Review: SwitchBot Lock – perfect voor je studentenkamer

11 maart 2023 + 10 minuten 2 Reacties
SwitchBot Lock

SwitchBot laat zien dat een slim slot niet duur hoeft te zijn. In deze review gaan we aan de slag met SwitchBot Lock.

In juli 2022 verscheen de aankondiging van SwitchBot Lock. Dit slimme slot moet volgens SwitchBot zeer gemakkelijk te installeren zijn, zonder vereiste technische kennis. Je plaatst dit slimme slot gewoon over je bestaande slot (en sleutel) heen. Vervolgens bedien je die sleutel in het slot op een slimme manier via je smartphone of via je stem. Is het echt zo makkelijk? We gaan zelf aan de slag met de SwitchBot Lock in deze review.

Wat is het?

SwitchBot Lock is een zogenaamd slim slot. Waar andere slimme sloten je vaak aanpassingen laten doen aan de cilinder of het halve deurbeslag laten verwijderen, daar hoef je niets te wijzigen met SwitchBot Lock. Je plaatst dit model gewoon over je bestaande slimme slot met de sleutel nog in de deur. In de basis is het een bluetooth-slot, maar samen met de SwitchBot Hub Mini is het een volledig slim slot inclusief alle functies die je kunt bedenken. Bediening kan uiteraard met de app, maar ook een widget, Apple Watch, Google Home, Alexa, SmartThings, IFTTT en de NFC Smart Tag van SwitchBot behoren tot de mogelijkheden om het slimme slot te bedienen. Optioneel is er een KeyPad verkrijgbaar met (of zonder) touchbediening. Hiermee kun je met een wachtwoord, maar ook met je vingerafdruk naar binnen. Helaas hebben we de KeyPad niet meegeleverd gekregen. We kijken dus puur naar het slimme slot.

De SwitchBot Lock was al verkrijgbaar in onder andere de Verenigde Staten en in Hongkong, maar is nu (softwarematig) aangepast voor de Europese Unie. Het moet dus ook op de meeste Europese deuren/sloten passen. Het slot werkt op twee CR123A-batterijen die je krijgt meegeleverd. Hier moet je zeker een half jaar mee kunnen doen. Qua veiligheid garandeert het bedrijf ATS-128-CTR-encryptie. De optioneel verkrijgbare Keypad is ontworpen in samenwerking met Swedish Precise Biometrics. Wij hebben een grijze versie gekregen. In de winkels zul je voornamelijk de zwarte variant vinden. SwitchBot Lock heeft een adviesprijs van 129 euro.

Installatie

De SwitchBot Lock komt in de bekende witte doos met rode letters, de huisstijl van SwitchBot die we inmiddels goed kennen. Eenmaal geopend zien we het slimme slot en valt eigenlijk direct op dat het gehele slot van grijs plastic is. Het oogt wat aan de goedkope kant, maar aangezien het slot toch aan de binnenkant zit heeft dat verder geen consequenties voor de veiligheid. Het heeft een groot blok aan de bovenkant waar je ook een statusledje zult vinden, met een smaller deel met de draaiknop aan de voorkant. Naast allerlei adapters om het slimme slot passende te maken op jouw voordeur vinden we een beknopte handleiding. De installatie moet heel simpel zijn, maar door de overdaad aan accessoires was het toch even goed zoeken hoe je het allemaal moet installeren. Ook de Quick Installation-kaartjes kunnen wat duidelijker.

Vooraf is echter al duidelijk dat er nogal wat haken en ogen aan dit slot zitten. Op de website van SwitchBot vind je de compatibility check, waarbij er nogal wat uitzonderingen zijn. Zo werkt dit slot niet met multi-point sloten (meerpuntssluitingen, oftewel een slot dat op meerdere punten de deur sluit) en dat vinden we inmiddels bij veel huizen in ons land. Een slim slot als Loqed bijvoorbeeld werkt wel met multi-point sloten. Daarnaast is dit slot in eerste instantie voor de Amerikaanse markt uitgebracht en dat zien we ook aan de installatieprocedure.

In de Verenigde Staten heb je een deurkruk aan de buitenkant. Slot openen en je kunt erin. In Europa is dat niet het geval. Wij hebben geen deurkruk aan de buitenkant. Het slot moet hier dus na het openen nog een stukje verder opengedraaid worden om in het huis te kunnen. De installatieprocedure is hier helaas nog niet helemaal op aangepast. Het gaat zelfs uit van een draaiknop aan de binnenkant zoals in de Verenigde Staten. In Europa hebben we natuurlijk gewoon een sleutel aan de binnenkant in het slot. Gelukkig passen de adapters ook over je sleutel heen, maar je moet wel flink omdenken. De handleiding schiet hierin tekort. Laten we hopen dat de handleiding nog aangepast wordt aan onze markt. Er is namelijk geen fysiek verschil tussen de US-versie en de EU-versie van het slimme slot, maar de meegeleverde adapters kunnen wel verschillen.

