Review: Violet SmartSwitch Lite – smarthome control panel

19 februari 2022 + 10 minuten 1 Reacties
Violet SmartSwitch Lite 1
FWD award

In de afgelopen jaren hebben we naar tal van schakelaars en knoppen gekeken waarmee je jouw volledige slimme huis of een onderdeel daarvan kunt bedienen. De ontwikkeling van deze bedieningselementen gaat echter snel en we zien dan ook steeds meer displays verschijnen die als schakelaar gebruikt kunnen worden. In deze review kijken we naar de Violet SmartSwitch Lite, een sceneschakelaar met display van Britse makelij.

Wat is de Violet SmartSwitch Lite?

De Violet SmartSwitch Lite is een display dat op de plek van je schakelaar (of een ander stroompunt) gemonteerd kan worden. Het display kan worden aangesloten op een normale, 230v-aansluiting of een 12-30v dc-aansluiting. Je kunt er dus alle kanten mee op, zolang je maar een stroompunt in de buurt hebt. Het meest voor de hand liggende is de plek van een bestaande schakelaar, waar reeds draden liggen die bijvoorbeeld naar je verlichting gaan.

En wat kun je er dan mee? In de basis is de Violet SmartSwitch Lite uitgerust met twee directe integraties: Sonos en Philips Hue. Beide systemen zijn binnen enkele seconden te koppelen aan de Violet SmartSwitch Lite. Zo kun je via virtuele knoppen op het scherm al je gekoppelde Hue-lampen en -scenes bedienen en via de muziekspeler is je volledige Sonos-systeem te bedienen. Maar, middels HTTPviaSD zijn er nog veel meer mogelijkheden. Simpel gezegd is de Violet SmartSwitch Lite dus een chique, virtuele sceneschakelaar met een ingebouwde muziekspeler. Het scherm is wel aan de prijs. Je betaalt voor de Violet SmartSwitch Lite namelijk 180 Britse ponden, wat bijna 215 euro is.

Plaatsing en montage

De Violet SmartSwitch Lite is gemaakt om ingebouwd te worden in de muur. Dat zie je ook aan de achterzijde, waar zich de bult bevindt die in de inbouwdoos moet verdwijnen. In de inbouwdoos heb je een 220v- of een 12-30v dc-aansluiting nodig. De draden zijn vervolgens direct op het display aan te sluiten. Let wel; een neutrale (blauwe) draad is vereist, maar op de website van Violet staat duidelijk uitgelegd hoe je het display in nagenoeg elke situatie kunt aansluiten.

Voordat je de plek bepaalt waar de Violet SmartSwitch Lite moet komen is het belangrijk om te weten dat het display communiceert via WiFi. Je moet dus voldoende bereik hebben op de betreffende plek. Test dit eerst, bijvoorbeeld door het scherm even met een losse stekker te koppelen en uit te proberen. Eenmaal de juiste plek gevonden kun je de sceneschakelaar inbouwen. Wat betreft dat inbouwen is er nog wel een puntje; wanneer je meerdere schakelaars (inbouwdozen) naast elkaar hebt is het lastig het scherm in te bouwen. Het montageframe is iets breder dan de standaard (86 x 86mm) en daardoor valt het scherm over een aangrenzende schakelaar of een aangrenzend stopcontact. Daarbij is de kans groot dat alle schakelaars en stopcontacten in hetzelfde afdekraam zitten, wat installatie nog wat lastiger maakt. Met wat creativiteit is het wellicht op te lossen en kun je het display op het afdekraam monteren, maar dat vergt wat aanpassingen, passen en meten. De Violet SmartSwitch Lite is dan ook vooral bedoeld voor plekken waar één schakelaar op de muur geplaatst is en je dus alle ruimte hebt om het display te plaatsen. Tot slot is het belangrijk om te weten dat schakelaars in veel gevallen op zo’n 110-120cm boven de vloer geplaatst worden. Dat is dus geen ideale plek voor een display, waar je goed moet kijken wat je aanklikt. Of het storend is bespreken we verderop in de review, maar het is zeker een puntje om vooraf rekening mee te houden.

