordeling 8.0

Review: Yale Slimme Videodeurbel – Betrouwbaar en razendsnel

25 februari 2024 + 10 minuten 3 Reacties
Yale Slimme Videodeurbel

In deze review gaan we aan de slag met de Yale Slimme Videodeurbel. Deze robuuste videodeurbel beschikt over AI-functies en kan zowel bedraad als via de ingebouwde batterij gebruikt worden.

De Yale Slimme Videodeurbel is de eerste echte videodeurbel van het bedrijf. Dit model werkt naadloos samen met alle andere beveiligingsproducten van Yale, waaronder het nieuwe alarmsysteem en de beveiligingscamera’s, en is met een prijs van 159,99 euro goedkoper dan veel videodeurbellen van andere merken. Is de eerste poging van Yale direct een schot in de roos of laat het te wensen over? We gaan het uitzoeken in deze review van de Yale Slimme Videodeurbel.

Dit is de Yale Slimme Videodeurbel

De Yale Slimme Videodeurbel, ook wel verkrijgbaar onder de Engelse naam Yale Smart Video Doorbell, heeft alle opties aan boord die je mag verwachten van een videodeurbel. Zo heb je 1080p HD-beeld met een kijkhoek van 154 graden, tweewegcommunicatie, nachtzicht tot zes meter en ontvang je uiteraard direct meldingen op je smartphone via de Yale Home-app. Ook vind je hier de liveview om direct te bekijken wie er voor de deur staat. De videodeurbel beschikt over een sabotage-alarm als iemand de videodeurbel mee wil nemen. Tevens is deze stof- en waterdicht dankzij IP65. Je kunt privacyzones instellen en er zijn ook AI-functies als persoonsdetectie beschikbaar.  voedingsadapter.

De videodeurbel is te gebruiken zonder abonnement, maar met een abonnement krijg je volgens Yale extra bescherming en gemoedsrust. Zo krijg je andere AI-functies als voertuigdetectie, huisdierdetectie, pakketdetectie en opnames in de cloud tot je beschikking. Een abonnement is verkrijgbaar vanaf 4 euro per maand. Lokale opslag is overigens ook gewoon beschikbaar op het ingebouwde flashgeheugen. Daar heb je geen abonnement voor nodig. Volgens Yale is de Slimme Videodeurbel gemakkelijk te installeren. Je kunt de ingebouwde batterij van 6.500 mAh gebruiken die je makkelijk met een usb-c-kabel kunt opladen, maar bedraad aansluiten is ook mogelijk. Dat kan op twee manieren. Gebruik je bestaande deurbelkabel (8-24V) of schaf de optionele Yale AC-voedingsadapter (24,99 euro) aan. In dit laatste geval is het echt plug-and-play. Naast de videodeurbel gaan we ook met de Yale Deurbel Gong aan de slag van 29,99 euro. Deze steek je gemakkelijk in het stopcontact en laat je weten wanneer er iemand voor de deur staat.

Design en installatie

De videodeurbel kenmerkt zich direct door de witte behuizing en de zwarte voorkant. Het is echt een blok en is daardoor wellicht niet zo subtiel, maar wel robuust. Het straalt degelijkheid uit. Geen fratsen, maar gewoon puur een beveiligingsproduct. En daar is natuurlijk niets mis mee. Vooraan vind je een grote knop om aan te bellen en de camerasensor vind je bovenaan de voorkant.

Om aan de installatie te beginnen downloaden we de Yale Home-app. We maken een account aan en drukken in de app en kiezen om een nieuw apparaat toe te voegen. De installatie wijst zich eigenlijk vanzelf. Yale heeft natuurlijk al veel ervaring met de app en weet de gebruiker hier moeiteloos doorheen te leiden. Steek even een usb-c-kabeltje in de videodeurbel aan de achterkant, druk op de knop en de videodeurbel gaat aan. Kies het wifi-netwerk, voer het wachtwoord in en kies uiteindelijk voor het type installatie. Kies je de batterij of liever bedraad? Zeer duidelijke installatievideo’s leiden je er doorheen. Dit kan niet fout gaan. Wij kiezen voor de installatie met batterij, want we hebben geen belkabel meer lopen naar de voordeur.

Qua plaatsing is het ook niet zo ingewikkeld. Al het bevestigingsmateriaal wordt meegeleverd, net als een wig om de videodeurbel in een hoek te plaatsen.

Yale Slimme Videodeurbel

Yale Home-app

De Yale Home-app is een overzichtelijke app die op het eerste gezicht wellicht niet zoveel mogelijkheden lijkt te bieden, maar wie wat verder kijkt ontdekt dat het toch ook zeker een diepere laag heeft. Het komt de gebruiker ten goede, want alle functies die je nodig hebt zijn direct bereikbaar, terwijl functies die je wellicht wat minder vaak gebruikt niet continue in de weg staan van vaak gebruikte functies.