Hoe dan ook, na een beetje omdenken is het eigenlijk vrij logisch. De adapter zul je in Europa vrijwel altijd nodig hebben, want we hebben hier nu eenmaal geen draaiknop. Deze schroef je makkelijk aan het slot vast en je kunt zelf makkelijk de benodigde afstand bepalen, afhankelijk hoe groot het deurbeslag is. Je kijkt wellicht vreemd op, want dit slot schroef je op geen enkele wijze vast aan je deur. Je hebt alleen de meegeleverde 3m-tape nodig. En ja, daardoor blijft het slot gewoon echt goed zitten.

Eenmaal ‘vastgeplakt’ plaatsen we de magneet die de status van de deur kan lezen en weet of de deur open of dicht is. Deze moet je op het deurkozijn plaatsen, maar de afstand mag maximaal drie centimeter zijn. En die afstand is bij ons dus groter. We kunnen de SwitchBot Lock schuin plaatsen, maar dat ziet er niet uit. Gelukkig bleek het uiteindelijk ook nog goed te werken op vijf centimeter afstand. Eenmaal geplaatst heb je echt een flinke unit aan je voordeur hangen. Voor de ‘looks’ hoef je dit slot niet te nemen, want het ziet er niet echt mooi uit om zo’n enorm apparaat aan je slot te hebben hangen.

Slot kalibreren en de app

De installatie vergde even wat geduld en wat denkwerk, maar na installatie merk je op hoe gemakkelijk het eigenlijk was. Het is dat de handleiding niet helemaal duidelijk is, want anders had je dit klusje in tien minuten geklaard. Kunnen we nu met het slot aan de slag? Nog niet, want het is eerst tijd om het slot te kalibreren. Dit is niet moeilijk, want je hoeft slechts een paar stappen uit te voeren. Draai het slot helemaal naar rechts voor het vergrendelen. En draai vervolgens het slot helemaal naar links om te ontgrendelen (of vice versa als het slot andersom zit). Herhaal dit vervolgens als de deur geopend is.

Ook bij het kalibreren duikt er een probleem op, want het slot gaat er wederom vanuit dat je een Amerikaanse deur met deurklink aan de buitenkant en draaiknop aan de binnenkant hebt. In Europa is het belangrijk bij het kalibreren van SwitchBot Lock dat je zo ver mogelijk doordraait voor het ontgrendelen, dat de deur eigenlijk open springt. Vervolgens moet je de knop helemaal loslaten en schiet deze weer terug. Pas dan krijg je een melding en moet je aanklikken of je wel of niet een deurkruk aan de buitenkant van je voordeur hebt. Doe je dit net niet helemaal goed, dan krijg je dus geen melding en gaat SwitchBot er vanuit dat je een Amerikaanse deur hebt. Dat ging dus meerdere keren fout, totdat een zoektocht op internet de oplossing gaf. Eenmaal geïnstalleerd en gekalibreerd bleek het slot echter goed te werken.

Kies je voor het slot in de app, dan heb je direct een grote knop in beeld waarmee je het slot kunt vergrendelen of ontgrendelen. Bij logs kun je vinden wanneer het slot gebruikt is en je kunt verschillende notificaties en waarschuwingen aan of uit zetten. Je kunt het slot ook automatisch vergrendelen of dit op ingestelde tijden laten doen, bijvoorbeeld ’s avonds wanneer je toch de deur niet meer uit zult gaan.

SwitchBot Lock in gebruik

Past het slot goed op jouw deur én is het goed gekalibreerd? Dan blijkt het in de praktijk toch echt wel goed te werken. Ten eerste is het slot nog altijd handmatig aan de binnenzijde te bedienen. Je kunt het gewoon open- en dichtdraaien met de draaiknop. Onder de draaiknop zit tenslotte gewoon de sleutel waarmee je het slot kunt ontgrendelen en vergrendelen. Via de app kun je het slot uiteraard ook ontgrendelen. Ook meegeleverd zijn NFC-tags. Een soort kleine ronde stickertjes met een chipje die je een actie mee kunt geven via de app. Het werkt eigenlijk hetzelfde als contactloos betalen in de supermarkt. Tik even met je telefoon langs zo’n NFC-tag en het slot gaat open of dicht, afhankelijk van de gekozen actie. Het werkt prima. Ook leuk zijn de widgets die je kunt instellen. Deze plaats je gewoon op het startscherm van je telefoon en laten je het slot vergrendelen of ontgrendelen zonder dat je de app verder hoeft te openen.