Wij hebben in onze nieuwbouwwoning één plek waar we één schakelaar op de muur hebben zitten en dat is de badkamer. Gelukkig is dat ook de plek waar we een sceneschakelaar erg handig vinden aangezien er meerdere scenes gebruikt worden. Ook hangt er een Sonos-speaker in de ruimte. Voordat de Violet SmartSwitch Lite kwam hadden we al een eenvoudige sceneschakelaar van Heatit op deze plek gemonteerd, met daarachter een Fibaro Dimmer 2 in de inbouwdoos die de spots in de badkamer aanstuurt. Het vervangen van de Heatit sceneschakelaar (werkend op batterijen) was dus niet zo lastig. Belangrijk is dat de slimme lampen die je wilt bedienen altijd van stroom voorzien blijven, of dit nu een Fibaro Dimmer 2 of een slimme Philips Hue-lamp is. Ook de SmartSwitch Lite moet altijd stroom hebben. We hebben de live-draad en de neutraaldraad vóór de Dimmer 2 gesplitst, waarna één zwarte en één blauwe draad naar de SmartSwitch Lite gaan en één zwarte en één blauwe draad naar de Fibaro Dimmer 2 gaan. De SmartSwitch Lite is zelf geen fysieke schakelaar; alles gaat via WiFi. Mocht je een slimme actor zoals de Fibaro Dimmer 2 gebruiken én ook nog verbindingsklemmen in de inbouwdoos hebben, dan kan het krap worden wanneer ook de bult van de SmartSwitch Lite nog in de inbouwdoos geschoven moet worden. Dit is wat passen, meten en proppen maar gelukkig is die bult maar 20mm dik en paste het uiteindelijk net aan. Je schroeft de montageplaat tegen de inbouwdoos en klikt vervolgens het display in de haakjes van de montageplaat.

Installatie

Met de plaatsing en montage hebben we het lastigste deel van de SmartSwitch Lite gehad. Nu is het een kwestie van de SmartSwitch Lite aanzetten en instellen. Dat gaat vrij eenvoudig, zeker wanneer je met Hue en Sonos werkt. Allereerst is het belangrijk de sceneschakelaar te verbinden met je WiFi-netwerk. Je kunt ontdekte netwerken selecteren en via een on-screen keyboard eenvoudig het wachtwoord invoeren. Vervolgens is het even geduld hebben totdat de laatste firmwareversie gedownload en geïnstalleerd is, waarna de installatie kan beginnen. Zo kun je nu jouw postcode invoeren waarmee het weer voor jouw locatie opgehaald wordt. Ook kun je instellen hoelang het scherm aan blijft staan na een aanraking.

Philips Hue

Het belangrijkste onderdeel zijn de ‘integrations’. Hier kun je jouw Hue- en Sonos-producten gaan koppelen. Gelukkig is dat heel eenvoudig. Voor Hue klik je op de Philips Hue-optie, waarna naar een Bridge gezocht wordt. Klik op jouw Bridge en vervolgens wordt gevraagd om de knop van de Bridge in te drukken zodat de koppeling gelegd kan worden. Eenmaal ingedrukt verschijnen binnen enkele seconden de ruimtes/zones van Hue op het scherm en kun je binnen die ruimtes/zones scenes selecteren (aanvinken) die als knop toegevoegd moeten worden. Je kunt tot maximaal acht knoppen aanmaken, allen toebehorend aan een scene of de aan/uit-knop. In het ‘Scenes Screen’ kun je de volgorde aanpassen of scenes vervangen. Er is overigens ook nog een optie ‘Gestures’, te vinden via de instellingen van de SmartSwitch Lite. Hiermee kun je één specifieke functie uitvoeren of scene oproepen door je vinger op het scherm te leggen en te houden, zonder dat het aanstaat. Dit is een snelle manier om bijvoorbeeld verlichting aan te zetten, zonder dat je op het scherm hoeft te kijken.

Sonos

Het koppelen van Sonos is nog eenvoudiger. Je hoeft simpelweg alleen maar op de Sonos-integratie te tikken en jouw Sonos-netwerk wordt automatisch gevonden. De ruimtes worden automatisch geïmporteerd, net als jouw Sonos-favorieten. Wel kun je zelf de standaard ruimte instellen, wat in ons geval de badkamer is. Het bedienen van Sonos kan via het icoontje in het midden, onderin het scherm. Hiermee wordt de mediaspeler geopend, waarmee onder meer het volume te bedienen is, een Sonos-favoriet gestart kan worden en een ruimte gekozen kan worden. Met een snelle dubbele tik op het scherm (als het uitstaat) kan de muziek in de actieve ruimte snel aangezet of uitgezet worden.