De app oogt wellicht wat sober, maar zit ontzettend goed in elkaar. Je hebt vier tabbladen met respectievelijk de geïnstalleerde apparaten, de video-geschiedenis, toegevoegde mensen aan het huishouden en de instellingen. Eventueel heb je via het hamburgermenu bovenaan ook nog toegang tot andere instellingen, zoals de optie ‘Werkt met’, waar je spraakassistenten en andere apparaten kunt vinden waar Yale compatibel mee is. Hier vind je onder andere Google Assistant, Amazon Alexa en Apple HomeKit, maar ook Philips Hue, SmartThings en Airbnb. In dat laatste geval kun je je vakantiewoning met Yale-producten gemakkelijk beheren en instellen voor je gasten.

De instellingen voor de videodeurbel zelf vind je op het laatste tabblad. Hier vind je alle geïnstalleerde producten en kun je gemakkelijk de Yale Slimme Videodeurbel-instellingen aanklikken. Vervolgens krijg je duidelijk onder elkaar alle verschillende opties te zien als de beeldkwaliteit (kies uit 1080p of 720), een watermerk, bewegingsdetectie, volume of het installeren van een gong. De app is echt een groot pluspunt van de Yale Slimme Videodeurbel, want het zit simpel en overzichtelijk in elkaar zonder overbodige fratsen.

Beeld en geluid

Nadat we de app goed hebben ingesteld is het tijd om te kijken naar het beeld en geluid. En dit valt toch een beetje tegen, ondanks dat het in 1080p is. De kijkhoek is heel breed, maar je krijgt een uitsnede te zien wanneer er iemand aanbelt. Je kunt de pixels dan bijna tellen. Ook uitgezoomd is het beeld niet om over naar huis te schrijven. In deze tijd mag je toch echt wat meer verwachten, want de concurrentie heeft over het algemeen een betere beeldkwaliteit. Ja, je kunt zien wie er voor de deur staat, maar echt scherp kunnen we het niet noemen. De brede kijkhoek is fijn, want je kunt goed naar links en rechts kijken, maar met name naar onderen mis je toch wel een stukje. Het is mogelijk om een kind te missen aan de voordeur en eventuele pakketjes in de gaten houden zit er ook niet in. De camerasensor heeft ook moeite om te focussen. Schijnt de zon buiten en loopt er iemand het beeld in met donkere kleding? Dan duurt het echt een tijdje voordat de camerasensor daar op ingesteld is. Het is alsof we naar een webcam van vijftien jaar geleden kijken. En dat is toch wat apart in 2024.

Yale Slimme Videodeurbel product

Het geluid werkte in eerste instantie niet. Heel vreemd, want het geluid van de videodeurbel werd doorgestuurd naar mijn telefoon, maar de speaker in de videodeurbel liet geen enkele reactie terug horen. Wellicht was de videodeurbel nog iets aan het instellen op de achtergrond, want na vijf minuten werkte het ineens wel en is het geluid het ook blijven doen. Tip: de speaker van de Yale Slimme Videodeurbel staat standaard op volume 5. Zet dit gelijk maar even flink wat hoger, want anders kan niemand je voor de deur verstaan. Zet je het volume wat harder, dan werkt het geluid prima en kunnen jij en je bezoeker elkaar goed verstaan.

Betrouwbaarheid

Afgezien van de initiële problemen met het geluid, dat na vijf minuten wel gewoon werkte en nooit meer is teruggekomen, werkt de videodeurbel uitstekend. Zodra er aangebeld wordt krijg jij een notificatie in beeld waarbij je op kunt nemen met de groene knop. Het is eigenlijk gewoon een oproep. Het opent dan ook niet de volledige app, maar lijkt op een uitgeklede versie waarbij je alleen het beeld ziet en kunt praten met je bezoeker. Meer heb je ook niet nodig. Hang je weer op, dan ben je weer terug op het thuisscherm van je smartphone. Het grote voordeel hiervan is dat je smartphone niet onnodig bezig is om de complete app te openen. Dit komt de snelheid echt ten goede. En we moeten Yale een compliment geven. Zolang de verbinding met het wifi-netwerk goed is krijg je echt razendsnel te zien wie er voor de deur staat. Sneller dan bij de Eufy-videodeurbel die we zelf hebben hangen.