Ook fijn, het slot is vrij stil. Je hoort de motor wel draaien, maar vergeleken met andere slimme sloten is dit een behoorlijk stil slim slot. Alle aanwezige functies werkten zoals voorgeschreven. Het valt wel op dat SwitchBot Lock echt een basismodel is. Het is goedkoop, werkt makkelijk, maar echt geavanceerde functies vind je hier niet. Ook kun je het slot maar gedeeltelijk gebruiken bij het automatiseren in de app. Je kunt de status van het slot wel als conditie gebruiken namelijk, maar het slot is niet te gebruiken als actie in de scene. Volgens SwitchBot doen ze dit vanwege de veiligheid.

Zoals al eerder duidelijk werd heb je wel een SwitchBot Hub Mini nodig om van alle functies gebruik te kunnen maken, zoals notificaties, buitenshuisbediening, automatiseringsregels en ondersteuning voor stemassistenten. Heb je dit niet? Dan kun je eigenlijk alleen het slot openen en vergrendelen wanneer je in de buurt bent (bluetooth). Verder heb je dan geen opties. De hub is daarom eigenlijk vrij essentieel en kost ongeveer 35 euro. Heb je al meerdere SwitchBot-producten in huis, dan heb je de Hub Mini ongetwijfeld al in gebruik.

We konden het niet laten om het slot ook nog even op een meerpuntssluiting te proberen. Het is tenslotte één slot die toevallig op meerdere punten de deur sluit. Hoezo zou dit niet moeten werken? Het bleek in de praktijk direct waarom dit niet werkt. Het motortje van het slimme slot is niet krachtig genoeg, waardoor het iedere keer vast liep. Om de deur op meerdere punten te sluiten kost nu eenmaal wat meer kracht en dan blijkt dat het motortje hier absoluut niet sterk genoeg voor is. Je kunt in de app kiezen om het slot geforceerd open te draaien en dat wil soms nog wel helpen, maar verder is dit motortje eigenlijk net wat te zwak voor dit soort sloten.

Conclusie

Voldoe je precies aan de compatibiliteitscheck van SwitchBot en moet het niet teveel kracht kosten om de deur open te draaien? Dan is de SwitchBot Lock een betaalbare manier om je voordeur slim te maken. Er is geen ingewikkelde installatieprocedure, want je plaatst (en plakt) het geheel gewoon over je eigen slot en sleutel heen. Dit slot is eigenlijk ideaal voor je studentenkamer of voor appartementen met de deur aan de binnenkant in een gang. Mocht je een deur binnen in huis op slot willen doen, dan werkt dit ook perfect. Voor de echte zware voordeuren in Nederland en Europa zal het niet altijd even goed werken. Het motortje is dan gewoon te zwak. Er zitten dus nogal wat haken en ogen aan dit slot waar je rekening mee moet houden.

In de basis is het een prima apparaat die over alle mogelijke basisfuncties beschikt, betrouwbaar werkt en lekker stil is. Voor wat meer geavanceerde functies of voor een slot die wat beter werkt op zware voordeuren en sloten zul je wel verder moeten zoeken.

7.0
SwitchBot Lock-9

Beoordeling
SwitchBot Lock

Pluspunten
  • Gemakkelijk over je sleutel te plaatsen
  • Alle basisfuncties zijn aanwezig
  • NFC-tags meegeleverd
  • Betaalbaar
  • Duidelijke app
Minpunten
  • Motor eigenlijk te zwak voor veel Europese deuren/sloten
  • Past niet op alle deuren/sloten
  • Handleiding gericht op VS
  • Plastic behuizing en erg groot

Beoordeling SwitchBot Lock

Voldoe je precies aan de compatibiliteitscheck van SwitchBot en moet het niet teveel kracht kosten om de deur open te draaien? Dan is de SwitchBot Lock een betaalbare manier om je voordeur slim te maken. Er is geen ingewikkelde installatieprocedure, want je plaatst (en plakt) het geheel gewoon over je eigen slot en sleutel heen. Dit slot is eigenlijk ideaal voor je studentenkamer of voor appartementen met de deur aan de binnenkant in een gang. Mocht je een deur binnen in huis op slot willen doen, dan werkt dit ook perfect. Voor de echte zware voordeuren in Nederland en Europa zal het niet altijd even goed werken. Het motortje is dan gewoon te zwak. Er zitten dus nogal wat haken en ogen aan dit slot waar je rekening mee moet houden.

In de basis is het een prima apparaat die over alle mogelijke basisfuncties beschikt, betrouwbaar werkt en lekker stil is. Voor wat meer geavanceerde functies of voor een slot die wat beter werkt op onze zware voordeuren en sloten zul je wel verder moeten zoeken.

Prijsvergelijker SwitchBot Lock

Reacties (2)