HTTPviaSD

Heb je geen Philips Hue en wil je toch jouw verlichting kunnen bedienen met de SmartSwitch Lite? Of wil je andere apparaten in huis met dit display bedienen? Dat kan, maar vergt wel wat meer kennis en kunde. Ook heb je een apparaat of hub nodig die om kan gaan met http requests (web hooks). Simpel gezegd betekent dit dat een knop op het scherm een specifiek ip-adres met een label aanroept, waarna de ontvanger een gekoppelde actie uitvoert. Zo gebruiken wij de Homey smarthomehub, waar een GET-request gebruikt kan worden om een flow (scenario) uit te voeren. Bijvoorbeeld; wanneer het adres http://192.168.1.22:80/api/manager/logic/webhook/ochtend (ip-adres Homey met label ‘ochtend’) aangeroepen wordt zorgt Homey ervoor dat de gekoppelde Flow uitgevoerd wordt. In dit geval gaat de verlichting in de badkamer op een specifieke stand en gaan de Luxaflex Duettes dicht.

Om de knoppen met web hooks in de richten heb je een microSD-kaart nodig, waarop je een bestandje plaatst dat requests.yml heet. In dit bestandje geef je voor elke knop (maximaal 8 stuks) aan wat de request is, welke titel er gebruikt moet worden en welke subtitel er gebruikt moet worden. In ons geval ziet het bestandje er zo uit. Let op: de spacing klopt niet in het voorbeeld. Houd de spacing aan zoals hier beschreven.

---
version: 1.0
scenes:
id1:
label: Ochtend
label2: Scene aan
request:
uri: http://192.168.1.25:80/api/manager/logic/webhook/ochtend
id2:
label: Douchen
label2: Scene aan
request:
uri: http://192.168.1.25:80/api/manager/logic/webhook/douchen
id3:
label: Bad
label2: Scene aan
request:
uri: http://192.168.1.25:80/api/manager/logic/webhook/bad
id4:
label: Sfeer
label2: Scene aan
request:
uri: http://192.168.1.25:80/api/manager/logic/webhook/sfeer
id5:
label: Alle verlichting
label2: uit
request:
uri: http://192.168.1.25:80/api/manager/logic/webhook/scenes-uit
id6:
label: Spiegelverwarming
label2: aan
request:
uri: http://192.168.1.25:80/api/manager/logic/webhook/spiegel
id7:
label: Radiator
label2: aan
request:
uri: http://192.168.1.25:80/api/manager/logic/webhook/verwarming-aan
id8:
label: Radiator
label2: uit
request:
uri: http://192.168.1.25:80/api/manager/logic/webhook/verwarming-uit

In dit voorbeeld hebben we alle acht de knoppen voorzien van een request richting Homey, waarmee een specifieke flow uitgevoerd wordt. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van deze flows.

Zet het requests.yml-bestand op de (FAT32) microSD-kaart en schuif deze in de Violet SmartSwitch Lite. Selecteer HTTPviaSD via het Integrations-menu en importeer de knoppen. Deze kun je nu ordenen en vervangen, net als de Hue scenes. Het is ook mogelijk te combineren, bijvoorbeeld door vier Hue-scenes en vier HTTPviaSD knoppen te gebruiken.

Op de website van Violet staat ook uitgelegd hoe HTTPviaSD te gebruiken is.

Gebruik

Wanneer je de SmartSwitch Lite helemaal naar wens ingesteld hebt, met de juiste knoppen voor jouw ruimte, dan is het een kwestie van gebruiken. De ervaring die wij tot op heden hebben is vrij positief. Zo reageert het scherm zeer snel en nauwkeurig, worden acties snel uitgevoerd en ziet het er ook gewoon gelikt uit. De knoppen zijn wat eenvoudig, maar dat is voor een sceneschakelaar wellicht ook beter. Bovenin het scherm zien we de tijd, de temperatuur buiten en een animatie van het weer terug, en onderin een icoontje waarmee je toegang krijgt tot je Sonos-systeem. Die Sonos-mediaspeler ziet er nog gelikter uit en is ook heel eenvoudig te gebruiken. Linksboven selecteer je de ruimte, rechtsboven de Sonos-favorieten. Onderin het scherm heb je de bekende knoppen voor het bedienen van de muziek. Leuk is dat ook albumhoezen en andere media getoond worden. De mediaspeler reageert soepel en snel.