Ook op het gebied van bewegingsdetectie kunnen we Yale een compliment geven, want dit werkt prima. Standaard heb je inderdaad de algemene bewegingsdetectie en persoonsdetectie tot je beschikking. Middels het al eerder genoemde abonnement krijg je ook toegang tot andere AI-functies als voertuigdetectie, huisdierdetectie, pakketdetectie en opnames in de cloud. Je krijgt overigens een maand gratis bij aanschaf van dit product. Personen worden snel gedetecteerd waarna er direct een notificatie naar je smartphone gestuurd wordt. Het is goed om te weten dat de meeste mensen dit abonnement eigenlijk helemaal niet nodig hebben. De videodeurbel is voorzien van ingebouwd flashgeheugen waar beelden opgeslagen worden. Hoeveel geheugen je precies tot je beschikking hebt hebben we niet kunnen achterhalen, maar tijdens de gehele testperiode hebben we volop beelden opgeslagen. Kan je nu echt niet zonder cloud-opnames of wil je meer geavanceerde AI-functies? Dan kan je het abonnement overwegen. Voor de meeste mensen is dit echter niet nodig.

Yale Doorbell Chime

Naast de Yale Smart Video Doorbell zijn we ook aan de slag geweest met de Doorbell Chime, oftewel de Yale Deurbel Gong. Het is even zoeken hoe je deze precies moet installeren. Volgens het boekje kies je bij de instellingen van de Yale Slimme Videodeurbel voor ‘Install Doorbell Chime Device’. Onze app is in het Nederlands, maar de woorden Chime of Gong zijn nergens te vinden. Je moet dus kiezen voor ‘Deurbelapparaat installeren’. Een enigszins vreemde woordkeuze, maar de installatie wijst vervolgens zichzelf. Steek de gong in het stopcontact, druk twee seconden op de middelste knop voor de koppelmodus en bel aan met de grote knop op de videodeurbel. That’s it.

Na installatie hoor je via de speaker van de gong ook dat er aangebeld is en ben je dus niet meer volledig afhankelijk van je smartphone. Je kunt kiezen uit diverse muziekjes en geluiden via de fysieke knoppen op de zijkant van de gong. Ook kan je het volume wijzigen of het geluid helemaal uit zetten. Net als bij de videodeurbel zelf moet je ook hier het geluid echt wat harder zetten om het goed te kunnen horen. De Yale Deurbel Gong doet precies wat het moet doen en reageert zeer vlot en accuraat. Dit is dan ook een handige toevoeging aan de Yale Slimme Videodeurbel.

Conclusie

De Yale Slimme Videodeurbel is aan de ene kant een prachtig apparaat. Het oogt robuust, geeft zeer betrouwbare meldingen, heeft een erg goede en overzichtelijke app en werkt goed samen met de Yale Deurbel Gong. De beeldkwaliteit laat echter te wensen over. Je kunt de pixels tellen en de camerasensor heeft moeite om te focussen tijdens een wisseling tussen licht en donker. Voor de ene persoon is dit wellicht een onoverkomelijk probleem en de reden dat je een andere videodeurbel zal kiezen. Toch is het zeker de moeite waard om de Yale Slimme Videodeurbel een kans te geven, want de betrouwbaarheid van de meldingen en de snelheid is erg goed. Dit moet één van de snelst reagerende videodeurbellen van dit moment zijn. En dat laatste is toch het belangrijkste bij een videodeurbel.

8.0
Yale Slimme Videodeurbel product

Beoordeling
Yale Slimme Videodeurbel

Pluspunten
  • Zeer betrouwbaar
  • Reageert razendsnel
  • Robuuste videodeurbel
  • Overzichtelijke en gebruiksvriendelijke app
  • Werkt ook goed zonder abonnement
Minpunten
  • Beeldkwaliteit laat te wensen over
  • Zoomt teveel in bij aanbellen
  • Voor alle AI-functies abonnement nodig

Beoordeling Yale Slimme Videodeurbel

De Yale Slimme Videodeurbel is aan de ene kant een prachtig apparaat. Het oogt robuust, geeft zeer betrouwbare meldingen, heeft een erg goede en overzichtelijke app en werkt goed samen met de Yale Deurbel Gong. De beeldkwaliteit laat echter te wensen over. Je kunt de pixels tellen en de camerasensor heeft moeite om te focussen tijdens een wisseling tussen licht en donker. Voor de ene persoon is dit wellicht een onoverkomelijk probleem en de reden dat je een andere videodeurbel zal kiezen. Toch is het zeker de moeite waard om de Yale Slimme Videodeurbel een kans te geven, want de betrouwbaarheid van de meldingen en de snelheid is erg goed. Dit moet één van de snelst reagerende videodeurbellen van dit moment zijn. En dat laatste is toch het belangrijkste bij een videodeurbel.

Reacties (3)