Eerder gaven we aan dat de hoogte van de SmartSwitch Lite wellicht lastig zou kunnen zijn, maar dat valt reuze mee. Het is even wennen aangezien je op het scherm moet kijken om een knop te selecteren, maar zelfs vanuit een hoek is dat geen probleem. Het contrast van het scherm neemt dan wel wat af, maar het is nog prima te zien waar je op moet tikken. Daarnaast hebben we een Gesture ingesteld zodat de meestgebruikte functie uitgevoerd wordt zonder dat je hoeft te kijken. Hiervoor hoef je alleen je vinger op het scherm te houden. Al met al zijn we dus tevreden over het gebruik, maar de mogelijkheden zijn nog wel wat beperkt, zeker als je naar de theoretische mogelijkheden en de prijs kijkt.

Zo zouden we graag meer opties terugzien om de Philips Hue-lampen te bedienen, zoals een ingebouwd kleurenwiel of een ingebouwde dimmer. Nu kun je alleen scenes selecteren of de verlichting aan- en uitzetten. Ook zou het heel mooi zijn als het aantal standaard integraties uitgebreid wordt, bijvoorbeeld met Spotify of IFTTT. Het is nog een jong product, dus er gaat vast en zeker nog meer komen. Een ‘add-on store’ met tal van integraties met voor ieder wat wils mag in de toekomst niet ontbreken. Ook zou het mooi zijn als je de vormgeving zelf deels kunt aanpassen, al dan niet middels HTTPviaSD. Tot slot kan een knop nu maar één functie hebben. Als een knop ook daadwerkelijk een aan- en een uitstatus heeft verdubbelt het aantal scenario’s dat je kunt koppelen. Met name voor verlichting zou dat handig zijn.

Conclusie

De Violet SmartSwitch Lite is een strak vormgegeven, eenvoudig te gebruiken en veelzijdige sceneschakelaar. Het display kan overal ingebouwd worden, mits er stroom aanwezig is, maar houd er rekening mee dat inbouwen vooral bedoeld is voor plekken waar maar één stroompunt of schakelaar op de muur geplaatst is. De montage en installatie zijn zeer eenvoudig, en ook het koppelen met Hue en Sonos is een verademing. Wil je nog meer uit het scherm halen, dan kun je aan de slag met HTTPviaSD. Dat vergt wat meer moeite en kennis, maar volgens de fabrikant zal dit in de toekomst vereenvoudigd worden. En de toekomst van dit scherm is wel belangrijk om de prijs te verantwoorden. 215 euro is een hele smak geld voor een schermpje aan de muur. Hoe fraai, handig en fancy het ook is. Hopelijk brengt de toekomst dan ook nog meer integraties, mogelijkheden en personalisatie-opties. Ben je op zoek naar een futuristische sceneschakelaar aan de muur voor je Sonos- en/of Hue-systeem dan is dit wel één van de mooiste en meest gebruiksvriendelijke switches die je kunt kopen.

8.0
Violet SmartSwitch Lite 1
FWD award

Beoordeling
Violet SmartSwitch Lite

Pluspunten
  • Sceneschakelaar 2.0
  • Web hooks voor smarthomes
  • Hue en Sonos met één klik
  • Gebruiksvriendelijk
  • Strak en modern design
Minpunten
  • Flink aan de prijs
  • Mogelijkheden nog relatief beperkt
  • Alleen voor inbouw

Beoordeling Violet SmartSwitch Lite

De Violet SmartSwitch Lite is een strak vormgegeven, eenvoudig te gebruiken en veelzijdige sceneschakelaar. Het display kan overal ingebouwd worden, mits er stroom aanwezig is, maar houd er rekening mee dat inbouwen vooral bedoeld is voor plekken waar maar één stroompunt of schakelaar op de muur geplaatst is. De montage en installatie zijn zeer eenvoudig, en ook het koppelen met Hue en Sonos is een verademing. Wil je nog meer uit het scherm halen, dan kun je aan de slag met HTTPviaSD. Dat vergt wat meer moeite en kennis, maar volgens de fabrikant zal dit in de toekomst vereenvoudigd worden. En de toekomst van dit scherm is wel belangrijk om de prijs te verantwoorden. 215 euro is een hele smak geld voor een schermpje aan de muur. Hoe fraai, handig en fancy het ook is. Hopelijk brengt de toekomst dan ook nog meer integraties, mogelijkheden en personalisatie-opties. Ben je op zoek naar een futuristische sceneschakelaar aan de muur voor je Sonos- en/of Hue-systeem dan is dit wel één van de mooiste en meest gebruiksvriendelijke switches die je kunt kopen.

Reacties (1)